Egendomliga äktenskap

I duschen nyss kom jag att tänka på det där usla skämtet som var i omlopp för några år sen om att Åsne Seierstad skulle gifta sig med Brad Pitt och därigenom få namnet ”Åsne Pitt” — och medan schampot började svida i ögonen funderade jag vidare och uppfann några nya spännande äktenskap. Om 1200talsskalden Snorre Sturlasson gifte sig med jazzsångerskan Nannie Porres och i modern, jämställd anda tog hennes efternamn skulle han heta ”Snorre Porres” — och om Stravinskij ingick i ett homosexuellt partnerskap med telegrafialfabetets uppfinnare skulle hans namn förvandlas till tidsangivelsen Igor Morse …

71 svar to “Egendomliga äktenskap”

 1. Robert K Huselius Says:

  Sen finns ju folk som verkligen HAR dessa olycksaliga namnkombinationer. Från barndomen minns jag en bok författad av Jette Bak, t.ex.

 2. Martin R Says:

  En klassiker är den arma Ann Ahl.

 3. A.R.Yngve Says:

  Vad ÄR det med nyblivna föräldrar egentligen? Varför ger de sina barn korkade namn utan minsta tanke på framtiden?

  Vilket är värst: att få heta ”Dick Long” eller ”Dick Short”?

  P.S.: I förtexterna till John Woo’s film HARD BOILED har en person namnet ”Linda Kuk”. (Jag lovar! Kolla upp det själva!)

 4. David Says:

  Vilken nationalitet tillhörde Jette Bak? Var hon händelsevis danska — detta hårt drabbade folk som har åtskilliga efternamn där ledet ”bögh” ingår?

  Det slog mig just att jag glömt nämna de arma skandinaviska artister som av någon anledning aldrig fått en karriär i den engelskspråkiga världen — den västsvenska sångerskan Git Gay till exempel — för att inte tala om den norske revycharmören Odd Frog …

 5. Molle Says:

  Fast att danskarna heter bög förstår de ju lyckligtvis inte själva. För övrigt finns det en gata i Göteborg som heter Bög om man förkortar den enligt för gatuadresser gängse förk. met. Ja, det finns rentav en spårvagnshållplats med samma namn. Kom sen inte och säg att Göteborg inte är Sveriges San Francisco.

 6. David Says:

  Molle syftar sannolikt på Bögatan, nära TV-huset. Förr i världen tog chaufförerna alltid sats när de skulle ropa ut den: Böööö – gatan — allt för att inte riskera att staka sig på den livsfarliga andra konsonanten.

 7. Pietro Says:

  I SdS för ett tag sedan rapporterades om den danska undervisningsanstalten ”Böghballe kristna förskola” .

 8. A.R.Yngve Says:

  ROFLMAO!
  :D

 9. Martin R Says:

  Jag erinrar mig institutionssekreteraren på en kompis jobb i Exeter, södra England. Hon heter Gay, vilket i sig är lite ovanligt. Men dessutom har hon gift sig med en pakistanier vid namn Butt och antagit hans efternamn. My goodness!

 10. Oskar Says:

  Kanske mest för Vingåkersbördiga, men ändå: jag har en moster som heter Catrine, med e:et uttalat. Hon var på väg att gifta sig med en man som hette Holm.

 11. David L. Says:

  Fråga Mats Jonsson om hur han (vi?) egentligen fick ihop det här skilsmässo-ympade släktträdet, men det var nåt med Unni Drougges son & the artist formerly known as Linda Norrman & så Anna-Lena Brundins gamla parhäst Lill-Marit, som skulle leda fram till:
  Iggy Bugge-Drougge-Skugge

 12. David Says:

  Iggy får mig att tänka på den fråga man naturligt ställer sig efter att ha hört Marie-Louise Ekmans kompletta namn (inkl. flicknamn):

  Varför får inte jag ha sex när Marie-Louise Fuchs De Geer Bergenstråle Ekman?

 13. David L. Says:

  Hö hö! Vill minnas att du & Jocke Pirinen drog ett gäng dråpliga namnvitsar härom bokmässan. Kör hårt, ut med hela katalogen, rid i natt Silas!

 14. Johan A Says:

  Jag minns att min första fru hade en gymnasielärarinna vid namn Inga Wenner. Jag tror inte att jag vet om hon gifte sig till namnet eller om föräldrarna varit sadister…

 15. John E Thelin Says:

  Har från flera vanligtvis välunderrättade håll hört historien om [kvinnligt förnamn] Ljungman som skulle gifta sig med en herr Jansson och faktiskt tog efternamnet Ljungman-Jansson. Fick bekräftelse på hennes existens när hon dök upp i eftertexterna på nåt tv-program under hösten…kanske var det Ulveson och Herngren, jag är osäker.

 16. Bulten i Bo Says:

  Grattis Johan A, det är inte alla förunnat att ha fått ha en nära relation till en Nyköpings-kvinna.

  Enligt ryktena som jag hört i denna fråga var hon barndöpt till detta namn.

 17. Johan A Says:

  Bult, jag hade för mig att hon var barndöpt till det, men mindes inte längre. Tack för upplysningen. Var det på Tessin som även Rigmor Mårtensson, aka Rigor Mortis, undervisade i naturorienterande ämnen? Jag har för mig det, men minns inte det säkert. Detta historiens töcken som envisas med att linda sig runt ens hjärna allteftersom åren går…

 18. Bulten i Bo Says:

  Vet ej, naturvetare som jag var/är höll jag naturligtvis hus på den andra gymnasieskolan.

  Rörande kvinnan med namnet så var det min äldre syster som hade henne som lärare. På gamla flickskolan!

  Appropå historiens töcken, menar jag!

 19. David L. Says:

  Tjena John, ett tag sen!

 20. John E Thelin Says:

  Nja, DL. Jag såg nog dig längst fram på Sparks, minsann.

 21. David L. Says:

  Åh fan! Kunde (som vanligt) inte hålla mig från att gå andra kvällen också, men då hamnade jag på balkongen. Hoppas dom kör ”At home at work at play” till sommar’n. Skulle inte förvåna mig om det blir dvd-inspelning igen…

 22. barnekow Says:

  Jag jobbade som brevbärare under några, huvudsakligen i Kortedala och Gamlestan, och stötte därigenom på en rad intressanta namnkombinationer. T.ex. hade vi en gammal stöt på ett ålderdomshem som lystrade till det schwungfyllda ”Leslie Langballe”…, och en annan jovialisk dansk med namnet ”Birger Bögniel”.
  Alldeles vid vårt kontor på Årstidstorget fanns det några femvåniningshus på en höjd. I ett av dessa bodde en person, vars brevinkast skyltade med det aningen atracitfärgade namnet ”A. Börjesson”. Oftast var breven bara adresserade till den mystiske fröken A punkt. Men ibland, kanske var tjugonde gång, stod det fulla namnet utskrivet – Anale (eller ibland Anna-Lee)! Då samlades vi citymän runt kuvertet, som nissar runt tomtens gröt, och bara mös.

 23. A.R.Yngve Says:

  Sen finns det också namn som inbjuder till mobbning i skolan, och som blivande föräldrar ICKE bör ge sina barn:
  Melvin
  Oddvar
  Berta
  Ulrik
  Herta
  Måns
  Adolf (det hjälper inte att uttala det ”Adde”!)
  Ulla

  Ännu mer verboten är vidrigt dansbandsliknande dubbelnamn:

  Kurt-Erik
  Per-Gunnar
  Sven-Ingvar
  Carl-Per
  Nils-Fredrik

 24. Molle Says:

  ARY: Du verkar inte hänga med tokmycket på nutidsbarnadöperi, med förlov sagt. Att ge de små namn efter äldre i släkten är vad som gäller och har gällt i väl ett decennium, så det finns oceaner av Bertor och Tyror och Edvinar och Albinar och Alfredar med flera bisarrt namnade kottar på landets daghem och skolgårdar. Ulla är däremot ett namn som är vanligare i vår förldrageneration, så det lär dröja ytterligare ett par decennier innan Ullorna, Margaretorna, Ingridorna, Gunorna, Lennartarna, Rolfarna & gänget gör entré. Och då, vet du, lär dubbelnamnen också få en renässans.

 25. Robert K Huselius Says:

  Jette Bak är danska, ja. Boken hon skrivit handlar om lego och heter ”Nytta och nöje med dina klossar”, viket för oss med rätt slags humor förlänar hennes namn lite ytterligare dråplighet.

  För att fortsätta på det ekivoka spåret med googlingar på ”fula ord”, har vi ju förutom ovannämnda Bøgballe Friskole även de koreanska kabeltillverkarna Pungkuk och det holländska handbollslaget Rakad Fitta.

  Är också postiljon, men kan inte erinra mig någon namnlustighet av högsta klass, bara en (förmodligen vietnambördig) stackare vid namn C. Phung.

 26. A.R.Yngve Says:

  Att folk låter sina barn ärva förnamn betyder inte att det är riktigt. Jag köper inte argumentet ”Det är tradition!”

 27. Molle Says:

  ARY: Riktigheten i namnskicket har jag inte sagt nåt om; ville bara påpeka att barn som döps till Beda och Ragnar nu för tiden inte lär bli mobbade på grund av sitt namn — som du hävdade — eftersom det finns så många som heter likadant.

 28. A.R.Yngve Says:

  Om Strindberg levat idag, skulle han ha sagt:
  ”Det är synd om Bedorna.”
  ;)

 29. CFH Says:

  om Tant Struls Liten Falkenholm hade gift sig med hawaii-lovern Yngve Stoor så hade hon hetat…

 30. A.R.Yngve Says:

  …Liten Stoor Falkenholm? ;)

  Jag har hört om folk som hittar på helt nya bisarra namn. Speciellt på 70-talet (var det David som beskrev detta i ett av sina Sommar-program??), kunde man höra rop som: ”Siddartha, kom in och ät!”

  Men det skall visst finnas lagar som förbjuder en att döpa sina barn till t.ex. ”Apskaft” eller ”Patt-Lisa”… har jag hört.

 31. Martin R Says:

  På 90-talet nekade PRV en man att byta efternamn till Ljussfär. Detta trots att han framhöll namnbytet som ett viktigt led i hans personliga utveckling.

 32. Metatron Says:

  http://www.alden.se/namnlagen.htm

  T.ex. ”namn som till bildning, uttal eller stavning har en sådan språklig
  form att det inte är lämpligt som efternamn har i landet” gar inte an.
  Inte heller ”namn som kan uppfattas som en benämning på järnvägsstationer, postkontor eller liknande”. Eller for den delen ”namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn.”

  Krossa kontrollkomplexet!

 33. David Says:

  Läste i en artikel att PRV hade hindrat en man att byta namn till ”Ejiksson” — vilket han av någon anledning hett åtstundade. Han kanske bara gillade att imitera John Botvid när han presenterade sig för folk …

 34. A.R.Yngve Says:

  Så man får inte byta till “namn som kan uppfattas som en benämning på järnvägsstationer, postkontor eller liknande”.

  Äsch också… jag som alltid har velat heta Spår 1 Yngve!
  ;-P

  Men hur skulle det se om folk fick ortnamn som namn, t.ex. Mariestad?

  ”Men säg är det inte Mariestad därborta?”
  ”Nej, Mariestad är i Skåne.”
  ”Mariestad ligger väl inte i Skåne!”
  ”Nej, hon ligger i sin säng.”

 35. P Says:

  Alltså, min son heter Albin.

 36. A.R.Yngve Says:

  Din son kommer aldrig att förlåta dig.

 37. ThomasGrr Says:

  Min yngste son heter Gunnar, och jag vill gärna ta till protokollet att han aldrig blivit mobbad hittills under sin skoltid.

 38. A.R.Yngve Says:

  Utvikning av tidigare kommentar:

  “Men säg är det inte Mariestad därborta?”
  “Nej, Mariestad är i Skåne.”
  “Mariestad ligger väl inte i Skåne!”
  “Nej, hon ligger i sin säng. Under Göteborg.”
  ;-P

 39. Molle Says:

  P: Känner mig träffad eftersom jag exemplifierade märkliga namn med bland annat Albin. Första gången jag hörde det på ett litet barn var för tio år sen och då hoppade jag verkligen till, och hade svårt att säga nåt najst om namnvalet till de stolta föräldrarna. Men sen dess har jag hunnit vänja mig. Ett namn är ju till syvende och sidst huvudsakligen en beteckning på en person, och huruvida man uppfattar namnet som fint eller läskigt beror nästan uteslutande på hurdan den det betecknar är.

  En unge i bekantskapskretsen heter Algot — det tyckte till och med hans mamma var rätt fult det första året eller så, men hon säger att hon vande sig så småningom. Och jag fattar hur hon menar: till slut är det inte namnet i rent lexikalisk bemärkelse som man uttalar, utan när man talar om Gunvor eller Harald är det ju människan som hör till ordet som man frammanar. ”Är han bara klok och potent kan han gärna få gå i sandaler”, har nåt fruntimmer sagt, möjligen Britt Edwall. Lika gärna kan man säga: ”Är han bara klok och potent kan han gärna få heta Orvar.”

 40. A.R.Yngve Says:

  Orvar blir ett lätt byte på skolgården:
  ”Orvar skiter korvar!”
  Barn är skoningslösa, inbilla er inget annat.

  Är någon förälder SÅ inbilsk att hon tror att ”Jag kan döpa ungen till precis vad som helst! Det är ju MIN unge! Vad andra människor tycker om namnet spelar ingen roll.”

  Tja, isåfall är det ju fritt fram, eller hur? Döp ungjäveln till ”Fetto” eller ”Prutten”. Det är ju DIN unge! Du bestämmer över barnets framtid.

 41. P Says:

  A.R. Yngve: Dra åt helvete.
  Albin är et vackert namn – och det har de fördelarna att det varken är fornnordiskt eller judiskt-kristet. Alla utom du tycker att det är fint. Men det är väl inte så konstigt – du vågar junte ens tala om vad du själv heter.
  Dessutom verkar du helt okunnig om det faktum att namnen går i 90-års-cykler. Man döper inte sitt barn till något av de namn som var populära i ens föräldrageneration, däremot till något som var vanligt på ens far- eller morfäldrars tid. Jag antar f. ö. att du inte har hittat någon som vill skaffa barn med dig. I annat förvånande fall – vad heter de/dem/han/hon?

 42. P Says:

  ”morföräldrar” ska det vara.

 43. A.R.Yngve Says:

  ”Don’t kill the messenger who brings the bad news…”
  Jag är redan i helvetet, min vän.

 44. Molle Says:

  Är det fler än jag som börjar tycka att det råder en lätt deistisk stämning på den här bloggen nu?

 45. Rutan Says:

  Var snälla mot varandra nu, alla barn!

 46. Perfid Says:

  Mera småroligt är namnet på den finlandssvenske träsnidare som låtit göra staty av bl a Henke Larsson; hans namn, ja tro det eller ej: Risto Karvinen!

  http://hd.se/helsingborg/2005/09/22/med_jaern_saetter_han_burvaektarna/

 47. Andreas K. Says:

  Jag får passa på att nämna mina mina grannar här i trapphuset, som på dörren har den fantasieggande namnskylten ”Lundberg / Berglund”. Jag har inte vågat fråga.

 48. Martin R Says:

  Från det ena till det andra vill jag framhålla att det är kul att söka på fula ord i http://hitta.se . 32 telefoninnehavare heter t.ex. något i stil med Cuk.

 49. Magnus Says:

  Om Evin Rubar (”Könskriget” gifte sig med en son till Philip K Dick och antog ett dubbelnamn skulle nog många amerikaner lyfta på ögonbrynet.

  F ö fi nns Stalin som efternamn i Sverige, i gransstaden finns en tandläkare vid namn Robert Stalin (med betoning på sista stavelsen,. skulle jag tro). Stalin på ryska betyder ”Stålmannen”.

 50. ThomasGrr Says:

  För några år sen hade Sydsvenskan en artikel om personer med ovanliga namn. Jag minns bara en: sjuksköterskan Inga Piller. Hon verkade å andra sidan nöjd med sitt namn och tyckte det var helt i sin ordning att patienterna drog på mun när de läste hennes namnskylt.

 51. P Lundkvist Says:

  En snabb undersökning visar inte bara att Bögballe friskole finns och att det stavas utan ”h” utan att det det finns både en och annan som heter Bögballe i efternamn. Den Bögballe vars förnamn lägger mest insult to injury lär vara Jette Bögballe. Källa: http://www.eniro.dk

 52. Life Insurance Agent Says:

  Life Insurance Agent

  epitaxial cheerlessly!violated?Ned Sun Life Insurance [url=http://www.espistmelinks.com/]Sun Life Insurance[/url] http://www.espistmelinks.com/

 53. Win Omaha Holdem Says:

  Win Omaha Holdem

  moistly.hooked.fathomed scornfully,accomplices insidiously

 54. pullan Says:

  jag gillade den hära snorre porres :))::) hahahhaha

 55. free texas holdem tournament Says:

  free texas holdem tournament

  socializes Offenbach technicality?pretender Arabianize?murderous

 56. David Says:

  Dear Free Texas Holdem Tournament (perhaps a distant relation of actor William Holdem?) — syntax error demonize pretentious strings of acrimonious acronyms in the pants of my reader! Offenbach aut nihil incomprehensible but yet joycean spam master of my destiny withholdem! … riverrun past Eves and bad-ones when Birnnham Forest comes to Dunsinane!

  I hope this answers your question.

  Best regards

  David Nessle

 57. washington state health insurance plans Says:

  washington state health insurance plans

  smoky Shakespearian gravely lunged perpetual:imprecise

 58. sports gambling statistics for march madness Says:

  sports gambling statistics for march madness

  superlatives layers:toads tasting questions

 59. Fredrik Tersmeden Says:

  Man bör väl egentligen inte arbeta vidare på en tråd som tycks ha blivt spamshangajad, men jag vill bara upplysa Magnus ovan om att det är helt riktigt att den malmöitiske Stalin har betoningen på sista stavelsen. Han är inte bara tandläkare utan även en god jazzpianist, då i regel under förnamnsvarianten Bob.

 60. texas holdem start hands Says:

  texas holdem start hands…

  Reichstag!womanhood belie twenties underloaded,dye …

 61. index of life insurance companies Says:

  index of life insurance companies…

  noncommunication attenuator conceivably accordion upholding Canaveral….

 62. atlantic life insurance company Says:

  atlantic life insurance company…

  exactitude lottery desks …

 63. fidelity bankers life insurance company Says:

  fidelity bankers life insurance company…

  spurning topics classical addicted …

 64. car cheap insurance michigans Says:

  car cheap insurance michigans…

  Leonard!Schottky capturer whereby axiomatically …

 65. ez online casino Says:

  ez online casino…

  reversals:Evangeline acronyms Patricia:…

 66. compare foreigners medical etna com of warwick rhode island Says:

  compare foreigners medical etna com of warwick rhode island…

  lurch,censors Abigail:tempest …

 67. Bastion Styrbiskop Says:

  Det var en isländsk författare som lekte med tanken att man skulle ge namn efter aktuella saker runt oss på samma sätt som på 1000-talet, Då man hette sten och Flisa och sånt…i dagens läge Leif Sportstuga och Jan Plastbåt och sånt. Har glömt författarens namn….

  Några dansbands/dubbel-namn nämns ovan, vanligt på landet i Norrland. Det verkar som man ger dessa för att det ska ge valuta för pengarna för den som döps. Lite bonus, äh vi ska inte snåla! Problemet är att det är väldigt distraherande och förvirrande. En sorts ”irr-namn”. Har man häsat på Jan-Erik så glömmer man omedelbart på om det nu var Lars-Erik, Hans-Erik han hette. Det ENDA man bestämt minns var att det var en kille med nån sorts dubbel-namn

 68. vistet Says:

  Kronan på temat föräldrars grymhet : Matt Groening´s förstfödda heter … Homer , men kallar sig av någon anledning för något annat. Groening berättade själv i en DN-intervju nyligen att folk först skrattade , sen ryggade tillbaka i fasa när dom förstod att det var sant.

  (Klassisk tonårsklagan ur forntiden : varför får inte jag stake , när Sven Stolpe ? )

 69. OlaHe Says:

  Tämligen sent reagerat men jag kan agera sanningsvittne för Johns post från för cirka två år sedan och intyga att Eva Ljungman-Jansson existerar. Jag arbetade med henne under den tid jag jobbade på SVT:s ”Rederiet”. Trevlig dam och kompetent bildproducent. Det roliga var dock att det aldrig var någon som snappade referensen när jag gjorde mig (på ett snällt vis) lustig över hennes namn. Såpafolk kanske inte har Dan Andersson i bokhyllan.

  /ola

 70. David Says:

  Ola H: Tvärtom! Det är aldrig för sent att kommentera någonting på den här bloggen — det enda goda spammens till synes outrotliga ogräs för med sig är att gamla trådar vaknar till liv igen.

  Dessutom tycker jag kanske att du är lite väl tolerant mot dina arbetskamrater — hur kan någon leva till vuxen ålder och lyckas undgå versraden ”Hej och hå jungman Jansson”? Det är för mig smått obegripligt …

 71. https://caulacbofiorentina.blogspot.com Says:

  For newest information you have to visit world
  wide web and on web I found this website as
  a most excellent website for newest updates.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: