Brev till en nyinflyttad

Sedan någon månad får jag min post till en ny adress. Eller, ja, det vill säga — jag får uppenbarligen inte särskilt mycket post, om man undantar mina gamla vänner på CSN, som aldrig försummar att skicka ett uppmuntrans ord en gång i kvartalet.

Alltså var det skälvande av hänryckning som jag häromdagen mottog min första riktigt brevlika försändelse — kuvertet var förvisso maskinskrivet, men det såg inte tryckt ut, och inga logotyper eller andra skönhetsfläckar skvallrade heller om att den snöde Mammon skulle vara avsändaren.

Något besviken kunde jag konstatera att han ändå var det. Efter företagen sprättning föll en liten bunt papper ut på frukostbordet. Det översta av dem var layoutat med det där hemska ”skrivstils”-typsnittet som man får med Windows. Men orden var ändå hjärtevärmande:

”Du som är nyinflyttad är speciell!” stod det. ”Det har handlare och företag på din nya ort uppmärksammat”. Jag gladde mig åt att ha flyttat till en stadsdel där handlare och företag var uppfyllda av sådan skarp iaktagelseförmåga och människokännedom (i det här fallet Masthugget).

Försändelsen fortsatte: ”och vill på detta sätt ge dig information, vägledning och bra rabatter när du ska forma dina nya köpvanor”.

Med giriga fingrar rafsade jag igenom de återstående papperen för att snabbt kunna forma mina nya köpvanor.

Sara, träningsinstruktör och receptionist på SATS (som förhoppningsvis är en förkortning — av vad framgår dock inte) ler brett mot mig på den översta lappen och säger ”Fråga mig om träning!”. Jag känner att Masthuggets argusögda företagare denna gång faktiskt har skjutit en smula bredvid målet — min enda fråga till Sara skulle nog bli ”Varför?”.

Sedan slåss två olika filialer av Handelsbanken om min gunst (Första Långgatan och Övre Husargatan) med snarlika papper, och tandläkare Andreas Dahr tycker att jag ska ta hans tjänster i anspråk för ”tandblekning — snarkskenor — estetisk tandvård”. Det är inte utan att jag blir en smula förolämpad. Det speciella i mitt fall är tydligen att jag (enligt Sara) behöver motionera mera, och har skeva och brungula tänder som exponeras friskt när jag drar timmerstockar natten igenom (enligt Andreas Dahr).

Men riktigt hur speciell jag är förstår jag inte förrän jag kommer till den sista lappen, som är från några som kallar sig ”Bailine” (som jag inte heller riktigt begriper — om det inte är en bikinilinje för de icke pottränade). De erbjuder sig att göra mig ”smal … utan svett och svält”. Precis som Sara antyder de att jag bär på missklädande bukister, men de erbjuder sig att ta bort det på ett mera bekvämt sätt än genom hårda träningspass — jag får ligga på en brits med fullt av något som ser ut som frankensteinelektroder över hela kroppen och skaka som en epilpetiker.

Vänligt nog får jag även två värdekuponger — en på tusen kronor och en på hundrafemtio — där det står: ”Vi bjuder dig som är nyinflyttad kvinna på en gratis provbehandling”.

Jag känner en djup tacksamhet mot Masthuggets och Linnestadens näringsidkare — de har fått en överviktig kvinna med bruna utstående tänder att känna sig speciellare än någonsin …

Annonser

18 svar to “Brev till en nyinflyttad”

 1. Martin Rundkvist Says:

  Dags att sätta upp en ”Ingen Reklam Tack”-lapp och underteckna den ”Flottiga Doris”.

 2. Bodil Z Says:

  Det var jag som skickade alltihopa – som inspiration liksom…

  AB Väskan kvartersservice.

 3. A.R.Yngve Says:

  I och för sig har jag inget emot direktreklam om den ger information man kan ha nytta av.

  Fast jag föredrar den reklam som fokuserar på få och relevanta fakta:
  ”BLODPUDDING 300 Gr. 14:90”. Den är mer effektiv än dyra reklamfilmer med splaschiga specialeffekter.

  Om matbutiken på hörnet hade en sån reklambudget, skulle vi få se reklamfilmer där en supermodell i bikini vandrar genom ett ökenlandskap och extatiskt smeker ett paket blodpudding…

 4. Jonas Bergroth Says:

  Påminner mig om de gemytliga vykorten från mäklar som började dimpa ner i brevinkastet redan under första månaden i nya lägenheten. De erbjuder sig helt flott att sälja vår fina lägenhet.
  Som den lågpannade bonnläpp från Hälsingland jag alltjämt är ställer jag mig förstås frågan: men om vi inte ville ha vår lägenhet skulle vi väl inte köpt den?
  Till föga nytta. Mäklarna i Örgryte verkar inte ha samma förfinade känsla för vem som är nyinflyttad som näringsidkarna i Masthugget.
  Ohoj!

 5. Olov Hyllienmark Says:

  Gentrifieringen i Göteborg är sannerligen göteborgsk – har göteborgssociologerna noterat det?

  Mer surrealistiskt göteborgskt är det hemliga sambandet mellan den här bloggen, A.R. Yngves kommentar härovan, min ringa person och tidskriften Med andra ords nya nummer. Schibboleth minsann.

 6. Johan W Says:

  Jag tycker de där reklamarna är lite väl generösa med vad de kallar ”Masthugget”. Masthugget är som Örnnästet. Man ger sig inte iväg i onödan. Övre husargatan? Geddaudahere! Det SAKNAS butiker i Masthugget. Jag vill se ett antikvariat med enkronasserietidningar och ett McDonalds å det snaraste!

 7. Joakim Tottafets Says:

  Jag tror David N’ skriver di härna kommentarena själv.

 8. Kylmans kylskåp Says:

  Kylmans Kylskåp!
  Kylmans Kylskåp!
  Måste köpa
  Kylmans Kylskåp!
  Kylman, Kylman, Kylman
  Kylman, Kylman, Kylman!

  Har ni redan ett kylskåp? Bara skräp! Är det inte ett Kylmans kylskåp är det bara skräp! Om det är ett Kylmans Kylskåp av fjolårets modell är det bara skräp! Det enda som är värt att ha är ett Kylmans kylskåp av årets modell!
  Vet ni nån som har Ajax Kylskåp? Fikusar har Ajax kylskåp! Vet ni vilka som har Treklöverns Kylskåp? Det är bara kommunister som har Treklöverns Kylskåp! Alla kylskåp utom Kylmans nya kylskåp är bara skräp!

  Jag varnar er! Gå ut och köp genast ett kylmans kylskåp! Sätt igång! Köp ett kylmans! Skynda på! Köp ett kylmans! Kylman, Kylman, Kylman, Kylman, Kylman…

  Kylman, Kylman, Kylman, Kylman, Kylman, Kylman, Kylman, Kylman.

  Billiga kylskåp förstör maten för er. Ni blir sjuk och kastar upp. Ni blir sjuk och dör. Köp ett kylmans, Kylmans, Kylmans! Ta ut en bit kött ur ert kylskåp och se hur ruttet och äckligt det ser ut. Köp ett Kylmans, Kylmans, Kylmans! Vill ni äta rutten, stinkande mat? Eller tänker ni ta ert förnuft till fånga och köpta ett Kylmans, Kylmans, Kylmans?

 9. P Says:

  Förresten, David. Jag hörde nyss nyheten: Grattis! Som fan!

 10. Pietro Says:

  Du menar att ryktet är sant som säger att D. ersätter Tage Danielsson i Hasse och Tage? Hasse och David? Fantastiskt.

 11. A.R.Yngve Says:

  Citaten om ”Kylmans Kylskåp” kommer förstås från den fantastiska novellen ”Tunnel Under the World” av Frederik Pohl
  (först publicerad i Sverige som ”Mördande Reklam” i Svenska GALAXY, som jag läste och aldrig glömde…)

 12. A.R.Yngve Says:

  Vänta nu… va’för rykte? David Nessle och Hans Alfredson jobbar ihop?

  Berätta nu, innan ryktet genomgår viskningsleken och förvanskas till ”David Nessle och Hans Alfredson ska fylla Operahuset med fotbollar”.
  :)

 13. Peter Ericson :D Says:

  Nessle! Fly mig en rad för hundrade gubbs! =0D
  Jag citerar mig själv från kommentaren till förra blåggen:
  Peter Ericson Says:

  March 17th, 2006 at 2:19 pm e

  ”Hej din gök!
  Vafför svarar du inte på ebrev?
  Kul sajt du har dratt igång.

  Trillar inga poletter ner, så säger jag:
  “Berrrgssjönn” “1985″ & “Siriusgatan” :-D

  Peter (tilläggas till detta kan ”Rymdtorget”;
  ”Blåbärsplockning” & ”katt-Stalin”)

  Tankar om detta? Long time no see, kanske.
  Ta en kaffetår i samaband med att Rullande Stenarna
  rullar förbi, t.ex. kvällen före – 9 juni – törhända?

 14. David L. Says:

  Oj, här är man sist med det senerste! Grattis till brudparet!

 15. block Says:

  det är bögigt att blogga

 16. Henrik Says:

  Anledningen är helt enkelt så att det var de företagen som just nu har intresse att annonsera mot/till de nyinflyttade.

  Jag som säljare ska försöka hitta lite roligare företag i framtiden.

  Mvh Henrik Lidh reklam AB

 17. Helen Öhman Says:

  David!

  Sjukt rolig läsning :)

 18. Nicke Says:

  Roliga funderingar …. kanske som tidgare sagts dags att sätta upp ingen reklam tack haha.. trevlig helg på er

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: