Sven Lindberg död

Ser just med viss beklämning att Sven Lindberg dog på julafton — vår störste screwballskådis, den enda riktiga aspiranten till Cary Grants mantel i svensk film. Han var en av de få svenska aktörer som var mer eller mindre script-proof — även ganska penibelt skrivna scener spelade han hem med brio. Så t ex i den aningen krystade Får jag låna din fru? — scenen där han vaknar upp efter att av misstag ha haft sex med Lena Granhagen efter en uppsättning av missförstånd av den där typen som bara förekommer i franska sängkammarfarser är en fröjd för ögat, trots premissens ganska uppenbara svagheter.

Främst regerade han i komedifacket, men han gjorde även storartade insatser i — ä-hurm — seriösa filmer. Och han bär upp ett av de få svenska försöken i noirgenren — den inte oävna I dimma dold, som dock möjligen skäms en smula av att den är ett ganska närgånget plagiat på Otto Premingers Laura.

Ofta parades SL ihop med Alice Babs — de spelade mot varandra t ex i Povelfilmen I dur och skur, i den närmast Rock och Doris-artade Det svänger på slottet — och någon gång fick han även vara love interest i en av Schamyl Baumans Sickan-filmer (till exempel filmen med den kittlande ekivåka titeln Frökens första barn).

Då och då har jag tänkt på honom under de senaste åren — på att han aldrig riktigt har fått det erkännande han förtjänar, och på att jag borde intervjua honom till Kapten Stofil medan han fortfarande är i livet.

Men nu är det dessvärre försent.

5 svar to “Sven Lindberg död”

 1. Martin Rundkvist Says:

  Jag såg en gång ca 1989 Lindberg i Den inbillade sjuke på Dramaten. Lysande!

 2. Jonas H Says:

  Dessutom gav väl han röst åt Mullvaden i ”Det susar i säven”? Eller var det någon annan gubbe?

 3. Charlotte Says:

  Synd, synd…
  Uppskattar förresten ofta film&TV-artiklarna i Kapten Stofil. I synnerhet hade jag stor glädje av den om de klassiska Columbo-avsnitten (vi skåningar kan förresten avnjuta dem dagligen, eller kanske snarare nattligen eftersom de oftast sänds efter midnatt på dansk TV). Ja, jag vet förresten inte om det var herr Nessle som skrev den egentligen…. men ändå….

 4. Trampe Says:

  Minnenas Television visade ”Charlies Tant” förra sommaren, med Sven i titelrollen. En alldeles suverän insats av en alldeles suverän skådespelare. Såg karln live i Vita Bergen 1993, där han berättade en fascinerande historia om en kniv. Bara en sån sak. Vila i frid och respekt, Sven.

 5. David Says:

  Charlotte: Martin Kristenson är den som främst ansvarar för artiklarna i Kapten Stofil, men just Columboskurkar vi minns hade jag faktiskt skrivit. I det nummer av tidningen som just idag levereras från tryckeriet kan jag rekommendera Martins definitiva artikel om Frufridagen — en pseudohändelse under sent femtiotal som gav upphov till en mediahype som får dagens dokusåpanonsens att förblekna (Hyland utropade i Karusellen ett visst datum till ”frufridagen”, då de äkta männen skulle sköta alla hushållssysslor, vilket gav upphov till en bisarr hysteri, löpsedlar i världskrigsstil och många underliga reflektioner i artiklar och insändare …)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: