Serafer, Keruber och Putti

Kommentarerna till det förra inlägget har redan börjat kantra och handla om olika sorters grisskära änglar som mest bara konsthistoriker har någon koll på. Men jag blev inte putt för att jag blev satt på pottkanten när det gäller Putti, utan uppfylld av måttligt målinriktad bildningstörst grenslade jag istället min wikiped och begav mig ut på en exkursion mot hjärtat av Engel-land (where anglo-saxons fear to tread …)

Så här ser alltså Putti ut:

Puttenuttigt puttriga piltar som puttar på la puta (Allt för allterationen! Vi har ingen skam i snoppen).

I singularis heter de Putto.

Keruberna kan tydligen se ut mera så här:

Vilket inte alls motsvarar mina föreställningar. Man kan kanske misstänka att putti har börjat kallas för keruber eftersom det ursprungliga namnet ger något märkliga associationer (som exempelvis ”Cement Mixer, Putti, Putti” — låt av Slim Gaillard från 1945).

Senare tillägg: Var jag full när jag skrev det här inlägget? Svaret är nej — på sin höjd omtöcknad av sömnbrist och viss överansträngning, samt uppfylld av en något svårförståelig eufori över att jag varit uppe sedan klockan tre på morgonen och översatt bestsellerprosa. Klart är dock att det borde vara nominerat i kategorin Bluddrigaste blogginlägg på någon tjusig gala i en teater med mycket förgylld stuckatur och dammig sammet:

”Oj … det här är så oväntat … jag vet inte vad jag ska börja nånstans … [ler generat] alltså, jag måste medge att jag inte trodde att jag hade en chans mot de andra inläggen … de kändes så fantastiskt bluddriga. Jag skäms faktiskt lite över att jag har vunnit över så meriterade medtävlare som GothFjortis91 — hennes inlägg Utan syntax och kommatering i Tyrolen var en stor läsupplevelse. Linda Skugges text Om ni retar er på det här så innebär det att jag har vunnit var också svåröverträffad. Och Svenne Banals utgjutelser på Hockeybloggen ska vi bara inte tala om. Nej, enligt min åsikt är vi alla vinnare [håller upp en jättelik kylarprydnad framför sig] och om jag kunde skulle jag dela den här med er allesammans … suckers!”

Annons

12 svar to “Serafer, Keruber och Putti”

 1. Jakob Says:

  Sen finns ju ordet ”puto”, vars betydelse på ett lustigt vis skiljer sig åt på latin samt spanska! Kul inlägg, förresten.
  – Hjärtliga hälsningar från mannen med den märkliga tidskriften ”Ryska huset” som fanns att bläddra i bredvid Kapten Stofil på Göteborgs stadsbibliotek den där dagen i höstas…

 2. Schibbye Says:

  Hur hittar du alla dessa bludders? Och hur har du ens tid att bedöma dem?
  ”Jag förstår inte hur du kan komma ihåg allt. Jag brukar glömma knyta skorna.”
  Anna
  (ur boken ”Barn skriver till Palme”, Askelin & Hägglund 1985)

 3. Metatron Says:

  Bra. Mästerligt! Med bloggtillägget blev blogginlägget bra mycket mindre bluddrigt! Morfeusbrist? Bestsellermorgon? Bums i madrassen Bavid Messle!

 4. David Says:

  Jakob: Jo, jag kommer ihåg den där dagen på biblioteket — även där började sömnbrist och brist på yttre stimuli efter ett tag förvandlas till ett lätt salongsberusat lättsinne — jag minns bland annat att jag började dela ut Kapten Stofil-tidningar och böcker med en närmast förfärande rundhänthet till alla som kom inom en tre meters radie. En vilt främmande herre fick ett nummer med motivationen ”bara för att det är du!”, varpå han gav mig ett aningen ängsligt ögonkast och avlägsnade sig med raska steg. Det var — kort sagt — ytterst angenämt alltsammans. Let’s do it again sometime.

  Shibboleth: Jag minns visserligen en hel del av det jag läser, men i gengäld glömmer jag ofta att knyta skorna.

  Metatron: Nej, Bavid Messle ska definitivt inte mumsa i badrassen — jag ska försöka hålla mig vaken tills jag kan gå och lägga mig (låter nästan paradoxalt) så att dygnsrytmen blir aningen mindre synkoperad. Jag tror jag ska försöka ingjuta lite livsmod och jö nässe kva genom att se på en hindifilm från Bollywoods magnifikt polisongprydda och guldglänsande tidiga åttiotal …

 5. Schibbye Says:

  ”Jag har så mycket att göra så jag går och lägger mig.”
  Savojiskt ordspråk

 6. David L. Says:

  ”Utan syntax och kommatering i Tyrolen” – HÖÖ HÖ HÖ!!

 7. molle Says:

  Jö nessle kva måste du ju mena.

 8. David Says:

  Molle dä? Ja så kan en fäll säga — om en kan mä’rt …

 9. molle Says:

  Vaba — sista ordet? Kejra, du får väl det då.

 10. thorgun Says:

  Internets guldgruva hittar man aldrig när man söker,, den kan endast finnas av dårar som snubblar.
  Därmed sagt att jag anser mig något dåraktig,,
  eller mao jag snubblade in på detta inlägg och det är jag mycket glad över!!

 11. Änglar, Keruber eller Putti « Jul-Blogg Says:

  […] snubblade jag över ämnet när jag råkade läsa en annan blogg som skrev om dessa olika bevingade figurer. Följ gärna länken, bloggen är intressant och läsvärd, särskilt om du gillar det där med […]

 12. anne johannesdotter Says:

  Välkommen!
  Gävle Torg Annan Plats
  Serafer & Keruber – Närmast Gud
  Troner – Herravälde, härskare, makter – Styr elementen & stjärnorna
  Änglar – änglar & krafter – Guds budbärare
  Mvh Jättar & Troll; Ärkeänglar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: