Blue Norwegian Shoes

De lika brylcremestinna som blonda ynglingarna vid kaféborden lystrar till när jukeboxen plötsligt går igång och börjar spela ”Gonna shake this shack tonight” med Rocke-Pelle & his Rockin’ Five.

Idel småmynt med kungar som antingen heter Olav eller Haakon försvinner sedan ner i myntspringan, och de andaktsfullt lyssnande sällskapet trakteras i tur och ordning med Per-Elvis & His Rockers med ”Tallahassie Lassie”, Per Granberg & Rockin’ Sinners med ”20 Flight Rock”, Roald Stensby & Rockin’ Jailers med ”Party” — innan kvällen når sitt logiska klimax genom att Odd Gisløy & Kjell’s Rockin’ Stars framför sitt bejublade nummer ”Dancin’ With my Rockin’ Shoes”.

Sedan går de ut och idkar trøndelag.

Jag förstår varför femtiotalets norska rockartister kände ett behov av att upprepa ordet ”rock” så ofta som möjligt — särskilt med tanke på att musiken oftast snarare låter som aningen hysterisk folkparksjazz. Däremot begriper jag inte riktigt varför merparten av alla artister måste heta ”Per” i förnamn.

Här nedan ser vi en idolbild på the artist formerly known as Rocke-Pelle:

leksikon-rocke-pelle.jpg

För mig har den norska femtiotalsrockens historia hittills varit ett oskrivet blad — ja, hela den norska rockhistorien om sanningen ska fram. Nu har jag kommit över en CD-box som kan råda bot på detta missförhållande, och mp3-spelaren skallar inte bara av Elvisepigoner och Steelestölder utan även av norska beatgrupper som Helge, Rune & The Stringers och Jan Groth & Voodoes. Även ädla exponenter för den sorgligt misskända norska psykedelian får komma till tals — däribland Public Enemies med Karin Krog och gruppen Dream som framför en låt med det det fantasieggande namnet ”Night of the Lonely Organist and His Mysterious Pals”.

Om jag nu bara kunde komma över lite färöisk femtiotalsrock också så vore lyckan komplett — det var länge sedan jag hörde Ómar Ragnarsson framföra klassikern ”Limbo-Rock-Twist” (videon där han rockar loss nere vid hamnen i något vindpinat fiskeläger ligger tyvärr inte ute på U-tube).

Annonser

12 svar to “Blue Norwegian Shoes”

 1. Bastion Styrbiskop Says:

  Jasså Omar var från Färöarna! Jag trodde han var islänning… han förekom väl i Svante Grundbergs program Gluggen, eller nåt motsvarande.

 2. Martin R Says:

  Norge äger numera ett psykedeliskt rockband i världsklass, bergensarna Brimstone Solar Radiation Band. Anbefalles!

  Och ååååh vad underbart med ”idka trøndelag”!

 3. Charlotte Says:

  Men vad är detta för spännande cd-box? Titel, bolag osv tack!

 4. Herr Svisser Says:

  Inte heller jag kan skryta om några som helst kunskaper om norsk rockhistoria, men till min stora förvåning kände jag igen ett namn i din uppräkning. Karin Krog är ju en känd jazzsångerska: http://www.karinkrog.no. På hennes hemsida omnämns Public Enemies som en rhythm & blues-grupp.

 5. Bastion Styrbiskop Says:

  Karin K är jazzsångerska sen länge med den äran, som nämns ovan…

  Idka Tröndelag??

  Det Norske Samlag är väl ett stort bokförlag eller nåt? Det är vi svenskar som är snusskiga, i våra fantasier?!

 6. jacob Says:

  Det där med att upprepa ”rock” hela tiden gjorde dom väl allesammans? Helt jämförbart med skryt-rap där man pladdrar i hundraåttio om hur mycket grymmare rim man har.

  ”Per” måste ju vara något stort och grymt i Norge, stormen ”Per” fick ju heta det.

 7. civing Says:

  Alldeles riktigt, herr Styrbiskop! Och i Norge kan man (eller kunde man) se tankbilar på vägarna stolt bemålade med texten MJØLKSAMLAGET.

 8. jacob Says:

  mjölksamlaget? är det bara jag, men låter inte hela den idén väldigt engelsk?

 9. David Says:

  Charlotte: Efter mera grundlig forskning (öööh…) har det framkommit att boxen ifråga är ett antal självständigt släppta skivor som NRK har gett ut i samband med sin programserie om norsk rock:

  http://www.nrk.no/norskrock/

  (sidan slår nästan rekord i blinda länkar — but click away så borde det gå att hitta lite mera specificerad information …)

  Bastion, Civing och Jacob: Här kommer man dragande med ett så garanterat osexigt ämne som norsk rock, men det dröjer inte länge förrän det blir helgdagskväll i drängstugan igen. Har ni då ingen vanlig, mänsklig anständighet i kroppen?

 10. jacob Says:

  *rodnar* well, eh… jag bara missuppfattar saker lätt.

  som t ex Aftonbladets rubrik idag ”Djurparker satsar på sexutflykter”… sorry…

 11. Charlotte Says:

  Tack för länken! Där verkar finnas hur mycket att driva gäck med som helst. Som det larviga pojkbandet The Pussycats t ex – också något de snuskiga karlarna här bland kommentatorerna skulle kunna vitsa till det om. :)

 12. Per C. J. Says:

  Selvsagt er Per ”något stort och grymt i Norge”…

  – Per

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: