I det mörkaste Småland

vidpyramid.jpg 

Jag borde egentligen ha ett standardformulär för att ursäkta mig varje gång jag inte uppdaterat bloggen inom en någotsånär anständig tidsrymd — senaste veckorna har jag bock i rutan för mycket jobb och flytt, precis som vanligt.

Men just denna vecka har jag en aningen mera originell ursäkt, vilket ovanstående bild — tagen idag — möjligen demonstrerar: Jag och min vän Gustaf är på forskningsresa i Småland. Här ses vi, Ivo Jima-likt, höja Smålands Standar framför Malte Stierngranats kopparklädda pyramid i skogen intill Ralången. Gustaf håller i flaggan.

I Pyramiden ligger den mångfifflande mogulen själv begraven tillsammans med sin närmaste familj. Älskarinnan ligger i en egen grav fem meter bort från pyramiden. I dag har vi även hunnit bese Leonhard Fredrik Rääfs vikingahög på Forsnäs där han är gravsatt tillsammans med sin litterära produktion i en hermetiskt förseglad järnkista sedan 1873 och jätten Bules (möjligen något mindre benfyllda) viloplats vid Bulsjö gård utanför Österbymo. I morgon fortsätter gravfestivalen.

15 svar to “I det mörkaste Småland”

 1. civing Says:

  Gott att se redaktör’n vid god vigör. Hoppas att det myckna arbetet även innefattar en dos serieskapande!

  ”Gravsatt med sin litterära produktion”, hmm. Det kanske börjar bli dags att skriva sitt testamente.

 2. Nina Says:

  Det var då för väl att redaktör´n äntligen gav ett livstecken ifrån sig…vi började bli riktigt oroliga!

  Jaha, redaktör´n är alltså ute och gravar, denna veckan, nå…mycket nöje tillönskas eder då.

  Ett standardformulär, tycks vara av nöden, ja. ;-)

 3. Liten Karin Says:

  Flaggan är skallbogglande, synergiskt lik ”The Rampant Lion”, den skottska flagga som egentligen endast skottska konungahuset, senast representerat av Maria Stuart, hade rätt att (låta) hissa. Men även den damen ligger väl begravd numera, med eller utan sitt huvud.
  Dock, så vitt jag vet, utan en endaste älskare vid sin sida.
  The rampant Lion går att få tag på än idag, försåvitt man låter sig adlas till Laird of Glenmore eller Kingsdale, till exempel. Landbiten man då äger är stor nog för ett par skor inte större än storlek 45.
  På en Orkneyö.

 4. schibbye Says:

  Din vän Gustaf är, må jag säga, skallbogglande lik undertecknad som under en tid alltid klädde sig i vinröd plyschblazer, gubbakeps och cityskägg :-) Alltid en märklig känsla att se någon annan som uppenbarligen delar ens genomtänkta och utsökta stil.

 5. Charlotte Says:

  Vi tänker på Er med ömhet och blir glada när Ni återkommer herr Nessle.
  Så Ni behöver inte ödmjuka er alltför mycket efter varje uppehåll.
  Mao: det är lugnt.

 6. Liten Karin Says:

  ”Utan armborst i Glenmore”, dock, ser jag just. (Det upprätta Lejonet, alltså.)
  …Ett underbart ord: Armbrust, crossbow på angelsaxiska. Men armBORST är mysigast.

 7. Jessica Says:

  Glenmore är så fuktigt – Wellingtons rekomenderas för den som vill se ut över ägorna. Dock inte större än 45, som sagt. En väninna har nappat på ett liknande erbjudande och är numera Lady, när hon senare slog sina påsar ihop med en sjöman, ursprunglingen från Lofsdalen, så kan ni ju fylla i resten själv.

  Får jag instämma i kören av människor som gillar ordet armborst? Även om det alltid kommer mig att osökt tänka på kroppsbehåring.

  Ett namn som alltid får mig att fnissa, för att jag är så långsökt och lättroad och har ett smutsigt, smutsigt sinne är Tröndelag. Jag vet inte varför, men det för mina tankar till könsumgänge mellan troll och människor.

 8. Liten Karin Says:

  Det finns två utmärkta borgar man kan placera på sina Orkneylandsägor, de mäter ungefär trettio gånger trettio centimeter i kvadrat och är cirka en halv meter höga.
  Inuti kan man placera två teljus för att öka på den spöklika medeltidsstämningen, om det inte är för stark vind. På Orkneyarna är det säkert ofta stiltje.
  På den egna stensmuleborgen kan man stolt hissa sin Rampant Lionflagga, om man alltså trycker ner borgspetsen djupt nog i mossan eller heden där så att den inte välter. Iklädd Wellingtons, förstås. Fast då får man redan yrka på tillåtelse att stå på någon annan Laird eller Ladys ägor enom att hota med sin armborst.
  Besvärligt blir det nog att samtidigt vilja ha sina kära gamla brogues, size nine, på ägorna, bara för att se om det går. Kanske är det möjligt att ställa dem ”rampant” de med, eller att pressa in dojorna på tvären, mellan tornen?
  Vi ska be vår vän, skäggiga trollet Theodor, adlad till Laird av Glenmore, sedan han fyllde trettiofem år häromveckan, att utforska saken på ort och ställe. Vi återkommer med rapport om saken å stupor mundi.

 9. Jacob Says:

  Flyttat? Till körgårn? Vafalls? Ska det gravas lax i lång lass? Vad pågår?

 10. Liten Karin Says:

  En oss bekant dam heter Armbruster i efternamn: ”armbröstare”.
  Skönare vore givetvis: armborstare; ”Armbürster”.
  Skoj man kan ha, med ord.
  Ett bröst under ena armen och en borste under andra.
  Ingen plats för skallar, där.

 11. Martin R Says:

  Som en norrländsk serietecknare en gång uttryckte det: ”Han var klädd i kedjebrev och bar på en crossbåge”.

 12. Bastion Styrbiskop Says:

  Det finns en bra biografi över L Rääf på bibblan ( i U-a iaf ), en avhandling inom litteraturhistoria men ganska lättläst. Han var inte så konservativ som sagan säger, han åkte dock ångbåt utan att knussla….

 13. schibbye Says:

  ”… kedjebrev … crossbåge”, jag dör!

 14. Från ax till limpa … « David Nessle Says:

  […] av den fullständiga och osminkade skildringen av min och Gustaf Görfelts Smålandsresa, som vi rapporterade lite om här på bloggen när den ägde […]

 15. På cykeltur i de västra förorterna « David Nessle Says:

  […] I det mörkaste Småland […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: