I trollens kallförråd

I går fortsatte vår Smålandsturné med ett nedstigande i grottsystemet Trollegater i Rimforsa. Här ses delegationens något mer medelålders och oviga medlem kämpa sig fram genom grotta A:

gruvgang2.jpg

Den mer vältränade och bengetslika av de båda expeditionsdeltagarna pressade sig igenom en smal skreva och fick genast sin belöning i form av en ännu smalare spricka som han — lik en modern Gollum — var tvungen att plåga sig igenom. Själv satt jag kvar borta i trollens balsal — di kallar’t — och hörde gutturala kötteder och stånkningar ur mörkret innan han till sist lyckades forcera passagen.

Nästa grotta ansåg anslagstavlan att man behövde vara lite mer van och vältränad för att klara av, så den hoppade vi saklöst över.

mossa.jpg

Trollegater sägs vara det största grottsystemet i svenskt urberg, och anses ha uppstått på grund av en forntida jordbävning. Ni hyr hjälmar, overaller och ficklampor till det facila priset av fyrtio kronor på ett etablissemang med det självkritiska namnet ”Kinda Motel”.

Annonser

21 svar to “I trollens kallförråd”

 1. Besserwisser Says:

  Rimforsa ligger i Östergötland.

 2. civing Says:

  En utmärkt idé att företaga dylika utflykter så här års! Jag har aldrig förstått att folk envisas med att ta semester på sommaren, då det är för varmt att röra sig, och man bäst håller sig i sitt svala kontor. Icke desto mindre har jag som turist besökt samtliga svenska landskap utom Gotland och Österbotten. Falu f.d. koppargruva rekommenderas.

 3. David Says:

  Besserwisser: Historiskt sett hör Rimforsa till det gamla småländska folklandet Kinda (se motellets namn) — det sentida påfundet att föra över området till Östergötland är en överloppsgärning nästan i klass med att splittra det historiska Fjärdhundraland och dela spillrorna mellan Västmanland och Uppland. Även Ydre där L F Rääf lät uppföra sin vikingagrav är ett småländskt folkland som i strid mot folkrätten annekterats av det imperialistiska Östergötland under sent tolvhundratal. Min och Gustafs turné rättar sig alltså helt efter den indelning som dög åt våra fäders fäders fäders fäders fäders fäders fäder.

 4. Jacob Says:

  Istanes! Nu i grottan. Innan på körgårn? Vafalls med batcave-temat?

 5. Feedback66 Says:

  Herr Nessle kanske har gått och blivit got?

 6. Hans M. Eklöf Says:

  Som östgöte, boende endast strax norr om gränsen till Kinda kommun, kan jag omöjligtvis acceptera småländska anspråk på dessa omgivningar. Den som svävar i tvivelsmål häröver kan jag endast rekommendera att själv åka dit och kommunicera en stund med urbefolkningen. Språkmelodin och uttalen av bokstaven R torde tala sitt tydliga, för att icke nämna melodiskt vackra, språk.

 7. Herr Arne Says:

  Som uppvuxen och boende i Norrvidinge och med släktrötter i Uppvidinge, kan jag sympatisera med Ydre och Kindas frihetstörst, då alla vi små länder delar den. Småland är en abstrakt idé, utan något enhetligt språk eller kultur.

  Och just därför invänder jag mot formuleringar som ”mörka Småland” eller ”Smålands mörka hjärta”, då det inte finns något sådant! Det är den smått norrländska ödsligheten i Ydre och Kinda, det höga, kärva Njudung, det bördiga Kinnevald, det falska Möre och Finnvedens eviga tallmoar. Det enda de har gemensamt är ett avståndstagande från centralmaktens anspråk och interna bråk, något som Väster- och Östergötland aldrig kunnat höja sig över.

 8. Hans M. Eklöf Says:

  Bjälbo bidar sin tid tills vi sparkat grodätaren ur slottet och återinstiftat Vadstena som huvudstad!

 9. Jacob Says:

  Så ere! Guds död i stugan – gla påsk!

 10. civing Says:

  Avskaffades inte landskapen för några år, eller rentav sekler, sedan? Landskapsgränserna är ytterst opraktiska emedan de delar rikets största agglomerationer i flera delar. Själv bodde jag i Jönköpings län ett par år i min ungdom.

 11. Gustaf Says:

  Landskapen kan aldrig avskaffas, ety de är en del av den svenska folksjälen. En smålänning vet alla vad det är, men vad är en jönköpingsläning? Någon sorts kristdemokratisk byråkrat? Länen och regionerna kommer och går, men landskapen vilar på naturgeografi och dialekter och ligger där de ligger.

  Själv bördig från Stranda folkland. östra Handbörd, vill jag bara påpeka att jag instämmer helt med Herr Arne. Småland skall uttydas ”De små länderna” och är en synnerligen heterogen historia. Exempelvis kan man egentligen inte tala om någon ”småländska”, eftersom det finns åtminstone fem större dialektområden. Det som oftast går för småländska på tv och film är någon typ av rådbråkad Växjödialekt. I Västervik, Jönköping, Gislaved eller Kalmar pratar man helt annorlunda.

  Kinda och Ydre räknas till det historiska Småland helt enkelt för att här slutar Östgötaslätten och börjar Smålandsskogarna. Och här väger en välriktad armborstskäkta tyngre än kungens påbud. Sedan kan man väl konstatera att dialekten i Kisa inte skiljer sig så himskans mycket från den i Gamleby, som än idag ligger i Småland.

  På den här sidan finns några pedagogiska kartor som visar att jag och herr Nessle är besserwissrarnas besserwissrar. (Om nu någon tvivlade.)
  http://wadbring.com/historia/sidor/sve1200.htm

 12. civing Says:

  Käre Gustaf! Jag kan försäkra er: ehuru landskapsgränser enligt min Sverigekarta löper kors och tvärs över Hisingen, så har jag aldrig sett någon skylt som upplyser om i vilket landskap man befinner sig, och hisingsborna har själva sällan någon aning därom. En annan bisarr situation råder i trakten av Stor-Höktanden på gränsen mellan Dalarnas och Jämtlands län, där faktiskt landskapet och länet Dalarna befinner sig på motsatta sidor på ett visst gränsavsnitt. Vilket för oss in på vem som har myndighet att uppdra landskapsgränser nuförtiden. Det torde råda samma gungfly som för almanackorna, där det står envar fritt att utge sin egen namnlängd. Vad gäller riks- och subriksgränser råder däremot ordning och reda; som bekant utstakas gränserna med jämna mellanrum av kvalificerade geodeter!

 13. Gustaf Says:

  Bäste Civing: Jag instämmer till fullo i att det råder en stor och skamlig förvirring om landskapens utsträckning. Ett liknande abnormt exempel uppträder i Hylte, där Hallands län i en märklig utväxt sträcker sig flera mil in i Småland.

  Den nya regeringen borde äntligen göra något vettigt och hyra in geodeter för att regelbundet fastställa landskapsgränserna. Skyltar borde sedan placeras ut väl synliga längs vägar, järnvägar, cykelbanor och kanaler. På så vis skulle resenärer veta vilken landskapslag de lyder under.

  Det sistnämnda kan vara av yttersta vikt, inte minst eftersom exempelvis Äldre Västgötalagen ger olika bötesbelopp för den som slagit i hjäl en västgöte, en smålänning eller en dansk. Fast just den lagen gäller i och för sig även i Mo härad i Småland, hela Dalsland sam Nordmarks härad i Värmland. Detta är komplicerat. Fredrik Reinfeldt, tilsätt en utredning!

 14. Ahrvid Says:

  ”Trollegater sägs vara det största grottsystemet i svenskt urberg”, skriver redaktör Nessle.
  Det är en sanning med modifikation. Kanske a kinda truth från den lokala turistnäringen på Kinda Motel? Men det beror också på vad man menar med ”urberg”. Kan kalksten vara urberg? Om det är gammalt, är det inte UR-berg!
  De flesta grottor uppstår genom att något stråk av mjukare bergmaterial nötts bort (av framför allt vatten) under årmiljonernas lopp. De kallas ”karstgrottor”. Sveriges längsta grotta finns i Jämtland och kallas Korallgrottan, varav ca 6 km hittills är utforskade. Såvitt jag förstår handlar det om stråk av mjukare kalksten i de jämtländska fjällen som nötts bort och bildat grottsystemet. Näst längsta grotta är den berömda Lummelundagrottan på Gotland, varav ca 4 km hittills är utforskade. (Grottlängder ”växer” med åren, i takt med att oförvägna grottforskare – speleologer kallar sig de små spelevinkarna! – hittar nya trånga hål att ha anorektiska drömmar om.)
  Smålandsturnéns grotta verkar däremot inte vara alls lika lång och dessutom av en annan typ: en blockgrotta. (Se foto nr 2.) De uppstår genom en dramatisk händelse, t ex just en jordbävning, som sliter upp stenblock och slänger ned dem igen så att det kvarstår öppningar mellan blocken. Möjligen avsåg Kinda Motel att det var just en rackarns rekorderlig blockgrotta? Men som grotta i största allmänhet är Trollegater trolligen långt ifrån rekord.

  –Ahrvid

  …som läst om speleologi, skrivit artiklar om det och sett dokumentärer på TV i ämnet. Men aldrig känt den obetvingliga lusten att krypa ned i något kallt, trångt hål och få det lika bekvämt som sibiriska gruvarbetare i uranfälten.

 15. Liten Karin Says:

  Hur mycket kostar en dansk skalle?

 16. Adam Says:

  Ursäkta det sena inlägget men det verkar vara en salig blandning mellan landskap och län. Landskapen är enbart kulturella och har inte ändrats på bra länge. Län och regioner är politiska och ändras hela tiden. Som en fortsättning på civings dalarna/jämtlandsbryderi så ligger ju landskapet Härjedalen mellan Jämtland och Dalarna men innefattas helt i Jämtlands län, dock ej landskap. Hisingen ligger i Bohuslän, som trots namnet är ett landskap och ligger i Västra Götalands region. Har jag inte helt fel ligger Göteborgs stad i tre landskap, Västergötland, Bohuslän och Halland.

 17. Martin R Says:

  Wöw grotta! Stockholmare rekommenderas att fara till Klövberget på Tyresö där traktens största grotta gives.

 18. schibbye Says:

  Kommer det där standardformuläret snart? (se förra inlägget) I övrigt kan jag till herrar och damer speleologer rekommendera Hölickgrottan och Bodagrottorna, båda blockgrottor och båda i norra Hälsingland. Om bodagrottorna kan man läsa en smula här: http://www.hudiksvall.se/templates/Page____147.aspx

 19. Olov Says:

  Men hur rackarns djupa var de där grottorna? Har ni kommit upp än och tagit er till bebodda trakter. Kan jag skicka en burksskinksnyckel? Till vilken länsbokstav?

 20. På cykeltur i de västra förorterna « David Nessle Says:

  […] I trollens kallförråd […]

 21. kris08 Says:

  ”Kan kalksten vara urberg?”
  Njavisst, urkalksten! (Fast den egentligen har omvandlats till marmor).
  De jämtländska och gotländska kalkstenarna är däremot helt vanliga unga (<570 000 000 år) kalkstenar som inte tillhör urberget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: