The $weet $mell of $ucce$$

Gårdagen höll på att utveckla sig till en vild karneval av hybris för dessa raders nedtecknare.

När jag loggade in på bloggen höll jag på att få hjärtslag när jag såg besöksstatistiken. Så här såg kurvan ut:

kalmasken.jpg

Den halvdöda kålmask som är tabellen över besöksfrekvensen gjorde plötsligt ståndskall med en mycket styv och energisk svans. Mysteriet fick sin lösning när jag upptäckte att att en för mig okänd sajt som heter Buzz hade länkat till min text om Kukident. Plötsligt surfade ansenliga delar av det underhållningstörstande svenska folket in på bloggen och läste om Kukident innan de — förmodar jag — hastade vidare till något ”knäppt klipp” där ett par kattungar beter sig på det mest förryckta sätt. Innan dagen var över hade det hunnit bli osannolika 5397 klick.

Som om inte denna triumf skulle räcka skrev Anna Hallberg en artikel i DN igår där hon räknade upp intressanta författare. Sist i listan dök — synnerligen otippat — mitt namn upp:

Vad tycker till exempel så intressanta författare som Mirja Unge, Lotta Lotass, Peter Törnqvist, Lars Jakobsson, Ninni Holmqvist, Daniel Sjölin, Andrzej Tichý, Sarah Stridsberg, Jerker Virdborg, Maria Zennström, Peter Fröberg Idling, Gertrud Hellbrand, Jonas Hassen Khemiri, David Nessle om det litterära dagsläget? Tell me.

Jag dammade genast av mitt malätna storhetsvansinne och anställde en slav som skulle sitta på min triumfvagn och viska ”Your hair looks great!” — men sedan infann sig eftertankens kranka blekhet.

Jag är lika obenägen att skåda given pegas i munnen som någon annan, men det verkar lite osannolikt att Anna Hallberg skulle betrakta mig som den unga litteraturens banerförare par préférence. Det verkar betydligt troligare att hon tänkte på min bror Frans Daniel Nessle, som gav ut en roman på Bonniers häromåret. Själv är jag ju bara ett anspråkslöst arbetsbi i kitschkulturens kupa som har gett ut ett antal seriealbum, publicerat några science fiction-noveller och klämt ur mig en deckare — inte riktigt den typen av bedrifter som meriterar ett omnämnande i samma andetag som Jonas Hassen Khemiri.

Motvilligt tog jag alltså av mig den Ekelöfska kapsylbasker jag just hade ifört mig och fäste den istället på min brors änne. Samtidigt som jag en smula bistert undrade om det här händer många litterära syskonpar. Om det ofta hände Charlotte Brontë att det kom fram folk och sa ”Den där Wuthering Heights var helgrym! Heathcliff — wow, vilken kille!” Varpå hon, artigt men en smula stelt, svarade: ”Öh, nej, du tänker på min syster Emily”.

Det började bli uppenbart att hybrisfestivalen höll på att spåra ur. Som tur var talade de tydligen om Kapten Stofil i kulturkvarten i P1 kvällen innan (det vill säga i torsdags). Det kan jag i alla fall ta åt mig äran för.

(Senare tillägg: Ja, nu har jag lyssnat på kulturkvarten och min skadskjutna självöverskattning börjar hämta sig hjälpligt. Jesper Huor pratade om Kapten Stofil och det kärleksfulla förhållandet till stölder/samplingar/referenser. Själv hade han rakt av samplat ett kommentarsvar från just denna blogg (nämligen detta) i sitt radioföredrag. Slaven på min triumfvagn börjar vakna till liv igen och viskar: ”Ärligt talat — du ser inte ut att vara en dag över fyrtiotre!”)

10 svar to “The $weet $mell of $ucce$$”

 1. Bastion Styrbiskop Says:

  Ja, hej kul att komma fram,

  Jag hörde Huor i OBS och hörde Stofil nämnas.

  (Men jag minns inte vad det handlade om?)

  Vilket inte kan motsäga att det var rasans trevligt. Och relevant.

 2. Martin R Says:

  Jag läste idag med förtjusning mitt första nummer av KS. Sedan beställde jag din deckare. Allt tack vare bloggen!

 3. Erik Says:

  Tack snälle goe herrn för denna inblick i skriftställarlivet!

 4. Mats Henricson Says:

  Själv fick jag min första topp efter att ha figurerat på webbsajten http://www.i-am-bored.com/. Vet inte om jag borde vara stolt eller inte.

  Mats

 5. J-h:n Says:

  Fast den proverbiale slaven på triumfvagnen hade väl som uppgift att viska ”Herre, minns att ni är dödlig!” i kejsarens öra. Vad du egentligen vill anställa är väl snarast en sådan där sidekick som superskurkarna har, en sådan som blir hajmat när chefen blir på dåligt humör. Undrar hur platsannonserna ser ut.

  ”Sweet Smell of Success” är annars en höjdarrulle. Tony Curtis i toppform.

 6. civing Says:

  Berömmelserna står som spön i backen. Idag omnämndes Nessle som en utomordentlig översättare i programmet Vågen.

 7. schleiermacher Says:

  Det var ju finare än så i Vågen. Saken gällde det omdiskuterade svenska översättningsstödet; och för att vända på steken hade de tre gästerna också ombetts ta med sig var sin till svenska översatta bok som absolut inte kunde tänka sig att vara utan. I det sammanhanget nämndes Ulrika Wallenström (ohyggligt meriterad och uppskattad översättare från tyska) och Nille Lindgren (som gjorde sin hundrade bok förra året) och David — för sin bragd med Bret Easton Ellis.
  Och när det gäller Anna Hallbergs omnämnande så är det klart att det gäller David, även om hon bara har läst Döda fallet. Det är ju också tänkbart, om än inte troligt, att hon läst tidigare romaner tryckta i Der Leuchtturm.

 8. David Says:

  J-h:n: Jag har uppdaterat slaven på triumfvagnen för att möta det nya millenniets utmaningar. Numera säger han mest bara saker som: ”Oj! Är det där en rolex? Du måste vara en mycket intressant person som lägger tjugotusen kronor på ett armbandsur!” eller ”När ljuset träffar dig i en viss vinkel är du inte olik Gösta Ekman den äldre”.

  Schleiermacher: Jag får lust att säga som den ryske tolken i Lucky Luke-albumet Storfursten — någon presenterar honom och tillägger: ”Han behärskar vårt språk till fulländning”, varvid tolken med en artig bugning svarar: ”Åh — min herre är alltför beskedlig!”

  I övrigt får jag tacka för alla jagförstärkande utsagor här ovan. Min hybris har efter dessa älskvärdheter hämtat sig på ett närmast alarmerande sätt — och jag känner ett allt starkare sug efter att spela fiol naken medan Rom brinner …

 9. civing Says:

  Bäste schleiermacher, jag antog givetvis att någon insatt skribent skulle fylla i detaljerna med den äran. Samma program repriserades för övrigt idag, om någon skulle ha missat det.

 10. molle Says:

  Folk på brontësauriernas tid måste ha varit mer än lovligt förvirrade. Hur kunde de förväxla Heathcliff med Emily stup i kvarten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: