Framtiden var bättre förr

vackelseprediikanten.jpg

Attack of the 50 foot väckelsepredikant

love-robot.jpg

Tjejerna blir som tokiga av en 2-PX-89

stalker.jpg

Även Stalkerteknologin har gjort stora framsteg

tom-of-finland-marsian.jpg

Hmm … en Tom of Finland-marsian i ett akvarium … känns det inte lite 2346?

Senare tillägg — på allmän begäran:

ror1.jpg

ror3.gif

ror2.jpg

Annonser

25 svar to “Framtiden var bättre förr”

 1. jacob Says:

  finfina grejer, inte minst den gåtfulle i akvariet (eller vad det nu är) längst ner… men ändå, man saknar klassikern ”tjejer-i-glastuber”…

 2. wintermute Says:

  Visst var framtiden bättre förr! På mina ofta förekommande bussresor mellan Norrköping och Linköping (4 mil) tänker jag ibland på de där utlovade teleportörerna… Vart tog de vägen? Är det verkligen 2000-tal att sitta och åka buss och bil hela dagarna? Det finns ju inte ens några robotar som tankar bilen åt en, vilket utlovades i Kalle Anka på 1970-talet.
  Min (konspirations)teori är att gårdagens framtid helt enkelt fipplades bort genom en språklig kullerbytta: Det utlovade TVÅTUSENtalet byttes i lönndom ut mot ett TJUGOHUNDRAtal. På så sätt kunde ansvariga makthavare helt strunta i de rullande trottoarer, rymdfärder och tjejer i glastuber som vi alla egentligen har rätt till! Protestera!

 3. civing Says:

  Glöm inte den musikaliska sidan: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:AstoundingSounds.jpg

 4. Gustaf Redemo Says:

  Tycker ni inte att det första exemplet påminner om Woodrow Wilson, fast utan glasögon?

 5. Ahrvid Says:

  Håller med sign Wintermute. Tvåtusentalet skall det heta! ”Tjugohundratalet” är en sådan där ”språkvårdar”-byråkratiprodukt.
  Och framtiden var bättre förr. Fram till tidigt 60-tal var framtiden bra. Innan Berlinmuren, Kubakrisen, Vietnamkriget och domedagsprofeterna i Romklubben. Under 60-talet började man istället predika att framtiden var mörk. Vi skulle gå under i kärnvapenkrig, överbefolkning eller miljöförstöring. Innan dess var framtiden lysande.
  Det är bara att slå upp gamla tekniktidningar (som Teknik för Alla) från t ex 50-talet. Vi skulle få ballare bilar med större fenor. Kärnkraftverk i varje kvarter. Vi skulle arbeta tre timmar om dagen och äta middagen i form av näringspiller. Robotar skulle passa upp och på kvällen kunde vi avnjuta en konsert från Parisoperan, via visiofonen. Teknikens och vetenskapens möjligheter var obegränsade.
  Det var först därefter man tutade i oss att teknik är ont och vetenskapen bara fördärvar.
  Vi behöver återerövra den i grunden sunda tillförsikten för teknik, vetenskap och framsteg. Gör vi inte det får vi aldrig se alla de där fantastiska maskinerna som finns på omslagen till gamla sf-pulpmagasin.

 6. Savon Says:

  Men oj, jag fattar inte vad dessa omslag har med FRAMTIDEN att göra? Tjejer i glastub, ni har väl hört sagan om Törnrosa (i glaskista, jävligt GAMMAL historia…).
  Som kvinna måste jag säga att framtiden är oändligt mer lovande nu. Och jag har just varit och tittat på en häftig motorcykel. Enda smolket i bägaren (hrm, fast inte då jag kör motorcykel) är MILJÖFÖRSTÖRINGEN.

  Kan det vara det, kanske?

 7. wintermute Says:

  Jag trodde att det var Snövit som låg i en glaskista, men hursomhelst, Törnrosa sov ju i hundra år så ur hennes perspektiv är det väl högst relevant att tala om framtid. Savon kanske har en viktig poäng där; tjejerna i glastuber har nog egentligen ganska mycket med Törnrosa och Snövit att göra – drömmen om framtiden och om evig ungdom och skönhet… Samma historia i ny kostym?

  Nej, Ahrvid, vi behöver inte mer tilltro till tekniken, med den kommer vi ändå aldrig dit vi tänkt oss. Det är FANTASIN vi behöver mer tilltro till!
  Kalle Anka-versionen av 2000-talet är och förblir den bästa och den är inte särskilt högteknologisk, bara annorlunda. (Se http://www.luciano.gatto.name/EditoreDisney.2/Paperino%20anno2001/1.htm). Roboten som tankar Kalle Ankas bil vrids till exempel upp med en stor nyckel i ryggen. Gammal hederlig teknik som duger bra även i framtiden.

  Walt Disney lär ju för övrig ligga nedfryst (i en glastub?) i väntan på den framtid som fanns då han dog på 1960-talet. Kanske lika bra för honom om kryoteknikens löften inte infrias…

 8. Savon Says:

  Jovisst, var det Snövit, jag skrev det först, men ändrade det till Törnrosa… hur som helst passiva, nedsövda kvinnor var de… En önskedröm för vissa? Kanske mer förr? Fast när jag tänker efter… jag tycker nog att det finns mycket sådant idag, fast mer i TVsåpor och Internet, tex reklam för vad vi ska intressera oss för…

 9. wintermute Says:

  Det är sant. Idén om den passiva kvinnan ligger som en sunkig bottensats i det västerländska tänkandet. Thomas av Aquino slog redan på 1200-talet fast att ”kvinnan har av naturen mindre värdighet och styrka än mannen; ty den som är aktiv är alltid mera värd att äras än den som är passiv”. Kvinnorna i glastuberna kan väl ses som ett uttryck för den manliga drömmen om konservera kvinnans passiva roll även i framtiden.
  Så OK, vi kanske kan klara oss utan glastuberna.

 10. schibbye Says:

  ”I find it difficult to convince myself that God would have introduced such a foul being into creation without endowing her with some virtues, hmmm?”
  William of Baskerville

 11. Savon Says:

  Tittade på nyheterna, jaa, jag ser precis framtiden: ungdomen tränas i att ligga bakom containrar och skjuta virtuellt, de kommer att bli himla spänstiga av det. Och sedan går de under i alla ösregn och heta dagar när de i högre ålder kravlat fram under eller bakom containrarna om de inte redan är skjutna virtuellt… och nu tänker de lura tjejerna till denna sysselsättning också. Då tycker jag NÄSTAN att det är bättre att tjejerna är passiva i glastuberna…eller?

 12. Liten Karin Says:

  ”A dame that knows the ropes isn´t likely to get tied up” sa Mae West.

 13. Liten Karin Says:

  …Samt: ”I used to be Snow White – but I drifted” …

  citerat ur: ”The Wit and Wisdom of Mae West.

 14. Ahrvid Says:

  Fantasi är säkert bra, Wintermute, men det måste vara kreativ fantasi som kan skapa och uppnå något! De gamla sf-pulpmagasinen stod (ofta) för sådant. En hel del av deras idéer har ju blivit verklighet: rymdfart, atomkraft, tänkande maskiner, osv. En del återstår.
  Teknik och vetenskap behöver revalveras. Teknisk-vetenskaplig utveckling är det som gjort livet bättre, och vi bör satsa mer på det. Jag är trött på den gamla teknikpessimismen som försöker skuldbelägga utvecklingen. Maskinerna är våra vänner, sjöng Kjell Höglund. Och det är sant. Mer maskiner! Mer uppfinningar! Fler forskare i vita rockar!

  –Ahrvid

  Ps. Att Walt Disney ligger kryoniskt nedfrusen är en populär myt. Se t ex
  http://www.snopes.com/disney/waltdisn/frozen.htm

 15. wintermute Says:

  Först berövades vi de rullande trottoarerna och kvinnorna i glastuber, och nu tas även en nedfryst Disney ifrån oss! Nej, framtiden är inte vad den varit! Snart kommer väl någon och påstår att inte heller Simon Spies huvud i en glasburk finns i omloppsbana! (Se Kapten Stofil nr16)
  Jag vidhåller att vi behöver fantasin minst lika mycket som maskinerna!

  ”In der Maschine schläft das Lied” – Einstürzende Neubauten

 16. Savon Says:

  Jag gillar den där glaslådan med en man i. Skulle man inte kunna tänka sig…?

  I alla fall inte ”spiketunnan i” som ”Liten Karin” hamnade i, då Erik XIV, tyckte att det kunde vara en framtid för henne.

 17. Liten Karin Says:

  Haha! Liten Karin i spiketunna…

  Kan tänka mig att vissa av dagens män samt solidariska systrar i kampen för skratt gärna skulle sett det ske. Synd att gammal fin teknik inte används som den skall längre! Ahrvid har lika rörande rätt som Wintermute; sade Fru (som det skulle stått i den av en Bibelnämnd föreslagna omskrivningen av Bibeln med hänsyn till könsrollsproblematiken) Salomon, salomoniskt och hotade hacka den sällsynta tunnan itu, för att bevisa saken.

  Men jag försöker att undvika situationen in the first place, genom att inte knuffa fler kungar, nu. Det är lätt gjort, eftersom landet jag bebor lider akut brist på såna.

  Istället har vi Fru Merkel att tillgå.
  Huruvida hon skulle ha passat i Erik XIV.s tunna, är oklart. Hur stor var den, månne? Kanske om man klädde henne i en sån där slinkigt glänsande baddräkt samt hackade av lite överflödigt fett? Förmodligen skulle frun ifråga ha reagerat som när Jaques Chirac kysste henne chevalereskt på båda händer: ”Oh, Madamöh la Chancelière, oh, Madamöh!” och Merkel, vetenskapskvinnan, replikerade med ett vist: ”Tiiihhiiihiii!”

 18. Savon Says:

  Liten Karin, där träffade du, aaah, huvet på en spik…Det är tiiihiiihiii kvinnorna måste sluta med för att slippa sitta i glasrör?

 19. Liten Karin Says:

  Åh: ett, eller rentav flera, glas då och då, är väl bara trevligt?
  Beroende på innehållet, naturligtvis.
  Själv föredrar jag för närvarande Pastis!
  Det höjer humöret, till skillnad mot beska belladonnadroppar.

 20. Liten Karin Says:

  Å andra sidan är chevalereska handkyssar verkligen att föredra framför de spikkistor Fru (jag antar att Ni är Fru?) Savon så älskvärt föreslår. Den kvinnliga charmen i den kistan är svårslagen, så att säga!
  Men lite tvål är ju alltid bra, jag har ofta hävdat dess företräden framför, eller om skodonen icke kan undvikas, så åtminstone före: till exempel sportsandaler och näbbstövlar.
  A matter of taste, I guess.

 21. Liten Karin Says:

  Befinner sig Simon Spies huvud icke i omloppsbana?
  Nu är jag verkligen bedrövad!
  Hans slogan: ”love your liver” kunde varit min egen.
  Istället har jag valt: ”Live your love”, men så är jag inte utskjuten i rymden, än, utan dödligt gift.
  Föreningen Heartless Bitches International förespråkar något liknande ”leva livet”.
  Finns att finna på nätet, för Behövande..

 22. nitro2k01 Says:

  Wintermute: Busstankningsrobotar finns dock faktiskt! Att sedan inte alla bussföretag har köpt in dem är en annan femma.
  Ahvrid: Vad är det för byråkartiskt med att kalla ett århundrande för just det? Tjugohundratalet och tvåtusentalet är två olika termer som syftar på olika saker. Om man har räknat hundra år i stöten hittills, varför skulle man sluta med det nu?
  Vi har väl knappast sagt ett-komma-nio-tusentalet förr?

 23. Ahrvid Says:

  Till nitronuffra:
  Det byråkratiska med ”tjugohundratalet” är sättet på vilket denna benämning tillkommit. Det satte sig ned en språkkommitté och bestämde att det skulle heta ”tjugohundratalet” och proklamerade det.
  Dittills hade vi faktiskt alla sagt tvåtusentalet. Så varför skulle vi sluta med det bara för att några byråkrater fick annat för sig?
  Kubricks film heter ”År tvåtusenett” och inget annat.
  Vi kan mycket väl tåla det marginellt ”ologiska” att ”tvåtusentalet” kan syfta på både 2000-2099 och 2000-2999. Vad som åsyftas framgår ju av sammanhanget.

  –Ahrvid

 24. JET Says:

  Skälet till att man alls sagt nittonhundra är ju bara att det är kortare och enklare än ettusenniohundra, inte att det är på nåt sätt mer ”rätt”. Vad det gäller datum finns det ingen som helst tydlighetsskillnad mellan tvåtusenett och tjugohundraett, förutom att det sistnämnda är klumpigare. Dessutom finns det inget annat språk i världen som larvar sig med en sån här löjlig försvårande konstruktion. Ingen säger ”twenty hundred and one” utom möjligen förvirrade svenskar.

  Det intressanta tycker jag är att Spraknamndens rekommendation i det här fallet fått sån genomslagskraft när nästan alla deras andra rekommendationer från jos till beigl ignoreras totalt. Och det är underligt att de bränner krut på den här onödigheten samtidigt som de inte tar några som helst krafttag mot särskrivningen, något som ju faktiskt är ett ganska starkt hot mot svenskans grund. Inte minst nu när man allt oftare kan höra folk särtala.

 25. wintermute Says:

  Nu kanske jag överträder netiketten för hur den här typen av kommentar/konversation egentligen ska föras, men eftersom det kommit till min kännedom att Ahrvid fortsatt dialogen på annan plats (http://www.freelists.org/archives/skriva/06-2007/msg00225.html) där det inte går att lämna kommentarer så vill jag bara tillfoga följande, vad gäller Simon Spies huvud:
  Det var aldrig någon ”debatt” kring huruvida hans huvud befann sig i omloppsbana utan bara ett konstaterande att så var fallet. Som historiker är jag mycket noga med mina källor: Nessle, David (2004) ”De räddade Simon Spies hjärna” i Kapten Stofil nr 16 s.23

  “sondern bloss zu zeigen, wie es eigentlich gewesen” – Leopold Ranke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: