Deras namn ska leva för evigt

I juni 455 intog vandalerna staden Rom och trashade staden så pass grundligt att de ännu dryga femtonhundra år senare får skulden för alla sönderslagna telefonautomater och taggade tunnelbanevagnar. De lyckades göra sitt namn odödligt — och härvidlag är det uppenbarligen effektivare att bära sig illa åt än att göra något konstruktivt. (Den enda historiska person från fyrahundratalet som allmänheten har någon som helst koll på är för övrigt en annan glad barbar — Attila.)

Hur anmärkningsvärd vandalernas PR-bragd var inser man om man tänker på hur fort namn i allmänhet förvrängs och faller i glömska. Folk sluddrar och pratar med så mycket mat i munnen att det inte fröjer länge förrän ett ortsnamn som “Bardhes boplats” har kollapsat till “Bålsta”.

Frånochmed nu tycker jag vi enas om att ta tillbaka de ursprungliga beteckningarna på svenska orter. Åmåls turistbyrå blir säkert eld och lågor över det suggestiva namnet “Ödeskogen mellan åarna”. För att inte tala om hur glada de kommer att bli i kring Torne älv över det Tolkienklingande “Älven vid vilken det spjutbärande folket bor” — definitivt bättre än Hjos “Den grumliga ån”, i alla fall. Och Danderyd har dragit en riktig vinstlott — “Stenröset där danskar ligger begravda”. Från Skåne förväntar vi oss en och annan protest — de kanske inte kommer att gilla att landskapet plötsligt heter “Farligt och grunt område” igen — alldeles särskilt missnöjda kanske de blir i Skanör, som har fått den smått turistfientliga beteckningen “Den farliga sandbanken”.

Men dessa detaljer kan inte skymma det faktum att våra obegripliga och triviala ortsnamn plötsligt har återfått ett sagans skimmer – vem vill inte hellre åka till “Den skuggiga platsen” än till “Skövde”?

Annonser

7 svar to “Deras namn ska leva för evigt”

 1. Henrik Says:

  Hypatia är väl ändå ganska känd?

 2. jacob Says:

  lysande idé. vad betyder götet egentligen? skimret av dagsgamla fiskångor?

  (antar att du redan betat av gotherna tillräckligt i andra poster… annars var det väl dom som gjorde att rom gick under… gother mot glamrockare typ)

 3. JET Says:

  Så du är alltså emot att jag på senare tid börjat dra samman min hemorts namn till Katneholm?

  Apropå att utföra illdåd och leva kvar som namn så trodde jag att du skulle spinna vidare till familjen (O’)Hooligan.

 4. David Says:

  Henrik: Jag kände inte till Hypatia, måste jag dessvärre medge — men nu är hon googlad. Däremot skulle jag möjligen kunna komma på att Augustinus hör hemma på fyrahundratalet om jag fick tänka efter en stund. Men Attila är under alla omständigheter seklets enda superkändis …

  JET: Jag fick goola Hoogligan också. Enligt Wikipedia är de inte riktigt säkra på att huliganismens urfader hette Hooligan — i alla fall om man ska tro den här länken:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hooliganism

  Länge trodde jag för övrigt att det hade funnits en Samuel Condom, men han är tydligen helt mytologisk. El condom pasa.

  Jacob: Och på tal om preventivmedel så betyder Göteborg ”götarnas skydd”, om man får tro på Faktakalendern 2003 (och det har jag ju gjort helt oreserverat här ovan) — alltså i analogi med ”Vår Gud är oss en väldig borg” antar jag.

 5. jacob Says:

  ah… så det redan fåniga begreppet ”Sveriges framsida” kan nu tolkas ännu tramsigare? Lysande! Vår burg blir oss ett rymligt gummi.

 6. Staffan V Says:

  Och varför bytte Salem (söder om stan) namn från Slem? Fullständigt obegripligt.

 7. Kris08 Says:

  Alls icke, enligt Olaus Achatii Wallenius (1667) härrörde namnet från en ”jungfru Salema” som skulle ha grundlagt kyrkan…

  Invånarna i Slemstad utanför Oslo verkar dock inte ha något problem med namnet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: