Norrbottens landskapsvapen

norrbotten.jpgnorrbotten2.jpg

Från Den lappländske vildmannen kan steget synas långt till Norrbottens landskapsvapen, som mest ser ut som något slags misslyckat försök att formge en ny bregottförpackning. Detta har sina historiska skäl — det är det yngsta av landskapsvapnen, och skapades inte förrän 1995. Det verkar inte ens symbolisera något särskilt — utom möjligen designkonstens förfall …

Styvmoderligt behandlad har denna landsända alltid blivit av landets södra delar, men under de senaste årtiondena har det generöst haglat utmärkelser över Norrbotten. De har fått sin egen landskapsinsekt, praktsammetslöparen,

praktsammetslopare.jpg

sin egen landskapsmossa, den universellt omtyckta gul parasollmossa,

gul_parasollmossa.jpg

sin egen svamp (stenmurkla) , sitt eget mineral (gabbro) osv. osv.

Är det bara jag som tycker att det här med landskapstillbehör har börjat gå lite överstyr? Jag kan gå med på landskapsblomma (även om jag tycker att Medelpad kunde fått något lite festligare än en gran), och jag kan motvilligt acceptera landskapsdjur — men landskapsmossa? Vad blir nästa steg? Landskapsbakterie? Västerbotten kan tjinga tuberkeln. Uppland får syfilisspiroketen. Om Norrbottnens sedvanliga tur håller i sig så kommer de att få kolibakterien.

De kan i alla fall trösta sig med att de har ett rätt stiligt länsvapen:

lvapen.jpg

(Fast även här finns det rensmör i glädjebägaren — vapnet är hopsatt av Lapplands och Västerbottens, liksom för att understryka Norrbottens underordnade status …)

Tillägg: Efter lite vidare studier framgår det att det finns en symbolik i bregottskylten — de fyra blåa linjerna föreställer enligt Riksheraldikern (en myndighetsperson jag tills helt nyss var lyckligt omedveten om att han fanns):

”[…] de fyra kraftfulla älvarna och älvdalarna Torne, Kalix, Lule och Pite.”

Ett smärre problem i sammanhanget är väl att det bara verkar vara tre blå linjer i vapnet. Det förefaller som om Norrbottningarna har blivit blåsta — igen. ”Vi hade beställt fyra älvar, men det är bara tre på det här vapnet — eller tre och en liten smatt, kanske. Det verkar något eljest …” Riksheraldikern (tryggt förskansad bakom Stockholms tullar): ”Var glada att ni fick så många.”

En PDF som grundligt beskriver arbetet med landskapsvapnet kan den verklige finsmakaren ladda ner här.

Annons

26 svar to “Norrbottens landskapsvapen”

  1. ok Says:

    Fredrik Lindström gjorde väl något reportage om landskapsdatordelar för en massa år sedan…

  2. Gustaf Erikson Says:

    Riksheraldikern… är det månne den siste sinekuren?

  3. Bengt O. Says:

    Litet OT kanske: Jag har lagt märke till att på en av väderkartorna i TV (minns inte vilket program 1, 2 eller 4) har man lagt in de gamla landskapen i stället för de tråkigare länen eller någon sorts centralbyråkratiska ”regioner”. Dessutom korrekt så att Ångermanland har fått behålla både Tåsjö och Nordmalings kommuner vilka av någon anledning tilldelats Jämtlands resp. Västerbottens län. Det senare till förtret för alla äkta ångermanlänningar eftersom den berömda fotbollsfamiljen Nordahl kom från denna kommun.

    Ja, det var bara det jag ville säga.

  4. Bo Says:

    Är inte bröderna Nordahl från orten Hörnefors, som ju ligger några kilometer in i landskapet Västerbotten? Gränsen Ångermanland/Västerbotten ritades fel på många kartor från slutet av 1800-talet tills nyligen och hela Hörnefors församling tillskrevs Ångermanland trots att bara en mindre del ligger i Ångermanland.
     
    Gränsen (som den senast fastställdes 1766) finns att se på http://www.skogsfrun.se/limes.htm

  5. Hoppla Says:

    Norrbotten är ett nytt landskap. Så går det när man kommer sent till kalaset.

  6. civing Says:

    Glöm inte landskapsfiskarna.

    För övrigt avskaffades ju landskapen på 1600-talet så det är väl bara riktiga stofiler som inte hänger med sin tid och fortsätter att debattera något som inte finns.

  7. ban~ken Says:

    I ”On Her Majesty’s Secret Service,” som jag nyligen läst och påtalat diverse egendomligheter med (http://dasai.blogsome.com/2007/08/31/den-konstigaste-bond-boken-ar-det-inte/), låtsas James Bond vara [en av de brittiska] riksheraldikern[a] när han wallraffar på Ernst Stavro Blofelds alpstation Piz Gloria. I början av boken när 007, eh, bondar med en heraldiker för att lära sig en smula om heraldik visar det sig att myndigheten College of Arms är en minst lika hemlig organisation som M.I.5, med täcknamn på personalen och allt. Till skillnad från de brittiska riksheraldikerna i Flemings fiktiva sextiotal behöver inte den svenska riksheraldikern farbroderligt hjälpa nyblivna afrikanska nationer att komponera nya flaggor vid deras, och det kanske är tur av Davids exempel att döma.

  8. David Says:

    B O, Bo och civing: De förvirrade gränsdragningarna mellan län och landskap — både fysiskt och mentalgeografiskt — är en ständig källa till underhållning och tandagnisslan. Min vän Gustaf redde ut begreppen på ett förtjäntsfullt sätt i en kommentarsträng för ett tag sedan:

    https://davidnessle.wordpress.com/2007/04/04/mot-smalands-morka-hjarta/#comment-25824

    Ban-Ken: Underbart underhållande! Bok-Bond är bisarrare än man kan tro. Jag postar länken en gång till på det att den må bli mer lättklickad:

    http://dasai.blogsome.com/2007/08/31/den-konstigaste-bond-boken-ar-det-inte/

  9. Bengt O. Says:

    Signaturen BO: Det är klart, tror man på en snusdossvarvare som åt ihjäl sig på semlor så blir det ju så. Troligen var det väl någon västerbottning som kommit över namnstämpeln. ;-) Men allvarligt talat var det en intressant länk du hänvisade till. Recensionerna av boken visar ju också på den förvirring som rått i detta ämne och till vilken jag nu framgångsrikt bidragit. Tack emellertid för intressant läsning.

  10. D. DeM. Says:

    Som skåning är det inte utan att man sträcker på sig lite extra när man vet att man sitter med Aluminium som landskapsgrundämne. Just vid fördelningen av landskapsgrundämnena verkar de norra delarna av Sverige ha haft starka förhandlare vid bordet. Det är inte för inte som Lappland har Silver, Västerbotten stoltserar med guld och Norrbotten sitter med järn medans Blekinge fått nöja sig med magnesium och Småland troligtvis skäms för sitt kalium…

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Landskapsgrund%C3%A4mne

  11. David Says:

    Duke: jag såg att vi västmanlänningar har kväve, vilket först förbryllade mig, men sedan läste jag vidare om ämnet och upptäckte att det bidrar starkt till försurningen av landskapet — med tanke på att V befinner sig i hjärtat av gnällbältet förefaller det helt logiskt …

  12. zoot Says:

    När landskapssjukdomarna delades ut blev det fyllesjukan för Norrbotten, illa igen :-) Däremot blev det Lovikkavanten när det gällde landskapsklädesplagg, helt OK. I Danmark har varje Amt en särskild legobit som ”sin”, tex en blå platta med 2×4 piggar till Ringköbings Amtskommune, tror jag.

  13. David Says:

    Zoot: Wow! Jag trodde det var omöjligt att underträffa landskapsgrundämnena, men Fleming och Preben har tydligen lyckats — Amtlegobiten är den nya mästaren!

  14. Bastion Styrbiskop Says:

    Fredrik Lindström (FRELINDRO!) som nämns ovan har även varierat temat i en På Minuten-jamsession där Sörmland får kompensation för sin skräpfisk (braxen?) när landskapsinstrumenten ska fördelas:

    En riktigt fet synth från Yamaha.

  15. Ahrvid Says:

    Apropå landskapsgränser syns det inte vara helt klart var i Stockholm gränsen mellan Uppland och Södermanland går. Jag debatterade en gång saken med DN:s stockholmshistoriker Martin Stugart. Han hade skrivit en artikel där han hävdade att gränsen går vid Slussen, söder om Gamla Stan.
    Den mest vedertagna uppfattningen torde annars vara att gränsen går mitt i Gamla Stan, där det någonstans skall finnas en sten som markerar landskapsgränserna.
    Till Stugart framförde jag dock uppfattningen att gränsen kanske går vid Norrström, norr om Slottet. Till stöd för detta anförde jag någon gammal geografibok från 1800-talet, som påstod detta, vilket också motiverades av att i äldre tider hade Gamla Stan och Södermalm rent fysiskt hängt ihop (över Slussen gick alltså en landtunga) och om möjligt brukar man dra gränser vid vattendrag.
    Men vad som verkligen gäller vet jag inte.

    –Ahrvid

  16. Ahrvid Says:

    Apropå landskapsgränser syns det inte vara helt klart var i Stockholm gränsen mellan Uppland och Södermanland går. Jag debatterade en gång saken med DN:s stockholmshistoriker Martin Stugart. Han hade skrivit en artikel där han hävdade att gränsen går vid Slussen, söder om Gamla Stan.
    Den mest vedertagna uppfattningen torde annars vara att gränsen går mitt i Gamla Stan, där det någonstans skall finnas en sten som markerar landskapsgränserna.
    Till Stugart framförde jag dock uppfattningen att gränsen kanske går vid Norrström, norr om Slottet. Till stöd för detta anförde jag någon gammal geografibok från 1800-talet, som påstod detta, vilket också motiverades av att i äldre tider hade Gamla Stan och Södermalm rent fysiskt hängt ihop (över Slussen gick alltså en landtunga) och om möjligt brukar man dra gränser vid vattendrag.
    Men vad som verkligen gäller vet jag inte.

    –Ahrvid

  17. denis Says:

    idiot

  18. David Nessle – årets sista bekantskap « Under Wermlandsörnen Says:

    […] går han igenom provinserna en efter en, med deras vapen som resonansbotten – Härjedalen, Norrbotten, Ångermanland, Södermanland, Närke, Östergötland, Jämtland, Gästrikland, Dalsland, Dalarna, […]

  19. Max Says:

    här är lindström-klippet: http://www.youtube.com/watch?v=6NCTTX4BtW4 fortfarande hysteriskt kul!

  20. Barbro Torslund Says:

    Det blå i landskapsvapnet symboliserar Norrbottens fyra älvar som flyter genom landskapet.

    • David Says:

      Hm … på något vis är Norrbottens vapensköld på en gång det mest och det minst föreställande landskapssymbolen … möjligtvis med undantag för Västmanlands kryptiska vulkan/dagbrott — och Härjedalens hammare/städ/mp3-spelare … okej då: det myllrar av aningen svårtolkade landskapsvapen, vid närmare eftertanke …

  21. R.L. Says:

    Som norrlänning bosatt i Norrbotten (men ursprungligen västerbottning) blir jag nästan illa berörd när jag ser det som ska föreställa landskapsvapen för Norrbotten.
    En färgkladd!
    Nog kunde de väl ha kommit på något annat. En sköld med en björn, ett älvlandskap eller något liknande.
    Jag lovar att jag hade kunnat åstadkomma något mycket bättre.

  22. Owe Says:

    Var kan jag köpa detta landskapsvapen?

  23. daniel Says:

    bra

  24. LastFidel Says:

    I see you don’t monetize your site, don’t waste your
    traffic, you can earn additional cash every month because you’ve got high
    quality content. If you want to know how to make extra bucks, search for: Mertiso’s tips best adsense alternative

  25. culinary world Says:

    five tips

    Norrbottens landskapsvapen | David Nessle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: