Härjedalens landskapsvapen

251px-harjedalen_vapensvg.png skylt.jpg

Den första man undrar när man ser ser Härjedalens landskapsvapen är kanske vad föremålet i mitten ska föreställa. Är det en mp3-spelare? Något slags udda ugn? Ett mystiskt föremål som tidigare ansågs oundgängligt vid järnförädling?

Ingetdera, visar det sig — det är helt enkelt en hammare sedd rakt uppifrån. Lite grann som en sån där trickbild som tråkiga veckotidningar brukar ha på sin pysselsida. ”Ha — nu gick ni allt bet! Det var såklart ett ark flygpostpapper sett från sidan!” Ovanligt innovativt för att vara ett landskapsvapen, måste det medges.

Härjedalen är kanske inte mest känt för vad som finns där, utan för vad som saknas: det är det enda landskapet i Sverige som inte har en enda stad. Istället har man Sveg, som känns som ett slags byhålornas big apple — en disproportionerligt stor anhopning av busstorg, hyreshus och pizzerior som ändå envetet framhärdar med att inte vara en stad.

Sala är en stad (och var det redan innan vi stal Härjedalen av norrmännen) och där finns två pizzerior (eller fanns i alla fall sist jag kontrollräknade). Sveg har inte stadsrätigheter men däremot fyrtiotre pizzerior. Eller elva. Eller i alla fall tillräckligt många för att en förbipasserande forskningsresande ska höja en smula menande på vänster ögonbryn.

450px-kirche_sveg.jpg

Dessutom äger orten en kyrka med ett intressant stycke sovjetisk arbetarkonst utanför, som synes ovan.

Men Härjedalens kanske vackraste klenod finns inte i Sveg. Sanningen att säga finns det inte ens i Härjedalen, utan i Jamtli i Jämtland — symptomatiskt nog, frestas man att tillägga. Jag talar om Sveriges egen Bayeuxtapet, den s k Överhogdalstapeten, upptäckt 1910 i Överhogdal.

tapeten-svartvit.jpg

Överhogdalstapeten är faktiskt hundra år äldre än sin yngre kusin i Bayeux — mer än tusen år gammal, vilket är en tämligen aktningsvärd ålder för en textilie. Den borde vara riksbekant och allmänt begapad, men det är något med svenskarna och deras förhållande — eller snarare brist på förhållande — till den egna historien. Ofta verkar vårt kollektiva förflutna upplevas som aningen genant och irrelevant. Bonnigt. På gränsen till agrart. Eller nåt. Jag fick själv inte reda på denna fantastiska vävs existens förrän för något år sedan, och då förbluffades jag vederbörligen över att den inte var mer omtalad.

Okej — visserligen är det inte en lång Illustrerade Klassiker-serie som avhandlar Slaget vid Hastings, som Bayeuxtapeten. Det verkar snarare röra sig om en dunkel skildring av något slags vikingatida kongress för lamadjur. Men ändå. Se och förundras.

Annons

29 svar to “Härjedalens landskapsvapen”

  1. kjell Says:

    sakupplysning: antalet pizzerior i sala är antagligen närmare 20 än 2. dags för en ny kontrollräkning.

    Enl http://www.yelah.net/articles/harjedalen är Sveg den svenska syndikalismens helgedom. Jag bjuder på en digialiserad folköl till den som digitaliserar ”Revolutionen i Sveg” och gör den någorlunda allmänt tillgänglig.

    (En piratebaysökning på sveg ger 0 träffar. sala spöar den där inte-ens-staden men 2 relevanta träffar: ”Bilder.Jysk.Brinner.i.Sala.2006.03.23” samt ”Sala moppe filmen”. Konstateras med exilsalabons odrägliga lokalpatriotism).

  2. Henrik Says:

    Skrämmande dålig kvalitet på landskapsvapnen. Första bilden ser ut som om nån svängt ihop den i powerpoit.

    Hälften av Salas pizzerior har nog kånkat sen din lillebror flyttat.

  3. zoot Says:

    På Överhogdalstapeten ser vi hur våra förfäder samlar djur som ska försvara dem…jag säger inte mer, men ni förstår väl nu hur rätt jag haft hela tiden!

    För övrigt är Bayeuxtapeten utmärkt för att intressera mellanstadiekillar för broderi. Den finns digitaliserad:

    http://hastings1066.com/

    eller

    http://www.bayeuxtapestry.org.uk/

    om ni vill ha den brittiska kopian.

  4. Bastion Styrbiskop Says:

    Även den samtida Skog-tapeten (Ångermanland?) har ju en skön blandning mellan hedniskt och kristet…

    Verktyg!!?? Får lite sovjetvibbar av denna uppställning hammare och så vidare. Lite ovanligt… skulle man inte hellre ha myskoxar och visenter, men de är väl inplanterade i Härjedalen….

    En känd lokal syndikalist är ju faktiskt Ewert Ljusberg, numera boende i Västergötland dock. Kanske inte så syndikalistiskt heller längre.

    Kyrkan ser ut att vara gustaviansk, eller nyklassisk.

  5. Bastion Styrbiskop Says:

    Nu ser jag att Skogtapeten är 200 år yngre vilket gör Överhogs- så mycket mer intressant.

  6. schibbye Says:

    Ewert Ljusberg är väl ändå surjämte om någon, eller har jag fel? Jag trodde man måste vara infödd för att kunna bli präsidänt. I övrigt kan tingesten i mitten också vara ett städ med en glödgad ten på eller så. Det passar väl? Jag blir lite intresserad av historen bakom själva vapnet, varför man så ensidigt valt att skildra någonslags smideshantverkarkultur. Det finns ju som sagt även myskoxar i landskapet, detta landskap som har ungefär samma folkmängd som Kungsholmen.

    • eva bergner Says:

      Att landskapsvapnet ser ut som det gör med, mycket riktigt, ett städ i mitten beror på att gruvdriften med utvinning av koppar och järn var så stor där från slutet av 1600talet till mitten av 1800talet med tillverkning av förutom mynt en massa redskap, spik mm så det fanns gott om smeder där och gruvarbetare till vars ära statyn utanför kyrkan är rest. Ewert Ljusberg är härjedaling men Härjedalen ingår ju i Jämtlands län. Myskoxarna är en relativt ny företeelse i landskapet. Nu har jag gett förklaringar på en hel del funderingar ovan

  7. schibbye Says:

    Jag menar som en fjärdedel av Kungsholmen …

  8. Gustaf G Says:

    Ewert Ljusberg är faktiskt härjedaling, han har gjort ett antal skivinspelningar där han sjunger på fullkomligt obegripligt härjedalsmål. ”Herjeådalen” är en av republikens tre delrepubliker (de andra två är Jamtland och Ravund) så han är legitim president. Och åtminstone i Funäsdalen fanns det gott om republikanska flaggor senast jag var förbi för två år sedan, så det verkar som om härjedalingarna i gemen omfamnar republiken.

    För övrigt håller jag helt med Schibbye om att det är ett städ med en glödgad ten mitt i landskapsvapnet. Hammare är ju redan med på bilden, det är dem man ser till höger, David.

  9. thorwid Says:

    landskapets avsaknad-av-städer-problem skulle kunna lösas om man omdefinierade ”stad” till ”x antal pizzerior per kvadratkilometer tätort”. x = 3 kanske? hmm..Sveg kanske egentligen har mer stad i sig än stockholm.

  10. Gustaf G Says:

    … fast det var ju rätt krativt att se en hammare sedd från ovan. Lite som den klassiska cyklande mexikanaren. Jag ska inte vara för snabb i mitt omdöme. Det kanske bara är jag och Schibbye som tänker för mycket med våra fantasilösa vänstra hjärnhalvor.

  11. Gustaf G Says:

    För övrigt: är det Överhogdalstapeten som innehåller en mystisk sekvens där konstiga djävulsaktiga varleser omringar en kyrka? Eller är det någon annan ursvensk bildväv?

  12. Bastion Styrbiskop Says:

    Gustaf G:

    Det kan vara den något senare Skogbonaden, där vissa tolkningar säger att en enögd Oden blandar sig i det kristna hall-a-balooet. Eller kontexten som det kanske heter.

    På sajten ”detsannasverige” fanns en bild från ett grått Sveg som skulle symbolisera ångest och tomhet och bakvatten. Men jag tycker det var ren harmoni jag.

  13. David Says:

    Gustaf och Schibbye: Ska man tro på Wikipedia — och det gör jag ju blint och oreserverat i den här artikelserien — så rör det sig om ”en framifrån sedd svart räckhammare med röd skaftända”. Se här —

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Bild:H%C3%A4rjedalen_vapen.svg

    Samma åsikt framför Härjedalens kommun själva —

    http://www.herjedalen.se/kommunfakta/kommunvapen.4.3884503d10943e88d1e8000367.html

    — och de kompletterar även med bild på sigillet från 1647 som vapnet är baserat på. Men — mirabile dictu — de torgför även den åsikt som våra vänner av ordning har gjort sig till tolkar för:

    ”Enligt en annan uppfattning är det ett städ i mitten av vapnet och Härjedalens vapen har blivit officiellt fastställt först 1884.”

    Det verkar m a o som om juryn fortfarande är ute …

  14. Martin R Says:

    Myskoxar ni? Att myskoxa är ett skånskt verb. Det betyder ”att betrakta någonting förnöjt”.

  15. Galaxa Says:

    Det sägs att man hittade bonaderna som ingår i tapeten i en vedlår i kyrkan. Och att en av bitarna återfanns i en docksäng. Det senare kan jag inte hitta något som helst belägg för vid sökning på webben, så det kanske jag har drömt.

    En tolkning av tapeten: ””Georg Johansson-Karlin skildrar tapeten hur Sankt Staffan kristnade Härjedalen. Staffan hade sänts ut av biskop Adalbert från Bremen och tapeten berättar om hans färd från Bremen med skepp till Sverige, hans vandring genom skogar fulla av djur, möten med människor, ritten upp på ett berg där han slår ned en avgudabild och slutligen ankomsten till den nyuppförda kyrkan.” Sankt Staffan for väl omkring och i Hälsingland och Härjedalen?

    Rekommenderar f.ö. Evert Ljusbergs platta ”Goknul” (Älskling) med hitlåtar som ”Mamma, sjå en fusse” och ”Sö blank va alder halvfårloken” (= ”Så skimrande var aldrig havet” på härjeådalska). Eller om man är lite ekivok av sig: ”Sädes-Erlands trall”

    Tack, Martin R! Det där med myskoxa kan vara bra att veta!

  16. Dawwe Says:

    Enligt min arbetskamrat så finns det 5-7 pizzerior i Sala, varav en leverar hem gratis om man köper för mer än 80 kronor.

    Han åt resterna av en av dessa hemkörda pizzor på dagens lunch och bor dessutom i nämnda stad så hans trovärdighet får anses hög.

  17. Sara Says:

    Avsaknaden av städer i Härjedalen kanske trots allt föranledde någon att smyga in ett illa dolt städ i landskapsvapnet..? (Även om man senare verkar vilja dölja detta tilltag..)

  18. Manne Says:

    Fyra ställen serverar pizza i Sveg, en av dem har nog landets godaste dessutom.. även om det nog inte är skäl nog att flytta/bo kvar.

  19. David Says:

    Galaxa: Okej — lamadjuren är alltså alla de skogens vilda kräk som Sankt Staffan stötte på under sin vandring. Det förklarar att de är så många.

    Manne: Tack — nu vet både jag och läsekretsen besked om pizzeriabeståndet i Sveg. Jag har varit i Sveg en enda gång för några år sedan och då hade jag en känsla av att det var pizzerior på vartenda gathörn — vilket alltså visar sig vara felaktigt.

  20. david Says:

    DU din hemsida är den sämsta I HELA VÄRLDEN.
    SÅ KNULLA VIDARE

  21. zoot Says:

    HAHAHA! Vilken rar kommentar! Menas hemsidan eller bloggen, egentligen? Kvalificerar detta för en plats i öltillverkarens rekordbok, är det officiellt? Frågor frågor frågor, men inga svar…

  22. Fredrik Tersmeden Says:

    Jag är inte helt säker på avd en ”räckhammare” är, men misstänker att det skulle kunna vara något slags större, maskinellt driven (vattenkaraft e dyl) tingest som kommer in vertikalt genom hyttväggen och av de arbetande gissningsvis ofta ses just i den vinkel som den avbildas på vapnet.

  23. Christer Ferner Says:

    Hej David !

    Är Ditt landskapsvapen (metall) Härjedalen till salu? Om så är fallet får Du gärna mejla mig Ditt pris.

    Christer Ferner
    Fräkensundet
    139 60 VÄRMDÖ
    Tel.: 08-57143032
    Mobiltel.: 0707-328154
    E-mail: cf.consulting@hotmail.com

  24. Anders Andersson Says:

    Det som talar emot att det är en knipp-/räckhammare är väl att det inte fanns några sådana i Härjedalen vid tiden för landskapsvapnets första förekomst.
    Sen vill jag även mena att (hittar dock inget på nätet) det var vid Ljusnedals bruk man ritade sigillet och där bröt man bara koppar fram till mitten av 1700-talet.

  25. Per Says:

    Inget av det som är äldre än från 1648 i Jämtland och Härjedalen är svenskt. Jämtland och Härjedalen var norskt från Norges början som stat (ca. år 860) till 1648, alltså nästan 800 år, medan det varit svenskt i 350 år.
    Sverige som stat uppstod ju inte före runt år 1300, så Norge var redan et gammalt land när Sverige såg dagens ljus.

    Norge var det första landet som kronade sina kungar i Skandinavien.

  26. David Nessle – årets sista bekantskap « Under Wermlandsörnen Says:

    […] heraldiska kunskaper går han igenom provinserna en efter en, med deras vapen som resonansbotten – Härjedalen, Norrbotten, Ångermanland, Södermanland, Närke, Östergötland, Jämtland, Gästrikland, […]

  27. johanander Says:

    Ingen hammare, ett städ!

  28. kris08 Says:

    Ja, faktiskt! Länsstyrelsen har gett vika för trycket från bloggen och ändrat beskrivningen:

    ”I fält av silver ett, med ett rött ämnesjärn belagt, ovanifrån sett svart städ med hornet nedåt och åtföljt till höger av en svart smidestång och till vänster av två stolpvis ställda svarta smideshammare med röda skaft, den övre störtad”.

    Nu väntar vi bara på att tolkningen av Överhogdalstapeten ska få officiellt erkännande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: