Nu har vi nått Mälarlandskapen och här lägger noterar vi något ganska anmärkningsvärt. Namnen på Uppland och kringliggande landskap — Södermanland och Västmanland — pekar alla mot ett centrum som inte existerar.
Lösningen på denna geografiska gåta är Svearikets kärnländer Attundaland, Tiundaland och Fjädrundaland (som ibland kallas Fjärdhundraland). Denna svearnas urgamla maktbas — med det religiösa centrumet Gamla Uppsala och Mora Stenar där konungarna kröntes — försvann som i ett trollslag under andra halvan av tolvhundratalet.
Fredrik Lindström och hans bror Henrik framför i boken Svitjods undergång och Sveriges födelse teorin att den lede östgöten Birger Jarl avskaffade de uppländska folklanden för att underlätta enandet av svear och götar.
Det låter troligt — något bestickande skäl måste man ju ha haft för att stycka upp och döpa om den mest namnkunniga delen av gamla Svitjod så där hux flux.
Svearna var tydligen måttligt entusiastiska över sammanslagningen med de götar som de tidigare i historien hade bekrigat friskt — enligt en teori handlar t ex det i dagarna bioaktuella sjuhundratalseposet Beowulf om sammandrabbningar mellan goa götiska gôbbar och svear (enligt en annan teori är Beowulfgoterna istället danska jutar och enligt en tredje är de gotlänningar — det var mycket gothare i omlopp under folkvandringstiden — men alla är rörande överens om att det är svearna som de krigar mot).
För att ytterligare försvaga svearnas motstånd utsattes de gamla kärnländerna också för nukleär fission — det särskilt bångstyriga Fjädrundaland klövs i princip på mitten, så att ena halvan kom att ligga i Uppland och andra i Västmanland. Detta kan man faktiskt skönja spår av fortfarande. Som Fredrik Lindström påpekar finns det en dialektgräns som inte alls följer landskapsgränsen — för ett öst-västmanländskt öra låter den uppländska som Owe Thörnqvist talar och sjunger i Auktionsrock — ”Första! Andra! Tridje! Går bort för tri å sjuttifäm!” — synnerligen välbekant (Auktionsrock innehåller dessutom den bästa summering jag någonsin hört av femtiotalets lantliga nöjesliv: ”Me he så va’re slut på själva lösöresauktion / och etterpå så blir de kaffe dän på brygghusbron / Och sen, då börjar själva dansen klockan sju ikväll, / med attraktioner, varma korvar, läskedryck å cykelställ”)
Missnöjet med Birger Jarls reform fortsatte pysa i århundraden — och än idag finns samhället Fjärdhundra strax norr om Enköping.
Ja — som ni märker har jag mindre och mindre att säga om själva landskapsvapnen. Det kan i o f s ha att göra med att det inte har varit några vanskapta heraldiska djur på ett tag.
Upplands riksäpple är ju en ganska uppenbar symbol som säger ”Kungen bor här”. Roligare är i så fall det gamla stockholmska stadsvapnet där en sinister grip har fått tag i riksregalien och bär kring den som om den vore en klotbomb.
Tyvärr gjorde Stockholm om sitt vapen 1968, så att det numera snarare ser ut som ett varumärke för en måttligt ambitiös makarontillverkare.
Är man i Knivsta kommun så kan man för övrigt glädja sig åt att man befinner sig på gränsen mellan Attundaland och Tiundaland, alldeles i närheten av platsen där Mora Sten låg — den runprydda tingsten där svearna valde sin konung.
Det stora blocket — själva Mora Sten — försvann någon gång efter att Kristian I hade låtit kröna sig på det — märkligt nog i samma veva som Gustav Vasa hittade på att landet skulle bli ett arvrike och symbolen för konungaval kunde ge allmogen olämpliga associationer.
Men några av de små stenarna som låg kring själva blocket hittades långt senare inmurade i lokala väggar — och än idag förvaras de på platsen i ett litet hus som byggts särskilt för ändamålet. Dit kan vi fjärdhundringar i förskingringen vallfärda för att bittert begråta svearnas svunna storhet och Birger Jarls svarta svek.
november 22, 2007 kl. 3:13 e m |
Observera att 08-orna har snott St Erik från oss Uppsalabor, ett helgon som antagligen hade väldigt lite med Stockholm att göra eftersom det knappt fanns då.
Och nu har man tagit bandyfinalen av oss också…
november 22, 2007 kl. 3:26 e m |
Bastion: Apropå uppländska helgon så är min favorit Sankt Botvid — särskilt hans häpnadsväckande mirakel. Efter hans död skulle man frakta liket — men efter ett tag blev det så otroligt tungt att det inte gick att bära. Det var själva miraklet, alltså. Att bärarna fick mjölksyra. Alltså lade de ner kroppen på ort och ställe och förkunnade att Botkyrka skulle ligga där.
februari 8, 2013 kl. 2:30 e m |
Menar du inte (den sörmländske) S:t Eskil? Hans bärare fick ihop en ganska imponerande bortförklaring:
”då de kom till den plats, som nu kallas Eskilstuna, förmörkades luften av en tjock dimma, att de ej kunde gå längre och så tung blev kroppen, att de ej alls kunde rubba den.”
På botvidsbärarnas rastställe sprang det väl fram en källa och ingen förort?
februari 8, 2013 kl. 5:50 e m
Också de som bar Magnhilds av Fulltofta kista var tvungna att sätta ned den på vägen varvid källor sprang fram etc. Tur för helgonkulten att medeltidens kistbärare verkar ha varit ena klena typer…
http://sv.wikipedia.org/wiki/Magnhild_av_Fulltofta
november 22, 2007 kl. 3:57 e m |
”Roligare är i så fall det gamla stockholmska stadsvapnet där en sinister grip har fått tag i riksregalien och bär kring den som om den vore en klotbomb.”
*Skrattar rätt ut*
Sinister grip, förresten, finns det några andra sorter?
november 22, 2007 kl. 4:23 e m |
Ska man vara noga så är det Stockholms läns vapen som visas och inte Stockholms stads. Vapnet gjordes om när ÖÄ upphörde och Stockholms stad övergick till Stockholms län. Då tillkom Stockholms stadsvapen i Stockholms läns vapen.
november 22, 2007 kl. 4:48 e m |
…och på tal om Mora sten väntar hela det litterära Sverige (vare sig det vet om det eller inte) på att den andra Birger Thysell-deckaren ”Ödesstenen” ska ges ut. Den utspelar sig innan ”Döda fallet” och är i mitt tycke ännu bättre. Du borde åtminstone publicera den på print on demand, David.
november 22, 2007 kl. 5:29 e m |
Om jag visste exakt vad ”print on demand” betydde så skulle jag säkert hålla med Gustav G här ovanför.
”måttligt ambitiös makarontillverkare” hahahaha
november 22, 2007 kl. 6:00 e m |
Om studentstäder har det sagts att ”Lund ligger i Skåne, men Uppsala ligger inte lika självklart i Uppland”. Kan bero på den lite anonyma dialekten i staden?
När jag cyklar runt utanikring trakten runt lärdomstaden säger jag helt käckt – ”Äh jag ska ut och cykla på Sveariket en stund!”.
Det där riksäpplet är lika upphetsande som en sån där solid handgranatsatrapp. Fast staden har ett lejon med, ”surprise”, Gene-Simmons-tunga.
november 22, 2007 kl. 7:04 e m |
Så detta borde heta Birgermandering?
http://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering
november 22, 2007 kl. 7:54 e m |
Hallå där, Mister Sinister! Jag grips av förvirring när du använder ordet ”sinister” i ett heraldiskt sammanhang. Ordet betecknar ju streck som går tvärtemot diagonalen under gripen i vapnet ovan, alltså från övre högra hörnet (närmast sköldbärarens vänstra axel) och diagonalt neråt-vänsterut.
november 22, 2007 kl. 8:25 e m |
…ja, och som då betecknar att adelsmannen eller landskapsdjuret är av oäkta börd.
Men det var ju inte det jag skulle säga. Jag skulle säga att jag också vill läsa den nya Thysell-deckaren. Om ni inte ska ge ut den själva så måtte väl något av alla andra små eller stora förlag vara intresserat?
november 22, 2007 kl. 10:28 e m |
”stycka upp och döpa om den mest namnkunniga delen av gamla Svitjod”
Hvad? Man styckade inte, man slog samman. Om jag minns rätt så finns det tidiga belägg för paraplytermen ”uppsvenskar” om de tre folklandens innevånare innan ”Uppland” är belagt. ”Upp” är ett värdeomdöme: där låg centrum med Uppsala, söderut låg Sörmland och västerut Västmanland. Gästrikland var f.ö. en del av Tiundaland. Och man skall heller icke glömma Roden.
Vad andra Thysell-romanen beträffar föreslår jag att du lägger upp den som PDF med en PayPal-länk. Du kan iaf inte tjäna mindre på det viset än om du publicerar boken via ett girigt förlag!
november 23, 2007 kl. 12:11 f m |
Absolut! Ge dig inte i lag med de där blodsugarna på Stupidobiblioteket igen. De gav ju inte ens din förra bok någon vettig distribution!
Skämt åsido, jag skulle naturligtvis helst se ”Ödesstenen” i ett vackert halvfranskt band, men om du nu vadar upp till armhålorna i osålda ex av förra boken så låter Martin R:s förslag vettigt. Hur går det förresten med tredje delen, ”Spökflygaren” eller vad den skullle heta?
Lina: Print on demand innebär som regel att man har tillgång till/kontrakt med något tryckeri. Sedan trycker man böcker i den takt de beställs, man gör alltså aldrig någon överupplaga. Normalt sett handlar det om enklare pocketutgåvor.
november 23, 2007 kl. 12:33 f m |
Kungaval kunde ju i alla fall ge monarkin ett visst underhållningsvärde – vem skulle kunna axla en Kinky Friedman-liknande roll i den valrörelsen ?
november 23, 2007 kl. 2:57 f m |
Apropå kungaval hade SVT en ”fejkomentär” om att Sverige hade blivit republik och att det var valvaka inför presidentvalet. Carl-Gustav Bernadotte valdes till president…
november 23, 2007 kl. 9:02 f m |
F.ö. är gripen som bekant dexter, inte sinister. Fast nu är ju iofs Dexter (Morgan) rätt sinister också.
november 23, 2007 kl. 10:42 f m |
…vilket osökt får mig att tänka på jazzlegenden och tenorsaxofonisten Dexter Gordon. Fler borde lyssna på honom. Han var inte sinister, bara genial! Det påstås f ö att han var gudfar till Metallicas trummis, och det låter så orimligt att det förmodligen är sant.
november 23, 2007 kl. 10:42 f m |
@embla: jag tycker vi kan lösa tvisten monarki/republik genom att ha allmänna val till kung eller drottning. På livstid. Behåll pompan osv, men lägg på ett lager demokrati.
@Enar: mina kunskaper om heraldik är skrala, men nog är gripen vänd åt vänster? Eller räknar man från gripens/riddarens synvinkel?
Ah, Wikipedia vet besked:
”Sinister is originally a Latin term for left or to the left, and is used in heraldry to refer to the left of the bearer of the arms, and to the right by the viewer’s eyes.”
http://en.wikipedia.org/wiki/Sinister
Så jag kör på att David menade att gripen såg ond ut, och det gör den onekligen. En sinister grip dexter.
november 23, 2007 kl. 6:42 e m |
Gustaf: Det tycker jag också är en bra idé, då återgår vi dessutom till en historisk tradition och kan bevara monarkin, i en mer demokratisk form. Ingen skulle heller födas in i ett ämbete, med alla de nackdelarna heller (även för den som föds in i det, skulle man verkligen vilja tvingas vara kung eller drottning med allt vad det innebär?). Återinför valkung (eller valmonark). :)
november 23, 2007 kl. 6:49 e m |
Kinky Friedman körde ju stenhårt på skolbön och att hålla alla brunhyade borta från Texas i sin kampanj, så jag vet inte om det vore så roligt med en kandidat som liknar honom.
november 24, 2007 kl. 2:52 e m |
Svenska hjärtans djup en gång verkar ha uttalat sig till förmån för kungaval. Själv tycker jag det är något lite trevligt med ett slags statsskickens skansen — även om det hade varit roligare om man hade haft representanter för någon gammal vikingaätt, eller i alla fall halvtokiga Wasar som vankade rastlöst av och an i sina burar. Den Bernadotte som inte vill hamna på frimärkena kan ju alltid göra en Edward IIX och abdikera, för att sedan rymma till kontinenten med någon lätt skelögd Wally Simpson.
Apropå sinister och dess olika betydelser så har vi faktiskt redan diskuterat det i bloggens barndom. Närmare bestämt här:
https://davidnessle.wordpress.com/2006/02/10/ordnarna-stockar-sig-i-munnen/
november 24, 2007 kl. 2:55 e m |
Jag glömde förresten Martin R: Okej — så upplänningarna är alltså inte geografiska till sin natur utan i stället släkt med uppnosiga uppkomlingar som vill upp. Det verkar ju på något sätt lite passande — även om det dessvärre urholkar mitt resonemang.
Däremot vidhåller jag det här om uppstyckningen — Fjädrundaland klövs som sagt på mitten och åtminstone ett av de andra folklanden förlorade några av sina hundaren till Sörmland, om jag minns rätt.
november 24, 2007 kl. 3:12 e m |
Det är just så här det går till när jag glömmer att kommentera saker — det är så många diskussioner igång i tråden att jag helt tappar … tråden. Jag ville ju också tacka Gustaf G, Lina, Martin R och Malte för deras sporrande ord om min andra Thysellroman. Jag lovar att rycka upp mig och börja shoppa runt den hos förtjänta förläggare Real Soon Now …
november 24, 2007 kl. 4:02 e m |
(Vill bara påpeka att jag i händelse av att valkung införs föredrar just en maktlös skansen-kung även i detta fallet, som vi har idag, fast vald. (Och kanske också straffmyndig och med religionsfrihet.))
november 24, 2007 kl. 5:36 e m |
Di hära folklanden är alltså inspirerade av engelsk medeltida hundreds-indelning, inte så urgamla som Grimberg trodde. Men va gör de?!
Harry Scheins testamente ska upp i Attunda hovrätt eller var det tingsrätt? Hursomhelst namnet lever vidare.
november 24, 2007 kl. 5:56 e m |
Hoppas verkligen att den andra Thysell-romanen kan ges ut någon gång, är väldigt nyfiken på hur den är.
november 25, 2007 kl. 12:31 f m |
Vaba, Stockholms stad gjorde inte om sitt vapen 1968, utan på 1300-talet. Så här säger Wikipedia:
Stockholms äldsta stadsvapen är känt genom ett dokument från 1296; det framställde bilden av två torn m.m. Inte långt därefter skaffade sig staden ett prydligare vapen, framställande tre torn, porttorn och mur, vilket är känt först från 1326. Detta utträngdes av ett annat (äldsta kända avtrycket från 1376) med Erik den heliges huvud, och denna senare bild återfinns i sina huvuddrag i det nuvarande vapnet.
Tidigare framställdes vapnet olika i olika delar av stadens administration, så att han i vissa fall kunde framstå som en uppkommande bröstbild. För att få en enlighetlig profil anlitades Yngve Berg 1923 att framställa en bild som skulle gälla för staden, vilken sedan antogs 19 januari 1934. Han baserade utformningen på en helgonbild i Roslags-Bro kyrka. Senare undersökningar har dock gjort sannolikt att helgonbilden inte föreställer Sankt Erik utan Sankt Olof av Norge.
Ahrvid igen: Det är intressant att notera att gubben egentligen är norrman (men Sankt Olav brukar han väl kallas?).
Personligen tycker jag Stockholms vapen är rätt fräckt. En ansiktsbild på en vapensköld. Det är inte så vanligt. Något fräckare har väl inte setts sedan Linné adlades och försåg sitt vapen med ett ägg.
–Ahrvid
november 26, 2007 kl. 5:57 e m |
Attunda tingrätt var alltså en ganska färsk sak. En omorganisering av Sollentuna och södra Roslags tingsrätt (?).
Vilket får mig osökt in på en av de bästa felhörningar jag vet: En kompis till mig tyckte att Ebba Grön i Staten och Kapitalet sjöng: ” dom ror så att roslagssvetten lackar”! Så nu menar jag att det är sån där skön svett, ärliga tag och hederligt dagsverke, slockna direkt med kläderna på. I Roslagens famn i – Uppland ja ja.
Det sägs att Albrekt av Mecklenburg låg bakom 08s ursupering av St Erik från Uppsala. Ett populärt helgon är ju inte helt fel. Lite grann som då Göran Persson alltid lyckades snacka om för stunden framgånsrika svenska sportprestationer…
november 28, 2007 kl. 1:37 e m |
Aaah, detta ser jag först idag, onsdag 28 nov.
Folklanden hette det i Uppland och de var tre rättsområden, som många skriver redan.
Upplands gamla lag hette ”Vig siarens lagsaga”, sedan ersattes den med Upplandslagen.
Folklands tingstad, Sämingia hundares samt hela folklandet Attundalands tingsplats, låg vid Lunda kyrka i Sthlms län. Blev handelsplats vid 1300-talet drabbades av kungliga förbud.
Sämingia hundare tycker jag låter spännande idag särskilt när jag läst Anders Götherströms doktorsavhandling som handlar om vad man funnit i gravar i Uppland. Samiska genetiska markörer…
Sitonerna, som fått namn samma som samernas gamla klanorganisation, Sita, sitor etc anses ju också ha levt i Uppland. Det var om dem Tacitus skrev 98 e Kr att de hade en kvinna som härskare…
De kallas ibland för Suitoner… iodh, iudh, öd betyder mark, land…eller rikedom…
november 28, 2007 kl. 1:44 e m |
Sàvon: Suitoner — kan det inte vara samma ord som Beowulfkvädets Sweona? Det låter ganska snarlikt. Isåfall slåss kanske Beowulf med samer — och svearnas namn går i så fall kanske tillbaka på samernas Sita — sannerligen synnerligen suggestivt ….
november 28, 2007 kl. 1:53 e m |
Hej, tur jag inte hunnit stänga av… ja, varför inte, kanske det man kommer fram till så småningom. För om man skulle gå efter mtdna så har samer och svenskar nog hängt ihop från början, pre-HV blev senare HV och H och V.
januari 2, 2011 kl. 12:19 f m |
[…] Södermanland, Närke, Östergötland, Jämtland, Gästrikland, Dalsland, Dalarna, Västergötland, Uppland, Lappland, Hälsingland, Västerbotten, Västmanland och […]