De bästa ortsnamnen finns i Norrland …

Nu får det anses bevisat — här finns inte bara Mensträsk och Kräkångersnoret (även om det har blivit omdöpt) utan även ett ord för det som bildas på insidan av rutorna i raggarbilar —

potensimma-3.jpg

Just det: Potensimma. (Om ni undrar vad som leder mig till dessa fynd så är det Blocket.se — jag går in och tittar på de billigaste husen i hela landet och sedan fantiserar jag om hur det skulle vara att bo i olika sextiotusenkronorshus med ”utsikt över Ångermanälven” och ”behov av lite nya tapeter”. För ganska precis ett år sedan fanns det en villa till salu i centrala Lesjöfors för smått osannolika fyrtiofemtusen kronor. Fruktträd och jättetomt ingick. En vacker dag kanske jag gör slag i saken och hamnar i Potensimma.)

Annons

40 svar to “De bästa ortsnamnen finns i Norrland …”

 1. embla Says:

  Man kanske också kan anta att den potensimma som ansamlas i Potensimma emanerar ur det närbelägna Näsberget?

 2. schibbye Says:

  Du har väl det i blodet lite, det där med att renovera gamla multna kåkar? Tycker mig ha sett ett antal böcker i ämnet signerade Lena Nessle som jag antar är din mor. Kanske finns en billig stuga här: http://www.hitta.se/ViewDetailsPlace.aspx?vad=&var=gubb&PlaceId=3082876

 3. schibbye Says:

  Om du undrar över min sökning, så handlar det om att jag hade för mig att jag stött på detta mycket märkliga ortnamn, men inte för mitt liv kunde minnas var.

 4. David Says:

  Schibbye: Jo, Lena Nessle är min mamma, och hon har en passion för att riva loss bjälklagen i gamla hus med sina bara händer. Tack för länken till Gubbhelvetet — som självklart också ligger i Norrland!

 5. Henrik Says:

  Det som är bra med inrikes exotism är att Edward Said inte kommer att skriva Norrlandism.

 6. Martin R Says:

  Lilla Bångsnåret! Sexdrega! Tuttar! Kräklingbo! Grötlingbo! Njutånger!

 7. David Says:

  Martin R: Lustigt sammanträffande — jag pratade just med Jocke Lindengren i telefonen om spännande ortsnamn, och han drog upp Sexdrega. Orten är uppenbarligen på allas läppar för tillfället …

 8. Carl Says:

  Ang. Lesjöfors så har jag faktiskt åkt igenom den byn (på väg emot en fjällsejour längre norrut), och jag måste säga att det var något av de hemskaste platser jag skådat. Den får Hällefors verka som paradiset på jorden, bergslagens Shangri-La med andra ord. Du borde testa där istället om du ska ha billiga hus, finns en del.
  Närmare ”levande” spökstad än Lesjöfors så kan man knappast komma. .

 9. Ahrvid Says:

  Baggböle!

  –Ahrvid

 10. Lennart Svensson Says:

  Här i Uppland var ”Fjuckby” på tapeten nyss, av obegriplig anledning. Berglin gjorde en grej på det där, där han frågar sin sambo: ”Du, har vi någonsin ”fjuckat”? och hon svarar – Nej, inte vad jag kan minnas”… —– Sedan apropå finlandssvenska (jag har läst dina gamla inlägg, kommenterar här så blir det läst) gillar jag vissa ord, som ”smyghandel” för svartabörshandel, ”batteri” för värmeelement och ”julgubbe” för jultomte.

 11. mymlanthereal Says:

  Bäst: Mordviken, Köttsjön, Kjukberget :)

 12. Bastion Styrbiskop Says:

  Sen så ha vi ju lixom…. Nördvattnet.

  Fast riktigt vackert är ju Sidensjö. På samma sätt som Morgongåva, detta dock i Salatrakten väl?

 13. David Says:

  Carl: Tack för tipset — ska genast ta en titt på Hällefors fastighetsutbud. Även om jag starkt misstänker att de inte kan gå lägre än Lesjöfors i limbodansen …

  Mymlan: Mig närstående krafter fotograferade sig faktiskt vid Köttsjön-skylten (säg det sex gånger fort) så sent som i somras.

  Bastion: Morgongåva ligger inte så långt från Sala. Och är det någonstans jag ska köpa ett hus i akut behov av ”lite målarfärg och tapeter” så är det förstås i Nördvattnet.

 14. Galaxa Says:

  När vi nu ändå är lite ekivoka: Lillsnasen och Storsnasen i Berg i Jämtland. Musviken och Könsta inte långt från Östersund. Porrmyran i Skellefteå.

  Off topic (ingen ort): Man ju bo på Ryckepungsvägen i Falun.

  Och så ett riktigt gulligt namn från Uppland: Skuttunge!

 15. David Says:

  Galaxa: Den svenska ortsnamnsskatten fortsätter att glimma tvetydigt. Porrmyran är nog min favorit av de här fynden …

 16. Galaxa Says:

  Ha! Nu hittade jag en hel sida rubricerad ”Sveriges sexiga geografi”. Ska jag delge er alla den eller förtar jag nöjet av att leta i sitt eget minne, tro?

  Äsch, here we go: http://www.intresseklubben.nu/ssg/

 17. David Says:

  Galaxa: Fantastisk länk — även om det som du säger blir nästan lite väl mycket av det goda. Man blir nästan lite mätt när man inser att man bor i ett land som inte bara har ett utan två Anusviken …

 18. David Says:

  Jag kapitulerar villkorslöst efter att ha hittat:

  Homotippen, soptipp, Harmånger

 19. Galaxa Says:

  Ja, en viss mättnadskänsla infinner sig. Björnbögmyran – hur kom det namnet till egentligen?

  Och tänk att jag aldrig tänkte på att förkortningen på gatskyltarna av Samuel Permans gata i Östersund var rolig (S. Permans gata!) när jag bodde i stan (som ni alla vet så är det Östersund som är ”stan”!) Jag måste varit så oskyldig på den tiden!

 20. schibbye Says:

  Just Ryckepungsvägen har blivit ett vandringsskämt eller vad man ska kalla det. Man ber någon kolla var Ingarvets Lack AB ligger och när denne sedan gjort det, skrattar man lite gott en stund. Ja, jag vet, det är inte jätteroligt, men kan ändå utgöra en del av det sociala kittet på en arbetsplats. Typ.

 21. David Says:

  Galaxa: Björnbögmyran får mig att skratta högt rakt ut, så mitt tal om mättnadskänslor framstår som alltmer förhastat.

  Schibbye: Ja, har man ett enklare skämtlynne så tillhandahåller de här ortsnamnen oändliga mängder stickigt stekelspottsekret för att cementera den sociala samvaron … som sagt …

 22. Sávon Says:

  Barn på skolresa i Gävle, apropå ”Gubbhelvetet”skriver uppsats: ”Jävle är en fin stad jävlarna äro mycket snälla och det är inte varmare där än hemma…

 23. Lennart Svensson Says:

  En viss Lennart Uller var militärkommentator i TV under Gulfkriget ’91. Yrkesmilitär. Han hade en svår tid innan han blev kapten; vad skulle det stå på namnbrickan om inte… Kn. Uller…!

 24. Thorwid Says:

  Själv bor jag i Nödinge. Jag vill gärna tänka mig att det är döpt efter en man med ovanligt liten blåsa..

 25. schibbye Says:

  Skulle någon vänlig ortnamnkunnig vilja bidra med fakta om namnledet ”nörd”, som tycks vara relativt vanligt? Runt Piteå finns ett antal Nördbyn (skulle kunna vara femmans nya realitysatsning …) och tidigare i tråden har vi exemplet Nördvattnet. I ortnamnsregistret för Norrbottens län får man inte mindre än 109 träffar på förledet Nörd-, men jag lyckas inte hitta någon förklaring av betydelsen.

 26. Galaxa Says:

  schibbye: Du kan ju kontakta ortnamnsarkivet http://www.sofi.se. Ofta har man tur att träffa på någon som ännu inte gått den högre debiteringskursen och frivilligt och gratis av rent intresse svarar på frågor.

 27. vistet Says:

  …men vackrast är Sanningslandet.

 28. MeW Says:

  Gungekulla – smaka på namnet!!! Underbart. Anteckningen i Rosenbergs ”Geografiskt Statistisk Handlexikon öfver Sverige” från 1882 lyder: Gungekulla: By med qvarn i Loushults sn, Ö. Göinge hd, Kristianstads län, ö. om S. stambanan.

 29. Sávon Says:

  Vad tycker ni om samiska namn? Mendokvare, Mandoukvaare står det i kyrkböckerna, har blivit förfinskat till Mäntyvara (granberget). Men det samiska namnet betyder att månen lyser på baksidan, nordsidan av detta berg. Berget där månen lyser på nordsidan…

 30. vistet Says:

  Sjnjujuftisjauratj är en fin tältplats vid Slugga , Sareks svar på Fuji. Trevlig uttalsövning , ingen aning om vad det betyder (förutom att det är den liilla sjön vid Sjnjujuftis förstås.)

 31. En Sjörövarns Jenny Says:

  En lättare off tropic med cocktailkörsbär som vanligt, men faktiskt har jag alltid önskat att jag fått heta Sexburga, varit dotter till dronning Anna och fött heliga döttrar (se Wikipedia, etc.) istället för något så fantasilöst som Jenny… och växt opp i Sanningslandet istället för bak mördarnas älsklingshang-out: Tullinge; där som alla vet en del av Eddan utspelade sig.

  Min tröst är att töskar både kan heta och definitivt heter precis vadsomhelst, till exempel: Änkeman-Bakugn (Frau Witwer-Backofen) i efternamn. Som käringar, alltså. Dags för rom.

 32. wee1 Says:

  Nejmen! Jag gör precis samma sak! Tittar på norrlandska husfynd och funderar på hur det vore att leva i en sjuttiotusenkronorskåk i Hunnäschelbua, alltså. Ett av mina favorit-passtimes faktiskt. Jag var bra sugen på en hel gård precis vid något borttappat vattendrag i hundratusenkronorsklassen – bara några mil från allmän väg. Jag skulle ha döpt den till Eremitaget, tror jag.

  Hemlängtan är svårare än vanligt eftersom jag bytt Skottland mot tredje världen – dvs England – och fryser i Engelskt fuskbygge utan centralvärme och med polett-el (fast poletterna är utbytta mot en digital nyckel som laddas på coopen på hörnet numera) En rejal norrländsk kåk med egen skog att ta ved ur lockar plotsligt väldans.

 33. Bastion Styrbiskop Says:

  Lapska namn är bra, det finns två fjäll runt Tärna (?) som heter Rivovardo och Nalovardo.

  Känns som Trocadero, Rigoletto och Sierra Madres skatt!

  Padjelanta ….mmm

 34. civing Says:

  Jenny, just det, tyskar kan t o m heta ”Björn” fast de borde heta ”Bär”.

  Jenny är för övrigt ett ortnamn i Sverige, som den företagsamma lätt söker upp själv.

 35. En Sjörövarns Jenny Says:

  Sie meinen sowas wie im Frühling; als wie die Bären und die Löwen kommer?
  Ser sjön (tyska: ”sher schön”).!
  Som varje äktsvysk vet.
  Jaså,
  man har börjat döpa orter till min ära i gamla Fosterlandet?
  Pyttipannan, dem ska jag allt leta opp å klå opp dom som hittat på´t!
  Tyskar har ju redan vart konstia i tusentals år å nu kommer svensken å håller på, han me…

 36. En Sjörövarns Jenny Says:

  Typiskt, Ingenjörn;
  ett TREskensspår som DELAR sig…låter som en rätt exakt beskrivning av min allmäna samt särskilda skrivstil (host).
  Men ändå: ett anständigt gods.
  Okej, för allan del, då!

 37. David Says:

  Vistet: Jag kände inte till Sjnjujuftisjauratj, detta Sveriges något blygsammare svar på Lake Chargoggagoggmachauggogoggagungamaugg som jag skrev om i min förra text kring spännande ortsnamn:

  https://davidnessle.wordpress.com/2007/01/16/idiotsville-oregon-pop-1/

  Wee 1: Rätt vad det kommer vi väl att vara grannar i Potensimma och stå på varandras förstukvist och säga ”Ursäkta — ni har möjligen inte en skruvmejsel — jag tror takbjälkarna är på väg att ramla ner”.

 38. civing Says:

  Apropå namn så lär ju Slem utanför Stockholm dumt nog ha bytt namn till Salem. Därför får vi inte uppleva vare sig Slemfonden eller slemdemonstrationer.

 39. Gurkenhobel Says:

  Hi,

  we here in the Eastern part of Germany (?? Tyskland ??) have a village called:
  Morgenröte-Rautenkranz.
  Here was the first German Cosmonaat (Sigmund Jähn) born !

  Kindest regards

 40. Syster_ Says:

  Finns fånigheter söderut också!
  Snopptorp – en stadsdel i södra delarna av Eskilstuna, Sörmland…
  Länk till eniro: http://kartor.eniro.se/query?mop=aq&mapstate=6%3B16.50973%3B59.35864%3Bs%3B16.49288%3B59.36616%3B16.52652%3B59.35116%3B624%3B525%3B0%3B1&mapcomp=%3B%3B%3BSnopptorp%3B%3B%3B63358%3BESKILSTUNA%3B%3B%3B%3B%3B16.509738045543596%3B59.35864501454036%3B%3B%3B%3BESKILSTUNA%3Bmaps_place.123066.21%3B0&what=map_adr&searchInMap=2&geo_area=Snopptorp%2C%20ESKILSTUNA&stq=0&pis=0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: