Sörmlands landskapsvapen

347px-sodermanland_coat_of_armssvg.png

Fabeldjurstorkan är äntligen över — för nu kommer vi till Sörmland, som har en nära släkting till den gamla stockholmska bombkastargripen på sin sköld.

180px-stockholms_lans_vapen_fore_1968.png

Detta beror sannolikt på att gränsen mellan Uppland och Sörmland skär rakt genom staden. Historiskt sett går den mitt i Gamla stan. Vänner av fornt och fint kan veta att de går in i ett nytt landskap när de passerar Västerlånggatan 27, med sin inmurade gamla gränssten som talar om att man tagit klivet över i ”Sudermannaland”. Den nuvarande landskapsgränsen som går vid Slussen är en nymodighet från sextonhundratalet som vi bara har att ignorera.

Men invånarna South of Folkungagatan behöver inte bry sina hippa frisyrer — de bor under alla omständigheter i Sörmland.

Och den något buttre giganten Ivar Lo befann sig i den avundsvärda situationen att han kunde flytta från statarstugan till Söders höjder utan att lämna det landskap som sett honom födas.

Kungsörs Thor Modéen däremot hamnade i uppländsk exil, eftersom han (om jag minns rätt) bodde på något nordligare breddgrader i Stockholm. Kanske rentav i Vasastadens Sibirien.

Gripen är en skön förening av lejon och något slags rovfågel, och den anses symbolisera snabbhet och styrka, säger Wikipedia. Den torde också vara en gudagåva till alla de vapensköldsskapare som inte kan rita en vettig älg eller en ren ens om deras liv beror på det (se tidigare inlägg för exempel). Griparna kan se ut lite hur som helst. I Östergötland har de till exempel drakvingar —

125px-ostergotland_coat_of_arms-1.png

Enligt den antike historikern Herodotos — vars pålitlighet inte står Wikipedia långt efter — förekom gripar i fritt tillstånd på de skytiska stäpperna under hans livstid, men numera är det mera sällsynt att de låter sig fångas av naturfotografernas kameror.

gryphon_pup_opt.jpg

Annons

23 svar to “Sörmlands landskapsvapen”

 1. Henrik Says:

  Vad är egentligen grejen med att gripar alltid sträcker ut tungan? Har det nån symbolisk innebörd? Det ser ju ut ungefär som när nån knackelibang-lustigkurre ska illustrera cunnilingus.

 2. David Says:

  Henrik: Vem vet — griparna kanske är knackelibang-lustigkurrar? Norrlands heraldiska renstam är ju också förtjusta i att lipa som vi såg i fallet Västerbotten. Jag hoppas dock innerligt att de inte försöker signalera något snuskigt med knackelibang-koden …

 3. vistet Says:

  Herodotos var också huvudkällan till de håriga , guldgrävande jättemyrorna i Tibet (”större än en räv , mindre än en hund ” ) som länge var en av de få sakerna vi visste om Tibet. Som tur var upplöstes mörkret senare av Cyril Hoskins , ”T. Lobsang Rampa”.

 4. Svensson Says:

  ”Bombkastargrip” var ju välfunnet asså…

  Apropå Uppland så är det väl en rätt diffus entitet. Ingen stockholmare, om än aldrig så fast förankrad norr om Slussen, kallar sig upplänning; istället är det Stockholms län (eller Storstockholm) som är platskänslan. Och Uppsalabon menar väl ”Uppsala län” när han säger Uppland och vi upplänningar osv.

  Nedom Knivsta börjar världen, bortom Flottsund sker allt det stora…

 5. schibbye Says:

  Och civilisationen slutar i Uppsala.

 6. schibbye Says:

  Om man kommer norrifrån, alltså.

 7. Robert Huselius Says:

  Äntligen lite mumma för en sörmländsk lokalpatriot. Har, trots en del kringflyttande, bott hela mitt liv i detta landskap och ämnar så fortsätta. Farligt nära gränsen kom jag då jag bodde på Bondegatan i Stockholm och blott hade gångavstånd till den tänkta gärdesgården mot uppländskt barbari och moras, men sedan bar det av till landskapets hjärta – Katrineholm – igen. Och när jag nu åter kunnat flytta till Stockholm har naturligtvis inget annat än Söderort varit aktuellt.

 8. Charlotte Says:

  Öh, ska du doktorera i heraldik eller David? (Missförstå mig inte, jag klagar alltså inte, det är väldans intressant med all denna svenska lokalhistoria.) Bilden blev fin, förresten. En Golden Retriever-grip?

 9. David Says:

  Vistet ni att: Jag vill gärna se ett landskapsvapen med en hårig, guldgrävande jättemyra på … kanske något för Medelpad?

  Svensson: Ja — det är något av en paradox: Stockholms lyskraft är så stark att det omgivande landskapet blir märkligt anonymt. Vad kännetecknar en upplänning, egentligen?

  Schibbye: Det låter som en inverterad variant på ett gammalt chauvinistiskt skånskt ordspråk: ”Sverige består av Skåne och norr därom liggande fäbodar”. Somliga av oss föredrar att inta Hollandaisesåsen norr om Hallandsåsen … Eller för den delen Uppsala …

  Charlotte: Nja — men har man tatt Skam i båten får man dra den över torra land — hela vägen ner till ditt Skåne. Jag har just kommit halvvägs, lite drygt. Många salongsberusade fabeldjur blir det …

 10. Hans M. Eklöf Says:

  Det tål här att sägas, i egenskap av denne bloggs kommentarsfälts sporadiske östgötapatriulk, att den östgötska gripen vid närmare påseende inte alls är en grip – det är i själva verket kärleksbarnet från ett östöstgötskt lejon och en västöstgötsk (mittgötsk?) drake. Jag håller det för sannolikt att det är en steril hybridform, speciellt som den inte blivit särdeles vanlig i den heraldiska naturen.

  Tekniska Fabriken Gripen ska vara glad att den är nedlagd, för annars skulle jag kräva att den bytte namn till Tekniska Fabriken Lejondraken, och det skulle inte bli tillnärmelsevis lika snärtigt på propplösarflaskorna.

 11. Svensson Says:

  Man kan säga: Stockholm ligger varken i Uppland eller Sörmland, det är en entitet för sig. Som alla riktiga storstäder. Se på Berlin: under murepoken ansågs Västberlin vara inbegreppet av stadsstat, beläget på en territoriell ö, omgivet av fientligt DDR på alla hål – men än idag utan mur och ö-läge för västdelen så torde stan kännas som lite ”eljest”, ej liggande i Brandenburg utan i en enklav för sig.

  Sedan vad gäller upplänningen: språkligt hör han väl till gnällbältet, sann uppländska är lite diftongbräkande eller vad. Ingemar Perstad som hade ”Trafikmagasinet” talade typiskt upplandsmål, han var ej dalmas trots att programmet gjordes i Falun.

  Upplänning-infödd uppsalabo hejar på Sirius, läser UNT, bor i Uppsalahem och åker med Uppsalabuss. Och Upplands lokaltrafik för längre resor. Och är lite skeptisk mot universitetet, kan ha gått nån kurs där men ser det som en värld för sig, en bisarr parallellvärld. Omvänt kan mången akademiker rektors namn i sömnen med vet ej vem som är kommunstyrelsens ordförande…

 12. schibbye Says:

  Glöm inte Upsala läns putslustiga länstragik ”Upptåget”!

 13. schibbye Says:

  Oops, länstraFik skulle det vara. De ligger ju så nära på tangentbordet …

 14. Isabelle Ståhl Says:

  Now we’re talking. Rött, gult, ett farligt sagodjur – Sörmlands landskapsvapen är mest metal hittils.
  påminner svagt om det här. http://www.metal.de/pix_cdreviews/dio_hdlive.jpg

 15. En Sjörövarns Jenny Says:

  Schibbye: LänstraGik var betydligt bättre, mycket träffande!

  Klart att just jag skulle säga just det, hehe.

 16. Carl Says:

  Noterar att den östgötska gripen har ”skapet” i behåll…

  För att visa att det här med heraldik fortfarande är sprängstoff:
  http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=31526&highlight=

 17. Gustaf G Says:

  Skalman verkar kräva medlemsskap. Men jag anser att det är detta som åsyftas:
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=388755

 18. Tommy Hallberg Says:

  Stockholm ligger helt och hållet i Uppland om man ska utgå från historiskt och geografiskt från källor som ”Uppland under tusen år”, ”Våra kära landskap” och ”Landskapshistoria” från 900-talet fram till mitte på 1700-talet.
  Jag själv är sörmläning från Botkyrka i landskapet Sörmaland som det heter egentligen, ja ni läste rätt sörmaland. Södermanland är fel det yttrades första gången då gränsen till Gamla Stan drogs på slutet på 1700-talet. Sörmland är slappt uttalat från folkmun, i övriga Sverige då upphovsmannen och stadsmarskalken som ristade in stenen i Gamla Stan tyckte det lät bättre då SÖDERMAlm fick vara i SÖDERMAnland.

  Jag är ledesen Robert Huselius att ge dig korrekta fakta men sannigen smärtar nu kanske för dig. Du har bott i landskapet Uppland då den RIKTIGA gränsen går där Stockholms Stad/Kommun har sina kommungränser ändå ner till Tyresö, Huddinge vid Långbrosjön.

  För övrigt så fick Sörmaland ”Jag kallar landskapet efter dess korrekta namn då det låter finare” Södermalm och Söderort då landskapslagarna gällde i Sverige på grund av att Sörmalnad ville ha en geografiskt och strategiskt läge närmare Stockholm, det var helt enkelt att det gick att köpa mark, skriva memoria till Kungen bland annat. Hjälpa Uppland att fösvara sig mot rysshärjningar om så skulle ske. Det godkändes efter mycket om och men från uppländska lokalkungar, upphovsmaskalkar och även riksmarskalken var starkt emot detta då de ville att Stockholm skulle tappa sin identitet som Uppländsk stad. Dagens gräns går vid slussen och gränsstenen vid västerlånggatan 27 är borttagen då de har blivit medvetna om dess historiska snesteg.

  Jag studerar att bli Historie och geografiprffesor på Stockholms Universitet så jag har verkligen lagt manken till att få reda på våra dåtida landskapslagar och mycket mer i snart tre års tid.

  Sörmalands största stad är Eskilstuna för övrigt även idag då Stockholm är en Uppländsk Stad. Detta vet inte ens 5 procent av Stockholmarna som bor i kommunen dåligt nog utan det vet folket i övriga Svealand. Det tyder på ryktet att stockholmarna kan ibland leva upp till sitt rykte även om jag själv är en stockholmare som försöker lära mig nya saker varje dag.

 19. Magnus Says:

  Tommy Hallbergs inlägg verkar lite halvsnurrigt och dessutom ologiskt. Enligt hans teori skulle landskapsgränsen mellan Sörmland och Uppland succesivt flytta sig när Stockholms kommuns gränser ändras. Stockholms gränser har ju ändrats massor av gånger genom historien pga att staden har växt. Att man då samtidigt skulle ändra landskapsgränsen måste vara felaktigt. Att sedan skriva ”Sörmaland” gör det hela ännu löjligare. Jag är uppväxt utanför Nyköping och jag har aldrig hört någon säga något annat än Sörmland. I skriftspråk skrev man möjligtvis Södermanland.

 20. David Nessle – årets sista bekantskap « Under Wermlandsörnen Says:

  […] en efter en, med deras vapen som resonansbotten – Härjedalen, Norrbotten, Ångermanland, Södermanland, Närke, Östergötland, Jämtland, Gästrikland, Dalsland, Dalarna, Västergötland, Uppland, […]

 21. Max Says:

  Det ser ut som en Hippogriff. HAHA

 22. kris08 Says:

  Ursprunget till gripen tros vara fossil av dinosaurien Protoceratops, som har en sorts näbb och en vingliknande nackkrage.
  Alltså ett självskrivet fossilt landskapsdjur!

  De ilskna och håriga jättemyrorna tros vara antingen murmeldjur, guldgrävares vakthundar, eller de bepälsade guldgrävarna själva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: