Jag trodde min blogg var smal — tills jag såg grannens …

Det verkar vara ett av tidens järtecken att bloggarna nischar sig allt hårdare — i alla fall i föregångslandet USA. Vad sägs om en blogg som bara handlar om folk som inte kan parkera snyggt? Eller en som uteslutande ägnar sig åt att reta sig på folk som inte kan använda ordet ”literally” på rätt sätt? Eller — mest petimetrig av dem alla — en blogg som bara ondgör sig över de plebejer som envisas med gemena ”l” fast de i övrigt skriver med versaler?

Något mera meningsfull känns väl bloggen för dem som — i likhet med mig — stör sig på ”malplacerade” citationstecken.

Men favoriten är nog ändå Apostrophe Abuse. Nu är det alltså bevisat: inte ens anglofonerna själva begriper sig på sina genitivapostrofer. Inte undra på att svenska näringsidkare som Mariás Pizzeria vid Mariaplan har problem …

17 svar to “Jag trodde min blogg var smal — tills jag såg grannens …”

 1. Gustaf Erikson Says:

  Särskilt eftersom dom envisas med att använda akut accent istället för apostrof. Det blir dubbelfel!

 2. schibbye Says:

  ‘ ´

 3. Johan Says:

  Eller varför inte en brittisk blogg som för kampen för att man skall lämna skorna vid dörren.

  //JJ

 4. Henrik Says:

  Det mest imponerande med skobloggen är mängden inlägg. Att brinna så för ett sånt ämne ger nästan lite Asperger-vibbar.

 5. Hoppla Says:

 6. Johan Says:

  Henrik: jo, det är halva poängen med länken. Vem som helst kan starta en blogg om ett supersmalt ämne. Att driva den, däremot …

  //JJ

 7. Svensson Says:

  Det där skofolket borde komma till Sverige; här är vi ju så strumpiga och mysiga så fort vi kommer inomhus, går i korviga strumpor vare sig vi bär kostym eller mysbyxor…

 8. Johan Says:

  Svensson: som en person som faktiskt har läst bloggen kan jag påpeka att det finns gott om referenser till Sverige i den.

  //JJ

 9. ban~ken Says:

  Innehavaren av skobloggen berör Sverige i sin senaste post och i den penultimata posten är han glad över den stora mängden svenska besökare på sistone, vilka tvivelsutan var ditkomna via länken i Johans kommentar ovan.

  Men Sverige är ändå, måste jag påpeka, ett normlöst skosnuskfäste utan like jämfört med Japan där områden som får beträdas med skor, respektive strumplästen är nivåskilda i ett japanskt hem eller i ett traditionellt värdshus, en så kallad ryokan. Hallen/farstun/tamburen har som regel ett trappsteg upp till det område i huset som inte får beträdas med skor men ej heller i strumplästen/barfota samt väggsida fack att placera skodonen i. Området ovanför hallen skall alltsa beträdas med tofflor på fötterna varför ett gäng tofflor, inklusive särskilda gästtofflor, finns uppradade längs trappsteget redo för omedelbar fotbeklädnad. Den lilla nivåskillnaden till ett så kallat japanskt rum är knappt märkbar men, tillsammans med golvets gräs-liga struktur, utgör nästa nivå. Jag syftar härvid på ett rum som är belagt med tatami, vävda grässtrån på ramar i särskilda fastslagna storlekar (som varierar i olika delar av Japan). Här är det lästen av strumptyp som gäller och tofflorna lämnas utanför. Slutligen har vi toaletterna (som aldrig finns i badrummen) vars jämförelsevis små golvytor endast får beträdas med speciella plastiga toalettofflor. Och ve den västerlänning som kommer ut från toaletten på till exempel en traditionell japansk restaurang och glömmer att avlägsna toatofflan från foten. Det tappade ansikten kan åter aldrig lyftas upp till mankhöjd ens.

 10. ban~ken Says:

  ”Det tappade ansiktet,” för guds skull, ”ansiktet.”

 11. Svensson Says:

  Det börjar bli esoteriskt det här, just det som Nessle ironiserade över… men tummen upp för japansk kultur på detta område; det svenska strumpmyset är en halvmesyr mellan detta och det kontinentala ”riktigt folk har skorna på inomhus”…

 12. vistet Says:

  Jag tillbringade en vinter i Ladakh , vid Tibets västgräns för länge sen. Ett litet glädje ämne var att kunna övertrumfa ladakhierna socialt genom att ta av ytterkängorna och fortsätta in i det allra heligaste i innerfiltstövlarna. Ibland kan man faktiskt shoppa sig till respekt.

 13. Martin R Says:

  I kinesiska hem finns inga nivåskillnader, men man betofflas av värdfolket vid dörren. Storlek 45 är sällsynt, kan jag meddela.

  David, jag läste i STF:s årsbok om en av de många bolmörtsrökande teosofiska yogautövande homofila rånmördande ligaledare och psykopater som tycks bebo din hemstad. Kan man få lite kommentarer här?

 14. Säger Säger Says:

  Martin R: Sigge Manhunter har vi redan behandlat lite, givetvis under rätt landskapsvapen > https://davidnessle.wordpress.com/2007/11/26/vastmanlands-landskapsvapen/

 15. Johan Says:

  Eller om udda kartor, för den delen.

  //JJ

 16. vistet Says:

  Strange maps är ju kul , men väl välbekant i formen . Virtualstapler (http://www.virtualstapler.com/) är ju … nånting annat.

 17. Fredrik Tersmeden Says:

  Ett alldeles autentiskt citat från en äldre släkting (reservofficer m m) à propos det svenska skoavtagandet:

  ”När jag bjuder folk på smokingmiddag vill jag väl inte ha en drös lackskor stående i hallen medan gästerna sitter med sina svettiga strumpor i mina äkta mattor!”

  Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: