Envar sin egen dotcom-bubbla

Mattias Boström tipsar mig om sajten Bloggvärde.se där jag äntligen kan få veta mitt värde. Jag — eller rättare sagt den här bloggen — är i skrivande stund värd 279 435 kronor. Jag fylls av vild eufori i cirka tre sekunder innan jag inser att jag inte har några som helst möjligheter att komma åt dessa fantasieggande monopolpengar. Eller ens pressa ut en krona i reda kontanter.

Nästa isande insikt är att Bloggvärdes mer eller mindre ur tomma luften materialiserade uppgifter sannolikt är ungefär lika pålitliga som börsanalytikernas orakelutlåtanden brukar vara: ”Boo.com är värt tre miljarder dollar” — ”Fermentas framtidsutsikter är strålande — företaget förfogar över betydande fasta tillgångar i form av tre agarplattor och en imaginär doktorshatt” — ”konjunkturläget har varit lite småskakigt senaste halvåret — bästa rådet till småspararna just nu är att ha is i magen och inte göra något överilat, som att försöka rädda vad som räddas kan” — ”en tulpanlök är i dagsläget värd en kvarn, en välmående kviga och en smärre krogrörelse i Delftområdet” — u s w.

Boström upplyser mig vidare om att Blondinbellas blogg bara är värd åttatusen kronor mer än min, och hon har ju faktiskt fått detta fantasikapital att ge avkastning genom att skriva välvilligt om olika produkter mot en smärre avgift. Jag kanske skulle börja ta betalt för mina extatiska utgjutelser över filmaffischer från Ghana eller historiska deckare. (Jag läser faktiskt ännu en bra historisk deckare just nu — Tom Bradbys The White Russian , där kriminalaren Sandro Ruszky försöker lösa ett mordfall i Petrograd 1917, samtidigt som hungerkravaller och upplopp utbryter. Mycket välresearchat och stämningsfullt. Det blir fjorton och femtio, tack. Corgi Books kan föra över beloppet till mitt schweiziska bankkonto — alternativt sticka in pengarna bakom fjärde handdukshållaren från dörren sett på centralstationens herrtoalett.)

Annonser

9 svar to “Envar sin egen dotcom-bubbla”

 1. Johan Says:

  Å andra sidan talar den ärligt om hur den beräknar saker och ting:

  ”Då denna beräkning görs med tränade apor är det svårt att uppskatta ett exakt värde.”

  //JJ

 2. David Says:

  Johan: Jo — man skulle önska att börsanalytikerna lika frankt talade om hur beroende de är av tusen apor med tusen skrivmaskiner …

 3. General Bussig Says:

  Märk väl att aporna är tränade. Inga sjövilda babianer som bara apar sig.

 4. Galaxa Says:

  Ghanas ambassad i Köpenhamn, Danmark, som ansvarar för Sverige, har följande kontaktuppgifter:
  Tel: +45 39-62 82 22
  E-post: ghana@mail.dk

  Kanske har de några kronor över till dig som tack för att du lobbar för landets filmaffischer. Be att få det i danska kronor i så fall, så blir det lite mer klirr.

 5. David Says:

  Bussig: Påminner mig om ett gammalt Lindemanskämt: ”Maten är orörd av mänskliga händer — vi har bara chimpanser i köket”.

  Galaxa: Inverterade Nigeriabrev känns onekligen som ett oprövat koncept …

 6. wee1 Says:

  Får jag apropå Nigeriabrev rekommendera den här sajten- börja gärna med artikeln som länken går till. http://www.scamorama.com/noogie_white_krob.html

  Sidan behandlar den nya sporten Scambaiting, där man roar sig med att besvara Nigeriabreven och spelar med ett tag – i bästa fall får man ren litteratur ur utväxlingen. Den länkade artikeln är ett lysande exempel som når surrealistiska höjder både i ”händelseutveckling” och den engelska som används, efter ett tag. Lurendrejarna har massa fantasi, och noll koll på verkligheten – de placerar FBI i UK och påstår att de har folk placerade i den fiktiva ryska stad som måltavlan påstår sig bo i.

  Jag har för övrigt en kollega från Nigeria. När jag frågade honom vad den största skillnaden mellan Nigeria och UK var, sa han att byråkratin är ungefär lika illa skött i båda länderna, men i Nigeria kan man i alla fall muta någon att göra rätt, medan det inte hjälper med pengar i UK eftersom brittisk administrativ personal inte kan hitta sin egen rumpa med GPS. Jag är böjd att hålla med honom. Om UK. Nigeria har jag ingen erfarenhet av.

 7. Kris Says:

  ”Jag kanske skulle börja ta betalt för mina extatiska utgjutelser över filmaffischer från Ghana eller historiska deckare”

  Va???
  Jag som var helt övertygad om att detta redan skedde – menar du alltså att du inte har fått ett enda paket med svenska landskapsvapen eller gamla stålmannentidningar levererat gratis hem till dig med den implicita förhoppningen att du ska nämna dem på bloggen?

  Du håller alltså på och dumpar bloggmarknaden genom rena okynnesresentioner?

 8. Håkan (hakke) Says:

  Jag, som hittade hit genom Bengt O.:s försorg, ska tydligen ha en blogg som är värd drygt 400 lakan. Det räcker nästan till ett halvt badrum i en fyrarummare i Axelsberg. Jag behåller nog bloggen, tackar nej till stålarna och blir kvar här med familjen i vår egen bubbla på 3 r.o.k. på Hägerstensåsen.

 9. David Says:

  Nu har det förflutit drygt två år — och egendomligt nog är min blogg fortfarande värd exakt 279 435 kronor. Jag börjar ana en död hund bland ugglorna i mossen …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: