Bildrapport från bokmässan III

Jag har alltid fascinerats av bokmässan dagen innan den öppnar — öde, stilla, full av halvbyggda montrar och stjärnögda, utsövda utställare som ännu inte vet att de kommer att bli tvungna att frakta tillbaka nästan hela den lastpall av Kama Sutra för Dummies som de hade med sig från Säffle.

Sedan gryr torsdagsmorgonen och det grasserande folklivet utbryter — kommersen, schackrandet. De heliga männens börjar mässa entonigt från författarscener och tribuner, marknadsgycklarna dansar förbi i sina brokota klädnader och delar ut broschyrer mot Naomi Klein, minglande månglare intar templet och skvätter lådvin på varandras manchesterkavajer — den bizarra bazaren guppar av fjärrkomna fezar … Vänta lite — nu tappade jag bort mig i metaforen igen.

Folklivet grasserade inte minst inne i stofilmontern där ett gemytligt mikroklimat snart uppstod — här ovan skrattar Camilla Forsman och Joakim Pirinen åt något samtidigt som Stofilpojken visar vissa oroväckande tendenser till att bli hårdrockare.

Sedan kom den unga svenska skaldekonstens bålde banerförare Malte Persson förbi och fotograferade mig med sin kameramobil:

Maltes mimik föranleds möjligen av att jag gjorde min Mussolinimin. (Jag beter mig ofta ganska kontraproduktivt när jag konfronteras med en kamera — när jag konterfejades i samband med en intervju i GT för några år sedan försökte jag roa fotografen genom att parodiera diverse pretto-poser. Med viss blodstörtning upptäckte jag sedan att den bild som blåstes upp över en halvsida var en där jag demonstrerar klassikern fjärrskådande-med-hakan-mellan-tummen-och-pekfingret. Samma bild dök upp ett år senare i ett annat sammanhang — uppenbarligen är den GT:s arkivbild på mig numera.)

Förläggaren Nisse Larsson och Martin Kristenson föll i hänryckning över DVD:er med gamla amatörfilmer tagna längs stockholmska spårvagnslinjers forna sträckning. Nisse L överantvardade sedan senaste stofilnumret till Lennart Hellsing — som han ger ut — på det att den svenska nonsensversens nestor skulle få se min serie Lennart van Hellsing, vampyrdödaren.

Lennart H kom senare bort till vår monter för att hälsa på mig, men just då var jag och lunchade, vilket jag fortfarande sparkar mig själv över — här förelåg möjligheten till ett tungt jag-mötte-Lassie-Åberg-foto, och jag missade den. Jag får istället trösta min sårade egenkärlek med en bild där Bud Grace utropar ”I recognize you!” i avfyrningsögonblicket (Jocke Lindengren står till vänster):

Samme Bud hade även Gracen att uppträda iförd Kapten Stofil-Slips hela nästföljande dag — förmodligen en av bokmässans mer exklusiva reklamplatser:

Och på söndagen var det dags att plocka ner skylten igen …

(Tidigare bildrapporter 2006 och 2007)

Annons

8 svar to “Bildrapport från bokmässan III”

 1. charlotte Says:

  Åh, underbar slips! Och att bli pekad på av en ”I recognize you”-utropande Bud Grace, vilken ynnest!
  Det nya stofilnumret ligger oläst på soffbordet och väntar på mig…

 2. Lina Says:

  Min mor tackar och bockar för böckerna. Hoppas att ni kommer in i lagret igen.

 3. Fredrik T Says:

  På bilden med herrar JL och BG noterar jag att det bakom varje tidningsställ ligger dolt tvenne kulspetspennor. Gissningsvis strategiskt ditplacerade för att kvickt kunna signera en teckning eller fylla i ett inbetalningskort gissar jag. Bakom det ena stället ligger dock även ett litet päron som sätter fantasin i rörelse. Här är några teorier om dess tänkbara funktioner:

  * det har precis gömts undan från den mycket hungrige Bud G;
  * det ligger i beredskap om en fanatisk fruktian dyker upp och hellre vill ha ett signerat päron än en tidning;
  * det utgör Joakims frugala lunch och är därmed anledningen till att han till skillnad från David var kvar i montern när Lennart Hellsing dök upp;
  * det utgör ett kastvapen avsett mot allehanda representanter för modernism;
  * det skall sedermera kompletteras medelst inköp av en kaffebryggare, blå spolo och rödbetor m m för bedrivande av vissa fetischistiska studier om vars närmare karaktär det här vore ofint att utbreda sig.

  Fredrik

 4. popoffsky Says:

  det är ju jättefestligt att malte skulle misstas för stofilpojken om han bara kammade ner luggen.

 5. jlindengren Says:

  Fredrik T: Päronet fick jag av Bud Grace, varför vet jag inte. Nästa gång jag träffade honom hade han en banan uppstickande ur bröstfickan. Kulspetspennorna har vi till att pricka för vad vi har sålt för något.

 6. Svensson Says:

  Grimaserande författare bak varje lastpall, Jessica Gedin som kommer fram och vill göra en spaning, mässande gurus uppe på en scen, allt utspelande sig i ett jättedomus – låter som en bisarr version av helvetet denna bokmässa…

 7. Urban Says:

  Vilken färg hade Lennart Hellsing på sin kostym iår? Missade tyvärr bokmässan men han brukar alltid dyka upp i någon glad kreation.

  U.J.

 8. ban~ken Says:

  Gul kostym, säger en del. Jag skulle säga brandgul, eller aprikos, men så har jag också problem med skalan gul till röd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: