Sakkunskapens röst

Experternas tyckande blir allt viktigare, och vill man ha den riktiga plåtkollen är det viktigt att lyssna på sakkunniga, som yttrar sig tvärsäkert och grötmyndigt om allt mellan himmel och jord. Men hur bra koll har experterna egentligen? Vi frågade expert-experten David Nessle.

Är det bra med experter?

Experter kan gå in och röra om i gröten hos folk med sakkunskap och hela den biten. Det tror jag i alla fall initialt upplevs som positivt. Sen finns det väl även andra aspekter av det hela som till att börja medkan kännas hotfulla — som att experten har för mycket koll. Där är det viktigt med lite balansgång. Att experten pratar långsamt och tydligt med folk som om de vore en smula efterblivna — och inte framstår som alltför gnistrande skärpt. Gärna uttrycker sig lite slarvigt smånonchigt så där hur som helst på ett sätt som Svenne Banan kan relatera till. Till att börja med. Initialt.

Hur kunnig måste man vara innan man kan kalla sig för ”expert”?

Som jag ser det är kunskap mest en attitydfråga. Vad är sanning egentligen? Hela situationen är så komplex. Å ena sidan kan man tycka si, å andra sidan så — varje mynt har ju två sidor. Minst. Då är det är viktigt att se folk djupt i ögonen och gestikulera lite för mycket medan man pratar. Att etablera en stark kontakt. Man måste helt enkelt vara duktig på att kommunicera — och det är en egenskap som är helt frikopplad från alla typer av kompetens. Eller för all del förmågan att klara av sina toalettbesök på egen hand. Faktum är att det kan vara bra att säga lite grodor och dumheter. Det kan liksom vara en strategi. Ett sätt att appellera till vanligt folk.

I boken The Culture of Narcissism skriver Christopher Lasch att nutidsmänniskan har blivit omyndigförklarad av experter, som steg för steg har tagit över nästan alla aspekter av livet, och att det skapar en väldig ångest och frustration. Kommentar?

Hela det här köret att man i alla livets skeden måste stämma av med en expert, en sakkunnig — det kan ju för all del initialt kanske upplevas som lite ångestskapande, lite klaustrofobiskt. Om man känner så tycker jag att man ska ta upp det med sin terapeut.


(Skrivet efter att ha läst vad SVD:s experter har att säga om Sarah Palin.)

Annonser

5 svar to “Sakkunskapens röst”

 1. Svensson Says:

  Förr hette det: läs tre böcker i ett ämne och du är ”expert”. Nu räcker det väl med en (1) bok, ja man kanske bara behöver ha läst en tidningsartikel i ämnet…

  Proffstyckare: har de haft rätt i någon fråga, spått rätt, ja då kan de hänvisa till den och den artikeln; ”bara att gå till läggen och titta.” Har de däremot spått fel så förtiger de det…

  Experter och tyckare anser en sak idag och en annan i morgon. Kommer någon att om fem år vara intresserade av var Per Ahlin, P J Anders Linder mfl ansåg 2008?

  Experter, proffstyckare och andra endagsvarelser…

 2. Bengt O. Says:

  Excellent! På den tid jag själv var i branschen var man expert om man bar portfölj och befann sig på annan ort än hemorten.

  Här är den bästa expertrunda(utrikepolitik) som jag sett. Nästa lika bra som Bo-Inge Andersson.

  ”Orsaken till att situationen är så komplex är att det är så många faktorer involverade.”

  (Hoppas att länken fungerar. Annars var snäll och radera denna kommentar.)

 3. Martin R Says:

  Det tror jag i alla fall initialt upplevs som positivt.

  Aaaaargh! Haha!

 4. Karl Says:

  Det var vid Zevs den sämsta expertpanelen som givits sina femton minuter sen bermudashorts var ‘det nya’. Och frågorna brudhalvan till journalist har mage att (inte) ställa sen! Hon får ju presidentvalsdebatternas moderatorer att framstå som Woodward/Bernstein.

  ”Varför tror du att intresset för Sarah Palin är så stort i Sverige?
  – Jag tror inte det har med beundran att göra.”

  Örat hennes måste sannerligen vara som klistrat vid bloggväggen.

 5. Lars Yngve Says:

  Det gjorde Ace of Base också, de gjorde dessutom musik av eländet och tjänade storkovan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: