Det förflutna i färg

bilar-brader

Så länge fotografier av det förflutna är svartvita känns det inte som om de kan bitas — de skildrar på något vis en platt värld, vars utsträckning definieras av ett skikt av svartnad silveroxid. Har glasplåten börjat krackelera så att det bildas ett stängsel av sprickor hålls dåtiden ännu bättre fången — dess sepiabruna värderingar och falnade lidelser har mycket små möjligheter att nå fram till oss.

funkisfest

Men så snart fotografierna får färg förändras allt — plötsligt finns en mera självklar rumslighet, en värld man kan stiga in i, en värld som kan sträcka sig efter en.

promenad

Det är en märklig känsla att för första gången få se det svenska tjugotalet i färg, som man kan göra på Gustaf Wernersson Cronquists Stockholmsbilder. Jag får nästan svindel — här är ett titthål till en värld där man plötsligt skulle kunna få se en femårig Povel Ramel tulta förbi eller en tjugoårig, döende-dandy-aktig Gunnar Ekelöf komma irrande med ett cigarrettmunstycke i munnen.

katarinahissen

Bilar, båtar, kläder och hus får mig dessutom på något sätt att känna att jag är i den tidiga Tintinvärlden — pre-Moulinsart — möjligen beror det på att det nästan bara är i sällskap med Tintin som jag har vandrat kring i ett tjugo- och trettiotal i färg …

soder

Men även i Cronquists värld finns det små öar av ett äldre förflutet. När jag ser hans bilder från söders höjder kommer jag närmare Oskar Anderssons och Strindbergs Stockholm — siktdjupet ökar.

soder-2

Och någon gång känns det nästan som om man blickar ännu djupare ner i historien — lite Bellman-urinerade-här-stämning …

Annonser

16 svar to “Det förflutna i färg”

 1. Jesper Says:

  Det är märkligt att se dessa färgbilder, jag kan själv inte till fullo inse att världen faktiskt måste ha varit i färg under första halvan av 1900-talet!

 2. Detregnarkonfetti Says:

  Oj, vad detta var fascinerande. Håller med i allt du säger, människor från förr har man ju alltid sett som svartvita. Det här kommer ta ett tag att smälta men tack för att du skrev om det!

 3. J-h:n Says:

  Du har väl sett Robert Garellick fantastiska böcker med gamla färgbilder från Göteborg? Jag har den första, ”Bilden av Göteborg”, och den är alldeles svindlande – 300 sidor titthål rakt in i en förlorad värld som på något märkligt vis är SAMMA värld som den jag promenerar igenom varenda dag. En av dem visar i princip den vy jag har från mitt skrivbord på jobbet, någon gång på 1940-talet. Färgerna är mestadels förbluffande väl bevarade, inte alls som de gulnade semesterkort man finner i gamla fotoalbum. De äldsta bilderna i boken, gjorda med bröderna Lumières ”autochromer”, föreställer längesedan rivna hus i Rosenlund och på Linnégatan. De är tagna av en fransos på besök i staden för en fredskonferens, tidigt på morgonen den 9 augusti 1910.

 4. J-h:n Says:

  Garellicks hemsida, där man kan titta på bildspel från böckerna:

  http://www.garellick.se/

 5. David Says:

  J-h:n: Tack för tips — ska genast kolla upp Garellicks alster!

 6. embla Says:

  I ett sånt här sammanhang (tack för tipset, jag är hur fascinerad som helst av gamla färgbilder) måste jag bara passa på att tipsa om Sergey Prokudin-Gorsky (http://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Prokudin-Gorsky), tsar-rysk fotograf som med en egenutvecklad metod for runt och tog färgbilder (med tre glasplåtar, röd, gul, blå, gissar jag) i dåvarande Ryssland och lite till för att dokumentera med sina färgbilder.

  Massor av fascinerande exempel finns fritt (i den upphovsrättsanala bemärkelsen) tillgängliga på wikimedia commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Sergei_Mikhailovich_Prokudin-Gorskii

 7. embla Says:

  Sagda bilder har alltså ”framkallats” digitalt genom att de olikfärgade glasplåtarna scannats in och sammanfogats i bildbehandlingsprogram. Även med det i åtanke är de ofta av fantastisk kvalitet.

 8. David Says:

  Embla: Färgilder som är hundra år gamla? Drömmer jag? Genom Prokudin får vi ju siktdjup ner till Tjechov … helt fascinerande … Jag visste uppriktigt talat inte ens att det fanns färgfilm på den här tiden … ännu mindre att den kunde ha så här bra färgåtergivning …

  Och dessutom visar bilderna Ryssland före revolutionen — jag kommer att tänka på den där presskonferensen där Ronald Reagan började yra om att han kunde tänka sig ett begränsat kärnvapenkrig i Europa — varefter en finkänslig amerikansk resebyrå gick ut med kampanjen ”See Europe before it’s destroyed”. Här får vi istället se Ryssland innan det skövlats av seklets två största busar, Stalin och Hitler …

 9. Jacob Says:

  jösses! suveräna bilder. det förflutna verkar vara ett ball ställe. topptrivsel och nystekt strömming! hämta deloreanen bums!

 10. Den allrakäraste fienden » Blog Archive » Konsumbutik 1930 Says:

  […] (Cronquists fotografier via David Nessle) […]

 11. vistet Says:

  ”siktdjup till Tjechov” … nja , men det finns däremot två Tolstojporträtt av den gamle gode Sasha – fast med den gamla tekniken. Mycket centralasiatiskt , fast jag sett dom förut får jag ändå en känsla av filminspelning när jag ser en kosack framför ett vasshus, och med graffiti på farsi (?) på muren bredvid. Porträttet av emiren i Bokhara är pampigt (http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Prokudin-Gorskii-19-v2.jpg ) , och balanseras med bilden på fångarna i fängelset.

  För övrigt så har Google börjat lägga ut tidningen Life´s bildarkiv , en första pott på två miljoner bilder , publicerat & opublicerat från 1750 (!) tills .. ja , igår , nästan. Söker man på navajo till exempel så får man runt tvåhundra bilder från krig mot inkräktarna till navajos som bryter uranmalm (och casinon , antar jag. ) Bland författarporträtten hela vägen från Harriet Beecher Stowe till Norman Mailer.

  http://images.google.com/hosted/life

  (Alla som börjar bläddra i bildgallerier på nätet rekommenderar jag firefox-pluggen cooliris : kanske inte nödvändigt , men definitivt roligare & snyggare. )

 12. schibbye Says:

  Såg ett program på kunskapskanalen (denna public-service sista bastion) där ryska revolutionen visades i RÖRLIGA färgbilder. Vet dock ej om de var kolorerade i efterhand, men de såg inte ut att vara det. Någon som vet?

 13. Gustav Says:

  Apropå foton: fin t-shirt du har på dig i Christer Järeslätts bok! Vet du var man kan köpa den, eller är den custom made?

 14. Det förflutna i färg II « David Nessle Says:

  […] Gustaf Wernersson Cronquist har redan visat för oss att tjugotalets Stockholm faktiskt var i färg, men i kommentarerna till det inlägget berättade Embla om något ännu mer fascinerande — färgbilder från den förrevolutionära Ryssland. (Jag är henne evigt tacksam för tipset,  och ärligt talat ganska förvånad över att jag inte hade fått reda på detta på något annat sätt — upptäckten av bilderna borde ha avsatt större svallvågor i massmedia, tycker man. Nu fick vi istället reda på dem genom frågespalten Ask Embla.) […]

 15. J-h:n Says:

  Fick just ett tips om Library of Congress’ Flickr-profil, som bl a innehåller ett fantastiskt galleri med färgbilder från USA under 30- och 40-tal. Endast detta galleri inehåller över 1600 bilder, så man får ta god tid på sig, men det är det värt!

  http://www.flickr.com/photos/library_of_congress/

 16. David Says:

  J:h-n: Tack för tips! Just de här trettio och fyrtiotalsbilderna tror jag faktiskt att jag har sett förut — för något år sedan, när jag var helt fascinerad av gamla färgbilder och mer eller mindre mantalsskriven på Flickr veckor i sträck … men av någon anledning förbisåg jag att vidarebefordra skattgömman till bloggens läsare — en lapsus som du nu har rektifierat (som det säkert inte heter på svenska).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: