Varhelst ett blågult hjärta klappar

… som till exempel i Kazakstan, vars flagga ser ut så här …

_kazakhstansvg

eller för den delen i en annan gammal sovjetisk satellitstat — Ukraina — där en mycket minimalistisk och möjligen måttligt ambitiös flaggdesigner har jobbat fram den här närmast testbildsliknande nationalsymbolen:

800px-flag_of_ukrainesvg

Eller på ön Palau, eller i Zaire, vars fotbollssuportrar också målar sig i ansiktet med blått och gult.

Vad jag på mitt unikt långrandiga sätt försöker komma fram till är att det inte verkar särskilt fruktbart att investera alltför mycket fosterländska känslor i en färgkombination — inte ens när den är såpass udda som vår blågula.

Och har man sedan en populär färgkombination verkar det ännu mer inskränkt att tala nostalgiskt om den som — till exempel — ”the old red white and blue”. Det finns säkert mer än tjugo länder som har flaggor med kombinationen rött vitt och blått. För att nu bara nämna några exempel ur högen: Ryssland, Island, Laos, Tjeckien. Nederländerna har en med horisontella band som är nästan omöjlig att skilja från Luxemburgs. Och vänder man den flaggan uppochner så har man hux flux Jugoslaviens stolta standar. Liberias utpräglat red white and blue fana förtjänar ett särskilt hedersomnämnande:

570px-flag_of_liberiasvg

(Den här flaggan har i och för sig en särskild historia — landet är grundat av hemvändande frisläppta slavar , så det är väl inte så anmärkningsvärt att de utropade sig till en ny Lone Star State — kliniskt fri från Rednecks. )

Under mina flaggstudier frapperas jag av den nakna minimalismen i Libyens flagga:

800px-flag_of_libyasvg

Varhelst ett operationsavdelningslakan fladdrar stolt mot dunkla skyar kan Moammar Khadaffi känna sig som hemma …

Jag fattar inte varför så många länder har tråkiga eller direkt fula flaggor — Brasiliens ser ju ut som en plastic padding-förpackning, och Vitrysslands egendomliga idé att brodera ena kanten är kanske inte heller helt lyckad:

600px-flag_of_belarussvg

Men den mest mystiska av alla flagglayouter måste nog vara Zambias:

744px-flag_of_zambiasvg

Varför befinner sig de där ränderna i nedre högra hörnet? För att den lätt missbildade örnen skulle flyga uppochner om man vände på den?

Nej, tacka vet jag Nepals härligt bångstyriga kreation som har en helt egen form:

490px-flag_of_nepalsvg

Kvadrater är för mesar skanderar alla nepalesar! (Det gör de förmodligen inte, men det rimmar ju. Knappt.)

27 svar to “Varhelst ett blågult hjärta klappar”

  1. ban~ken Says:

    Boratbaneret har ju åtminstone en väldigt egen blå (eller turkosblå?) nyans. Ukrainafanan tycks ju ha EXAKT samma fjässiga nyanser den moderna svenska fulflaggan försetts med. Jag visste väl att du skulle hamna i Nepal längre ner i ditt blogginlägg. Annars hade jag tagit upp den. Min favoritflagga är, banalt nog, den japanska örlogsflaggan. Jag gillar också mycket den albanska, med sina tintinvibbar. Vad är det för flagga som har ett ett smalare lodrätt ljust fält till vänster och ett större mörkare fält till höger och ett fint zickzacklinje som gräns dem emellan?

  2. David Says:

    Ban-ken:

    Jag tror att lillefar
    far efter Qatar

    Ja, det är i alla fall den som har zickzacklinje och verkar vävd av lamaull av färgskalan att döma — lite ponchostämning. Vilket inte är helt kongenialt i sammanhanget.

    Även jag är förtjust i Albaniens sparsmakade standar. Sen gillar jag Oceaniens flaggor i största allmänhet — inte för att de är särskilt snygga, utan för de kör Södra Korset som ett genomgående tema, vilket är fräckt på något sätt. Utom vissa spoilsports, som Marshallöarna (den mystiska strålen!) Tonga som av okänd anledning satsar på Röda Korset i stället för Södra och Kiribati som kör med en psykedelisk rockkonsertaffisch från 1967.

  3. Martin R Says:

    Fjässiga nyanser? Bryna! Bryyynaaaa!

  4. ban~ken Says:

    Skrev jag fjässiga? Jag menade förstås fjasiga.

  5. David Says:

    Bryyynai! Ökenriket! utan spånken!

  6. Robert K Huselius Says:

    Zaire? Du måtte väl mena Belgiska Kongo?

    Vill slå ett slag för Seychellernas extremt dynamiska futuristflagga, som inte skulle ha skämt ut sig på någon sovjetisk affisch från Lenin-tiden.

  7. Gustaf G Says:

    På tal om kommunist-estetik så måste jag nämna Angolas flagga, en av de allra snyggaste i mitt tycke. Delad horisontellt i anarkosyndikalist-färgerna rött och svart (plus för ovanlig färgkombination!). Mitt på, rikssymbolen i gult: ett halvt kugghjul korsat med en machete, och så en snajsig gul stjärna därtill. Kunde varit formgivet av valfritt industrimusikband!

  8. den där låten du vet... Says:

    Jag skulle vilja slå ett slag för (FRY) Makedoniens flagga.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Flag_of_Macedonia.svg
    Lik den japanska örlogsflaggan men cetrerad cirkel och lite fräsigare färger.

  9. vistet Says:

    Själv är jag svag för drakar … http://www.fotw.net/flags/bt.html#first . Nuvarande versionen har ändrad flygvinkel , eftersom den förra såg ut att störta neråt i svag vind.

  10. Olov H Says:

    Zambias flagga, som jag en tid alltid saluterade vid morgonsamlingen, har en wikipediaartikel, som dock inte förklarar placeringen av de trenne fälten. Din förklaring är fullt plausibel.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Zambia

  11. Tor Says:

    Den ukrainske flaggdesignern fick i alla fall till en rätt unik egenskap. Flaggan kan betraktas som ett tilltalande landskapsporträtt: moget sädesfält under molnfri himmel. Vad ska angolanen svara på det? Eller amerikanen?

  12. Carl H Says:

    Den mest irriterande flaggan måste vara Bosnien och Hercegovinas: http://www.fotw.net/flags/ba.html

    Varför är flaggan så avlång? Varför har de lämnat ett blått fält öppet i slutet, varför fortsätter stjärnorna utanför flaggan? Varför är triangeln så konstigt plaserad. Sen har ju ingen symbolik i flaggan göra med landet i sig (kanske svårt att hitta en symbolik som alla tre folkslag kan enas om) – triangeln torde motsvara hur bosnien ser ut på en karta. Men jag blir ändå rätt irriterad!

  13. Carl H Says:

    Gillar också starkt Bretagne http://www.fotw.net/images/f/fr-bz-gd.gif Bretagne med sin helt egna symbolik, travesti på USAs flagga och djärva val av färg (svart och vita flaggor finns det inte många av)

    Jag tycker Montenegros fantastiska flagga slår Albanien med 500% i Tintin-vibbar-grenen.
    http://www.fotw.net/flags/me.html

  14. Svensson Says:

    @Carl H: Bretagne har faktiskt mer än en anknytning till Amerika. Latinska namnet för denna franska provins är ”Armorikanien” som i franska maträtter blir ”armoricaine” – vilket sedan kan förvanskas till ”americaine”.

    Homard américaine ska t ex egentligen vara kräftor på bretagnskt vis, alltså ”à l’armoricaine”. Detta enligt Bluncks ”Gastronomisk handbok”.

  15. embla Says:

    Den förolämpade fågeln på Zambias flagga är en fiskgjuse, enligt svenska Wikipedia. (Men vid närmare efterforskning dock en örn enligt engelska dito; vem kan man lita på?) :)

    Sedan tänker jag också som Robert, Zaire heter det ju inte. Men inte heller Belgiska Kongo, Kongo säger man väl? Vilket dock är namnet på två länder, Republiken Kongo (Kongo-Brazzaville) och Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), det tidigare Zaire, som ännu tidigare var Belgiska Kongo. (Namnförvirringen tyckte jag var nästan lika kuriöst rolig som när jag upptäckte att det finns två stater som enligt sin egen namngivning kan kallas Kina – Folkrepubliken Kina (som man brukar syfta på, ”kommunistiska” fastlandskina) och Republiken Kina (på Taiwan, som är arvtagaren till nationalistarméns äldre stat från inbördeskriget, men som av diplomatiska skäl kallas Taiwan).

    Albaniens flagga har jag också en speciell relation till. När Albanien var kommunistiskt hade den förstås en stjärna över örnen, vilket de läroböcker som vi fortfarande använde i mellanstadiet mot mitten av läromedelsbesparingarnas 90-tal i skolan fortfarande återspeglade, trots att den inte längre fanns där. En tämligen blyg Embla gjorde geografiarbete med en kompis om Albanien, och självklart kom det albanska lärare från en by vår skola brukade skänka pengar till, och påpekade att ”there is no star..”. ”It was so in the book”, förklarade jag generat, och målade över stjärnan med rött.

    Apropå Braziliens flagga (som jag själv inte tycker är direkt ful) snappade jag som kuriosa under en sociologikurs nyligen att mottot på flaggan (”Ordem e Progresso”) hade något med positivisten och en av ”de tre klassikerna” i sociologin (jämte Max Weber och Karl Marx), Auguste Comte. Vid närmare efterforskningar är det en sammanfattning av Comtes positivistiska motto: ”L’amour pour principe et l’ordre pour base; le progrès pour but” (Kärlek som princip och ordning som grunden; framsteg som målet), allt enligt Wikipedia. Jag vet inte hur man ska tolka att man strök ”kärlek” och betonade ordning och framsteg istället…

    Nuvarande republiken Braziliens första flagga (http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Brazil#History) är också en fräsig remake av en annan bekant flagga, och då får man ju säga att den nuvarande varianten är en intressant modifiering av grundidén.

    Seychellernas flagga är häftig måste jag stämma in i, likaså Makedoniens. En annan flagga som tidigare fascinerat mig är Sankta Lucias (ja, en stat, så passande vid denna tiden: http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Saint_Lucia), som dock har bytt färg till osmaklig turkosblå. Tidigare i min atlas såg den lila ut, men det kan ha berott på ett tryckfel, då jag nu tycker den ser mer blå ut. Eller så är det min skärm, nåja.

  16. Civilingenjör P Johansson Says:

    Seså, även flaggor kan som synes vara långrandiga emellanåt.

  17. ban~ken Says:

    Nej du Carl H., de tintinvibbarna ger jag inte så mycket för. Har du ö.h.t. sett Syldaviens flagga? Precis som på Albaniens, som Georges Remi så uppenbart var inspirerad av, så finns där en kraftigt stiliserad svart jågelsiluett. Montenegrinernas muterade örn från 2004 är närmast naturalistiskt återgiven vid en jämförelse, och gyllene. Syldaviens enhövdade pelikan mot gul botten är väldigt anslående. ”Eih bennek, eih blavek,” får man också lust att utbrista. Grannlandet Borduriens fana å andra sidan skriker ut budskapet ”Vi har ett hemligt vapen! Anfall oss om du törs.”

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Borduria.svg

  18. Teaflax Says:

    Är det bara Brasiliens flagga som är djupt ironisk? Det finns väl få länder som man mindre förknippar med framför allt ordning än just Brasilien?

    Annars är ju Mozambiques flagga rätt hård med en AK-47:a på.

  19. ban~ken Says:

    Förresten, Brunei, som nästan nämndes här ovan har en ganska anskrämlig fana. Avlång åt vidfilmshållet är den gul och har två diagonala svarta och vita fält ovanpå vilka det tronar vad som på håll ser ut som en tekanna i rött. Vid en närmare titt ser man att pipen och handtaget på kannan är två handskar och att i mitten finns ett paraply i en liggande nymåne. Men det är riktigt, brun är den ej. Sultanatets fulla namn är, lär oss Wikipedia, ”Brunei, fridens hemvist” och före 1906 var flaggan enfärgad likt Libyens, fast kungligt gul. Finns det någon annan flagga som har klädesplagg på sig?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Brunei

  20. David Says:

    Det gläder mig att se hur läsekretsens känslor svallar — det är tydligt att många har gått och burit i åratal på starka känslor för olika flaggdesigner.

    Och sen heter det förstås inte Zaire utan Kongo som läsekretsen så påpassligt inflikar. Jag tittade slarvigt i mitt lexikon — plus att jag blev förvirrad eftersom flera länder gjorde anspråk på att heta Kongo.

  21. anne-marie Körling Says:

    Jag VISSTE inte att jag hade de där känslorna innan jag läste om det här. Nu ska jag ut på flaggjakt! a-m

  22. ban~ken Says:

    Jag känner att jag måste gripa in och korrigera Embla vars långa kommentar jag nu äntligen har tagit mig igenom. Zaire var under en period namnet på Kongo (Kinshasa) och inte på ”Belgiska” Kongo (Brazzaville). Är det bara jag som under läsande av denna tråd har hört Johnny Wakelin sjunga ”In Zaire” för ett inre öra?

    Zaire hade förresten en fin flagga som flammade stolt, bokstavligen:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Flag_of_Zaire.svg

    Näsvist PS: ”Ökenriket! utan spånken!” Skulle det vara sultanatet Brunei på Borneo? Det är såklart öken om man är i ett tropiskt land med ölförbud men…

  23. Gustaf G Says:

    Ban≈Ken: au contraire, bäste bror, det är Embla som har rätt. Demokratiska republiken Kongo, före detta Zaire, är faktiskt före före detta Belgiska Kongo. Namnet Zaire tillkom efter självständigheten.

    Kongo Brazzaville är däremot före detta Franska Kongo. En marginellt mindre brutal kolonialmakt, annars samma soppa.

  24. Ahrvid Engholm Says:

    Ukrainas flaggfärger lär vara äldre än de svensks – typ tusen år eller så gamla. Du glömde EU-flaggan, och för all del Stockholms stads flagga med S:t Erik. Finns säkert fler. (Fotbollslaget Boca Juniors i Argentina, t ex, om de har en flagga. De fick sina färger från ett besökande svenskt handelsfartyg.)
    Flaggor är kul. Vem har inte suttit och hittat på låtsasflaggor?
    Men om man sysslade med flaggmakande idag, skulle väl någon PR-byrå komma in och ”re-styla” flaggan vart femte år. Ny grafisk profil och allt det där. Nå de unga kundgrupperna.

    –Ahrvid

  25. Fredrik T Says:

    Fasen ! Jag som hade tänkt få nöjet att vara den som korrigerade en korrigerare, men Gustaf G hann före!

    Jag får väl i stället försöka knipa någon ynka besserwisserpoäng genom att vara den som är först i tråden med att påpeka att läran om flaggors utformning går under det fantastiskt svåruttalbara namnet vexillologi.

    Vexillogister i alla länder – håll stången!

  26. ban~ken Says:

    Gustaf G: Jag har levt en lögn men nu har sjusovaren vaknat och jag ser hela den geopolitiska historien i ett förklarat ljus. Boven i dramat är givetvis min enormt fördomsfulla attityd gentemot det äckliga lilla smurflandet Belgien och min tro på dess möjlighet att kunna roffa åt sig såpass mycket mer land än sin sydliga granne.

  27. Jackets Says:

    I’d like to find out more? I’d want to find out some additional information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: