Kapten Nemos farbror — och hans mekaniska tiger

tipu_sultan

För inte så länge sedan skrev jag här på bloggen om Västgötalagens nedtecknare Lagman Eskil, som var så lyckligt lottad att han kunde kalla sig för  ”Birger Jarls storebror”. Men jag skulle nästan vilja påstå att det är aningen mer respektinjagande att kunna säga som Tippu Sultan (1750 – 1799) — ”Jag är Kapten Nemos farbror”.

Förutom denna titel kunde Tippu även stoltsera med det  snärtiga smeknamnet ”Tigern från Mysore” — han hade tydligen tur med  titlarna. Däremot var han något mindre lyckosam med det krigsföretag som har gjort honom odödlig: han lyckades inte hejda ostindiska kompaniet med vidhängande brittisk regim från att lägga under sig det sista av den indiska subkontintenten — han stupade snöpligen under försvaret av staden Srirangapattana den fjärde maj 1799.

teaterblad

Innan dess hade han dock gjort en berömvärd insats som sten i skon på den brittiska kolonialmakten. Han vann drabbningar i långa rader, åkte till Paris och frotterade sig med Robespierre, började tillochmed gå runt i röd revolutionshätta och var med och bildade Jacobinklubben i Mysore tillsammans med andra vänner av Egalite, Fraternite och en värld fri från engelsmän.

lontiger

Någon gång kring 1795 lät Tippu även bygga den mekaniska dockan ovan — den brittiska soldaten viftar fåfängt med armen, och orgeln inuti tigern imiterar imperielakejens dödsskrin. Dessa konstgjorda yl kan man tydligen fortfarande höra om man besöker den något makabra leksaken på Victoria and Albert Museum i London  för engelsmännen tog den som krigsbyte samma dag som de till slut lyckades slå ihjäl den självsvåldiga sultanen.

Men Tippus lika oförvägna — om än mera fiktiva — brorson Nemo fortsatte frihetskampen, och lät britterna Sepoy fan under upproret 1857. Och när det misslyckades gick han under jorden. Eller rättare sagt vattnet.

nautilus

Verne säger uttryckligen att Tippu är Nemos farbror  — däremot förklarar han aldrig hur en muslimsk härskare har lyckats få en sikhisk brorson.

Ursprungligen hade Verne tänkt låta Nemo vara en polsk adelsman som kämpade mot rysk imperialism — men förlaget inlade sitt veto, och världslitteraturens första riktiga superskurk förvandlades  istället till den  sikhiska prinsen Dakkar. Och trivdes — ärligt talat — som sikhen i vattnet med detta. (Den sista meningen ska läsas med Sten-Åke Cederhöök-röst.)

Metamorfosen uppskattades dock mindre av britterna, som i många utgåvor av de båda klassiker där Nemo figurerar — En världsomsegling under havet och Den hemlighetsfulla ön — har valt att stryka och skriva om i de mest antikoloniala avsnitten ( än idag förekommer det  att engelska utgåvor av  är stympade på det här sättet — så t ex Penguinutgåvan).

Så här heter det till exempel om Sepoyupproret i en viss H G Kingstons version av Den hemlighetsfulla ön:

Instigated by princes equally ambitious and less sagacious and more unscrupulous than he was, the people of India were persuaded that they might successfully rise against their English rulers, who had brought them out of a state of anarchy and constant warfare and misery, and had established peace and prosperity in their country. Their ignorance and gross superstition made them the facile tools of their designing chiefs.

Fast i själva verket står det snarare så här i originalet:

The English yoke was pressed, perhaps, too heavily upon the Indian people. The Prince Dakkar became the mouthpiece of the malcontents. He instilled into their spirits all the hatred he felt against the strangers. He went over not only the independent portions of the Indian peninsula, but into those regions directly submitted to the English control. He recalled to them the grand days of Tippo-Saib, who died heroically at Seringapatam for the defense of his country. (Stephen Whites översättning)

(En grundlig  jämförande studie av olika versioner kan kan finsmakaren ta del av  här.)

Ja — det är så att Jules Verne vrider sig i sin grav

jules-verne-undervatten

Nu har du änna tagit daj vatten över hövvet, Julle lelle

13 svar to “Kapten Nemos farbror — och hans mekaniska tiger”

 1. Mats Henricson Says:

  1799 borde väl vara året för hans död, inte 1899.

 2. David Says:

  Mats: Man kan ju tycka det — och i så fall har man även rätt. Ibland misstänker jag att jag lider av en mild form av dyskalkyli — jag läste den meningen säkert åtta gånger medan jag skrev texten, utan att reagera på årtalet …

 3. Gustaf Erikson Says:

  David, välkommen tillbaka. Ännu ett fantastiskt inlägg.

 4. David Says:

  Gustaf Eriksson — Va sa? (okej — jag får aldrig nog av att skämta om ditt namn) Tack! It’s nice to be back!

 5. David E. Says:

  Sikh? Var han inte hindu? Det påstår i alla fall engelska Wikipedias artikel om kaptenen. Själv håller jag på att läsa igenom den nya oavkortade översättningen av En världsomsegling under havet som kom häromåret. Kul läsning med undantag att det kan bli lite tröttande med rabblandet av alla olika växt- och djurarter som de hittar överallt.

 6. David Says:

  David E: Jag ska inte svära på hans sikhiskhet — men det påstods det i alla fall i en artikel som gjorde ett mycket välinformerat intryck. Nu har jag gjort lite vidare efterforskningar och kommit fram till följande: Nemo är Sikh i League of Extraordinary Gentlemen (vilket ju inte har särskilt mycket med Jules Verne att göra). I böckerna specificeras hans religion aldrig närmare, men som framgår av den här diskussionen:

  http://answers.google.com/answers/threadview/id/578854.html

  är han sannolikt hindu.

  Det enda alla verkar vara överens om är att han i alla fall inte är muslim.

  De där naturgeografiska utsvävningarna är precis det som brukar falla för saxen i moderna Verne-översättningar — och som jag i masokistisk yra älskar att läsa i originalutgåvorna …

 7. Mats Henricson Says:

  Apropå titlar så är min favorit ”Baron Planeta” som en herre hette i Palermo på Sicilien. Fotograferade hans gravmonument, och kan lägga upp den på nätet om någon så vill.

 8. vistet Says:

  Tipu var ju som sagt muslim , Sultan Fateh Ali Tipu , son till Hyder Ali. Striderna med britterna fortsätter här :

  http://www.gamesforwork.com/games/play-10066-Tiger_of_Mysore-Flash_Game

 9. J-h:n Says:

  ”Innan dess hade han dock gjort en berömvärd insats som sten i skon på den brittiska kolonialmakten. Han vann drabbningar i långa rader, åkte till Paris och frotterade sig med Robespierre, började tillochmed gå runt i röd revolutionshätta och var med och bildade Jacobinklubben i Mysore tillsammans med andra vänner av Egalite, Fraternite och en värld fri från engelsmän.”

  Fascinerande att du så tycker så illa om Frans G Bengtsson kan få till en så klockren FGB-passage. Man behöver inte ens sätta några verb i pluralis (möjligen dra ihop de båda meningarna till en och sätta dit ett semikolon).

 10. David Says:

  Mats H: Jag tror faktiskt att du tipsade till baronen vid ett tidigare tillfälle och lade upp några länkar, men jag vet inte om de är aktiva fortfarande.

  Vistet: Utmärkt! Kampen om Mysore har nu gått in i dataåldern. It’s a strange and beautiful world, som Roberto Benigni brukar säga …

  J-h:n. Stort tack för den komplimangen — jag har aldrig haft något att anföra mot Franske Benktsson som skribent och stilist — det är det storsvenska kronvraket jag har svårt för, han som städse skramlar sabel för att förlänga sin snabel, så att säga.

 11. wee1 Says:

  David: ”Sepoy fan” … *gör tecknet för cross-checking*

  Vistet: så du säger att han var hyder-alik sin far? Bodde han kanske i luftslott? Var han betryckt?

 12. Huvudnyheterna 14: Emanuel Swedenborgs änglatelefon | David Nessle Says:

  […] Dessutom — för att nu sent om sider återvända till Huvudnyheterna — i stället för nakna brudar berättar gamla vitsar — påklädda äldre män berättar halvfärdiga vitsar. Är du från Vänern eller är du från vettet? Sjuttiotalsljus = järnstaket i snö. Åttiotalsljus = saxofon i motljus. Linuxskäggen har styrfart på paranoian. Googlebilen som spöke i folktron. David berättar om Tippu Sultan och repriserar det här gamla blogginlägget. […]

 13. Huvudnyheterna 15: Vad är sanning? | David Nessle Says:

  […] — det väger inte riktigt lika tungt — men han fick även träffa Tipu Sultans mekaniska tiger på Victoria & Albert, en ny favorit bland Londons […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: