J G Ballard död

Min tonårstids hjältar fortsätter att skatta åt förgängligheten. Nu är det modernitetens skoningslöse vivisektionist James G Ballard som har lämnat in handduken. Denne SF-pionjär gav oss många vackra, halvt längtansfulla dystopier där det nästan kändes som om han tyckte att mänsklighetens utdöende hade förskönat landskapet.

Dessutom uppfann Ballard under sextiotalet  den kondenserade romanen, där han hade ”tagit bort allt detta eviga öppnande och stängande av dörrar, alla ‘hon sa’ och ‘han sa’ ” — de kändaste har insmickrande titlar som Why I Want to Fuck Ronald Reagan och The Assassination of John Fitzgerald Kennedy Considered as a Downhill Motor Race (den sistnämnda inspirerad av  ikonoklastkollegan Alfred Jarrys Korsfästelsen sedd som en cykeltävling i uppförsbacke.

Skynda er att ladda ner ett avsnitt av  BBC:s Arts and Ideas där den alltid lika kusligt välformulerade Ballard ger en av sina senare intervjuer, och författarna Will Self och Michael Moorcock bringar honom sin hyllning.

Den läkarutbildade Ballard berättar bland annat att han ser sitt författarskap som ”A kind of restorative pathology” och beskriver sina traumatiska barndomsupplevelser i ett fångläger i Shanghai med en omisskännligt Ballardsk bild : Det ligger över honom som ett flygplan som har kraschat tvärsöver en järnvägslinje.

Programledaren är av det där särskilda kulturprogramsslaget som envisas med att ställa frågor som är mer än en minut långa och mest består av direkta påståenden, men inte desto mindre är det mycket hörvärt.

Annonser

3 svar to “J G Ballard död”

 1. Martin Rundkvist Says:

  David avkonterfejad!

  http://scienceblogs.com/aardvarchaeology/2009/05/may_entertainments.php

 2. Jacob Says:

  frid över hans minne. där rök en av förra århundradets större genier.

 3. vistet Says:

  Mycket bra bra program , kändes absurt att höra Michael Moorcock prata om sig själv som stagdad familjefader.

  Apropå döden så vill jag bara påminna om att det är Towel Day idag.Traditioner är viktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: