Nytt Kapten Stofil-nummer på gång

brunt paket

Med viss tillfredställelse tillkännager jag härmed att ett nytt Stofilnummer är på väg till tryckeriet — det ligger i det bruna paketet på bilden ovan, där man även kan skymta mina och Jocke Lindengrens skor.

kapten stofil 34 omslag

Det är jag som har gjort omslaget den här gången — och sen kom jag och Jocke på att vi skulle göra den mest obskyra omslagsparafrasen hittills i tidningens historia, en liten hommage till sjuttiotalstidningen Kapten Kloss, som möjligen bara en selekt skara av serieläsande sextiotalister erinrar sig …

kapten-kloss

Jag har tidigare talat om mina förtvivlade försök att överlista min inre Czesław Słania, och i och med det här numrets serie är det väl bara att konstatera att jag misslyckats ganska kapitalt — jag har sällan ritat så många steck på så liten yta, delvis beroende på att jag har blivit helt förälskad i Staedlers 0.3-penna, delvis för att jag råkade komma på ett nytt, unikt tidskrävande sätt att rita gyttja. Jag vadade ner till midjan i den där gyttjan, kan jag ju säga. Jag minns från mitt möte med Art Spiegelman hur han lyckades överlista sig själv när han ritade Maus — för att det inte skulle bli för snyggt ritade han i mycket liten skala, med rätt dåliga pennor. ”När jag kom till slutet kunde jag ändå rita nästan lika mycket smådetaljer  som vanligt”, sa han. Något liknande verkar ha hänt mig nu …

beboparna

Serien heter i alla fall Beboparna mot Betelgeuse 4 och skildrar Charlie Parkers och Dizzie Gillespies kamp för att rädda jorden från slemma monster.

I Jockes serie fortsätter intrigen att tjockna i den ständigt pågående tvåloperan om Kapten Stofil, Lädernuckan och Bunnyflickan. John Andersson låter det spöka i Högdalen ännu en gång, Johan Wanloo Wallraffar i videosoffan, Pirinen tar sig an rapkulturen och Martin har skrivit ett epos av närmast Proustska dimensioner — över sjuttiotusen tecken om TV:s skräckfilmsserie under sommaren 72 som kom att bli ett minne för livet för många  sextiotalister, svältfödda på skräck i vår skyddade verkstad. Dessutom skildrar han — bland mycket annat —  de masspsykoser och mångahanda varulsvobservationer (från Kristianstad i söder till Stockholmsförorten Jakobsberg i norr) som blev följden när lättskrämda barn lät sig suggereras av de gamla Universalskräckfilmerna …

På det hela taget ett ganska  gediget nummer. Om jag nu får säga det sjäv.

14 svar to “Nytt Kapten Stofil-nummer på gång”

 1. Charlotte Says:

  Åh, ser fram emot!
  Den där skräckfilmsserien från 72 har jag ofta önskat se en re-run av… ska bli kul att läsa artikeln.

 2. ron0bvious Says:

  Verkar lovande. Men… gymnastikskor? Det torde ge vanvettigt låga stofilpoäng.

 3. Martin R Says:

  Åh, skall bli härligt att läsa!

 4. sa Says:

  Kapten Kloss, ett härligt inslag i min uppväxt. En usel serie, i en uselt gjord tidning, har för mig färgmissmatchningen var i världsklass.
  Skräckfilmsserien gjorde ett oerhört intryck. För nästan första gången i ens liv sändes något i Svt som inte var godkänt av Socialstyrelsen eller Socialdemokratiska Kvinnoförbundet. Kan inte minnas att Göran Elwin drogs till storm mot det hela men det måste han väl ändå ha gjort?

 5. Ahrvid Says:

  Kapten Kloss gick väl som TV-serie också? Kanske därför den fick bli serie också.
  Under en period i späda ungdomen läste jag en massa serier om andra världskriget, framför allt i form av blaskan Pilot, med flyghjälten Battler Britton. I varje avsnitt dängde Battler till tyskarna så att det är förvånande om de ens skulle ha lyckats invadera Luxemburg. Så dumma och underlägsna var de. De ropade ”Achtung Spitfuer!” och så trillade messerschmittarna från himlen som hagel.

  –Ahrvid

 6. Pidde Says:

  Förra året hittade jag på ett antikvariat volym ett av kioskpocketserien Kapten Kloss, utgiven på Wennerbergs i slutet av 60-talet. Copyrightad ett statligt polskt förlag. Boken verkade helt oläst, och när jag lade mig tillrätta för att läsa och öppnade boken, sprakade det till, limbindningen gick upp och samtliga sidor trillade ut i en fin hög över mitt bröst.
  På YouTube kan man hitta snuttar ur TV-serien.

 7. Dvärghundspossen Says:

  Det säkraste sättet att undvika att det blir ”alltför snyggt” är väl att hålla ett fantastiskt högt tempo helt enkelt. ;-)

 8. Gustaf G Says:

  Härligt! Nu börjar det bli riktigt tätt mellan utgåvorna, på min ära!

 9. Fredrik T Says:

  I sanning ett glädjande besked, även om jag – som 20-talsjazzconnaisseur – ställer mig något skeptisk till idén att göra ett par bebopare till hjältar. De var ju de som dödade den SANNA jazzen!

  Även jag har barndomsminnen av en klassisk skräckfilmsserie på SVT, men det kan rimligen inte ha varit så tidigt som 1972, snarare 1978-79 eller så, så public service måste ha vågat göra om tilltaget. På senare år har jag så smått börjat samla på mig dessa klassiker på DVD (så smått = hittills 2 filmer: Frankensteins brud och Osynlige mannen).

  • Martin K Says:

   Jag ska inte föregripa min egen artikel, men det stämmer att TV repriserade sin skräckfilmsserie 1982. Då visades Frankenstein, Frankensteins brud, Mumien, Dr Yogami från London, Dracula, King kong och Skräcken från Svarta lagunen (de två sistnämnda ingick dock inte i 1972 års serie).
   Skräckfilmssommaren 1972 följdes upp redan året efter med en serie i vilken bland annat Jacques Tourneurs klassiska rysare ingick.

 10. Fredrik T Says:

  Törs man fråga när det nya numret kan väntas i brevlådorna?

  Otålig helårsprenumerant

 11. David Says:

  Fredrik T: Det beror på om vi hinner få det från tryckeriet innan de går på semester — det kan alltså röra sig om allt från en vecka till tre, gissningsvis …

 12. Jacob Says:

  ah… nytt nummer, men fortfarande samma gamla vackra kuvert hoppas jag.

 13. Civilingenjör P Johansson Says:

  Kapten Kloss, ja, denne polske motståndsman var duktig på att klä ut sig, och lyckades till och med lura den äkte Kapten Kloss fru om jag inte missminner mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: