Narkotikans Dupontare

Felix_Hoffman

Felix Hoffmann — nej nej nej! Hoffmann! Med två f!

I augusti 1897 hade  Felix Hoffmann bråda dagar.  Den tionde  syntetiserade han fram  ett huvudvärkspulver som han döpte till aspirin, och senare i månaden droppade ur hans retort ännu en mirakelmedicin — ett andnödsdämpande och smärtstillande preparat som inte borde saknas i något badrumsskåp.

Bayer_Heroin_bottle

Redan 1909 manade dock  Nordisk Familjeboks  Uggleupplaga — som annars skriver så entusiastiskt om cannabis — till viss försiktighet när det gäller Hoffmanns droppar:

Dess verkan öfverensstämmer väsentligen med morfinets, men medlet synes ännu starkare än det sistnämnda påverka hjärnan och särskildt andningscentra i förlängda märgen i förlamande riktning, hvarför vid användningen som läkemedel mycket små doser, 3-5, högst 10 mg., få gifvas åt vuxen person. Heroinet användes som lugnande medel vid hosta, andnöd och smärtor af olika slag.

Kort sagt — man kanske ska ta det lite försiktigt med diacetylmorfin, även om läkemedelsbolaget Friedr. Bayer och Hoffmann ansåg att preparatet gjorde folk ”heroiska” — vilket väl är ett välvilligt sätt att betrakta den där plötsliga lusten att stage-diva från en zeppelinare — och döpte dekokten till ”Heroin”.

Albert Hofmann

Albert Hofmann — ”Ve haff vays of making you high.”

Ungefär fyrtio år senare — 1938 — satt en annan läkemedelskemist och snickrade på ett annat preparat mot andnöd i Sandoz laboratorier i Schweiz. Lustigt nog hette han också Hofmann — fast med ett f. Hursomhelst fick han fram en liten molekyl benämnd  lysergsyredietylamid (C20H25N3O).

200px-LSD-2D,_3D

Anno 1938 var världen om möjligt ännu mindre mottaglig för peace and love än i vanliga fall (trots Neville Chamberlains smått påtända prat om ”Peace in our time”), och dessutom försökte Hofmann framställa ett preparat mot andningsvårigheter och nedsatt cirkulation, inte något som fick än att vilja rulla sig naken i gyttjan på Woodstock Nation medan man diggade in  sitarernas toner som böljande färgsjok.

Hofmann lät alltså efterforskningarna vila ett tag, men den 16 april 1943 satte han igång igen.

Förutsättningarna för en Summer of Love hade vid det laget försämrats ytterligare: Två dagar tidigare hade en fången rysk artillerilöjtnant vid namn Yakov Stalin begått självmord genom att kasta sig mot lägret  Sachsenhausens elektrifierade stängsel (hans omtänskamma pappa Josef hade inte velat utväxla honom mot tyska fångar). Judarnas förtvivlade uppror i Warszawas ghetto rasade för fullt. Ubåtskriget i Atlanten har börjat vända till de allierades favör, beroende på att kodknäckarna i Bletchley Park för tillfället kunde läsa enigmakoden relativt obehindrat.

Men det var inte detta som upptog Albert Hofmanns tankar. Han hade råkat få lite LSD 25 på fingrarna. Preparatet absorberades av huden och efter en något äventyrlig cykeltur kom den trettiosjuårige kemisten hem och kände sig:

(…) märkligt rastlös och en smula yr. När jag kom hem lade jag mig ner och försjönk i ett inte obehagligt, berusat tillstånd som kännetecknades av extremt överretad fantasi. I detta drömlika tillstånd, med slutna ögon (jag tyckte dagsljuset var obehagligt skarpt), upplevde jag en obruten ström av fantastiska visioner, häpnadsväckande former med intensiva, kaleidoskopiskt spelande färger. Efter ungefär två timmar klingade upplevelsen av.

Mitt under brinnande världskrig hade Albert Hofmann haft  historiens första LSD-tripp. Tre dagar senare upprepade han experimentet med en större dos, och fick privilegiet att uppleva historiens första snedtändning.

Hofmann var född 1906 och dog faktiskt först  förra året, 102 år gammal, en silverhårig guru, hyllad och helgonförklarad av all världens hallucinogen-hippies …

Dessa båda Hoffmän — Hoffmann med två f och Hofmann med ett — snubblade alltså över sina upptäckter  ungefär  som Dupontarna — med d respektive t — trillar nerför en flygplanstrappa. Deras välmenta försök att ta fram nyttiga och inkomstbringande produkter åt sina arbetsgivare ledde istället till två av de farligaste — och mest lockande — drogerna i farmakologins historia …

Det är för övrigt än händelse som påminner alldeles osedvanligt mycket om en tanke att det finns en tredje äventyrlig Hoffmann,  med två f och bara ett n på slutet : Yippieagitatorn Abbie Hoffman,  en av Woodstock Nations founding fathers:

abbie_hoffman_big

Annonser

17 svar to “Narkotikans Dupontare”

 1. Daniel Says:

  LSD är en av 1900-talets viktigaste uppfinningar. Man måste verkligen inte vara en hippie för att uppskatta Albert Hofmanns bidrag till världshistorien.

 2. David Says:

  Daniel: Okej — jag får tro dig på ditt ord. Själv tycker jag den här syntetiska schizofrenin verkar rätt skrämmande …

 3. ban~ken Says:

  Det fanns en tredje Hoffmann som förvisso inte personligen snubblade över någon rock’n’roll-drog vad jag vet men som grundade en av Sandoz’ två stora konkurrenter i Schweiz: Hoffmann-La Roche (numera mest känt som Roche) och som ju är firman som gav världen Valium på 1960-talet. Rockanknytningen finns ju där förstås; t.ex. Kurt Cobains döda kropp innehöll ju rester av just denna drog. Fritz H.-L.R. skulle för övrigt varit en fin Dupontare om han satt på sig ett plommonstop, av ‘pediabilden att döma.

  Det torde apropå ingenting bli ett fint år för mjöldryga i år.

 4. ban~ken Says:

  Hey, var kom Abbie Hoffman ifrån?

 5. David Says:

  Ban-Ken: Ursäkta — det är jag som fortsätter att skriva på texterna en stund efter publiceringen (här ovan har jag bland annat korrigerat Yakov Stalins vapenslag). Först trodde jag att Abbie stod för Albert vilket ju hade varit ännu mera serendipitous — eller synkronicitetsmässigt som vi brukar säga här på bloggen. Tyvärr visade han sig heta Abbott — dock utan att vara straight man i något avseende …

  Vi får alltså numrera om din Hoffmann till nummer fyra i raden (och då har vi ändå inte sagt något om den Hoffmann som hade vilda visioner utan hjälp av något annat än gluhwein — nämligen Ernst Theodor Amadeus … )

 6. ban~ken Says:

  Jag antydde ett tredje stort medicinföretag i Schweiz och ber att få följa upp med en följdkommentar. Det tredje företaget var förstås Geigy, som hette Ciba-Geigy senare (och som ytterligare senare fusionerade med Sandoz och blev Novartis). En Geigy-anställd upptäckte 1939 att diklordifenyltrikloretan dödade myggor av den typen som bar på malaria. Ett gift således. Under namnet DDT skulle det ge Geigymannen nobelpriset i medicin 1948. Vad han hette? Dr. Müller förstås. Jag vet inte hur han såg ut men var säkert ståtlig, skallig och skäggig samt lät som skådespelaren Lars Edström. Jag hittar ingen uppenbar rockkoppling här om vi inte ska dra till med det ryska bandet ДДТ.

 7. Svensson Says:

  LSD syntetiseras ur mjöldryga.

  För övrigt var Hofmann bekant med Ernst Jünger, som också blev 102 år. Båda tog LSD ihop på 60-talet.

 8. Herr Svisser Says:

  … och så har vi ju Julius Hoffman, som var domare i rättegången mot ”Chicago 7” 1969-1970, där Abbie Hoffman var en av de åtalade.

  http://tinyurl.com/nwr5f8

 9. popoffsky Says:

  Om jag minns rätt inmundigas det i ETA Hoffmann’s Goldne Topf en del knastertobak i början, med resultatet att färgglada ormar börjar prata etc.

 10. David Says:

  Svensson: Jüngers I stålstormen ligger just och väntar på mitt nattduksbord, faktiskt — visste inte att han och Hofmann var bekanta.

  Herr Svisser: Wow — mer och mer inser man sanningen i den gamla reklamen. Ih, Perikles, nu maa vi ha oss en liten Hoffmann! Hvergang! Hic! Eller hur det nu var … (jag skyller på att det är outhärdligt varmt för tillfället ….)

  Popoffsky: Jag minns inte brasseriet i Den gyllene krukan — däremot den talande ormen. Undrar om den svenska översättningen har ifört sig — tablå! — Bowdler-hatt … för att nu på ett obegripligt långsökt sätt knyta an till Dupontarna igen … (det är — som sagt — varmt …)

 11. zoot Says:

  Jag tror att Chamberlain var affekterad av lite germansk götterdämmerungstämning och totalt dystopiskt utropade: I piss on our time! Men samtiden missuppfattade.

 12. Svensson Says:

  I ”Psykonauterna” (finns på svenska, rätt ny utgåva) berättar Jünger om LSD:n och Hofmann och allt det där.

  (För övrigt läser jag själv ”I stålstormen” nu. Läsningen bjuder visst motstånd, även för mig som läst den förr på annat språk. Men det är en gedigen sak, inget tvivel. ”Lite motstånd i texten ska det vara” sa ju Stig Larsson.)

 13. Fredrik T Says:

  I en vanlig svensk alamancka från slutet av 1800-talet jag en gång bläddrade i fanns en sida med en liten kom-ihåg-lista över vad man borde packa vid kortare resor. Bland löskragar, kängsnören och annat matnyttigt minns jag aatt det även anbefalls medförandet av några kapslar opium.

  Själv läste jag ”I stålstormen” för några månader sedan. Vad jag minns brukar Jünger i denna inte några tyngre droger än de vin- och likörflaskor han och hans vapenbröder lyckas komma över i det erövrade Frankrike. Kanske behövdes det inte heller: man får en tydlig känsla av att han nog blev rätt hög på kriget i sig.

 14. proteus Says:

  Ska bara bersserwissra lite och säga att Chamberlain faktiskt sa ”Peace for our time”, inte ”in”.

 15. ban~ken Says:

  Eller så var han så påtänd att han det han faktiskt sa var ”Peas four hour time” vilket jag tolkar som ett neddrogat sätt att säga att man ska ta ”ärtor” en gång i kvarten (på den tiden hade man inte börjat med smiley-nunor på de små papperslapparna utan körde med fyllda gröna cirklar för den svagaste sorten).

  Vilket osökt får mig att tänka på att böckerna på Medisbibblan brukade vara märkta med just sådana ärtor om de var klassificerade som science fiction. Det var mitt vanligaste knark i späd ålder, ibland fick man med sig en hel skida hem.☻•☺

 16. Dvärghundspossen Says:

  Men det är ju fantastiskt vad mycket kopplingar till Grant Morrisson jag lyckas hitta i den här bloggen. Han har ju också gjort en serie om hur superskurkarna ”the brotherhood of Dada”, som vill upphäva all rationalitet i världen, stjäl Hofmans gamla cykel, som blivit laddad med psykedeliska energier under den berömda cykelfärden.

 17. Kaytlyn Says:

  omg this is sooamazing im doing a report and this is helping ALOT thnx whoever made this:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: