När öst möter … öst

Senaste dagarna har vi ägnat oss en hel del åt de oväntade mötena mellan västlig populärmusik och det japanska kynnet — nu kommer turen till en något mera dunkel sammandrabbning mellan Kina och Indien. Helen Richardson Khan, en av mina indiska favoriter, framför den snärtiga sinofila slagdängan Mera Naam Chin Chin Choo till det kongeniala ackompanjemanget av… öh … boogie woogie med hawaiigitarrer. När hon sedan börjar sjunga om Sindbad sjöfararen och Alladin torde den etniska förvirringen ha nått något slags klimax.

Helens egen bakgrund gör henne förmodligen unikt lämpad för den här rollen. Internets grumliga källor verkar inte riktigt överens om sammansättningen av hennes släkttavla, men den inbegriper såvitt jag förstår såväl indiska som brittiska och burmanska inslag.

För den som vill veta mer om Helen Richardson Khan har den brittiska kostymfilmens grand old men Merchant-Ivory gjort en halvtimmeslång dokumentär som man kan se i sexminuters munsbitar på U-tube:

Dokumentären är försedd med en speakerröst som har både public school-bakgrund, synnerligen stel överläpp och stundtals  — dessvärre — en ganska postkolonialt nedlåtande och oförstående attityd till sitt ämne. Men bara intervjusekvenserna med Helen är definitivt värda den nonexistenta entréavgiften …

3 svar to “När öst möter … öst”

 1. FredrikT Says:

  Detta måste var det minst kommenterade inlägget i Davids blogg någonsin.

  Oops! Nu sabbade jag det!

 2. baikinange Says:

  Here is Mera Naam: http://www.youtube.com/watch?v=6faTt6J61ao

 3. David Says:

  Baikanange: Thank you for doing maintenance work on the blog while I’m on vacation (and boy, did that link expire rapidly …).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: