Awkward Family Photos i rockhistorien

Bloggen Awkward Family Photos har blivit mycket populär hos alla som gillar att skruva en smula olustigt på sig (och — handen på hjärtat — vem gör inte det?) men redan för fyrtio år sedan gjorde tidningen Life en pionjärinsats inom området när de avbildade ett antal rockstjärnor med sina anhöriga i stelt poserade tablåer som skälver svagt av psykosociala spänningar …

Mitt  favoritfoto visar en svartmuskig och senig, sardonisk och sardinisk, satirisk och satyrisk Zappa som står och småler svårtydbart invid sina snälla gamla immigrantföräldrar Francis och Rosemary:

zappa

Ja, vad ska man säga — det är tydligt att Rosemarys baby har blivit stora fan … Generationskrocken är så våldsam att man nästan kan få för sig att det rör sig om ett fotomontage … Som tur är finns en alternativ exponering som styrker bildens äkthet:

zappa alt exp

Det pneumatiska borrvibratots grand old lady Grace Slick har inte bara en silverhårigt distingerad mamma utan även en baby som hon viftar en smula förstrött med:

Grace Slick babyn

(Okej — den här bilden har förmodligen den högsta Norénfaktorn av dem alla …)

Lite gulligare är isåfall Eric Clapton och hans farmor (som tydligen uppfostrat honom till den gitarrgud han är idag — eller var i förrgår):

Clapton

Vi rundar av med en stum konfrontation mellan generationerna — i det här fallet representerade av David Crosby och hans pappa:

crosby

(Ett brett urval av bilder på sextiotalsrockstjärnor och deras föräldrar kan den som är intresserad hitta här.)

Annonser

11 svar to “Awkward Family Photos i rockhistorien”

 1. Henrik Says:

  Rock som är så autencitetskrävande när det gäller lidande, och så visar det sig att nästan alla kommer från välbärgad medelklass.

 2. Svensson Says:

  ”Bilden som säger mer än tusen ord”…

  Annars hade ju Zappas – the old folks – smakfull inredning i lila tycker jag. Eller är det taget hemma hos Frank? Möjligen så med tanke på popkonsten i bakgrunden.

 3. Bstfhj Hh Says:

  ”Alla artister borde ha sina föräldrar på omslaget. Jag hoppas att detta kan starta en ny trend” – http://www.tinytim.org/memorabilia/memorabilia35.html

 4. David Says:

  Henrik: Några av de brittiska popstjärnorna verkade ha mera solida working class credentials. Och Franks föräldrar — immigranter från respektive Grekland och Sicilien — är under alla omständigheter synnerligen Self Made Medelklass.

  Och för övrigt — sade han med sin mest plånkigt välutbildade akademikerröst — vad är det som säger att inte medelklassen lider. På sitt eget lilla sätt …

  Svensson: Jag tror att det är hemma hos Francis och Rosemary, men jag undrade faktiskt också lite först — särskilt över den sällsamma plommonlila väggfärgen som fick mig att känna att ”Strawberry Fields, Nothing is real, and nothing to get hung about” …

  Bstfhj Hh: Din länk fungerade inte så jag tog mig friheten att länka till det skivomslag som jag gissade att den döda länken ledde till — Tiny Tim’s 2nd Album …

 5. Bobbo Says:

  Man noterar att tavlan i Zappas hus även dykt upp som på omslaget till Alice Coopers debutalbum. Inte särskilt lustigt egentligen, då albumet släpptes på Zappas skivbolag Straight Records.

 6. Dvärghundspossen Says:

  Men bebisen… hänger den upp och ner på riktigt? Eller är det fotomontage på nåt sätt? Jag associerar till när Nöjesguiden använde naturtrogna bebisdockor som accessoarer i ett modereportage, och folk blev JÄTTEUPPRÖRDA.

 7. Peter Says:

  Zappa bilden är tagen hemma i Franks kåk på Woodrow Wilson Drive där familjen Zappa och ”the vault” fortfarande huserar.

 8. ban~ken Says:

  Floyd Crosby var inte vilken anonym medelklassfarsa som helst. Han var till yrket filmfotograf (men möjligen tog han stills närs han var young) och vid tillfället för fotot ovan hade han hundratals filmer i meritlistan. Mest sådant som är bortglömt idag men även mer anmärkningsvärda saker som Fred Zinnemans ”High Noon” (”Sheriffen”) och Cormans Poe-filmatiseringar. Den första filmen han jobbade på var Friedrich Wilhelm Murnaus ”Tabu” från 1931 då han och den legendariska stumfilmsdokumentaristen Robert Flaherty båda stod för fotot. Murnau (som inom parentes var född med det fina efternamnet Plumpe) gjorde för övrigt inga fler filmer. Han dog innan ”Tabu” hade premiär, i en skandalomsusad bilolycka i Kalifornien då han färdades tillsammans med bl a en schäfer och sin 14-åriga filipinska betjänt och älskare som var den som körde bilen medan Murnau satt bredvid. Alla klarade sig oskadda utom F.W. När han begravdes i Berlin var det bara elva personer närvarande, bland dem Fritz Lang, Robert Flaherty, Greta Garbo och Emil Jannings.

 9. David Says:

  Peter: Okej — plötsligt verkar heminredningen mera kongenial … Tack för upplysningen!

  Ban-Ken: Tack för dessa lärda anmärkningar! Jag har inget att tillägga — utom möjligen informationen att sonen David Crosby i början av sin karriär extraknäckte som körsångare hos exotikagiganten Les Baxter och stod och mässade ”OOOOH! WAGGA! WAGGA! WAAAOUUUM!” i bakgrunden på olika djungelörhängen …

 10. David Says:

  Bobo: Ah — en skiva som FZ producerade!

  Dvärghundspossen : Bebin verkar i orväckande hög grad levande, tycker jag …

 11. Peter Says:

  Väldigt trevlig blogg detta. Sedan ber jag om ursäkt för min blatanta särskrivning i min tidigare kommentar. Pinsamt värre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: