Nachthexen — Det Stora Fosterländska Krigets obesjungna hjältinnor

målning

De enda kvinnliga stridsflygare från andra världskriget som jag tidigare kände till var piloterna på Ferry Command, och det uteslutande beroende på de fina klippdockor de inspirerade till:

omslag gpofc

klippdockor

Fast såvitt jag förstår sattes Ferry Commands kvinnliga krafter inte in i strid — deras uppgift var istället att flyga över färdigställda plan från USA till Storbrittannien.

Men häromdagen hörde jag en häpnadsväckande BBC-dokumentär om Natthäxorna (eller Ночные ведьмы som vi som gillar att använda kyriller vid minsta provokation  gärna skriver) — den verkar ligga ute på obestämd framtid och intresserade kan ladda ner den här.

Dokumentären skildrar  femhundraåttiåttonde nattbombarregementet, en helkvinnlig stridsenhet som sattes in på östfronten. De flög 23 000 uppdrag och släppte 3000 ton bomber på tyskarna som verkar ha kommit att hysa en nästan vidskeplig skräck för dem, döpte dem till ”Nachthexen” och spred rykten om att de hade blivit injicerade med ett särskilt serum för att kunna se i mörker.  Smeknamnet kan också ha haft att göra med flygarnas taktik att strypa motorn och glidflyga tyst  in över sina mål — bara föregångna av ett svagt susande.

picknick

BBC-journalisten Lucy Ash har letat upp några av de natthäxor som fortfarande är i livet och låter dem berätta sina historier. Bland annat får vi höra Raisa Surnachevskaya (med ursäkter för den engelska transkriptionen) berätta  om hur hon och en kollega råkade stöta på fyrtiotvå tyska bombplan när de var ute på spaningsuppdrag. Under en våldsam luftstrid lyckades de båda skjuta ner två fiendeplan var innan tyskarna slog ut dem. Raisa fick en vinge avskjuten och lyckades hoppa i sista stund.

polykarpov

Dessa unga kvinnor flög alltså i de notoriskt svårmanvövrerade och redan då antikverade Polikarpovplanen med  öppna sittbrunnar — nattetid, mitt i den ryska vintern. Men det hindrade tydligen inte en del av dem från att hälla på sig rikligt med Eau De Cologne och svepa sig i sidensjalar skapade av slaktade fallskärmar för att var lite extra piffiga när de gav sig ut på sina uppdrag …

nightwitches_02

I titeln påstod jag att Natthäxorna var ”obesjungna” — det är en sanning med viss modifikation: Det skrevs en schlager om dem under kriget. Men så snart det blev fred igen förväntades de unga hjältinnorna återvända till hus och härd igen. De blev tillochmed tillsagda i ett tal att de inte skulle nämna något om vad de hade gjort under kriget. Mamma fick alltså inte tala om för barnen att hon var stridsflygaräss och Sovjetunionens hjälte av första rangen — ett aningen snöpligt slut för krigets mest medaljbelönta sovjetiska stridsenhet …

Men numera verkar ryssarna ha erinrat sig detta bortglömda kapitel av Det Stora Fosterländska Krigets historia och har tillochmed gjort en långfilm om Natthäxorna.

Vi avrundar med ett U-tubeklipp som som visar gammalt dokumentärmaterial av nattbombarregementet i verksamhet:

Annons

19 svar to “Nachthexen — Det Stora Fosterländska Krigets obesjungna hjältinnor”

 1. Urban Says:

  Jag har alltid tänkt att det måste varit svinkallt att flyga med öppen sittbrunn men i en av de första Bigglesböckerna får man faktiskt veta att där är rätt varmt och skönt eftersom man sitter precis bakom motorn.

  Vilket givitvis inte gör natthäxorna mindre minnesvärda.

  U.J.

 2. Dvärghundspossen Says:

  Jag ser att du har missat Harry Turtledoves roman-serie byggd på premissen ”vad skulle ha hänt om ödleliknande rymdvarelser invaderat jorden mitt under andra världskriget?”. Han hade koll på dom ryska kvinnliga piloterna han.
  (Svaret på frågan är f ö ”folk skulle knulla hela tiden”. Men det är ändå en rätt skojig bokserie början, sen blir det lite gammalt.)

 3. utlandssvensk Says:

  Det görs många filmer om andra världskriget i Ryssland. Det är den period som landet är mest stolt över. Den här hade jag dock inte hört om. Berätta gärna mer!

 4. David Says:

  Urban: Ah! Captain W E Johns — eller rättare sagt lieutenant W E Johns (han påstod att just den militära gradbeteckningen var en pseudonym) — vet förstås vad han talar om. Det har jag aldrig tänkt på …

  Dvärghundspossen: Jag har sett böckerna och gjort reflektionen att livet verkar för kort för att läsa dem (var lite sugen i ca två minuter). Bra att du har tagit dig an detta smutsiga hantverk …

  Utlandssvensk: Filmen verkar vara från åttioett — under förutsättning att jag har googlat rätt. De stillbilder jag har hittat på nätet såg under alla omständigheter ganska budgetbetonade ut, så jag vet inte hur bra eposet är. IMDB har inte så mycket att förmäla heller:

  http://www.imdb.com/title/tt0232882/

  Den synnerligen seriesprängde Ola Hammarlund tipsade mig för övrigt om serien om Night Witches:

  http://www.amazon.com/Battlefields-Night-Witches-Garth-Ennis/dp/1606900285

 5. David Says:

  Okej — nu har jag kört den ryska wikisidan om filmen genom Google Translator och fått fram följande babelfiskbubbliga men fullt förståeliga text:

  http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=ru&tl=sv&u=http://ru.wikipedia.org/wiki/%25D0%2592_%25D0%25BD%25D0%25B5%25D0%25B1%25D0%25B5_%25C2%25AB%25D0%259D%25D0%25BE%25D1%2587%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B5_%25D0%25B2%25D0%25B5%25D0%25B4%25D1%258C%25D0%25BC%25D1%258B%25C2%25BB_(%25D1%2584%25D0%25B8%25D0%25BB%25D1%258C%25D0%25BC)&prev=hp

 6. utlandssvensk Says:

  Jag letade efter en recension – men hittade bara foruminlägg. Den ryska menighetens samlade mening verkar vara att filmen antingen är en viktig film som lyfter fram dessa kämpande kvinnors svåra situation, alternativt dåligt regisserad och spelad.

  Se hellre ”Tranorna flyger” 1957
  http://www.imdb.com/title/tt0050634/

  ”En mans öde” 1959
  http://www.imdb.com/title/tt0053317/

  eller

  ”Morgnarna är tysta här” 1972
  http://www.imdb.com/title/tt0068161/

  för mindre kända sovjetiska filmer om WWII. Ganska poetiska.

  ”Ivans barndom” och ”Gå och se” har du ju kanske redan sett! (Gå och se är förresten ett väldigt bra namn på en film)

 7. David Says:

  Utlandssvensk: Tack för filmtips! Smickrande nog överskattar du dock min filmiska bildning — jag har varken sett Gå och se eller Ivans barndom — är inte så förtjust Tarkovskij (Helt off topic vill jag bara citera en legendarisk rad från Sala Allehandas kultursida: ”Det droppar alltid mycket i Tjajkovskijs filmer”.)

 8. Ahrvid Engholm Says:

  Det stämmer att Turtledove skrev om dessa nattbomberskor i sin World War-serie. (Turtledove är annars en ganska trist författare. Han har ganska kul premisser, inom s k alternate history, men han är långdragen, har oändliga dialoger, enorma mängder subplots osv.)
  F ö gick det en dokumentär på SVT om de där nattbomberskorna så där förra året. Det är möjligen samma dokumentär som David nu sett. Grejen är att de där gamla biplanen de använde, får ganska bra glidtal vid tyst gång (möjligen med avstängd motor, men jag tror det blir ganska tyst även om man bara låter den gå på tomgång). De låg nära fronten, hade ganska bra koll på var målen låg därmed, de flög in, ströp motorn, och så släppte de en inte alltför stor bomblast med precision och tämligen överraskande.
  De kunde göra 7-8 uppdrag under en lång rysk vinternatt. Det var ryssarnas version of ”around the clock bombing”.

  –Ahrvid
  …en som i ungdomen förläste sig på gamla flygkrigstidningar.

  Ps. Det är f ö en myt att WWII ”avgjordes på östfronten”. Ryssarna hade aldrig klarat sig om de västallierade inte tagit den allra största delen av flygkriget, hela sjökriget (som f ö även såg till att ryssarna fick förnödenheter), hela kriget mot Japan, Nordafrika osv (Normandie blev mer en kulmen). Bombkriget gjorde t ex att tyskarna fick hålla 50 000 luftvärnskanoner på hemmaplan, bemannade av en halv miljon man, pjäser som också var utmärkt pansarvärn – och om de satts in på östfronten kan alla räkna ut resultatet. Tyskarna höll ryssarna stången ganska bra, tills sommaren 1944 då armegrupp mitt kollapsade – möjligt bara då den tunnats ut som en följd av Normandie.

 9. utlandssvensk Says:

  Gå och Se kan man se därför att det är en av de argaste filmerna någonsin. Arg på nazityskar som nödvändigtvis ska till Vitryska SSR och härja.

  Men plötsligt, med tre minuter kvar, verkar regissören ha äntligen ha fått sitt morgonkaffe och spelar lite Mozart för publiken. Kanske fanns det något gott i Germanien före Hitler, tycks han mena.

  Förlåt om jag drar iväg, har man snöat in på något så har man!

 10. Henry Says:

  Hej det här verkar handla om en för detta natthäxa:

  http://www.criterion.com/films/560

  jag har inte sett den men det verkar mkt bra!

 11. David Says:

  Ahrvid: Vi får ta en stor genomdragning av vem som gjorde mest på vilken front vid tillfälle — jag vill nog lägga lite mer av segerkransen på de förenade rådsrepublikerna … (men orkar inte riktigt utveckla eventuella argument här och nu)

  Utlandssvensk: Dra iväg, dra iväg! Jag tycker det åter intressant. Och det får mig att tänka på en sovjetisk världskrigsfilm där Aram Chatjaturjan har skrivit musiken och försett tyskarna med ett leitmotif i form av en fullkomligt demoniskt dissonant version av jullåten Tannenbaum — effektivt och elakt. (Har inte sett filmen, utan bara hört Chatjas musik …)

  Henry: Ah — det börjar myllra av gamla Natthäxehyllningar. De var kanske trots allt inte så obesjungna som jag ville göra gällande …

 12. utlandssvensk Says:

  Enligt vanligtvis måttligt tillförlitliga källor på internet har Khatchaturian gjort musik till knappt tjugo filmer, bland annat ”The Battle of Stalingrad”. Kanske är det den.

  Hans musik har också, enligt samma källor, använts i Onedinlinjen och Ice Age: The Meltdown.

  En kompositör med många (förlåt) strängar på sin lyra!

 13. Erik Petersson Says:

  David, du som verkar ha intresse både för kitsch och rysk film borde se Night Watch (Nochnoi dozor) och Day Watch (Dnevnoi dozor).

  De handlar om hur Moskva och hela världen skyddas av ett gäng goda trollkarlar och hamnbytare som ligger i kallt krig med ett gäng onda vampyrer. Filmerna sprudlar av specialeffekter och karaktärsskådespelare, och saknar ingenting, förutom logik. Rekommenderas!

 14. David Says:

  Erik P: Just Night Watch har jag faktiskt sett — Harry Potter möter Exorcisten i Moskvas ohyggligt sunkiga förorter. Blandningen av proffsig CGI, extremt genuina och nedgångna miljöer och sjövild montageteknik lyckades koppla om mina synapser ganska ordentligt …

 15. Ahrvid Engholm Says:

  David:
  Ang WWII är det jag invänder mot att 80 % eller det hävdas t o m 90 % av kriget avgjorde på Östfronten. Då glömmer man sjö- och luftkriget, kriget mot Japan, Nordafrika, Italien och Normandie.

  –Ahrvid

 16. Ahrvid Engholm Says:

  Ang Sovjet vill jag tipsa om följande orimligt lustifierande ”översättning” av den sovjetiska nationalsången:

  http://www.bubblare.se/movie/svensk_text_till_den_sovjetiska_nationalsangen

  ”Vårtsvin ska vråla
  när jag slipat klart!”

  –Ahrvid

 17. TomHell Says:

  Vill bara påpeka att det finns en svensk dokumentär som heter ”Natthäxorna” gjord av Gunilla Bresky.

  För övrigt finns det en Polikarpov PO-2 flygandes i Eskilstuna, om man vill titta i riktiga livet.

 18. charlotte Says:

  Ha. Detta kände jag förstås till sedan lång tid tillbaka. :)

 19. Det feminina fyrtiotalet | David Nessle Says:

  […] strid som skedde i Sovjet med bl a det femhundraåttioåttonde nattbombarregementet, de så kallade Natthäxorna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: