Intresset ljuger alltid

Ja, egentligen brukar det ju heta ”Intresset ljuger aldrig, men som så ofta handlar det en hel del om hur man tolkar data — det framgår med önskvärd tydlighet när man läser Ben Goldacres relativt nyutgivna  Bad Science.

Boken är ett  roligt, informativt och ibland lite tjatigt påstridigt frontalangrepp på undermålig medicinsk journalistik — alla dessa texter som inleds med ord som ”Forskningen har visat …” och sedan påstår lite vad som helst, gärna sånt som stora och mäktiga intressen vill tuta i allmänheten.

Och dessa intressen ljuger ibland (okej då — jag får väl medge att intresset inte alltid ljuger).

Tobaksindustrin blåste rök i ögonen på opinionen i trettio år innan de gav slaget om lungcancern förlorat — trots att sambandet mellan sjukdomen och cigarillerna var statistiskt säkerställt sedan sju svåra sekel (jag menar lång tid — allitterationerna tog över lite där).

Och än idag stöter man med förbluffande regelbundenhet på de där artiklarna där ”Forskningen har visat att två glas vin är bra för hälsan” — även där anar man skugglika lobbyistfantomer som skrattar sataniskt i fonden.

Men Goldacre — en hedersman och en rättens kämpe, om än en smula gäll i tonfallet och med missklädsamt lödder kring mungiporna här och var i boken — går även till storms mot läkemedelsjättarna, kosttillskottsindustrin  och alternativmedicinens bjällerprydda gurus och stöter omkull mången en helig väderkvarn (som den blandade metaforens vänner brukar säga).

Här är några av de revolutionerande upplysningar jag har tagit del av från Goldacre:

Antioxidanter — det är inte alls säkert att tillskott skyddar mot cancer. I de kliniska studier som har gjorts har det tvärtom — något olycksbådande — verkat vara så att förhöjda doser av antioxidanter ökar cancerrisken. Det har man tydligen vetat ett bra tag, men informationen vägrar att sprida sig.

C-vitaminer — förebygger inte alls förkylning. Massiva doser kan möjligen påskynda deras förlopp lite grann …

Omega 3-olja — det finns inga kliniska belägg för att vi blir klyftigare av denna kostbara olja. Å andra sidan har det tydligen inte gjorts någon vetenskapligt vettig studie i ämnet heller, så juryn är kanske ute fortfarande.

Betakaroten — hjälper inte upp mörkerseendet det minsta.  Den här desinformationen spreds ut av en något otippad lobbygrupp — det brittiska flygvapnet. Under andra världskriget. För att inte tyskarna skulle börja misstänka att britterna hade uppfunnit radarn så hävdades det att flygarna åt enorma mängder morötter, vilket gjorde att de kunde se som ugglor i dunklet. Tyskarna verkar ha gått på denna skröna. Tyvärr dog den inte ut efter kriget — min mamma sa att morötter medförde mörkerseende så sent som cirka 1970, när den sista stukabombaren sedan länge hade störtat och lögnen inte längre tjänade något särskilt strategiskt syfte …

Därmed givetvis inte sagt att ovanstående substanser inte skulle vara nyttiga i lagoma mängder. Det Goldacre vänder sig emot är idén att massiva mängder av någon mirakulös substans ska visa sig allena saliggörande mot lidande, åldrande, död eller existentiell vanmakt.

Kroppen är snarast att betrakta som ett ekosystem — och vi vet alla vad som händer om någon plötsligt säger ”Vad som saknas här är enorma mängder av kaniner! Låt oss genast plantera in dem!” D v s — det som är nyttigt i lagom mängd, på rätt ställe kan rentav vara katastrofalt i stor mängd, på fel ställe.

Boken är också en utmärkt grundkurs i hur man utvärderar statisitik, och Goldacre lär utan extra kostnad ut alla läkemedelsindustrins fula knep för att gömma undan mindre önskvärda resultat i rapporteringen — alla metoder för att vilseleda utan att direkt fuska.

Ben Goldacre är läkare och skriver regelbundet under rubriken Bad Science i Guardian. Som om det inte skulle räcka har han även en blogg där han sjuder av rättmätig harm över diverse medicinska missgrepp. Jag rekommenderar dem båda — i försiktig dosering …

15 svar to “Intresset ljuger alltid”

 1. Svensson Says:

  Kroppen är som du skriver ETT SYSTEM, man måste se HELHETEN. T ex, istället för att kliniskt undersöka om man är frisk eller sjuk kan man ta en titt i spegeln och fråga sig om det ansikte som möter en ser friskt ut, om det gör ett friskt intryck. Go with the gut feeling.

  Och beträffande ditt inlägg så nog gissar jag att antioxidanter och C-vitamin ÄR bra för allmän hälsa respektive som motverkan mot förkylning. Men det är såklart inte så att massiva mängder av vardera substansen leder till evigt liv. Som du väl antydde. Bristen på helhetssyn skruvar upp vissa ämnen till mirakelmediciner trots att någon bara hävdat att de är bra i lagoma doser.

  Man måste komma bort från ”helt skadligt-helt nyttigt” dikotomin. ”Man bör äta litegrann av varje” som min pappa brukar säga. Och för mycket müsli är inte nyttigt – eller för mycket linfrö – eller för mycket linser.

  • calle Says:

   om jag förstår det rätt (eller så är det oxå bs) så enligt toxikologer är ALLA ämnen giftiga det är snarare en fråga om dos. Som att det behövs en knivsudd arsenik mot kanske säg 20kg broccoli för att man minst sagt skall må illa!

 2. Dvärghundspossen Says:

  Det misstag många gör är väl att gå från påståendet ”brist på substans X gör så att kroppsfunktion Y klappar ihop”, till ”extra mycket av substans X gör så att kroppsfunktion Y blir bättre än normalt”.

  T ex så tror jag mej veta att det ÄR fastslaget att brist på vitamin C försämrar immunförsvaret så att man blir onormalt känslig för virus och bakterier, och att brist på vitamin A försämrar mörkerseendet så man snubblar onormalt mycket om natten. Men därifrån följer ju inte alls att extra mycket vitamin C boastar upp immunförsvaret så man blir oemottaglig för virus, eller att extra mycket vitamin A (eller förstadiet betakaroten) boastar upp mörkerseendet till uggle-nivå.

 3. Ahrvid Engholm Says:

  Såvitt jag vet är A-vitamin bra för synsystemet i allmänhet, men däremot är det väl mer osäkert om det är till nytta för just mörkerseendet. Och som någon påpekat är nog C-vitamin bra för allmäntillståndet, vilket bör kunna öka motståndskraften mot infektioner. Men det lär vara onyttigt med överintag av C-vitamin.
  Men det är säkert sant att det finns en massa myter om olika ämnen, kosttillskott, osv. Men jag är inte så säker på att sinistra kommersiella intressen kan lastas för alla dumheter. Det finns hos människan en urgammal drift att via hemliga mediciner förlänga livet. Kublai Khan har jag för mig sökte efter livselixiret, t ex. Gemene man ruvar på en liten drift i motsvarande riktning. Och populärpressen är inte sen att haka på. Kvällstidningarna har väl åtminstone ett par ggr i veckan något löp om dunderkurer.
  Att ljuga med statistik är ett kapitel för sig. Det finns hur många sätt som helst att förvränga och bolla med siffror. Jag är alltid skeptisk till exempelvis medicinska påståenden kring ”studier”. Det är ofta väldigt svaga ”samband” som man trumpetar ut, vilket mycket väl kan bero på oberoende andra faktorer. (Exempel: dra slutsatser av effekten av rom och cola, vodka och cola, whisky och cola… Man blir full av cola!)

  –Ahrvid

  • calle Says:

   Kolla på alla ställen som har olika substanser till att öka potensen och annat, som tex mald tiger eller ostron osv. Om de som äter sen tror de eller låssas tro det (s.k tradition) är en annan sak. Man talar mycket om sånt som underförstått inte är ”sant” – en yttre mask mot världen och ett inre Annat. ”Konfronterar” man dem/oss angående dessa ”kurer” kanske det kan komma fram att ”jaja jag vet – jag är inte tokig eller dum!! Men man kan ju alltid testa!!”

   På ica å apoteket tror vi att vi är rationella för att produkterna skrivs under med några, för oss, obevisade läkemedelsundersökningar.

   om vi bortser från extremisterna som inte tror utan vet! Om man ska tro sociologen och psykologen Slavoj Zizek , men det spårar iväg lite från ämnet nu…

  • Dvärghundspossen Says:

   Okej, ta syn-systemet i allmänhet då. Fortfarande kan det ju vara så att BRIST på A-vitamin gör så att man får onormalt dålig syn, utan att det för den skull gäller att EXTRA MYCKET A-vitamin ger en EXTRA bra syn. Det är liksom två olika saker.

 4. Civilingenjör P Johansson Says:

  Nå, antioxidanter torde åtminstone skydda mot rost, om man nu är en stålman.

 5. calle Says:

  man kan kanske inte diskutera det slitna ämnet atioxidanter utan att ta upp fria radikaler??? (älskar den termen :D )

 6. calle Says:

  …för mej låter det som om Fria Radikaler är nåt BRA! det är säkert högerpropaganda….!! ;)

 7. Jacob Says:

  Nån glad gök (närmare källa kommer jag inte ihåg) påstod nån gång att ”morötter besprutades ofta med arsenik, och ett tidigt symtom på arsenikförgiftning är vidgade pupiller, stora hål = mer ljus, bättre mörkerseende (men sämre fokus?)”

  Nåväl, göken påstod väl att morötterna funkade – men inte som man trodde. (Jag tror han blandade ihop det med Belladonna men men…)

  Nu vet jag ju bättre – och har lyckligtvis tagit reda på att svavel kan hjälpa mot arsenikförgiftning. Svavel finns i ägg, så ett par rejäla äggtoddys till frukost kanske kan vara idé om man gillar morötter.

 8. Ahrvid Engholm Says:

  Eftersom den här tråden handlar om *bad science* passar det faktiskt oförhappandes bra om att tipsa om den stora klimatskandalen:

  http://www.wattsupwiththat.com

  (Eller googla på de 75 000 and counting träffarna på Climategate som dykt upp de senaste dagarna.)
  En whistleblower (gamla uppgifter om ryska hackers är trol fel) på brittiska Climate Research Unit har läckt 162 MB med interna dokument som visar hur centrala delar av den s k klimatforskningen manipuleras, hur man förstör grunddata för att slippa få den granskad, hur man försöker mobba bort kritiker, mörklägga, osv, osv.
  Hot stuff inför köpenhamnsmötet, som å andra sidan blir iskallt.

  –Ahrvid

  • calle Says:

   Har inte kollat climategate ännu – men man får aldrig glömma att det är skillnad på att vara kritisk och att vara konspirationsteoretiker. Som )/11 truthers, JFK, månlandningen eller Roswell.

   i såfall vilka ligger bakom att slå ned på klimatforskarna-oljebolagen? :)
   Men jag är själv v den uppfattningen att vurmandet för naturen har blivit lite av en ny hippie/proggrörelse eller en inställning där naturen har fått ta över Guds roll om det yttre Eviga som sätter normen. F.ö tror jag inte att miljöförstöring går att ”bota” så länge pengar är inblandat

  • ban~ken Says:

   Michael Crichton ler i sin himmel, om någon till äventyrs läste hans antepenultimata (eller möjligtvis anteantepenultimata — karln fortsätter ju att spotta ur sig romaner från hinsidan) roman (eller till roman förklädda pamflett) ”State of Fear.”

 9. calle Says:

  9/11 truthers

 10. Eirikur Says:

  För den som vill myskonspirera lite från andra sidan Climategate finns en dos av oljelobbyns tricks listade av en annan av Guardians skribenter, George Monbiot. Ser ut som att oljebolagen har lärt sig duktigt av tobaksbranschen. Ger lite perspektiv på de typ två formuleringar som sägs ”slå hål på myten om den globala uppvärmningen”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: