Skämtserier som skimrande celluloid …

Ludde Gentzel och  två av svensk films hårdaste hembiträden — Dagmar Ebbesen och Julia Ceasar —  klampar Godzillalikt in i staden …

Förr i världen verkar det närmast ha varit en självklarhet att varje svensk skämtserie med självaktning förvandlades till film : Åkarna Grönberg respektive Söberblom klädde ut sig till Biffen och Bananen, komikerparet Gus och Holger blev Nittioettan och Åttiosjuan och Ludde Gentzel lade sig till rätta  i Kronbloms kökssoffa. (Åsa-Nisse och Lille Fridolf får nog sägas delta utom tävlan eftersom de figurerade i andra media innan de blev serier …)

Gus och Holger påminner vagt om 91an och 87an

Och på andra sidan Öresund förvandlades Henning Moritzen och Helle Virkner till Poeten och Lillemor, efter Jørgen Mogensens sexliberalt mysfilosofiska serieförlaga.

Helle och Henning är rätt lika Poeten och Lillemor — men vad har egentligen hänt med Lillemors frisyr?

Här nedan har ni trailern till den andra filmen i den mäktiga Poeten og Lillemor-trilogin — Poeten og Lillemor og Lotte:

Inte för att jag vill försöka utöva otillbörliga påtryckningar på nån — men se mig djupt i ögonen medan jag lågt och hypnotiskt mässar: Sven Wollter är den maskerade proggaren …  Sven Wollter är den maskerade proggaren … Sven Wollter är den maskerade proggaren …

Senare tillägg: I kommentarerna rasade en diskussion om Poeten och Lillemors frisyrer, som förtjänstfullt bilades av signaturen Ban-Ken som påtalade att såväl seriefigurer som vanliga människor tenderar att byta frisyr. Joakiim Lindengren vill v’älvilligt (?) demonstrera detta med ett foto som han mailade mig nyss:

Från vänster: Jag själv, stofilredaktören Martin Kristenson samt översättaren och författaren Erik Andersson som vi tedde oss i början av 1982. För att undvika missförstånd vill jag understryka att sjuttiotalsskjortorna är ironiska — jag vill minnas att Erik var den olycklige ägaren av dem …

37 svar to “Skämtserier som skimrande celluloid …”

 1. Galaxa Says:

  Vilken underbar idé! Gack genast och utför påtryckningar allesamman! Andra serier kommer säkert skyndsamt att följa efter. Det blir väl Noomi Rapace som får rollen som Nemi, kan jag tro. Berglins serier får vi hyra in Gerard Depardieu till. Huvudrollen i Laban är vikt för min grannes hund. (Den senare filmen måste ju för övrigt bli en riktig action-rulle. Not.)

 2. David Says:

  Galaxa: Noomi — Nemi — it’s a no-brainer … den humorlösa och gotiska uppsyn hon förefaller odla som Lisbeth Salamander passar också som hunden i handsken … Gerard Depardieu tyckte jag var nästan ännu mer inspirerad rollbesättning … själv hade jag föreslagit någon av Jan Svankmajers mera deformerade köttdockor för att spränga fjärde Berglinmuren … (Ja — nu skriver jag lite utsvävande igen … jag ska snart gå och lägga mig, tror jag … )

 3. Civilingenjör P Johansson Says:

  Jag minns att en animerad Kronblom förekom i Sveriges television under den kända vinjetten ”Anslagstavlan”. Handlingen gick ut på att Kronblom delegerade ett antal blankettifyllnadsuppdrag till sin mer kunniga hustru Malin, varefter han återgick till sin tupplur.

 4. jlindengren Says:

  Lillemors frisyr är väl förhållandevis lik originalet, men Poetens…Lägg märke till att de inte valde originaltecknaren som illustratör till affischen. Eller kanske det är han med ett tidigare, fräckare manér?

 5. Svensson Says:

  Den där 91:an-filmen har jag faktiskt sett på bio, en riktig biosalong. I Enköping. En gammaldags bio, nästan en Kinematograf om man säger. Trägolv, ingen heltäckningsmatta, spartansk feeling.

 6. David Says:

  Civ-ing: Samhällsinformationen var uppenbarligen bättre förr.

  Jocke L: Blomkålsbollarna, bäste bror, blomkålsbollarna! Men Poetens Dennis the Menace-handtag i nackvirveln har ju iofs också skattat åt förgängelsen …

  Svensson: Det bör ju ha förhöjt upplevelsen en del — i Sala hade vi under min uppväxt en sån där orenoverad stumfilmsbiograf av klassiskt snitt — Maxim hette den — de hade satt in ljud, men annars var allt i princip som på Mary Pickfords tid … Nu är de rätt ovanliga. Men vi har faktiskt en urgammal träbiograf i originalskick här på Hisingen, som låg tillräckligt avigt till för att klara sig undan renoveringsraseriet …

 7. ban~ken Says:

  Var det nödvändigt att påminna mig om serien Poetens existens?!? Nu har jag ändå gjort lite grundläggande forskning och måste påpeka att frisyrdiskussionen ovan är ovetenskaplig. Jag tror ni bara behöver gå till er själva eller någon närstående person för att finna att människor tenderar att byta frisyr i livet, ibland flera gånger per årtionde. Teckningen du visar, David, är uppenbarligen från 70-talet när Poeten hade något slags hockeyfrilla och Lillemor sina bollar. Filmaffischen däremot är från 1960. Poeten hade bara långt i nacken under en del av 70-talet. Lillemors hår hade en mer varierad karriär, bl.a. en Mary Quant-artad bob i mitten av 60-talet och stabiliserades någorlunda i slutet av 60-talet till det svarta cumulusmoln vi alla lärt oss att älska. På albumomslag från senare år dyker det upp en ständig naken kvinna med punkfrisyr och jag börjar misstänka att det är dottern Lotte som har växt upp men säker kan man aldrig vara med those swinging Danes.

 8. David Says:

  Ban-Ken: Tack för denna exemplariska utredning — nu behöver jag aldrig mer ligga sömnlös och grunna över Poetens och Lillemors frisyrer … Och jag tror du har rätt om den näcka dottern — som framgår i trailern ovan hoppades ju Poeten redan vid hennes födelse att hon skulle bli modell …

 9. ban~ken Says:

  Jag har inte vågat titta på trailern ännu. Det är för övrigt den som är från 1960, affischen gör ju reklam från den första filmen, från året dessförinnan. När man forskar om Mogensens verk så är det också slående hur nära albumomslagen ligger ”En rolig halvtimma” i sin avklädda estetik ju närmare utgivningsåret är vårt nu. Mogensen tecknade Poeten i 53 år. vilket kanske inte är rekord men väl anmärkningsvärt.

 10. bark Says:

  Tänk, jag har alltid föreställt mig att Den Maskerade Proggaren pratar något slags släpig nordostlig stockholmska (Djursholm, Vaxholm, Åkersberga…)

 11. David Says:

  Bark: Jag tror du har rätt — han känns i alla fall som en mälardaling på något vis …

 12. Martin R Says:

  För att undvika missförstånd vill jag understryka att sjuttiotalsskjortorna är ironiska

  Nej nej, de är ikoniska. Jag bar själv sådana under det nypsykedeliska tidevarvet för bara knappt tio år sedan.

 13. David Says:

  Martin R: Låtas enas om att helt enkelt bara understryka skjortorna …

 14. schibbye Says:

  Jag tycker redan de ser lätt understrukna ut …

 15. David Says:

  Schibbye: Touché!

 16. Anna Says:

  Skjortorna har sakert haft flera storhetstider – men PANNBANDET – Martin PANNBANDET – eller ska jag saga. nej jag vet inte vad jag ska saga. Jag bara tittar och njuter, och glads at denna ljuspunkt i en annars ratt gra dag.

 17. Jacob Says:

  Persbrandt som Nemi…. *går sen att googla ”svenska skådespelare” och får bl a följande listning:*

  Svenska porrskådespelare (15 sidor)
  Svenska scenskådespelare (2 kategorier, 1 sida

  Vad pågår? Well well… Andreas Wilson som proggaren?

 18. Svensson Says:

  Tre attitydstinna kulturpågar, då som nu :)

 19. Dvärghundspossen Says:

  Nemi som film… *ryser* Det var väl bara ett skämt va?

 20. Svensson Says:

  Jag tycker Nemi i DN är bra. Den är mer lättläst än Rocky, den har så mycket text. Den borde finnas längre ner på sidan, den är ju inte dålig Rocky, man måste bara anstränga sig så mycket för att se att läsa all den där texten.

 21. Dvärghundspossen Says:

  Såhär tycker jag om Nemi: http://dpossen.blogspot.com/2010/01/nemi-suger.html Det roligaste var ju den arga blogg-kommentatorn som blev jätte-provocerad av att jag inte gillar Nemi, och tyckte han kunde utläsa allt möjligt om min personlighet ur detta lilla faktum…

 22. Dvärghundspossen Says:

  Det här är min serie Naomi, som jag gjorde bara för att visa vad enkelt det är att göra precis en sån serie på tio minuter per stripp bara… http://dpossen.blogspot.com/2010/01/serien-naomi.html Tänk vilken fantastisk timlön det blir om man dessutom får betalt!

 23. David Says:

  Dvärghundspossen: En illusorisk pastisch! Jag är inte heller särskilt förtjust i Nemi — denna oerhört dömande och intoleranta attityd mot ”vanliga” människor, samtidigt som ”alternativa” Nemi knappast framstår som särskilt himlastörtande bohemisk — hon är mera som en Cathy i Corpsepaint (för att nu ännu en gång återanvända mitt standardskämt i sammanhanhet) — tämligen konventionell trots Morticia Addams-utstyrseln …

 24. ban~ken Says:

  ”Nemi” betyder ‘sexuell’ på ungerska så där får de väl kalla serien något annat. En snabb wikip-koll visar att folk har skrivit om serien på finska, engelska, bulgariska, ryska, tyska och portugisiska förutom på de norska och svenska. Denna erbarmliga serie tycks också vara utgiven på flera av dessa språk. (Jag skulle ha kunnat rapportera mer och intressantare om jag inte under resans gång ramlat ner i en fälla klädd med något slags sovjetisk lounge-jojk exekverad av hockeyfrillan Eduard Khil, den senaste internetflugan tydligen. Följ denna länk på på egen risk http://tr.im/RcNd )

 25. David Says:

  Ban-Ken: Tack för att du har infekterat bloggen med denna virala pärla — hr Khil förefaller vara Brezjnevepokens svar på Yma Sumac — komplett med de mystiska superskurksskratten och hoppen mellan tre oktaver …

  Och apropå virala farsoter så satt jag just och tittade på nedanstående klipp:

  Klubb superåttas eldsjäl Rickard Gramfors hörde tydligen någon vissla melodin tidigare idag, kunde inte få den ur hjärnan och meddelade detta via Facebook till sina tretusen närmaste bekanta — och så blev jag smittad, hittade denna version — och för stafylokockpinnen vidare … (till mitt försvar vill jag anföra att jag i alla fall inte länkade till bootlegversionen där Maria Jesús framför stycket live i Benidorm medan en — som det förefaller — redlöst berusad mobilkamerainnehavare rusar blint genom lokalen … )

 26. Robert Huselius Says:

  Jag är glad att se att Folkfronten mot Nemi mobiliserar. Hon är ju en infantil superegoist, debil på gränsen till idiot, med akut borderlineproblematik. Något som skulle kunna vara roligt, men aldrig blir det. Den där slängiga, plastiska teckningsstilen har jag avskytt ända sedan jag uthärdade Sonja Härdins illustrationer i Bert-böckerna, och att uttrycka ”extrem glädje” genom att bara teckna munnen i dubbel storlek borde ju vara straffbelagt.

  Men allra vidrigast är när serien Nemi försöker vara allvarlig och uttrycka djupsinnigheter. Första rutan innehåller som regel en fårad, livserfaren person som blickar tankfullt mot himlen, och när man kommit till sista har man plattetyder så långt upp i halsen att man genast vill kalasa på lådvin, dansk fläskfärs och gamla familjeporträtt bara för att få bort den fadda smaken.

 27. Svensson Says:

  ”Det man är arg på tycker man är viktigt” – don Juan

  Många är arga på Nemi, alltså är det en viktig serie…

  Jag tycker dock den är vältecknad. Det är grunden. Sedan är den lite klichéaktig, visst.

 28. Jacob Says:

  Nemi? Eh… jo, det är lite mindre text, och visst, ibland får hon verkligen till det, men alltså ofta… håller jag nog med Strage om att Nemi utan gothfernissan ”är (hon) lika tafatt som Cathy eller Mafalda”

  (Mafalda – om någon nu glömt henne.)

  Det jag ogillar mest hos Nemi är väl dom där lååååånga självgoda rackorna man får nedtryckt alldeles för ofta, nån form av predikanthumor eller som TV tropes skriver SoapboxSadie

 29. Dvärghundspossen Says:

  Jag drömde att jag hittade en packe jättegamla Nemi-tidningar. Till min förvåning upptäckte jag att dom var skitbra. Det var fantastiskt vackra teckningar, och oerhört flummiga men fascinerande berättelser som mest gick ut på hur Nemi vandrade runt i sina egna drömmar på Randolph Carter-vis. Bl a så kom hon till ett landskap som befolkades av varelser som liknade dom ”levande fossilen” i det där avsnittet av Starzinger, enorma varelser liksom uppbyggda av stenbumlingar. Dessa kallades bara för ”systrarna” – men jag minns inte om det var för att dom var systrar med varandra, eller om dom på nåt mystiskt sätt var systrar till Nemi.

 30. Dvärghundspossen Says:

  Svensson: Det där citatet kan tolkas på ett idiotiskt sätt och ett mer rimligt sätt. Det idiotiska sättet är att det är viktigt att nazism, barnporr, Big Brother och Pokemon finns eftersom det retar upp folk.
  Den rimliga tolkningen är att man inte retar upp sej på nånting om man inte tycker att det åtminstone är symptom på nånting viktigt. Man kanske t ex retar upp sej på Big Brother för att man tycker det är symptom på ett samhällsklimat där det anses normalt att ge upp sin värdighet och integritet för femton minuters kändisskap t ex.

  Om vi antar för diskussionens skull (obs) att det är så att den rimliga tolkningen stämmer, så måste det alltså finnas nån djupare orsak till att man stör sej på Nemi. Det skulle kunna vara att hon predikar ytlighet (man ska se ner på alla som har ljust hår, modekläder, stora pattar), förakt för intelligens och bildning hos andra (det är bara när Nemi själv säger nåt smart som det är bra, i övrigt är intelligens och bildning alltid tecken på att man är en tönt som tappat kontakten med barnet inom sej), män är från mars och kvinnor från venus (Cyan och hennes killar får alltid visa upp detta), att vara djup är detsamma som att kunna rapa klyschor (söndagsserierna).
  Om nu nån käck blond yngling i sportjock-kläder hade predikat ytlighet, bildningsförakt, män är från mars- osv, så hade det knappast gått hem hos kidsen. Men när man låter nån svartsminkad och svartklädd tjej göra samma sak så sväljer en massa kids detsamma okritiskt.

  Sug på den! ;-)

  • Civilingenjör P Johansson Says:

   Mitt husorgan innehåller följande dagliga serier : Ferd’nand, Kalle & Hobbe, Mumin, Nemi, Vivi & Wagner och Assar (de två sista varierar beroende på veckodag). Jag brukar plikttroget läsa igenom alla sex, men kan nog inte påstå att jag skulle reta mig särskilt på Nemi, möjligen för att den är slöseri med spaltutrymme; snarare placeras den i facket ”läst – ej förstått – glömt bort”.

 31. Dvärghundspossen Says:

  En sida ur serien i min dröm: http://dpossen.blogspot.com/2010/03/serien-jag-dromde-att-jag-laste.html

 32. David Says:

  Det var länge sedan det rasade en riktig debatt här på bloggen — trevligt att se att ni har tänt på alla cylindrar så snart Nemi kom på tal — även om Svensson verkar kämpa mot övermakten (en mot tio ställdes av retad Vasason, som min kompis Esaias brukar säga). Dvärghundspossen ska definitivt ha guldstjärna i kanten för referensen till The Dream-Quest of Unknown Kadath — annars ska jag försöka låta bli att själv lägga mig i debatten (ja — jag har för övrigt redan offentliggjort vilken sida av skranket jag befinner mig på …)

 33. Magnus Andersson Says:

  Här kan man skåda hur Poeten og Lillemor (och deras frisyrer) såg ut i begýnnelsen (1950):

   
  eller t.ex. 1955

  och 1962:

  50-tals-Poeten är inte alls olik sin verkliga förebild 50-talspoeten Frank Jæger:

 34. Magnus Andersson Says:

  F.ö. kan jag inte alls tro att serien Poeten og Lillemor var sådär danskt gladliberal


  på 50-talet. Det följde väl med tidsandan 20 år senare, precis som protagonisternas hårmode.

 35. David Says:

  Magnus A: Ursäkta! Du fastnade i spamfiltret — de många länkarna fick väl WordPress att tro att det rörde sig om reklam för polsk viagra …

 36. Magnus Andersson Says:

  Tja, bilderna i åtminstone min andra kommentar ovan skulle väl lätt kunna misstolkas i samma riktning av ett hudavkännande bildlänkfilter.
   
  Och det var inte många minuter jag befann mig i spam-limbo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: