Heil Hyland!

Det är kanske inte allom bekant att nazisterna — som aldrig såg ett massmedium de inte gillade — var tidigt ute med TV-sändningar. En smula sporadisk var visserligen rundfunkningen av dessa program med käckt heilande hallåor, men icke desto mindre.

I ovanstående klipp har någon en smula hårdhänt bantat ner en brittisk dokumentär till drygt tre och en halv minuter. Främst får vi se exempel på själva programinnehållet — t ex Med glatt humör och viljekraft,  en trevlig dokumentär om krigsinvalider från östfronten som formligen stürmtrivs med sina proteser — ”Ja, livet är verkligen underbart” säger en av dem med något pressat tonfall. Avsnittet där de enbenta tränar på att forcera en hinderbana känns som en grov satir över totalitär mentalitet, men är — naturligtvis — på blodigt allvar.

Men det värsta inslaget är nog en  mäkta  ungemütlich Heil Hyland-programledare som sitter och puttrar i studion medan han drar sköna skämt om ”Konsertläger” för de som  ”inte vill gå i takt”.

Jag är helt fascinerad av det här klippet och har sett det flera gånger — på något sätt gör det nazismen mera konkret och aktuell när man får en vink om hur TV-underhållningen skulle ha tett sig i det Großdeutsche rikets besittningar om inte krigslyckan hade vänt. Personligen är jag rätt tacksam över att TV-sändningarna  i Sverige aldrig kom att avslutas  med orden: ”Och nu till sist lite marschmusik. Heil Hitler!”

(Veckans tema verkar ha blivit totalitär TV …)

Annonser

7 svar to “Heil Hyland!”

 1. ban~ken Says:

  Är det där på riktigt eller reklam för den finska filmen ”Iron Sky”? Skämt åsido så hade Reichpost bildtelefoniservice redan 1936 och avbröt dessa övningar under kriget. I jämförelse med det tycker jag TV är blaha blaha.

 2. Anna-Lena Says:

  Men herrejistanes, det är har jag aldrig sett eller ens hört talas om. Vore kul att se hela dokumentären. Undras om den går att gräva upp någonstans.

 3. David Says:

  Ban-Ken: Jag kollade upp Iron Sky; den osedvanligt långa ”teasertrailern” kändes lite grann som Sky Captain and the World of Tomorrow på en bugdet av sju mark och arton penni — vad månde bliva?

  Anna-Lena: Jag skulle också gärna se dokumentären i sin helhet. Jag hade läst nånstans om att nazisterna försökssände TV, men jag hade ingen aning om att programverksamheten var så här ambitiös …

 4. vistet Says:

  Hela dokumentären här : http://korta.nu/nipkow

  Var inne och såg trailern mm på Iron Sky ( minst 11 mark , skulle jag säga ) , och drog lite efer andan när jag kom till när dom åkte till Berlin för att arrangera fest för fansen . Siten visar många som vill se den i Tyskland , men i Ukraina så har man inte lika ironisk attityd : sex önskningar.

 5. Jacob Says:

  isses, vilka klipp – och näh, tror inte dom klippen har nåt med IronSky att göra, tyskarna börjde väl med tv ca 1935?

  fast iron-sky gänge verkar vara ganska ambitiösa.. eller vad sägs om försöken med djuralfabet för nazist-skolan-på-månen

 6. ban~ken Says:

  Jacob: min fråga som drog upp ”Iron Sky” var inte allvarligt menad. Det är just det uttrycket ”skämt åsido” betyder; att det som nyss sades var ett skämt men inte det som kommer.

 7. Ahrvid Engholm Says:

  Kunskapskanalen sände (2007 ser jag vid koll) ett längre program om nazisternas tidiga TV, som var mycket omfattande. På min eminenta E-postlista skrev jag en längre artikel med utgångspunkt från programmet. (SKRIVA-listan är iofs avsedd för fantastiska noveller, men ryggar inte för allt annat som angår kultur osv.) Finns på:

  http://www.freelists.org/post/skriva/Nazisternas-TV

  Kort kan sägas att Nazitysklands TV-sändningar pågick oavbrutet ca 1935-1944, vilket var mycket mer omfattande TV-verksamhet än både britter och amerikaner. Man handikappades av att sändningarna fick få tittare, då de gick till militärsjukhus, särskilda TV-rum (ung som biosalonger) och kanske enstaka partitoppar. Man hade en ”folkmottagare” för TV redo att börja massproducera 1939, men produktionen inställdes pga krigsutbrottet. En uppgift säger att det bara fanns 600 TV-mottagare i hela Tyskland (vilket iofs ger några 10 000-tal tittare då fler ser vid varje apparat).
  En del nazityskt TV-material kom fram efter Murens fall då man hittade 285 gamla filmrullar i DDR-arkiv (film var enda sättet att förinspela och spara material innan videon). Man sände i stort sett varje dag, mellan 1,5 och 6,5 timme.

  –Ahrvid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: