Varför ler Mona Lisa?

… har folk frågat sig i århundraden — eller i alla fall sedan artonhundratalet (innan dess verkar mänskligheten i princip ha ignorerat Lisa Giocondos smilband).

En bättre fråga är kanske ”Ler Mona Lisa?” Personligen har jag svårt att tycka att hon verkar så där särdeles uppsluppen.

Men enligt Cesare Maccari (1840 – 1919) är det uppenbarligen fullt röj bara meter från hennes stol – lutspelare, sångare, unga hunkar på hugget. Partyt är helt enkelt ett faktum.

Det kanske rycker lite lätt i mungiporna på Lisa Giacondo född Gherardini (15 juni 1479 – 15 juli 1542), sexbarnsmor och hustru till en tyghandlare i Florens,  för att hon anar att hon kommer att bli alla tiders största pseudokändis — en Paris Hilton i kolossalformat — världsberömd i femhundra år utan att ha utmärkt sig på något sätt överhuvudtaget.

Fast som alla celebriteter kommer hon att upptäcka att berömmelsen har ett pris — hon får finna sig i att exploateras i dunkla syften, till exempel för att sälja laxermedlet ”Gioconda prima acqua purgativa italiana” …

9 svar to “Varför ler Mona Lisa?”

 1. Översättarhelena Says:

  Det som vissa tror är ett leende kanske i själva verket är förstoppning?

 2. David Says:

  Ö-Helena: Ah … hon ler med andra ord — förstoppningsfullt … (cymbalslag)

 3. vistet Says:

  ..vilket får mig att tänka på en av Jan Myrdals få minnesvärda sentenser : ”orientens mystik är nio tiondelar tarmparasiter” ( från ”Indien väntar” – detta syftar uppenbarligen inte på tarmperistaltiken )

 4. Ahrvid Engholm Says:

  När vi (bl a jag, Anders Palm och Bertil Falk) höll på med Teknikmagasinet på 80-talet, fick vi ibland besök av Kalle Hillgren, en bullrande, snäll man (och legendarisk medarbetare på Åhlen & Åkerlunds förlag, nuv Bonnier Tidningar). Han var känd som storsamlare av tavlor som efterliknade och gjorde variationer på just Mona-Lisa, och en dag hade han faktiskt en utställning uppe på Å&Å (som jag gick och kollade på).
  Och så äger jag en Mona-Lisa-tavla själv. Den oförliknelige Mika Tenhovaara hade (jag tror det var tidigt 90-tal) ett vernissage i Södertälje (jo, han gör bildkonst också), och en av hans tavlor köpte jag – en efterbildning av Mona-Lisa där man tydligt ser ett UFO flyga på himlen i bakgrunden. Jag kallar tavlan Mona-UFO. Mika gjorde faktiskt en riktigt, riktigt skojig tavla.. (Mka är en legendatisk person inom science fiction-kretsar. Mycket kreativ.)

  –Ahrvid

  Ps. Och under en tågluff på 80-talet, såg jag förstås till att se originalet, i Louvren. Bakom pansarglas och allt. Leve Mona-Lisa!

 5. Bella W Says:

  Släpp Mona-Lisa loss…DET ÄR VÅR!!!

 6. Carl H Says:

  Napoleon Bonaparte hade Mona Lisa som konstverk i hans sovrum i Tuilerierna! Bara det är fantastiskt!

 7. David Says:

  Carl H: Ja, Mona Lisa fick bevittna the Mighty Midgets sängkammareskapader med Josephine i åratal — inte undra på att hon har svårt att hålla sig för skratt …

 8. rchk Says:

  Ahrvid: UFO-Lisa ligger bättre i munnen, på mig iallafall.

 9. muuuuu Says:

  Hon har inga ögonbryn…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: