En Beatle för varje bemärkelsedag

Jo, jag vet att jag har tagit upp Anita Lindbloms något aviga Beatleshyllning  på melodin Girl from Ipanema tidigare här på bloggen — och för den delen även nämnt låten i en artikel om cash in-musikens historia i Kapten Stofil 31-32. Men nu upptäckte jag att någon har lagt upp en för mig okänd TV-version på U-tube och känner mig givetvis tvungen att dela den med mina läsare. Allihopa på en gång, nu krokar vi arm och sjunger med:

Jag vill ha en Beatle i julklapp
oh yeah, ge mig en Beatle i julklapp
Det finns ej nåt jag hellre önskar mig, säg.

Paul är så söt så jag svimmar
John kan jag höra i timmar
George, jag mitt hjärta vill ge dig,
Men den raraste är nog ändå
lilla Ringo — han kan jag väl få?

Fast nästan ännu gladare blev jag faktiskt när jag upptäckte att Gunilla Postaroffs minst sagt … öh … besläktade slagnummer  ”På namnsdagen så vill jag ha en Beatle” också finns att höra på U-tube numera  (klicka på låttiteln för att lyssna — klippet motsatte sig inbäddning).

Låtarna har som sagt  iögonfallande likheter, men det finns trots allt skillnader. Medan Anita helt blygsamt talar om för oss att hon är nöjd med ”en enda liten Beatle i julklapp” så  är Gunilla betydligt mera framfusig i sina önskemål. Hon drömmer om en tid …

… när jag fått Paul och George och John
och jag fått Ringo på julafton
och Brian Epstein har stängt sitt kontor.

Jo, det är till att ha anspråk. Överhuvudtaget finns det något lite lätt impertinent över hur hon formulerar sin förfrågan:

Det måste ordnas nu!
Och den som gör’t blir du!
Det andra gör detsamma
men en Beatle, ja en Beatle,
det får du fixa mamma
för en Beatle, ja en Beatle
det är vad jag vill haaaaa!
Dom är så jättebraaaa!

Båda låtarna är inte helt överraskande från det stora Beatleshysteriåret 1964. Vilken av dem som kom först ska jag låta vara osagt — men vi kan ju konstatera att Gunilla har namnsdag redan 30 januari  medan julafton inte firas förrän den 24 december.

”På namnsdagen så vill jag ha en Beatle” är faktiskt en cover på den tyska gruppen Die Sweetles hit  ”Ich wünsch’ mir zum Geburtstag einen Beatle” — på franska sjöngs samma örhänge in av Manon Labrie som ”Pour mon anniversaire je voudrais un Beatle”.

Beatlesfebern måste verkligen ha spritt sig snabbt. Så sent som i november 1963 hade gruppen aldrig turnerat utomlands  innan de åkte till Karlstad och spelade på Sundsta läroverk 25 /11 som förband åt Trio me’ Bumba (De fabulösa fyra  sågades f ö  skoningslöst av Karlstadstidningen som avgav det beska omdömet ”Amatörmässig hambo!”).  Sedan fortsatte den triumfartade turnén vidare till Borås, Eskilstuna — ja, ni hör själva …

Lill-Babs verkar ha lyckats införskaffa en nästan komplett samling …

Men bara ett halvår senare log alltså ödet närmast krampaktigt  mot sina nya gunstlingar — och  varenda rättänkande schlagersångerska ville plötsligt ha  minst en Beatle i present …

Annons

19 svar to “En Beatle för varje bemärkelsedag”

 1. ban~ken Says:

  Oboj, Anita är som Beatles i en sång (för inte är hon ”som Astrud Gilberto i en sång” inte) men jag måste protestera mot din transkribering för Anita vill, till skillnad från de Gunilla och de andra sångerskorna, inte ha en ”beatle” — hon vill ha ”en beatles” vilket hörs klart och tydligt på filmens ljudspår.

 2. charlotte Says:

  Jag tycker gott vi kan dansa Ringo runt maj-Paulen också (hohoho DÄR FICK JAG TILL DET) – och varför inte låta julklapparna varje år delas ut av en yngling i modskaluffsperuk etc etc. Vi behöver förnya högtiderna och nu lär väl den kulturella eftersläpningen börja bli lagom?

 3. David Says:

  Ban-Ken: Du har rätt som vanligt — det var nog mitt syntaxöra som revolterade mot styggelsen ”en Beatles” och korrigerade på vägen in i hjärnbarken ….

  Charlotte:
  Som leastadianer tycker jag också vi kan börja Ge Orgier på religiösa högtider — och sedan flaggelera oss som de stackars syndfulla John vi är … (Okej — du tog de bästa vitsarna, och lämnade helt tanklöst det här ratet kvar åt mig …)

 4. Vatten Över Huvudet Says:

  Det är ju onekligen lite intressant att man faktiskt kan säga en beatle om en beatlesmedlem, det är långt ifrån alla bandnamn som tillåter detta, formerna blir tämligen annorlunda om man försöker;

  En metallican?
  En Clashist?
  En Arvinge?
  En Green Dayare?
  En Moody Bluesist?

  Däremot borde det vara helt legitimt att säga en Rutle….

 5. ban~ken Says:

  För att parafrasera Eddie Axberg som Robert i filmen ”Utvandrarna”: Glöm inte e:et i Forbes! Vad jag menar är glöm inte Forbes. ”Farfars far kan ge svar, vem de var: Beatles, Beatles”. Några av den svenska uttagningshistoriens bästa rim enligt mitt förmenande. Här är de, Forbes i all sin sidenglänsande prakt och med pen norsk rikskringkastende introduksjon: http://www.youtube.com/watch?v=KrocJBaoUik (missa inte gitarristens säreget formade instrument).

  ”Beatles gav oss sin musik/Flickor tjöt i vilda skrik/Alla skivor har vi kvar/Vi ska minnas Ringo Starr, och George och Paul och John!”

 6. vistet Says:

  Kan inte låta bli att komma med en repris i favorit här :

  Att Monika Zetterlund nästan kommer in vid 0:47 gör det inte sämre .

 7. Vatten Över Huvudet Says:

  Forbesit?

 8. David Says:

  Vatten över huvudet:

  Samla mammas maniker
  Älgarnas trädgårdsarbetare
  Wasa Express-bud

  … jag tror jag börjar glida bort lite från ursprungsidén …

  Ban-ken: Jag minns hur jag och min vän Martin såg den svenska uttagningen och kände djup förunrdran först när vi såg detta valhänta bidrag och sedan när det gick och vann uttagningen … visserligen har jag för mig att det var ett — även med eurovisionsmått — ovanligt blekt startfält det året, men ändå … Den norska finalen känns fantastiskt förströdd — publiken sitter där och väntar, utan större hopp, på bättre tider, ser det ut som …

  Vistet: Bloggen kan aldrig få nog många länkar till den store Shammi Kapoor och hans vilt skakande huvud!

 9. ban~ken 6000 Says:

  Ursäkta om jag är petig men finalen 1977 hölls inte i Norge om nu någon trodde det utan i London; året dessförinnan hade ju Brotherhood of Man vunnit med sin ”Save Your Kisses For Me.” Det man ser på den norska fjernsynens rapport i rörliga bilder är således Wembley Conference Centre. Forbes skändning av de inhemska popparna ledde så småningom till att byggnaden måste rivas för ett par år sedan. Här har vi en bild på det: http://www.ukexpert.co.uk/photopost/showfull.php?photo=26886

 10. David Says:

  Ban-Ken: I den här takten har du snart kommit upp till 7000 helt på egen hand! Men det är alltså engelsmännen som ser så måttligt entusiastiska ut över Forbes hyllning — vilket möjligen är fullt begripligt. Norrmännen å sin sida var ju de som gav de enda två poängen till Sveriges bidrag — som därigenom inte ens fick den herostratiska äran att ha blivit helt poänglöst. Denna tvivelaktiga triumf tillskansade norrmännen istället sig själva ett år senare när Jahn Teigen Sjöng Mil etter mil i Eurovisionsfinalen och ingen jury lyckades förmå sig att ge honom en endaste pity-poäng …

 11. ban~ken 6000 Says:

  Jag ber än en gång om ursäkt, denna gång för mitt myckna kommenterande; jag är lite understimulerad idag. Det enda raka är att inte uppmuntra det sjuka trollet genom att mata det. Teigen ser lite ut som Östen W. i de där glajorna.

 12. Svensson Says:

  Hej David. Jag har just kollat hur mycket din blogg är värd på BLOGGVÄRDE.SE och det var inte lite (280 000). Dvs om du _ Gud förbjude – införde annonser skulle du kunna få en bra summa varje månad.

  Det är det ”bloggvärdering” är till för. Man får ett mått på den s k trafiken. Varför inte casha in…?

  Men som antytt: annonser vill jag inte ha, varken här eller på min egen blogg – men viss f-n kan man tjäna en hacka på sin hobby – TURN YOUR HOBBY INTO CASH – och sedan kan du köpa dig din reträttstuga i Blattnicksele för under 80 000. Jag har själv just köpt en lägenhet i Norrland och det var inte dyrt. 1/10, kanske 1/15-del av Uppsalapriser.

 13. Civilingenjör P Johansson Says:

  Jag var i besittning av en modell av undervattningsbåten, gjord i metall, så den höll sig absolut under vattnet. Om man öppnade luckorna så tittade pojkarna ut, två i varje lucka. Om man rullade den på dess hjul roterade det fyrdelade periskopet.
  Så småningom förlorades det mesta av den gula färgen, så jag målade om farkosten i en mer realistisk kamouflagefärg.

 14. Svensson Says:

  @civilingenjör… och då reducerades antikvärdet. Man får ju inte renovera saker enligt experterna…

  Inte så att jag vill ge pekpinnar. Jag bara reflekterade. Det var f ö Corgi Toys som gav ut den där modellen, och jag har själv ett vagt minne av att ha sett den i en annons i Kalle Anka-tidningen. En särpräglad symbol, en artefakt från ett gyllene 60-tal: ”ljuva sex, ljuva sex, ljuva sextital” som någon sjöng.

 15. Duke DeMonde Says:

  Att Beatles inte haft en turné utomlands 1963 måste väl ändå vara att ha ganska snäv definition på vad en turné är. Deras år i Hamburg tycker jag gott och väl borde räknas. Och frisinnad som jag är så räknar jag även med deras Skottlandsturné med Billy Fury (även om Wikipedia hävdar att dom inte blev antagna till turnén).
  Som den bästa Beatleshyllningen lägger jag min röst på Folke Tibilds ”Bitels”.

 16. David Says:

  Ban-Ken: Din understimulering är världens vinst!

  Svensson: 280 000? Det var inte illa — även om det knappt räcker för att anlägga en underjordisk bas på Tjörn från vilken jag kan leda hämndaktionerna mot mina talrika fiender …

  Under alla omständigheter tror jag att jag avstår från att försöka slå mynt av den högstämt ideella verksamheten här på bloggen — enda sättet att skilja hobbies från yrkesverksamhet är att de förstnämnda inte inbringar några inkomster utan bara kostar ansträngning och/eller pengar. För att värna sina hobbies och sin fritid måste man alltså se till att inte ha någon som helst vinning av dem … ”Tjäna pengar på din hobby” bektraktar jag följaktligen som något av en oxymoron …

  Plus att jag själv hatar annonser, särskilt såna där ”nischade” varianter som är positronhjärnornas försök att vara personliga …

  Duke vad det vara-Monde: Mina definitioner: Turné — åka omkring mellan flera orter. Utomlands — ett ställe där inte Elizabeth II är drottning. Men det är klart — allt är ju diskuteras — skottarna håller nog gärna med om att Beatles var på utlandsturné. Och när John och gänget flyttade mellan två klubbar på Reeperbahn kan de sägas ha turnerat i Hamburg …

 17. Svensson Says:

  @civilingenjör: det slår mig plötsligt att även jag tanklöst reducerade antikvärdet på mina Corgi Toyser.

  Bland annat en urläcker, blå Toyota 2000 med spegel-lack, s k elektroplätering. Av okänd anledning tyckte jag den gjorde sig bättre i mattgult… o horreur.

 18. vistet Says:

  Man kan aldrig heller ha för många anspelningar & inspelningar av Älgarnas Trädgård – ett av mina favoritögonblick från den tiden var när dom bemötte kritiken om sin bristande politiska medvenhet genom att uppträda som Knutna Klövar – med snygg logga därtill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: