Tjeckpoint Charlie

Ibland verkar det som om länder, liksom människor, förälskar sig i en särskild tid.

Ni vet hur man ibland ser människor på stan och tänker: ”Du måste ha varit lycklig sommaren 1956 eftersom du frös din frisyr vid det årtalet” — eller ”1985 måste ha varit ditt år eftersom du fortfarande har den där läderrocken på dig”.

På samma sätt kan man ibland känna att ett land har en särskild förkärlek för en viss epok (verkar inte danskarna lite extra förtjusta i sitt tidiga artonhundratal, till exempel?)

Och det är kanske inte så anmärkningsvärt att tjeckerna tycker om att drömma sig tillbaka till sin idylliska mellankrigstid — efter att habsburgska furstehuset lämnade tillbaka landet 1918 och innan Chamberlain gav protektoratet Böhmen Mähren i present åt Hitler vid Münchenöverenskommelsen 1938.

Och efter det följde som bekant 1 st. världskrig, 1 st. Pragkupp 1948, samt 1 st. militär inmarsch 1968 för att stoppa Dubceks prilliga påfund om ”socialism med mänskligt ansikte”. Kort sagt — ett halvsekel som pendlade mellan kataklysmiska omvälvningar och havregrynsgrå misär.

Här ovan ser vi Ondřej Havelka göra sin version av Döda män klär inte i rutigt — en skickligt konstruerad sweet jazz-video som skapar illusionen av att han flörtar med idel gamla klassiska tjeckiska filmstjärnor. (Den här videon länkade Fredrik Intervallsläden till i en kommentar för några år sedan och gjorde mig på så vis uppmärksam på denna tusenkonstnär.)

Och nedan kan ni njuta av en lika stilsäker pastischvideo i cirkusmiljö med Sestry Havelkovy (systrarna Havelka) som min medredaktör Martin just tipsade om:

5 svar to “Tjeckpoint Charlie”

 1. Tusse Says:

  Děkuji (=tack) säger även Tusse – och apropå att inte klä i rutigt, lägg märke till Barbros rutiga (tweedmönstrade?) kjol i förra klippet som inte gör sig så bra på TV – förlåt, på Tuben!

 2. bark Says:

  Andres Lokko och du verkar faktiskt ha upptäckt samma sak. Hans åsikt är att Sverige stannade 1983:

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/ingenting-har-skett-sedan-1983_4179131.svd

 3. Dvärghundspossen Says:

  Jag tror Ungern stannade på åttiotalet. Jag åkte in i Budapest från flygplatsen med ASM och hann se skyltar om Aha-turné, Sting-turné och höra Roxette på radion på vägen.

 4. Fredrik T Says:

  Ah – Havelkarevival (och ännu ett förunderligt finurligt synonymiserande av mitt efternamn)!

  Ondrej och hans sestry finns det lyckligtvis drösvis av filmklipp med på YouTube. Många är små ”spelfilmer” av den typ som länkas ovan men en hel drös kommer också från ett liveframträdande i någon gigantisk teater-/konsertlokal som synbarligen är fullsatt till sista övre balkongplats när Havekla och hans band presenterar ”Jazzens historia”.

  Jag undrar hur stor publik en liknande konsert i Sverige skulle kunna locka?

  Fredrik Tredjesnapssamtdärtillsingularis

 5. Fredrik T Says:

  PS Systrarna Havelka kan f ö även avnjutas i färg. Här tycks nostalgiinspirationen dock snarare vara sekelskifte à la Merchant Ivory än tjeckisk mellankrigstid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: