Ljudet av avlägsen valsång

Den tidiga kult med kitsch-profeten Olle Strandberg — författare till den odödliga Pegas på villovägar — skrev någonstans om hur de godaste föresatserna har en beklämmande förmåga att ge upphov till den bedrövligaste konsten.

Överhuvudtaget verkar det här med ideologisk konst vara en smula vanskligt — en reflektion som ligger nära till hands när man har botaniserat på nätet en stund bland de olika partiernas vallåtar.

Det är liksom svårt att uppleva något skirt och skimrande i rader  som:

Vi är en arbetslinje!
Mot ett vänsterexperiment
med kommunister i regeringen!
Mona, hur kunde det gå så långt?

Ovanstående är hämtat ur ungmoderaternas  partirökare inför årets val — Jakob Hemmings Sverige jobbar (som ni kan höra genom att klicka här). Låten  består av lika delar recyklad David Shutrick och Ibizadisco, vilket sammantaget inger en märklig känsla av att året fortfarande är 1993.

Kalendern verkar ha fastnat på 1993 redan inför förra valet, när den moderata partiprinsessan Frieda spelade in kamplåten Här kommer blått (lyssna här)  som förefaller starkt inspirerad av produktionen på  Barbiehits 4. Däremot är det inget barntillåtet över Friedas Frankie Goes to Hollywood-Huuääälk — och inte heller över hennes  sensuella stön efter ”Nu är det dags, nu åker Persson ut … äääh!” —  sångerskan verkar se fram mot Görans detronisering med närmast orgiastisk entusiasm. (Stönet låter mindre olycksbådande när det återkommer efter raden ”Reinfeldt är vår man … äääh!” — där är det liksom mera kongenialt.)

Tyvärr verkar Vänsterpartiet ha städat bort sin vallåt Uppdrag rättvisa från nätet — där sammansmälte annars valhänt cajunboogie a là Di sma under jordi med knätofsgnissligt fiolspel till skön vrålprogg:

Nittiotalets Sverige har rivit stora hål
i vårt välfärdstäcke, som många inte tål.
Det känns inte bra, men i Bryssel sa man ja
offentlig sektor ska i Sverige minska da’ för da’.

Syftningen är möjligen en smula oklar — är det verkligen välfärdstäcket som folk inte tål?

Om de ovanstående exemplen känns en smula plakatmässiga är det dock en stilla västanfläkt mot Centerns bidrag till förra valrörelsens melodifestival — Lokalsamhälleslåten (lyssna här) som varken väjer för den politiska palettens mörkare färger eller för att klämma in maximalt antal stavelser per rad:

Snart har folk ingen gemenskap i betongens trista värld
En gammal man dör i våningen intill sjuk och undernärd
Men vi måste visa pamparna att vi inte vill bo så här
Vi vill bo i små samhällen och påverka livet där

Där vi satsar på mindre företag som tillverkar det som behövs
Och inte har en statusindustri som är skadlig och meningslös
Där vi tillbringar också vår fritid tillsammans varje dag
Men dit är det långt att nå men första steget tar vi idag

Efter några slumpvisa nedslag bland kampsångerna konstaterar jag  att högern genomgående verkar satsa på ett glassigt, syntigt sound (utan att för den skull låta nämnvärt up to date) medan vänstern är envetet akustisk och skitig under naglarna.

Det känns därför helt följdriktigt  att centern är  en smula schizofren — en dyster manskör framför något som låter som nationalsången från ett tidigare okänt öststatsland — men på kören har de lagt ett hysteriskt technokomp som får alltsammans att hamna pladask i något slags lattjo Laibach-låda …

Nå — vem vinner då årets politiska melodifestival? Jag håller trots allt en slant på jokern Michael ”Prinsen” Trolin, som har en unik bredd i sitt kamplåts-CV. (Alla prinsenlåtar jag nämner nedan kan man hitta här.)

Trolin är mannen bakom den fantastiska nykterhetslåten Man kan ragga brudar utan sprit. Även här stöter vi på något dunkel syftning: ”Man kan ragga brudar / brudar utan sprit”. Sången plockar dessutom ytterligare poäng genom ett pratparti i bästa Arne Quick-anda av dåvarande systembolagsdirektören Gabriel Romanus (fp).

Även Eurolåten — Prinsens kampanjsång från Euroomröstningen — vittnar om ett starkt socialt patos:

Du och jag
är så trötta på allt hat,
på alla barnen utan mat,
på alla krig som aldrig nånsin blir nåt

Och nu har alltså denna prins bland män gjort en raplåt där han försöker få 2010 års väljare att kryssa honom — yo!  Enda problemet, såvitt jag kan se, är att det inte framgår på vilket partis valsedel man återfinner den politiska tronpretendenten  …

Annonser

24 svar to “Ljudet av avlägsen valsång”

 1. ban~ken Says:

  Det här var plågsamt för magmusklerna men jag håller med Micke. Det är lite frustrerande med alla skärmytslingar, eller ”krig”, som aldrig nånsin blir nåt. För jag, i likhet med Einar Bergh, vill ha en bättre värld, formad med svärd.

  [audio src="http://www.sunkit.com/sounds/einar-bergh/03_einar-bergh.mp3" /]

  Hos Sunkit finns förstås också Einars andra mästerverk, och då tänker jag i synnerhet på ”Ett överseende leende.”

 2. David Says:

  Ban-Ken: Synkroniciteten igen — det var Sunkit som hade länkat till Jakob Hemmings hit (Hmmm — Jakob Hemmings … David Shutrick … David Hemmings … Antonionis Blow Up … en begåvad konspirationsteoretiker borde kunna få till något här …) på Facebook och fick mig att börja utforska valsångernas mysterier …

 3. ban~ken Says:

  Det ger mig en ingivelse att alstra miniblixtar med min Van de Graaff-generator och lyssna på en låt med Peter Hammill där han sjunger:

  ”All the writers watch each other for the way to go,
  follow each other like lemmings –
  swear they’re all waiting for Nicky Lowe
  to turn out like David Hemmings”

 4. David Says:

  Det här med låtar för att få folk att kryssa vissa kandidater är tydligen en växande ny genre inom den politiska popen. Susanna Haby låter t ex förtroendeingivande :

  ”Haby är vår kandidat / Hon är Götalandslojal!”

  Lyssna här: http://susannahaby.nu/haby.mp3

  Å andra sidan uppmanar Eddie Oliva oss till de medyckande tonerna av Guantanamera att kryssa Anna Maria (dvs fru Bildt) till Europaparlamentet:

  Uppriktigt talat vet jag inte riktigt vem jag ska kryssa … Det får nog bli Prinsen, trots allt …

 5. David Says:

  Ursäkta att jag brer ut mig i kommentarfältet, men jag kan bara inte låta bli att länka till den här underbara centerlåten från förra valet — ”Vinna valet”, på samma melodi som Lillbabsklassikern ”Leva livet”:

  [audio src="http://home.student.uu.se/anut9803/Politisk%20musik/Helena%20Lindahl%20och%20Gun%20Rehnman%20-%20Vinna%20Valet.mp3" /]

  Se hur hon strålar, ja, Maud hon är glad
  äntligen ska hon få bli
  se, Centerpartiet nu står på rad
  framtidens Sverige är vi.

  Vinna valet, nu ska vi vinna valet!
  ja, vinna valet, ja, vinna valet!
  Ni ska få se vad som är kvalité!

 6. Fredrich Legnemark Says:

  Nu är jag ju i och försig part i målet så att säga, men här är Boråsvänsterns vallåt: http://www.youtube.com/user/fredrichl#p/u/8/SkGTBu-60EU

  För övrigt, en lysande bra blogg för oss som gillar allsköns skön kuriosa.

 7. David Says:

  Fredrich: Tack för vänliga ord! Apropå ord hade jag lite svårt att uppfatta alla nyanser i texten på Boråsvänsterns bidrag — men jag noterar tacksamt att ni följer trenden och är lite distade och skitiga, som anstår vänstervalpop …

 8. charlotte Says:

  Väldigt fin tyckte jag, vänstervalpopen från Borås! Funkar på mig :)

  Prins Trolin länkar från sin blogg till följande valfilm:

  Här finns det plötsligt inte ett enda politiskt ord längre. Eller är det jag som har dålig fantasi? På bloggen framgår i alla fall att det är fp som är prinsens hemvist. Men partilojaliteten verkar inte vara övermaga stor (vilket kanske är som det anstår en liberal?)

 9. Dvärghundspossen Says:

  Jag tycker ni ska lyssna på ”sex mit Reinfeldt” istället. http://www.myspace.com/projekttanz

 10. David Says:

  Charlotte och Dvärghundspossen: Tack för era tips — och tack till Charlotte som redde upp det här med Prinsens partitillhörighet så att vi kan kryssa honom av hjärtans lust. Bra också att något av alternativen ovan lyckas nå fram till sin målgrupp.

  Själv tänkte jag istället för ytterligare tips utfärda en varning. Hela dagen idag har jag haft nedanstående Eurobumpa-bumpa-refräng ringande i hjärnan — den är i princip omöjlig att utrota som cerebral skärmsläckare har jag upptäckt:

  Haby är ett västsvenskt val!
  Står för våra ideal!
  Det är våran rust
  från land till kust
  hon är Götalandslojal!

  Jag tipsade om Susanna Habys personalvalslåt i en kommentar ovan — och lyckades helt vanvördigt felcitera den i brådskan — men ett knappt dygn efter upptäckten är jag beredd att utropa den till den möjligen mest efterhängsna politiska discolåten någonsin — enda egentliga konkurrenten är ”Man kan ragga brudar utan sprit” som jag också går och gnolar på i obevakade ögonblick …

 11. Robert Huselius Says:

  Att ingen nämnt Ny Demokratis panghit ”Drag under galoscherna”. Hur kunde det bli annat än succé, med folkkäre Bärt vid rodret och Paul Paljett som kompositör.

  Häng me’, häng me’!
  Ni hänger väl me’?
  Här kommer vi
  som hatar allt förmynderi!
  Häng me’, häng me’!
  Vi kämpar och slåss!
  För vi har drag
  här inunder vår galosch!

 12. Ahrvid Engholm Says:

  Tyvärr har vänstern haft de klämmigaste låtarna. Å andra sidan har de också haft de mest beklämmande också, så det kanske kan jämna ut sig.
  Någon som minns hur Mikael Wiehe i våras självsäkert utbrast att han skulle på turné för att rocka bort högern? Enligt oddsen (nå, de får tas med en nypa salt iofs) får han nog skruva upp volymen på förstärkaren till 11 om han skall lyckas.

  –Ahrvid

 13. Johan Says:

  En personlig favorit är annars Besti flokkurinns kampanjlåt i kommunvalet i Reykjavik (vilket på Island är en rätt stor sak, med tanke på hur stor del av befolkningen som råkar befinna sig där) nyligen. Man blev största parti med 34,7 procent av rösterna, men har förstås den orättvisa fördelen att man börjat som ett skämt, vilket gör det mycket enklare med självironi som är både kul och fångande.

  //JJ

 14. Fredrich Legnemark Says:

  @David Att orden hörs lite dåligt kan bero på att den är producerad i en källare med hobbyutrustning och jag har alltid tyckt det är roligare att skriva låtar än att ratta mixerbord ;)

  Texten nedan;

  Du, har du tänkt på hur det blitt?
  och på hur det kunde va
  Vi kunde ha det bra
  Du och jag

  Ingen övervakning i parti och minut
  Inga jobb som plötsligt tar slut
  Vi kunde ha det bra
  Du och jag

  Säg nu, hur vill du det ska bli
  Socialism eller barbari?
  Ska vi låta allt falla isär
  Eller ska vi hålla ihop

  Du, är du rik och har det bra?
  Rullar stadsjeepen som den ska?
  Har du gjort nån fin profit?
  Har du nån som plockar upp din skit?

  I september då tar det slut
  Då ska borgarna åka ut
  Då ska vi ha det bra
  Du och jag

  Säg nu, hur vill du det ska bli
  Socialism eller barbari?
  Ska vi låta allt falla isär
  Eller ska vi hålla ihop

  (Repetera refräng ytterligare en gång, sen fini)

 15. Tusse Says:

  Makalöst!

  Tragiskt med Olle Strandbergs öde, men han dog i alla fall med stövlarna på och inte i nån sjuksäng i alliansens Sverige.

 16. popoffsky Says:

  Lita aldrig på en medelålders man i skinnkeps som inleder kontakten med raden: ”Jag vill ha ditt kryss.”

 17. Mn Says:

  Susanna Häbys visa tror jag blir en liten favorit. Håller dock Moderaternas visa från 2007(faktiskt?) väldigt högt, texten till kompet, som kanske skulle kunna beskrivas som Moderat-Soul om det inte var lite för göteborgskt, är ju rätt hård i sitt ganska slätstrukna sammanhang

  [audio src="http://kampanj.moderat.se/wp-content/uploads/2007/10/fanny-nya-vagar.mp3" /]

  kom ihåg att det vi kämpat för
  nu som då förändras eller dör

  och de vackra raderna ang. anders och fredrik…

  Uppskattar nog mer (just i detta sammanhang) att partierna hyllar och beskriver sin politik än klankar ned direkt på andras… annars kan det bli lite mycket ilska/hat i det hela.

 18. August L S Says:

  Jag diggar Skellefteås allianslåt. Mer som en välgörenhetssatsning från 80-talet än en discodänga.

  http://norran.se/norrantv/article1080020.ece

 19. David Says:

  August L S: Tack för länk — även om jag bara lyckas se introt och höra steelgitarrens smekande klang innan denna ”We are the world, we are the Norrbotten” hänger sig. Men det beror förmodligen bara på att Telia har straffstrypt mitt mobila bredband, som de har för vana att göra så här dags i månaden … Andra läsare får titta och recensera …

 20. David Says:

  Tusse: Ja, Olle Strandberg lämnade ett stort hål efter sig — men hans närmast brittiskt snarky akademiska elakheter om mindre lyckad dikt i Pegas lever ju vidare — en modern klassiker

  Popoffsky: Låter som en pendang till vad BBC:s underbara filmkritiker Mark Kermode och hans straight man Simon Mayo sa om Ben Kingsleys rollprestation i Prince of Persia ”Beware of bald men wearing mascara” … Kan f ö rekommendera Prince of Persia för vänner av gammaldags Bruckheimeraction med en lätt smak av Tusen och en natt. Kermode och hans vapendragare har tyvärr semester fortfarande, men normalt sett kan man ladda ner deras mycket underhållande podcast här:

  http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/kermode

  Inte för att det har så våldsamt mycket med din kommentar att göra, men ändå …

 21. vatten över huvudet Says:

  I värsta valspurten hittade jag detta klämmiga bidrag…

 22. Valrörelsens mest osannolika kamplåt « Martin Andreasson (FP) Says:

  […] mest osannolika kamplåt Hoppa till kommentarer Serietecknaren David Nessle gör på sin blogg en genomgång av de politiska kampanjlåtar som med dödsförakt används av både partier och […]

 23. Fredrich Legnemark Says:

  Ytterligare en sång från Boråsvänstern (ja eller rättare sagt undertecknad;

 24. history report Says:

  Poker Player Blog

  Ljudet av avlägsen valsång | David Nessle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: