Kapten Stofil 38 på tryckeriet

Igår skickade jag och Jocke tillbaka blåkopian på Kapten Stofil 38 — det näst sista numret innan tidningens stora final vid bokmässan.

Omslaget ovan har jag gjort själv och jag tycker själv att det blev väldigt modernt och ”fräckt” som ungdomen säger — ja, jag tvekar inte att gå så långt som att säga att det faktiskt är ”Helt jävla kanon”. ”Öken” är det då rakt inte ..

Som bilden möjligen antyder hamnar proggaren i en åttiotalsrockvideo i min serie — tvingad in i denna bildvärld av sin kanske värsta fiende Postmodernisten.

Jocke har å sin sida gjort en fantastisk parodiserie där Kapten Stofil filtreras genom alla upptänkliga seriestilar — från Elvis och Rocky till Sara Graner, Katten Gustaf och Nemi.

Som om detta inte skulle vara nog — sade han med försäljarsvadan fradgande kring mungiporna — har Martin och Fredrik af Trampe  dessutom genomfört den första intervjun någonsin med ”Leffe” — tecknaren bakom den legendariska svenska sjuttiotalsporrserien  James  Fjong — ”Mannen som gav ‘ynf’ ett ansikte” har vi kallat artikeln.

Förutom detta  innehåller numret förstås en massa annat högkvalitativt stoff av bland andra John Andersson, Joakim Pirinen och Johan Wanloo som jag dessvärre inte hinner med att lovprisa just nu — jag är svimfärdig av trötthet , eftersom redaktionen redan spurtar med sista numret av tidningen …

Annonser

19 svar to “Kapten Stofil 38 på tryckeriet”

 1. Henrik B Says:

  Yes, yes, yes!

 2. Dvärghundspossen Says:

  Åh, försäljarsvadan har effekt, måste måste köpa… :-D

 3. Martin R Says:

  Mäktigt omslag, ser fram emot läsningen!

 4. Ullah Says:

  Åh, så spännande!

 5. Civilingenjör P Johansson Says:

  Så Kapten Stofil har blivit modern till slut? Hoppas bara fruntimren inte ser ut så där i framtiden!

 6. svensson Says:

  Ah 80-talet: det fanns inget internet, inga bloggar, inget SD-på-väg-att-komma-in-i-riksdagen… Himmelriket med andra ord. Och detta decennium ska du nu ta heder och ära av David???

  Jag hörde inte dig dissa 80-talet på den tid det begav sig. Du sa aldrig ”jag längtar tills det blir 2010 så jag kan göra satirserier om loafers och hockefrillor”…

  Så jag undrar, vad har hänt?

  Skämt åsido, det ser ut som ett förnämligt nummer. Jag byter till mig ett ex mot ”Till Smaragdeburg” any day now.

 7. Tusse Says:

  Nej, nej, nej! Inte ens på 1980-talet kunde man kombinera nätstrumpor och benvärmare. Ett plus i kanten för de triangelformade örhängena, som påminner om vinkelhakar. De ger en frimurerisk touche åt arrangemanget som jag inte skulle vilja vara utan, allraminst i dessa dagar.

 8. Jacob Says:

  Rah! Charmant! Det enda som skulle förtara 80-tals känslan för mig är väl att tidningen trycks på för bra papper…

 9. Fredrik T Says:

  Går inte fransarna på Proggarens loafers åt fel håll? Vill minnas att de liksom utgjorde plösens förlängning ned över skons ovansida.

 10. David Says:

  Ah! Här har vi de där ”observanta läsarna” som jag har hört så mycket talas om!

  Tusse: Jag var nog medveten om att jag gick en smula långt när jag satte benvärmarna utanpå nätstrumporna. Problemet är att det inte är helt lätt att parodiera åttiotalsestetik, som liksom i sig själv bygger på vanvettiga kombinationer — inte ens kombinationen av Devohatt, Cyndi Lauper-hår och triangulära örhängen räckte för att överträffa verkligheten, inte heller avklippta jeansshorts och nätstrumpor — så i pur desperation satte jag rosa benvärmare på strumporna också.

  Fredrik T: Jag tänkte faktiskt även på din invändning när jag gjorde teckningen — eller rättare sagt just när jag satt och tuschade loaferfransarna. Varvid jag gjorde det som Hergé aldrig gör. Det vill säga muttrade ”ja, ja … så kan det gå” och lät saken bero.

  Jacob: Jag kan glädja dig med att papperet är lika småsopigt som vanligt.

 11. Tusse Says:

  Okej, det finns alltså ett namn på huvudbonaden som jag inbillade mig var gjord av olikstora kopparkastrullock.
  Apropå färgskalan, prickmönstret mm – är det också Du som har ritat Club Sunkits trevliga dragspelstant?

 12. Fläderblom Says:

  Tusse: Det finns ett namn på huvudbonaden. Den kallas ”energy dome”. Att Nessle kallar den ”Devohatt” beror på detta slags hattar bars (bärs?) av musikensemblen Devo.

 13. ban~ken Says:

  Jag måste fråga en sak om Proggaren. Har han någon riktigtliv-förebild? Han får mig lite att tänka på föreståndaren för Skivix Marknad på Barnhusgatan till vilken jag ibland sålde vinyl när det begav sig.

 14. David Says:

  Tusse: Ja, jag har ritat Sunkitloggan — och är förstås väldigt nöjd med att ha understött denna kulturella pionjärgärning.

  Fläderblom: Jag kände inte till beteckningen ”Energy Dome” — ännu en gång har läsekretsen bidragit till att täppa till luckor i allmänbildningen. Tack!

  Ban-Ken: Jag tror din fråga förtjänar att besvaras i ett blogginlägg — få se om jag orkar skriva det innan jag går och lägger mig …

 15. Puck Says:

  Suck.. Nu måste jag ju komma ner gbg och köpa den…

 16. David Says:

  SuckPuck: Tidningen finns i seriebutiker lite varstans i vårt avlånga land — det vill säga i alla fall på större orter som har seriebutiker. En lista över några av dem finns på vår hemsida:

  http://www.kaptenstofil.net/aterforsaljare.php

  Via hemsidan kan man också skicka efter gamla nummer. Om man nu inte gärna vill ha en ursäkt för att besöka Göteborg, vill säga …

 17. Peter Says:

  Måste bara, så här i efterhand eftersom jag köpte numret idag den 26 oktober, uttrycka hur bra jag tycker att Den maskerade proggarens möte med Postmodernisten är. Efter att ha läst om intersektionalitet och subalterna röster nyligen på en kurs i feministisk geografi kände jag mig lite som fångvaktaren som Postmodernisten kollrar bort i inledningen. Tack!

 18. David Says:

  Peter: Tack! Eftersom sommarens serier kom till i ett enda rus av deadlineångest hade jag ingen riktig uppfattning om huruivda de funkade eller inte — därför känns det extra glädjande att du gillar Postmodernistens sista sammandrabbning med Proggaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: