Dagens drömskämtteckning

Precis innan jag vaknade nu i morse så drömde jag följande skämtteckning:

Teckningsstilen är lite femitotalsaktig, mycket skuggor och tuschlavyr — ungefär som Charles Addams eller Peter Arno — men figurerna är stiliserade i Ernie Bushmiller-stil. Vi befinner oss backstage på en teater. Ute på scenen ser vi Lisa från  serien Lisa och Sluggo stå vänd mot publiken, gestikulerande och pratande, starkt upplyst av rampljuset. I mörkret bakom kulisserna står en vuxen Lisa och väntar på sin entré — lång, smal, klädd på samma sätt som Fritzi Ritz. Vi känner igen henne på det runda ansiktet och den frimärkstandade frisyren. Den vuxna Lisa muttrar för sig själv: ”Jag fattar inte vad det är som tar så lång tid där ute”.

När jag vaknade till framstod ”skämtet” en kort stund som en bitsk kommentar till att seriefigurer aldrig åldras.

14 svar to “Dagens drömskämtteckning”

 1. J-h:n Says:

  Poängen i drömmen var ju av ungefär samma kaliber som poängen i en ordinär Lisa och Sluggo-serie, så det rör sig alltså om en _meta-sarkasm_. Risken finns att det är Postmodernisten som har invaderat din drömvärld.

 2. Gunnar Gällmo Says:

  Mafaldas tecknare lade ned serien efter några år, för att tjejen inte skulle stanna i växten.

  Blondies och Dagoberts ungar växte faktiskt upp en smula; i de tidigaste stripparna var de yngre än senare, men längre än till tonåren hann de aldrig.

  Ett intressant problem är hur Knatte, Fnatte och Tjatte, under sina inte alltför många levnadsår, kan ha hunnit med alla de äfventyr som tillskrivs dem.

 3. David Says:

  J-h:n: Jag har en distinkt känsla av att Postmodernisten har invaderat min drömvärld sedan länge …

  Gunnar G: I Madparodin på Gasoline Alley (Gasoline Valley hette den) vill jag minnas att Bill Elder låter seriens spädbarn växa våldsamt utan att bli det minsta mera vuxet tills en Godzilla-baby tornar upp sig över huset. Det här med hur seriefigurer förhåller sig till tiden är ju allmänt problematiskt — Tintin går från tjugotal till sjuttiotal — världen förändras kring honom, bil- och flygplansmodeller utvecklas — till sist lägger han tillochmed motvilligt av golfbyxorna — men han är alltjämt samma pubertala, pigga oval med uppnäsa.

 4. svensson Says:

  Fictionfigurer är gudar. De går aldrig på toan, de lever för evigt. Att ha dem att ”åldras” är en naturalistisk vanföreställning.

 5. Gunnar Gällmo Says:

  Både Rocky, Elvis och Pondus går på toa. Arne Anka likaså. De till och med gökar, krökar och kräks, vilket vore otänkbart i Ankeborg.

 6. Fredrik T Says:

  Och Arne har faktiskt åldrats. Tyvärr dock inte med fullt behag.

  Ytterligare några seriebarn som tilläts gå från glyttar till tonåringar var f ö Pebbles och Bam-Bam i Familjen Flinta.

 7. David Says:

  Gunnar, Svensson, Fredrik T: Jag vill minnas att det finns någon eller några serier där barnen faktiskt växer upp och drar ut i livet — inte bara fastnar i senpuberteten och fortsätter bo hemma som något slags sextio- eller sjuttiotalsfödda Dorian Grays — men jag kommer inte på något exempel för tillfället …

 8. Tempe Says:

  Funky Winkerbean är väl iofs så känd på den här sidan pölen, men den började i highschool på 70-talet, stannade där rätt länge, men har sedan låtit figurerna åldras, och de ursprungliga huvudpersonerna är nu i medelåldern.

 9. Fredrik T Says:

  Knasen fick ju avancera från collegegrabb till rekryt, men sedan fastnade han rejält.

  Vilket påminner mig om att det finns ett avsnitt av 91:an (troligen från 80-talet) då Mandel faktiskt äntligen blir hemförlovad – bara för att omedelbart kallas in till repövning!

 10. David Says:

  Tempe: Jag är inte familjär med Funky men han verkar vara ett exempel på det jag for efter ovan. Tack för tips!

  Fredrik T: Knasen och Mandel Karlsson är ju särskilt illa drabbade av skämtseriernas Groundhog Day-effekt eftersom de tröstlöst har exercerat och sopat kaserngårdar i en mansålder (ja, mer i Mandels fall) — och det där att hemförlova 91:an som hastigast tycker jag snarast låter som ett grymt skämt …

  Kommer att tänka på den ofullgångna men bitvis mycket konceptuellt stimulerande filmen Pleasantville från 1998, där Tobey McGuire och Reese Witherspoon sugs in i en femtiotalsTVserie där allt är stasis och stillastående. Jeff Daniels är föreståndare för en soda shop och står alltid och gnider på samma fläck på disken när kunderna kommer in — han har inte reflekterat över det själv förrän Tobey McGuire visar att han har gnidit hål på laminatskivan på just det stället.

  Lite så tänker jag att det är med Knasen — han har stått och sopat i sextio år på samma ställe och borde befinna sig i ett djupt hål …

 11. svensson Says:

  Jag säger som jag sa: fictionfigurer är gudar, därför åldras de inte. De som låter sina figurer åldras är fel ute. Kalle Ankas knattar däremot är helt rätt: de är gudar, barngudar. Änglar.

  Om formatet tillåter det kan man väl låta figurer åldras, som i prosa. Men serier: man måste ta bort de alltför smarta invändningarna och strunta i att figurer inte åldras. Varför? Se vad jag sa nyss.

 12. Gunnar Gällmo Says:

  Utan Iduns äpplen åldras asarne. Annars hade det inte varit så brådis att få tillbaka henne från Tjatse.

 13. Urban Says:

  Och den självklara frågan (om inte någon redan ställt den när jag tittade bort): Hur ser den maskerade proggarens kronologi ut egentligen? Är han och hans kamrater evigt unga? varför hoppar han mellan olika tidsepoker?

  Och hur klarade han sig förresten från postmodernisten i näst sista äventyret? När får man veta det? Får man veta det i ett tidigare äventyr? Och visst är postmodernisten egentligen ett självporträtt?

  U.J.

 14. Gunnar Gällmo Says:

  Och Senilo?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: