Salomon August Andrée möter John Botvid

Salomon August Andrée

Det var en gång  (närmare bestämt 1854 – 1897) en polarforskare vid namn Salomon August Andrée som i ett utslag av smått sub-Salomonisk visdom fick för sig att han kunde styra ballongen Örnen till Nordpolen och tillbaka med hjälp av ett egenhändigt uppfunnet system av släplinor.

Andrée testade sin innovation genom att göra några måttligt strapatsrika ballonguppstigningar över det inre av Götaland och efter fyrtio flygtimmar kom han till slutsatsen att hans  nedhängande snören med vikter i skulle kunna kompensera för isviddernas ilvindar och styra honom rätt.

Efter en av dessa provflygningar fick Andrée hjälp att veckla ihop ballongen av några västgötska småpojkar – en av dem hette John Botvid och skulle i mogen ålder komma att bli den vithåriga herrn med ständigt höjda ögonbryn som pjataj så häj i åtskilliga svenska pilsnerfilmer.

John Botvid

På en ödslig västgötsk åker sammanstrålade komedi och tragedi och hjälptes åt att veckla ihop tragedins ballonghölje innan deras vägar skildes igen.

2 svar to “Salomon August Andrée möter John Botvid”

  1. ban~ken Says:

    Botvid hade kunnat stå föj lite upplyftande (!) skjatt i Tjoells Andjéejulle, om han inte hade kilat vidaje ungefäj näj filmskapajen kjeejade sin föjsta film Uppehåll i myjlandet.

  2. David Says:

    Ban-Ken: Jo, det hade nog piggat upp — såvitt jag minns var det en aningen tunggumpad tillställning som avgav en mild doft av internationell samproduktion — varför hade man annars kallat in Sverre Anker Ousdal i Fraenkels roll?

    — Ja, då kände man sig allt bra Fraenkel. Kanske han sa under inspelningen … Ouff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: