Swing Shift Cinderella

Här ovan ser vi en viss Norma Jean Dougherty (född Mortenson) göra en insats för krigsproduktionen på sin arbetsplats vid flygplansfabriken i Van Nuys, Kalifornien (notera att hon har sitt foto-ID fäst vid kjolen).

Det är i slutet av juni 1945. Norma har fyllt nitton några veckor tidigare, och anar sannolikt inte att hon inom några år kommer att ha förvandlats till den platinablonda gudinnan Marilyn Monroe.

Hennes näsa är fortfarande som naturen skapade den, liksom tänderna och — nästan mest förbluffande — istället för sitt perfekt koafferade platinablonda hår har hon ett rödbrunt krull som nästan bildar något slags dansk-irländsk afro.

Men som sagt — bara tre år senare är metamorfosen ett faktum, och vi kan se henne framföra det minst sagt suggestiva numret Every Baby Needs A Da Da Daddy i filmen Ladies of the Chorus:

Redan här har hon det närmast parodiskt sexiga utspel som hennes många imitatriser kämpade desperat för att efterlikna — det är nästan övermänskligt svårt att projicera en så hårt karikerad bild och få åskådaren att acceptera den som verklig.

Monroes superlativt suggestiva sexighet i sångnumret ovan får mig att tänka på de våldsamt vampiga nattklubbssångerskorna i Tex Averys filmer — alltid animerade av Averys tjejexpert Preston Blair. En  sådan siren förekommer till exempel  — kongenialt nog — i Swing Shift Cinderella (precis som bilderna ovan från 1945) där hjältinnan är en askungefigur som jobbar skift på  en flygplansfabrik, men på lediga kvällar förvandlas till en omåttligt glamorös chanteuse (klippet med hennes sångnummer motsatte sig inbäddning men ni kan se det genom att klicka HÄR).

Parallellen till Norma Jeans egen  askungesaga ligger nära till hands. Notera dessutom  att de tre ymnigt saliverande, smokingklädda herrarna i Marilynklippet ovan helt frivilligt refererar till sig själva som ”Wolves” — ännu en händelse som påminner rätt mycket om en tanke.

Preston Blairs animationsskisser till en av alla Vargens överkvinnor

Och för de i läsekretsen som — i likhet med mig — aldrig tröttnar på Tex Averys sexgalna vargar och parodiskt plutmunnade platinablondiner avrundar jag med ännu en klassiker — Red Hot Riding Hood (1943) där den djupt dekolleterade och kraftigt kortkjolade Rödluvan framför ett nummer snarlikt Marilyns sång från Ladies of the Chorus — för variationens skull kallas låten bara  Daddy den här gången. Om ni har svårt att bärga er kan jag tala om att Little Red Hot Riding Hood gör sin entré två minuter och trettio sekunder  in i klippet.

Annonser

14 svar to “Swing Shift Cinderella”

 1. Helena Says:

  Hon var ju fantastiskt söt au naturel, lilla Norma. Fast så är det väl för det mesta.

 2. David Says:

  Helena: Vänta nu — gjorde du just en superobskyr referens till Mussie Gurréns och Erik Pettners femtiotalsporrskiva ”En verklig Casanova”? Där framför Pettner under alla omständigheter repliken ”Du är förrrrbålt söt au naturel”. Porren var — som så mycket annat — bättre förr.

  Och i själva sakfrågan är jag böjd att hålla med — Norma Jean har samma starka utstrålning som Marilyn, men jag blir dessutom helt bergtagen av det där krusiga rödbruna håret och den intressanta näsan.

 3. Helena Says:

  Haha! Jag önskar att jag hade kunnat svara ja på den frågan utan att ljuga.

 4. Kris Says:

  Ooooh! Var hittar man Preston Blairs animationskartor i högupplösning? Finns det flera?

 5. Kris Says:

  Dum fråga, naturligtvis. Googlade och hittade multum.

 6. vistet Says:

  Apropå de första bilderna , och ” We Can Do It ” affischerna : senaste omslaget till Wired :

  http://korta.nu/limor

 7. vistet Says:

  Känns snudd på hädiskt att peka på nånting samtida här , men här är sista omslaget på Wired :

  http://korta.nu/limor

  • David Says:

   Ah! Ännu en parafras på den där ”We can do it”-affischen som har blivit alla tiders mest populära feministiska kylskåpsmagnet.

   rosie the riveter

   Kvinnan med de uppkavlade ärmarna och sjaletten var tydligen varumärkesfigur för alla kvinnliga rustningsarbetare och kallades för ”Rosie the Riveter”.

   Lustigt nog var det just henne jag googlade efter när jag snubblade över de här bilderna på den unga Norma Jean — allt knyts ihop. Rosie the Riveter förärades för övrigt både en egen sång och en egen cash in-långfrilm under kriget …

   (ursäkta förresten att din kommentar råkade förpassas till mitt kapriciösa spamfilters skamvrå …)

 8. svensson Says:

  Slutprodukten av Norma Jeans förvandling till ikon är Warhols serigrafi: nästan bara pussmun – hårt målade ögon – permanentad frisyr är kvar. Människan försvinner. Apoteos – på gott och ont.

 9. Tusse Says:

  Förr i tiden hittade man Preston Blairs skisser i närmaste färghandel (Walt Fosters konstböcker) och numera är man tvungen att gå ut på internet …

 10. Tusse Says:

  (kommer tillbaka efter en stunds arkeologi i garderoben)

  Häfte nr 190, How To Animate Film Cartoons by Preston Blair.

  • David Says:

   Ho ho — jag äger exakt samma gör det själv-album. Om jag minns rätt innehåller det även ett avsnitt om hur man bäst animerar sin egen Swing Shift Cinderella/Red Hot Riding Hood ….

 11. Tusse Says:

  Jojomän, där finns figurer för alla livets skiften inklusive det rödhåriga bombnedslaget i danspose.
  Har nu sett filmen Red Hot Riding Hood, tack för den. Måste erkänna att jag tjöt av skratt när jag såg vargens reaktion (2:50). Förra veckan fick jag ett ögonkast av en blåögd blondin på jobbet som fick mig att reagera precis så där (dock utan att yla okontrollerat, som vargen gör i filmen).

 12. Det feminina fyrtiotalet | David Nessle Says:

  […] … även om hon för tillfället  heter Norma Jean Doughtery (vill ni se fler bilder på mekaniker-Marilyn hänvisar vi till den här gamla bloggposten). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: