Kapten Stofil is not dead, he just smells funny

(För att nu parafrasera ett gammalt Zappacitat om jazz).

Märkligt nog har det visat sig att jag, Jocke, Martin, John, Wanloo, Pirinen och diverse andra av tidningens trogna men tröttkörda trotjänare (plus ett par oprövade förmågor) har gjort ett nytt nummer av tidningen Kapten Stofil, som vi högtidligt dödförklarade för ungefär ett år sedan.

Valda delar av läsekretsen kommer säkert att tänka på Karl Gerhards elaka kommentar till Anders De Wahls ständigt återkommande avskedsturnéer:

Vem kommer då?
Vem kommer då?
Och tar sitt avsked nummer nittiotvå?
(…)
Det kan nog alla som är här i kväll förstå.

Till vårt försvar vill jag anföra att vi verkligen inte hade någon tanke på att börja ge kaptenen konstgjord andning inom ett år från tidningens gravöl — men så blev det tydligen.

Två av våra tillskyndare brainstormade under bokmässans sista skälvande minuter fram idén att Kapten Stofil kunde förvandlas till ett julalbum. Nisse Larsson var den som kläckte idén, och Ingemar Bengtsson — denna kulturrörelse på två ben, tryckeriernas skräck och serietecknarnas vän — åtog sig det otacksamma uppdraget att sköta teknisk produktion och distribution. De frågade Jocke Lindengren vad han tyckte och han undslapp sig väl något i still med ”Hmmmm?”, vilket Ingemar tolkade som ett ja.

Och detta innebär alltså att ytterligare åttio sidor Kapten Stofil går iväg till tryckeriet nu i dagarna.

Själv hade jag ingen aning om att detta projekt hade kört igång förrän Jocke ringde mig någon gång i våras och undrade om jag ville medverka — och det ville jag förstås, trots att jag  dolskt och dypeptiskt muttrande skuddat stofilstoftet av skosulorna efter bokmässan 2010.

Jocke har tecknat ett episkt upplagt juläventyr, där en kommersiell, amerikaniserad tomte kidnappar Kapten Stofil och spärrar in honom i de fasansfulla legogruvorna i Gdansk.

Själv bidrar jag med tio sidor om en tidigare oprövad superhjälte: Kapten Ljusdal. Efter ett illasinnat attentatsförsök mot julbocken i Gävle börjar den herkulesiske hälsingen inse att något är fel — djävulskt fel — i södra Norrlands kustlandskap.

John Andersson har gjort ett sedvanligt svårrefererat synapsomkopplande serieäventyr med den Dickinspirerade titeln Andy Warhol drömde om kemiska stridsspetsar, sade polisen.

Daniel Ahlgrens djungellevande superhjälte Döskallen företeer vissa alarmerande likheter med Fantomen, även om hans äventyr till stor del består av julångest med plastgran.

Joakim Pirinen bidrar med tre sidor — däribland en fantastisk historik över bluesen och en överraskande cameo från åttiotalets största svenska seriehjälte.

Johan Wanloo medverkar med fyra sidor — den serie som hoppade upp och bet mig mest eftertryckligt var Urgo — yxmästaren versus Skitargotron.

En sida var har Camilla Forsman, Mats Källblad samt stofildebutanten Nicolas Krizan.

Även i det tungt jultematiska Stupidoblocket går debutanterna till: Anna-Lena Lodenius har ägnat valda delar av sin journalistiska karriär åt annat än spränglärda artiklar om de udda julsångernas historia, men nu ger hon oss Från barbershop till bordeller — julmusiken som trillat bredvid — en brett upplagd exposé där varken Lasse Holms julporrskiva  eller Thore Skogmans mest Norénpjäslika julmusik saknas.

Dessutom har Martin och Anna-Lena försett oss med Stupidos Julgodis, som bjuder på knep och knåp, matrecept, julklappstips och anekdoter med nöjeshistorisk anknytning.

En annan nykomling är Fredrik av Trampe som listar sina julfavoriter.

Joakim Lindengren med familj rimmar sedan så att gröten bränner vid, inspirerade av de mest särpräglade produkterna i gamla postorderkataloger, och Jocke bidrar även med en uppdatering av klassikern Kamrerns jul. Och för att någon ska förstå det roliga har vi dessutom även återtryckt  originalversionen.

Allt detta — och en aning till — bjuder alltså Kapten Stofils julabum på.  Men albumet kommer faktiskt ut redan till  bokmässan, och är man riktigt otålig kan man säga åt till exempel Ad Libris att skicka ett mail så snart som publikationen når nätkolportörerna — klicka HÄR för vidare information.

14 svar to “Kapten Stofil is not dead, he just smells funny”

 1. August L S Says:

  Åh, det ska jag låta bli en stjärna som hägrar om en framtida signad julefrid!

  Apropå de Wahl läste jag nyligen Bottes memoarer (märkliga för övrigt, efter en levande barndomsskildring går de helt över till att citera artiklar som sagt något positivt om den gode Botvid samt att berätta anekdoter) där han berättar kort om hur Anders byggt upp hela sin medverkan i någon Sandrews-revy kring att han inte fick gästspela på Dramaten längre. Ta bara dialogen:

  – Hör nu, herrn har väl ingen kortlek med sig på Dramaten?
  – Nej, hur så?
  – Jo, för där är gästspel förbjudet.
  – Men på Operan gästspelar dom väl?
  – Ja, jussis då!
  – Hur är det på Oscars?
  – Ja, på det självstyrda sandrevet, här är de wahlfritt.

  Jussis

 2. Fulbloggen Says:

  Kan man gråta utav lycka? Ja!

 3. Martin R Says:

  Wöw! Vad kul!

 4. Fredrik T Says:

  Kapten Stofil voskrese, vo istinu voskrese!!!

 5. ban~ken Says:

  Liket lever och livet leker! Redden är hjulad och julen är räddad!!

 6. David Says:

  Hr Ful, Martin R R Tolkien, F Intervallsläden, Lehmann Brothers: Tack för alla dessa välvilliga — utgår jag ifrån, även om jag inte är helt klar över vad det egentligen står i herr Studentikost spritmått Kälkunderredes inlägg — kommentarer!

  • Fredrik T Says:

   Åh, det är bara en liten parafras på den ortodoxa kyrkans påskhälsning (vilken det väl, slår det mig, får betraktas som synnerligen oortodoxt att använda i samband med just en julpublikation).

 7. Gustaf G Says:

  Sega gubbar förgås uppenbarligen inte i första taget! Leve Kapten Stofil!

  Ser även mycket fram emot att få läsa om den mäktigaste superhjälten i södra Norrlands kustland. Kommer vi att få se äventyr med Kapten Grogg och andra svenska superhjältar i kommande julalbum? (Om det nu blir sådana?)

  • David Says:

   Ja — när jag gjorde Svenska Superhjältar till Mad någon gång under sent nittiotal trodde jag nog knappast att så många av dem skulle förses med riktiga äventyr med tiden — Jocke har ju använt såväl Kooperationens Väktare som Svarta Hembiträdet i Kapten Stofil, och själv har jag dammat av såväl Teskedskvinnan som Kapten Ljusdal. Snart är det bara Kapten Grogg kvar — fast jag vet inte riktigt vad han har för superkrafter, eller möjligen suparkrafter, att tillgå …

   • Fredrik T Says:

    Personligen skulle jag gärna se ett äventyr med superhjälten ”Mr G” från Hieronus Bosch-albumet.

 8. Civilingenjör P Johansson Says:

  Kapten Stofil ges alltså ut som ett årligt kvadrupelnummer. Ytterst rationellt på min ära!

 9. Rickard Wozniak Says:

  Detta är väldigt trevligt att höra! Kommer du och Joakim finnas tillgängliga på mässan för signering av ovannämnda Jultidning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: