Storstädning i skämtskafferiet

När jag fick veta att Kapten Stofil tänkte återuppstå som julalbum började jag fundera så smått på vad jag skulle teckna till det — inofficiella — fyrtioförsta numret av tidningen.

Sist vi såg proggaren hade han sugits in i en rockvideo och dekonstruerats sönder och samman å det Saw-sigaste av sin ärkefiende Postmodernisten — och ärligt talat är det väl tveksamt om han undkom Postmodernistens Freddie Krüger-lika klor efter deras första möte — slutet verkar öppet för andra — uff — läsningar … Ja — som ni märker följer jag slaviskt pomokraternas påbud om att upphovsmänniskan inte äger tolkningsföreträde, annat än när vederbörande kommer från en rondell ut på en huvudled … var var jag någonstans? Jo — just det:

Jag visste inte riktigt hur jag skulle kunna fiska upp Proggaren ur detta dekonstruktionens Reichenbachfall. Alltså rotade jag lite djupare i mina mentala byrålådor och hittade Kapten Ljusdal, som jag ursprungligen lanserade som en skämtteckning i en Mad-grej jag gjorde under sent nittiotal,  kallad Svenska superhjältar. Ett flertal av dessa simpla skämtsamheter har senare skänkts nytt liv i Kapten Stofil — Jocke har använt sig av både Kooperationens väktare (Winner, Juvel och Den Blåvite Hämnaren) och Svarta Hembiträdet i Kapten Stofil-serien, och själv har jag dammat av Teskedskvinnan (som väl ärligt talat måste vara en norsk superhjältinna).

Och nu kommer alltså turen till Kapten Ljusdal. Jag har uppdaterat figuren en smula genom att ge honom en mera korrekt Ljusdalsdräkt än han hade i sin första inkarnation — anno 1998 lyckades jag inte googla fram korrekt klädsel för en ljusdaling och försåg honom självsvåldigt med en Delsbo-dito.Däremot har jag låtit honom ha kvar den festliga Delsbomössan, eftersom Ljusdalsdräkten såvitt jag har lyckats utröna saknar huvudbonad.

Denna bottenskrapning av skämtskafferiet fortsatte sedan när jag skohornade in en ruta med ett skämt som jag har haft liggande sedan början av åttiotalet. I Dirty Harry-filmen Sudden Impact förekommer följande meningsutbyte:

Harry Callahan: Well, we’re not just gonna let you walk out of here.
Crook: Who’se we sucka?
Harry Callahan: [slowly drawing his .44 Magnum] Smith and Wesson… and me.

Tyvärr kom jag ihåg citatet lite fel — jag trodde att skurken sa ”fucker” och att Harry sa ”Mr Smith, mr Wesson … and me” (till mitt försvar är det alltså snart trettio år sedan jag såg filmen).

Hur som helst har jag ända sedan jag såg filmen velat få till en situation där hjälten sitter på en traktor och säger:

Men när jag höll på med teckningen drabbades jag plötsligt av en gnagande misstanke om att Jocke använt exakt samma skämt i en gammal Kapten Stofil-serie. Fast eftersom jag lagt ner ett antal arbetstimmar på att rita en ganska detaljstinn  veterantraktor och ännu mer detaljstinn mossa och vegetation var jag inte särskilt sugen på att kassera idén, trots mina dubier.

Förra veckan träffade jag Jocke och frågade honom. Han kunde lugna mig med att hans variant av skämtet var något annorlunda: Kapten Stofil drar kniv och säger ”Nils-Johan och jag”. Jag pustade ut en smula.

(Ja jag vet — det här är fullkomligt fascinerande. Jag kan inte få nog av dessa närstudier av mitt narcissistiska navelludd. Fast å andra sidan — är det inte just sånt man ska ha en blogg till?)

Annonser

12 svar to “Storstädning i skämtskafferiet”

 1. Fredrik Tersmeden Says:

  Inte för att jag vill vara den som är den, men den lille korrekturläsardjävulen i mig kan inte låta bli att påpeka att ”Munktell” inte stavas med ck…

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bolinder-Munktell

  • David Says:

   Förstår inte hur detta högst rimliga påpekande kunde hamna i spamfiltet.

   Inte heller förstår jag hur jag kunde närstudera ett foto av en Bolinder-Munktell-traktor i fem timmar och rita av varenda skruv, utan att lägga märke till att det inte fanns något c i den stora loggan. Jag får nog inte stora Hergépriset i år heller …

   Jag får väl helt fräckt hävda att det rör sig om en vits — eller möjligen ett palindrom — vilket ger dig möjlighet att replikera ‘The palindrome of ”Muncktell ” would be ”Lletkcnum”!! It don’t work!!!’

 2. Civilingenjör P Johansson Says:

  Mer precist var det Lädernuckan som yttrade ovanstående citat med en gigantisk potatisskalare redo för insats. Jag begagnar själv en dylik, men av annat märke.

 3. Jacob Says:

  Återvinning torde vara Proggarens melodi!

 4. jlindengren Says:

  Själv har jag inte ens sett filmen, bara hört den citerad. Lädernuckan fick ha en potatisskalare av Nilsjohans fabrikat bara för att skämtet skulle fungera; jag vet inte ens om Nilsjohan gör potatisskalare, de är oftast av fabrikatet Jonas. Alternativet ”Jonas och jag” lät inte så bra och alternativ två ”Jonas Alströmer och jag” var bara förvirrande…Därför fick jag ta mig friheten att särskriva Nilsjohan, vilket jag härmed ber om ursäkt för.

  • David Says:

   Både du och jag får göra avbön för att vi förvränger klassiska svenska varumärkesnamn på löpande band — och alltid i samband med den där Dirty Harry-referensen …

 5. Fredrik Tersmeden Says:

  Ovanstående kommentar (med denna följdkommentar) torde nu kunna raderas sedan mitt originalinlägg i samma ärende befriats ur burkskinkefiltret.

  • David Says:

   Hö? Vilken ovanstående kommentar? Är jag o-observant nu igen? Jag ser bara en enda kommentar — den jag har kommenterat ovan.

  • Fredrik Tersmeden Says:

   Eftersom kommentaren inte dök upp första gången postade jag den igen (denna gång dock utan wikipedialänk), och denna senare ”repris” ser åtminstone jag nu tre snäpp ovanför detat inlägg. Det är dock försett med den inledande brasklappen ”Din kommentar inväntar granskning”.

   • David Says:

    Oho — jag ville inte radera din dublett, eftersom jag befarade att WordPress skulle uppfatta det som en signal om att du var en vitrysk viagraförsäljare — alltså satte jag den bara i spammens purgatorium — kategorin ”pending”. Jag ska radera den — och kan glädja dig med att de beklagansvärda individer som inte är inloggade på WordPress som Fredrik Tersmeden inte kan se denna fantompostning …

 6. svensson Says:

  Var inte så j-la blygsam. Personliga inlägg är bra om de har lite substans. Som detta som jag tyckte var rätt kul.

  För övrigt så är dina teckningar, allt annat lika, värdesäkrade genom allt arbete du lagt ner. ”Mycket streck för pengarna”…

  • David Says:

   Jo — det blir lätt lite Das Hundertguldenblatt av Rembrandt när jag snöar in på vissa motiv — alltså den där Rembrandtetsningen där mäster hade gjort så många streck att han var tvungen att ta ut hundra gulden för den:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: