Högst troligt! eller Födelsedagsproblemet gör sig påmint igen

Hur sannolikt är det egentligen att jag skulle skriva om Födelsedagsproblemet här på bloggen — bara för att två veckor senare råka höra exakt samma ämne avhandlas i ett avsnitt av det något flamsiga men intressanta BBC-programmet The Infinite Monkey Cage?

Ja — som alla som satt sig in i problematiken vet är svaret ”ganska sannolikt”. Därför är det kanske måttligt förbluffande att det var just det som hände för en kvart sedan.

Programledarna Brian Cox och Robin Ince tar dessutom fasta på några andra aspekter av The Birthday Paradox (som de föredrar att kalla den) — de säger bland annat att man bara behöver sju personer för att det ska vara femtio procents chans att två av dem är födda samma vecka.

Men de nöjer sig inte med att bara hävda detta, utan gör en praktisk demonstration genom att gå ner i publiken och låta åskådarna på första raden tala om när de är födda. Och statistiken triumferar — i ett fall behöver de bara låta tre åskådare som råkar sitta bredvid varandra ange sina födelsedagar innan de får träff.

Trots att mitt förnuft har försökt lära mig att det här är helt naturligt,  kan någon mera primitiv del av min hjärna — amygdala? reptilhjärnan? — inte låta bli att tycka att resultatet nästan är en smula kusligt.

Vi får även höra den sedelärande anekdoten om iPodens shuffle-funktion. Ursprungligen var den slumpmässig på riktigt, men folk klagade till Apple över att poden bara spelade låtar ur samma mapp — vilket ju är helt i enlighet med vad vi lärt oss om slumpens verkliga egenskaper —  d v s ”Clusters will happen”. Steve Jobs löste problemet genom att programmera om shufflefunktionen så att den blev mindre slumpstyrd — vilket gjorde att lyssnarna upplevde den som tillfredsställande slumpmässig …

Ni kan ladda ner avsnittet genom att högerklicka och spara HÄR. Och om det lockar till vidare lyssning kan jag även rekommendera ett annat avsnitt med besläktad tematik där snillena i apburen spekulerar kring Six degrees of Kevin Bacon — det finns HÄR — där får vi förutom de statistiska rönen även höra paneldeltagaren Stephen Fry berätta vad Kevin Bacon själv tycker om sina Six degrees …

Blir man av detta stimulerad att  botanisera vidare bland podgrammen så återfinns Monkecage’s hemsida HÄR.

Annonser

9 svar to “Högst troligt! eller Födelsedagsproblemet gör sig påmint igen”

 1. Henrik Says:

  En bekant har skrivit ett backgammonspel, och det absolut vanligaste klagomålet han får från användare är att datormotståndaren fuskar med tärningarna. Detta trots att han använder en av de bästa pseudoslumpmässiga algoritmerna known to man. Folk tycks helt enkelt ha problem med konceptet slump. Väldigt många tycks tro att den borde ge rättvisa eller jämnt fördelade utslag.

 2. Karl Funkpanzer-Plasmaswärdh Says:

  När jag jobbade med premieobligationer fick jag alldeles för ofta tala upprörda kunder tillrätta. Det kunde nämligen hända att det utföll flera högvinster inom samma serie, och som varje Vän Av Ordning vet kan detta inte inträffa, då slumpen alltid fördelar allting perfekt jämnt. Vissa äldre herrar trodde att detta innebar att den serien ägdes av personal på riksgäldskontoret. Hur många tärnings- och roulette-analogier jag än använde vägrade de ge sig.

 3. gammelmedia Says:

  Herrejistanes vilket bra program!
  Jag är dig evigt och evinnerligt tacksam för att du tipsa om det.

 4. kribjo Says:

  Tacka vet jag en gammal hederlig skivväxlare, där man ”skyfflar” (pseudoslumpmässigt!) stenkakorna själv innan man lägger på dem, och sen kan känna sig någorlunda trygg med de egna ögonens vittnesbörd om att inget fuffens sker under växlandet. De där pillriga små elektronerna är så mycket mer lömska!

  (Apropå slump och oordning avseende ordning och följd – är ”ordningsföljd” en taftologi, som allmänt kan ersättas med ”ordning” eller ”följd”?)

  • David Says:

   ”Ordningsföljd” är möjligen ett exempel på att man travar uttryck som ska förstärka det man försöker få fram — ”i saga och sägen”, ”sist och slutligen” — rent logiskt sett kan det tyckas överflödigt, men uppsåtet är väl att understryka att det är en jävla ordning på följden …

 5. Anders Says:

  För den som missat det finns det fler djupsinniga analyser om slump och evinnerlighet om man söker på youtube efter Pilkington on infinity

 6. Nam Says:

  The gamer that uses this method will twice his choice after
  each and every loss he incurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: