KAPITEL FYRAHUNDRAÅTTIOETT — vari vår hjälte ännu en gång urskuldar sig för att han aldrig uppdaterar

Ja, som ni märker är det klent med min närvaro på bloggen för tillfället. Skälet är att jag har en deadine svävande som ett damoklessvärd över mitt syndiga huvud, och även i övrigt är ansatt av yttervärlden som tycker att jag ska röra mig i den och göra saker.

Det borde ju inte helt utesluta ett eller annat litet virtuellt vykort till läsarna — men min hjärna är nu en gång en sån där gammaldags Frankensteinströmbrytare — ”knivomkastare” har Jocke Lindengren lärt mig att de heter — och inte en dimmer som kan vridas upp och ner beroende på stundens krav. Jag har helt enkelt bara lägena ”på” och ”av”.

Men för att ni ska ha något att roa er med under denna utdragna torkperiod (här blandar vi metaforer som om vi vore Tom Cruise i Cocktail) tänkte jag posta lite länkar till låtlistor som jag har gjort på Spotify.

Ja — precis som när det gällde Twitter föll jag till sist till föga och skaffade Spotify, allt för att kunna komma i åtnjutande av de skimrande musikskatter som gick att ana bortom mina vänners Spotifylänkar. Och sedan har jag ägnat en del tid åt att leta upp gamla favoriter och rekonstruera och utvidga tematiska samlingar som jag påbörjat i mp3-form.

Allt finns inte på Spotify — eller rättare sagt, ofta finns det låtar som jag aldrig stött på tidigare med favoritartister eller favoritteman, men många av mina käraste mp3-or lyser med sin frånvaro på musiknätverket.

I vissa fall har jag kunnat utvidga mina samlingar radikalt — så till exempel när det gäller jazz- och boogielåtar från fyrtiotalet som handlar om tåg:

Fyrtiotalets fascination för tåg

Här hittade jag nästan alla låtarna i min mp3-samling, och en uppsjö av nya höjdare — jag kan inte riktigt förklara varför jag är så förtjust i tåglåtar, helst med långa uppräkningar av stationsnamn, imiterade ångvisslor och en rytmik som för tanken till skenskarvar.

… eller finska låtar med österländskt tema:

Den finska orienten

Även här kunde jag raskt utöka min samling. Men jag hittade t ex inte Olavi Virtas finskspråkiga insjungning av den gamla jazzstandarden Caravan, utan bara Tuula Siponius Karavaani — outgrundliga äro Spotfys vägnar. Däremot fanns Olavis oöverträffade version av Istanbul och en del andra underbara finska femtiotalsschlagers som jag aldrig hade hört tidigare.

När det däremot gällde andra världskrigslåtar :

Andra världskrigs-pop

… saknades många av de låtar jag tidigare har nämnt här på bloggen — som Bomb Tokyo och Atom Bomb Baby, och fick ersättas av nyfunna stridslysta slagdängor.

Öh … hoppsan. Jag nämnde ovan att min strömbrytare bara har två lägen — nu råkade jag slå på den, och i stället för ett litet vykort från deadlineträsket (önskar ni vore här) har det råkat bli en längre epistel. Jag biter ihop och försöker avrunda det här så snabbt som möjligt med ett par avslutande Spotifylänkar:

På en mycket lantlig halvö

De mest agrara och bukoliska bitar jag har kunnat hitta från Sverige och Norge — ibland i versioner på båda språken, t ex såväl Resultat av plöjningstävlan som Resletat I Mesterpløying.

Det svenska sextiotalets sköna vardagstristess

Var tristessen trivsammare förr — eller känns det bara så när Monica Zetterlund och Towa Carson uppträder som idogt stencilskrivande sekreterare?

Ja — det finns ett gäng spellistor till, om ni har lust att botanisera på egen hand. För nu måste jag verkligen försöka slå om den här rostiga knivomkastaren till ”av” igen …

14 svar to “KAPITEL FYRAHUNDRAÅTTIOETT — vari vår hjälte ännu en gång urskuldar sig för att han aldrig uppdaterar”

 1. bark Says:

  Jag trodde aldrig jag skulle uppleva dagen när David Nessle refererade till Cocktail.

 2. embla Says:

  Min faster har i alla fall hetat Siv Larsson. Men hon jobbade på Domus, inte på kontor :)

 3. vistet Says:

  Jaha , nu står man här och skrapar på en ruta och försöker förstå.. ( när man är utan Spotify ). Istanbul … samma låt som They Might Be Giants trallar förtjänstfullt ?

  • David Says:

   Jag var själv i den situationen länge innan jag föll till föga och gav mig in i Spotifyträsket. Och, ja, det är samma låt: ”Why did Constantinople get the Works? That’s nobodys business but the Turks.” Eller som Cacka Israelsson sjunger i den sköna svenska versionen (som jag tyvärr inte har hittat på Spotify): ”Varför Konstantinopel lagts i burk, ja, det vet ingen annan än en turk”.

 4. vistet Says:

  Konservlyriken ovan påminner om .. ”Hammarby-Nisse är häärlig”

  http://korta.nu/ansiktsburk

 5. Fredrik Tersmeden Says:

  Vi väntar ivrigt på kapitel 482…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: