På cykeltur i de västra förorterna

Västra Göteborg. Det växlingsrika landskapet erbjuder både ödsliga industriområden, pietetsfullt bevarade miljonprojektslängor från sextiotalet och de oräkneliga betongtunnlar, viadukter och motorvägspåfarter som ger området mycket av dess pittoreska särart.

Låt oss äntra våra cyklar och ge oss ut på upptäcksfärd i denna förbisedda pärla, slumrande i storstadens skugga.

Redan strax innan Marklandsgatan stöter vi på Göteborgstraktens — ja, kanske hela Götalandsregionens — mest museala klotter: ”LEVE FNL”. Och om inte Stockholmarna lyckas hitta något bevarat ”MUSSOLINI UT UR ABESSINIEN”-klotter i någon gångtunnel i Slussen kan det faktiskt vara Sveriges mest ärevördiga graffito.

Vi passerar Marklandsgatans sjudande, kosmopolitiska folkliv och fortsätter mot Högsbo.  Snart ser vi Ghostworld-Netto på vår högra sida. Butiken är ständigt fylld av excentriska och vinddrivna existenser inbegripna i långa, surrealistiska dialoger. Alla verkar vara formgivna av Dan Clowes. Neka er inte nöjet av ett besök utan gå in, tjuvlyssna  och unna er någon dansk  delikatess — till exempel  Fedt med løg.

Vi fortsätter några hundra meter till och sedan tornar den upp sig till vänster om oss — plåtklädd och majestätisk: Pågenskrapan. Här bakas de kanelgifflar som är en stormande succé i hela Skandinavien. Doften av kanel är stark hundratals meter från skrapan, och omflutna av denna angenäma arom fortsätter vi framåt.

En halv kilometer längre fram är det dags att svänga till vänster under motorvägen. Här får vi chansen att uppleva en av områdets många karakteristiska betongtunnlar, en ädel skapelse i högmodern stil. Denna långa, svagt upplysta passage är en gåva från stadsplanerarna till västra Göteborgs alla sexförbrytare.

Vi skymtade Högsbo industriområde tidigare när vi såg Pågenskrapan — men nu befinner vi oss i hjärtat av denna oas. Mitt bland byggnaderna, omgärdad av taggtrådsstängsel, ser vi Prippsbryggeriets stora kloss sticka upp som ett  pilsnerns Fort Knox. Jag fantiserar ett ögonblick kring hur ett gäng företagsamma A-lagare utför en militäriskt koordinerad kupp mot den befästa byggnaden för att komma i åtnjutande av det gula guldet — ”Preppens”.

Sedan är det dags att vända hemåt. Jag och en mig närstående källa överraskas av ett störtregn och är blöta som hindifilmsstjärnor i ett monsunregnsdansnummer när vi äntligen kommer hem. Och ungefär lika uppspelta.

Tidigare bloggposter med etnografiskt tema:

Södra Västergötland 2007:

Etnografiska fältstudier

Småland 2008:

I det mörkaste Småland

I trollens kallförråd

Norra Västmanland 2008:

Affischer och fetischer

Annonser

17 svar to “På cykeltur i de västra förorterna”

 1. Helena Says:

  Gud vad vackert.

 2. J-h:n Says:

  De här miljöerna känns som om de bara väntar på att övergivas och börja förfalla så att de kan bli motiv i någon av Jan Jörnmarks kommande ”Övergivna platser”-böcker.

 3. Karina Pettersson Says:

  Mer sånt. Cykla mer! kanske österut nästa gång där man länge ligger tättintill E20.

 4. Steamboat Willie (@Steamboat_W) Says:

  Tja.. norr om Stockholm har vi grafitti om att ”Stoppa Kaitum”, men den blev tydligen inte stoppad eftersom den flyter än… eller om det var byn med samma namn som avsågs… Hursomhaver ett ärofullt musealt klotter.

 5. Martin R Says:

  Haha, perfekt tonträff på journalfilmsspeakern!

 6. David Says:

  Helena och Martin R: Jag tackar!

  J-h:n: Tänk, jag trodde att du skulle skriva att de bara väntar på att fyllas med kipple och androidfår … (vad gäller kipple är västra Göteborg redan rätt rikligt välsignat …)

  Karina P:
  Ja, jag och en mig närstående källa kommer sannolikt genomkorsa staden på olika ledder tills vår rutt ser ut som en rejält tilltagen bologneseportion på GPS-en

  Steamboat Willie: Kaitumklottret bör väl vara tämligen jämngammalt med ”LEVE FNL”, så just nu står det alltså oavgjort mellan de båda metropolerna.

  Fast rent stilistiskt vill jag nog hävda att Göteborg leder. ”Stoppa Kaitum” låter ju som om klottraren VILL att älven ska dämmas upp … som om han/hon/hen/het är en fanatisk förespråkare av älvreglering och vattenkraftens utbyggnad. Vilket kanske vederbörande var.

  Samma förmåga kanske klottrade ”SÅGA NER ALMARNA NU!”, ”AVFOLKA LANDSBYGDEN UTAN PARDON”, ”VI FLYTT!” och ”LADDA FORSMARK FYRA!” på alla tomma ytor i närmiljön …

 7. J-h:n Says:

  Eller ”knask”, som Roland Adlerberth översatte ”kipple”. Hm, kan man säga att stämningen är pre-postapokalyptisk?

 8. Gustaf G Says:

  Strålande! Mer urban upptäcksfärd önskas! Säg till om ni ska österut i stan så kan jag förevisa några sagolikt märkligt placerade cykelbanor.

  Apropå museala klotter: Under hela min uppväxt stod sloganen ”Latte 19 år” att läsa på gaveln till Bröderna Petterssons möbelaffär i Mönsterås. Jag minns att jag undrade många gånger hur gammal ”Latte” kunde vara nu för tiden. Det kändes som om grafitton hade sitt ursprung åtminstone i 1970-talet. Till sist blev dock huset ommålat och Latte försvann.

  Samma öde drabbade häromåret den legendariska parollen ”Balltorp Bettan är så bad!” som i många herrans år mött tågresenärer på väg in på Göteborgs C. Vet att jag sett det åtminstone sedan mitten av 1990-talet, men det känns som om det var längre sen ändå som unga fräcka brudar hette Bettan. Vem var hon? Vad gör hon nu? Denna gåta förblir för mig olöst och huset är nu rivet.

  I Falun finns ett klotter så legendariskt att det ersatts med en graverad skylt:
  http://emmylou.bloggagratis.se/2006/12/15/52225-slemyvonne/

  PS: Det var 2007 som vi var vilse i trollskogen, bäste bror. Inte 2008.

 9. bark Says:

  Stockholm borde kontra med det här. Fast det är ju förstås inte utomhus. http://www.youtube.com/watch?v=ymkZ4_eHius

 10. Tusse Says:

  Sommaren 1965 var en ung Tusse på besök i Ornässtugan i Dalarna (som var mycket gammal redan då) och upptäckte att någon hade ristat in bokstäverna ”LEF” i trappräcket. Av någon anledning fick han för sig att det ristades under franska revolutionen (1789-92) och betydde ”Liberté, Egalité, Fraternité”.

 11. David Says:

  Gustaf: Ja! Visa cykelbanorna! Jag och källan cyklade iofs till Alelyckan häromdagen och passerade dina och Lisas krokar på vägen, men vi såg inga särdeles sällsamma cykelstråk …

  Bark och Tusse (Tusse Bark? Var inte han med i sånggruppen Flickery Flies?): Okej. Det ena förslaget är visserligen inomhus, men ganska fantastiskt ändå, och det andra kan vara inkratsat av Jakobinklubben i Rättvik — eller möjligen en kille vid namn Leif som stavar lite spontanistiskt … Två tunga tronpretendenter är det under alla omständigheter …

 12. Tusse Says:

  TOSSE Bark ja. Har även gjort en insjungning av Åke Sandins ”Glöm inte höger” vilken dock inte blev lika känd som Plter Himmelstrands högerlåt ”Håll dej till Höger, Svensson”.

 13. Civilingenjör P Johansson Says:

  Och så finns det de som inte förstått vikten av att turista i sin hemort. Nog minns jag dessa tunnlar vid vilka även jag erfor en viss anledning till oro inför genomfarten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: