Kapten Stofil — tidningen som vägrar dö

Ja, nu har det alltså hänt igen. Tidningen vi lade ner för två år sedan är på väg att komma ut med ännu ett nummer. Jag vet inte riktigt hur det har gått till — förutom att vi har lastat över stora delar av skitgörat på förlaget Optimals oförbrännerliga eldsjäl Ingemar Bengtsson, och kallar publikationen för ”Kapten Stofils årsbok” för att förvirra våra motståndare (och oss själva).

Jocke har gjort ett episkt, artonsidigt Kapten Stofil-äventyr — Åska över Torslanda — som främst kretsar kring Åkes Hönökaka och fornnordisk mytologi (se omslag ovan). Joakim Pirinen har skänkt oss två superba skapelser: tre sidor om Julklapparnas julafton och en sida om Det verkligt döda parets jul.  John Anderssons synapser fortsätter spraka sällsamt i serien Spirit luft. Daniel Ahlgren utforskar sitt eget superhjälteuniversum i den tolvsidiga Kaninmannen. Dessutom bidrar Camilla Forsman med två sidor Jarl, och Nicolas Krizan har gett oss fyra sidor om Strindberg som superhjälte.

Själv har jag tecknat fem sidor Scener ur H P Lovecrafts outsägligt torftiga liv — jag hade gärna gjort något längre, men jag har suttit med näsan i John Lennons brev (som jag har översatt åt Norstedts) stor del av vår och sommar och hann dessvärre inte pressa fram något mera storslaget.

Men som sagt — Jocke håller ju fanan högt när det gäller den svepande epiken. För att inte tala om Martin som slår på stort med en monumental artikel om TV-serien Kullamannen från 1967 — han utforskar denna för vår generation oförglömliga ungdomsrysare ur alla upptänkliga vinklar i en lång artikel, och som om det inte skulle räcka har han och Fredrik af Trampe dessutom sett till att göra uttömmande intervjuer med regissören och manusförfattaren Leif Krantz, samt tre av de barnskådespelare som medverkade i serien (okej — det lät konstigt. Jag förtydligar: de är inte barnskådespelare längre. Det hade ju varit direkt pinsamt.)

Martin Kristenson ÄR farbror Ludvig (en sinister gestalt i Kullamannen, för er som är födda efter 1962) — i fonden ser vi Kullabergs fyr …

Visst ja — jag höll på att glömma att jag faktiskt har skrivit en artikel i Stupidoblocket också, den handlar om EC-förlagets sällsamma beslut att ge ut en serietidning helt ägnad åt psykoanalys 1955 …

Och nu kommer vi ner till mässingsspiken (som vi översättare säger): Årsboken kommer ut lagom till bokmässan 2012, och där finns den förstås att köpa i Optimals monter — den som av förståeliga skäl springer och gömmer sig när någon säger ordet ”bokmässan” kan istället skicka efter volymen från Optimal press — såvitt jag kan se finns den inte att förhandsbeställa än, men jag lovar att uppdatera den här bloggposten när så sker och förse er med lämpliga länkar … eller kanske skriva ännu ett inlägg där jag skamlöst slår mig för bröstet och joddlar som Tarzan  …

26 svar to “Kapten Stofil — tidningen som vägrar dö”

 1. bark Says:

  Ännu ett verk av pur kärlek!

 2. Magnus Says:

  Fantastiskt kul! Hade senast i går Stofilabstinens och gick och hoppades på ett nytt julalbum. Och nu får vi årsboken.

 3. Henrik Says:

  Skriv ett nytt inlägg när den går att beställa. Om du redigerar det befintliga syns det inte för oss som följer genom RSS-flödet.

 4. Hanna Strömberg Says:

  Hurra!

 5. lars jensen Says:

  Fantastiskt! Finns ett datum sagt?

 6. David Says:

  Hanna: Hurra själv!

  Lars: Tidningen är på tryckeriet i skrivande stund, och förväntas finnas ute till försäljning åtminstone till bokmässan, som i år äger rum 27 – 30 september

 7. JennyB Says:

  Oooh! Visst är det Mildred, Mordred och Cynthia från Witching Hour på översta bilden?

 8. Martin R Says:

  VILL HA! Skriv ett nytt inlägg när man kan köpa så att vi slipper OCD-kolla det här!

 9. David Says:

  Jenny B: Ledsen att göra dig besviken, men jag tror att det är de välbekanta nornorna Uld, Skuld och Verdandi.

  Martin R: Jag utfäster mig härmed att skriva en bloggpost så snart jag vet något, på det att din OCD ej ska blomma alltför frodigt …

 10. Civilingenjör P Johansson Says:

  Jag är eld och lågor!

 11. Gustaf G Says:

  Ett enfaldigt leve! Hurra!

 12. Tusse Says:

  Själv minns jag Kullamannen trots att jag är född 1957.
  Apropå Kapten Stofils återuppståndelse: innebär det att man på nytt kan få tag i di där môskasera (muskaserna) som man kunde beställa på postorder när det begav sig?

  • David Says:

   Jag vet inte riktigt hur det är med môskasförsäljningen numera — i princip har vi väl avvecklat vår postorderverksamhet, och vi har inte längre något eget stånd på bokmässan. Så jag befarar att du blir tvungen att skörda dina egna môskasar …

   • Tusse Says:

    Det innebär alltså att jag aldrig någonsin kommer att få veta hur de där moskaserna smakade … solmogna timmerstockar va?

   • David Says:

    Ett slags timrets motsvarighet till surströmming, skulle jag säga …

   • Tusse Says:

    Då *var* det alltså moskaser jag såg på den dagliga skogsrundan!
    Vågade dock inte smaka på dem (av någon anledning har jag fått för mig att de är något slags cocktail-tilltugg).

 13. Farbror Melker Says:

  Tack, då har man någonting att se fram emot i höst! I synnerhet som min imitation av doktor Miller brukar göra stor lycka i sällskapslivet.

 14. Ahrvid Engholm Says:

  Kanske något för Nyheter från Stupido. Unga japanskor, modell anime-utklädda med kortkorta kjolar, som sjunger tyska Eurovision-schlagern ”Djingis khan” med stor entusiasm (fast på japanska):

  Att denna sång inte vann Eurovision-spektaklet är obegripligt. I tyska versionen alltså.

  –Ahrvid

  Ps. ”Kullamannens” efterföljare, ”Kråkguldet”, spelades in i min gamla skola i Hässelby Villastad. Unge hjälten Staffan Hallerstam gick i en parallellklass till mig i gymnasiet… (Glömde att ta autograf.)

  • David Says:

   Jag föredrar den brutala finska versionen, tror jag — trots att åsynen av en marschbataljon av mangafjortisar gör ett lätt överväldigande intryck. Och ”Staffan Hallerstam gick i min parallellklass” är ett av de bästa kändisskryt jag hört på länge — endast överträffat av min gamla redaktör Klas Danielsson som en gång anförtrodde mig ”Stenbergapyromanen var min klassföreståndare” …

   • Fredrik Tersmeden Says:

    Och jag hade killen som spelade huvudrollen i stillbilds-TV-serien ”Kalle Vrånglebäck” gående en klass eller två över mig i grundskolan. I vart fall hävdade ryktet att det var han.

 15. Kapten Stofils årsbok 2012 — nu hos välsorterade internethökare « David Nessle Says:

  […] en del av er minns lovade jag att hojta till här på bloggen när den nya årsboken gick att beställa på nätet. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: