Nya strövtåg med Den maskerade proggaren bland kommunismens ruiner

Bland alla de grå monumenten från kommunisttiden under förra resan smugglade vi även in en och annan mera oortodox, ortodox sevärdhet — som den här gyllenskimrande kyrkan. (Foto: Dan Andersson)

Som jag nyligen nämnde är en ny Lettlandsresa under uppsegling — även denna gång i regi av Herodotos resors båda eldsjälar Ola Olsson och Arthur Sehn (Ola kommer även att vara ciceron på resan, tillsammans med den som mödosamt hackar ned dessa rader).

Tidpunkten har dock hunnit halka iväg en smula sen jag skrev det förra inlägget — nu har vi spikat 3 – 7 april 2013. Det är alltså detta som gäller — inte de andra datum som jag yrade om.

På Herodotos hemsida finns detaljerad information om programmet och hur man anmäler sig — ni hittar den genom att klicka HÄR.

Rigas hamninlopp — Blade Runner möter Jan Lööfs Skrot-Nisse — är smått oförglömligt. Jag tänker på det varenda gång jag hör dem säga ”Rigabukten” på sjörapporten …

Priset är denna gång ännu mer överkomligt än tidigare — bara 4650 kronor för att uppleva några öststatsmässigt gråmulna förvårsdagar i Riga i sällskap med mig och Ola Olsson. (Detta om man väljer att boka Proletärpaketet — vi har ett mera påkostat Koryfépaket för den som vill lyxa till det en aning — det kostar hela 5950 kronor).

Karta över fosterlandet med röda lampor — del av den Strangelovebetonade inredningen i lettiska regeringens atombunker.

Förutom ett antal favoriter i repris från förra resan kommer vi dessutom att besöka den lettiska regeringens hemliga atombombsbunker (”hemlig” används här i den bekanta kvällstidningsbetydelsen ”inte alls särskilt hemlig längre”). I bunkern har klockans visare frusit fast på Fem Minuter i Globalt Atomkrig – hela anläggningen är ett välbevarat mausoleum över det kalla krigets köldrekord.

Ligatnesanatoriet i Gajunadalen. Lyx! Komfort! Öststatsarkitektur! Denna pärla har allt!

Dessutom kommer vi att bo på samma lettiska regerings lyxiga sanatorium för partitoppar i den skogiga Gajunadalen (ordet ”lyxig” används här i den sensovjetiska betydelsen ”inte så där jättelyxig”.)

Stalinskrapan flankerad av en skruv och spik-butik.

Segermonumentet över det Stora Fosterländska Kriget får en allt att känna sig bra liten.  Detta fosterländska krig är för övrigt ungefär samma sak som andra världskriget, med den distinktionen att det alltid uppges ha utbrutit 1941 — i samma stund som tyskarna inledde Operation Barbarossa och Molotov-Ribbentrop-pakten brakade samman. (Foto: Dan Andersson)

I övrigt kommer vi — precis som förra gången — att besöka Den Lettiska Vetenskapsakademins Hus (i folkmun kallat ”Stalins födelsedagstårta”), ett förbluffande välbevarat praktexempel på den storslagna Stalinstilen från tidigt femtiotal, titta närmare på Rigas kosmonautfuturiska TV-torn, beskåda monument som belyser Lettlands skiftesrika historia — från frihetsmonumentet i nationalromantisk art noveau-stil till den strömlinjeformade skulpturen av Lenins livvakter och det monstruösa, förfallna monumentet över Det Stora Fosterländska Kriget.

Stalins zillimousin — i baksätet anas en skyltdocka föreställande en viss georgisk despot — en éminence grise, eller griseminens, vilket man nu vill.

Givetvis besöker vi också Rigas bilmuseum och hälsar på Maksim Gorkijs Lincoln, Stalins Zillimousin och den Rolls Royce som Brezjnev personligen lyckades frontalkrocka under en sannolikt något fulltankad bilfärd genom Moskva — plus många andra unika öststatsfordon i de fantastiska samlingarna.

Askungens dilemma: ”Min Buck Rogers-raket förvandlades just till en sovjetisk pumpa”.

Och själv håller jag förstås föredrag kring det kalla krigets och kommunismens estetik — både ur ett västligt och östligt perspektiv och exemplifierar med många bilder och en och annan filmsnutt. Dessutom misstänker vi starkt att det kommer att kåseras kring beröringspunkterna mellan den socialistiskt heroiska stilen, nazismens storvulna stil, och superhjälteseriernas estetik — alla tre produkter av det turbulenta trettiotalet.

Mer av allt! Ännu längre föredrag! Ännu mer rörelseoskarp föredragshållare! De nya strövtågen är hårt produktutvecklade. (Detta foto är från förra resan, och taget av Dan Andersson).

Allt detta och mycket annat kan ni som sagt få uppleva till NÄRMAST KUSLIGT LÅGA PRISER (ja — jag är medveten om att jag har börjat låta som Galne Gunnar) — ynka 4650 kronor för budgetversionen och endast 5950 för lyxversionen (som ni kanske redan har gissat rör det sig snarast om ”lyx” i en sensovjetisk bemärkelse).

Med risk för att verka aningen tjatig länkar jag även denna gång till bloggposter om förra resan, för den som vill bilda sig en bättre uppfattning om vad ni har möjlighet att uppleva:

På motormuseet i Riga
Mitt livländska leverne
Sagan om gumman, katten, hunden och TV-tornet
I Stalinskrapans mörkaste prång
Den fantasifulle ingenjören och hans vanartige son

Ett litet tillägg: Resan hade inte hunnit ligga ute många minuter på Herodotos webbplats innan två av resenärerna från förra resan hörde av sig och beställde ”två koryfépaket, tack”. Och det känns ju glädjande att vissa resenärer vill upprepa upplevelsen. Vi kan tyvärr inte sälja fler resor än vi har platser i bussen, så om man vill vara säker på att få komma med är det nog idé att inte vänta för länge med att anmäla sig …

6 svar to “Nya strövtåg med Den maskerade proggaren bland kommunismens ruiner”

 1. Tusse Says:

  Måste säga att den sovjetiska trampbilen Raketa designmässigt slår allt jag dittills sett i cykelbilsväg.

 2. Mina nya Strövtåg bland kommunismens ruiner rycker allt närmare …. « David Nessle Says:

  […] (Min förra text om evenemanget återfinner ni HÄR) […]

 3. เครื่องนวดหน้า Says:

  If you are attacked, if the bear actually does contact you.
  Effect of medical honey on wounds colonised or
  infected with MRSA. Step 2 on How to Paint a Clown Face: Apply the Clown Smile and Nose.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: