Kläderna göra mannen

Duse Före

”Åh Nej! Pingvin till middag idag igen! ” Ett något modstulet — för att inte tala om solkigt — sällskap, bestående av förskingrade delar av den Nordenskjöldska sydpolsexpeditionen 1901 – 1903. Deras skepp har fastnat i packisen och krossats av själva köldens krafter, men de har lyckats ta sig i land och övervintrar nu på en plats med det aningen ironiska namnet ”Hoppets vik”.

Från vänster till höger ser vi den norske sjömannen Toralf Grunden, paleontologen och geologen Johan Gustaf Andersson, och expeditionens kartograf  Samuel August Duse.

Kartografen kan skatta sig lycklig till att han i alla fall inte hette Salomon August i förnamn som polarforskarkollegan Andree, som hade avlidit i all stillhet i sin sovsäck på vitön bara fem år innan olycksbrodern gjorde strandhugg i Hoppets vik.

Duse Före närbild

Nej — Duse ser faktiskt inte riktigt presentabel ut. Men låt Nordenskjöld hitta sina förlagda polarpolare något år senare och förse dem med tvål, rakkniv, Dr Müllers preciosa att hälla i håret, en klick mustaschvax och — voilà

Duse Efter

Genast betydligt bättre. Ja — vi glömde visst nämna att Duse även var löjtnant — sedermera major. Men hans främsta äretitel måste nog ändå vara den som en av den svenska detektivlitteraturens pionjärer — 14 böcker skrev han om sin hjälte, privatdetektiven Leo Carring, de flesta under tjugotal och tidigt trettiotal.

Duse Nattens gata-fad1b6b6

Duses deckare är för övrigt riktigt nöjsam lektyr — späckade av slutna rum, stilettkäppar, mystiska maskerade män, busar som låter meddela  att de har blivit ”hånkade av bylingen” — för att nu inte tala om alla dessa ”fullfjädrade jäntor”, ”skarpa bönor” och i vissa fall rentav ”Tuttenuttor” som vandrar iförda ”supékappa” genom ”Nordiska Kompaniets ljushall” eller är ute och ”jazzar” natten lång. Jag har med stor behållning läst ett halvt dussin av Duses arbeten och har en extra anledning att glädjas åt att han kom helskinnad — om än en smula garvad — från Hoppets Vik …

Otto_Nordenskjöld

”Nej, nej nej … Nordenskjöld! Med j! Just det.”

Liten anmärkning: Sydpolsfararen Nordenskjöld bör inte förväxlas med nordpolsfararen Nordenskiöld, Nordostpassagens upptäckare — dessa den Oscariska polarfararvärldens Dupontare delade broderligt hemsifärerna mellan sig.

Annonser

23 svar to “Kläderna göra mannen”

 1. schleiermacher Says:

  Yttermera vetande kring Duses person får man i Ord och Bild nr 5 2001, där jag rafflande avslöjar att det var Duse i rollen som lektör som låg bakom att Frans G Bengtssons föga panegyriska Andréeartikel blev refuserad 1930 ur samma tidskrift.

  • David Says:

   Dessa polarfarare som har förnamnsinitialerna S. A. håller förstås ihop — intressant! Din text finns inte händelsevis i digitalt skick i något av nätets mera svårtillgängliga hörn?

 2. Bengt O. (@eklipspringer) Says:

  ”Herrn får ta en dusch
  utav Dr Müllers Preciosa i sitt hår.”

  (Ur ”Sorglösa Brunn” Povel Ramel)

  Har också läst Duse men hade ingen aning om den spännande
  bakgrunden.

  • David Says:

   Ah — du satte förstås referensen direkt. Jag borde förstås ha fortsatt med ”Lite pommerskt vax / jag är färdig strax” för ordningens skull. I övrigt gläder det mig att du hör till Duseläsarnas såvitt jag kan bedöma tämligen selekta skara …

 3. Martin Says:

  Nä nu alltså… ibland blir läget så infernaliskt allvarligt att man bara MÅSTE gå in med rödpennan. Det ska vara ”Herrn BÖR ta en dusch” och ”NI är färdig strax”. Skärpning pojkar. Å andra sidan har jag aldrig ens hört talas om Duse, så i övrigt ligger jag lågt.

  • David Says:

   Tack för att du håller ordning på våra prepositioner och pronomina. Ännu en gång bevisas det som jag länge har vetat — risken för felcitat är aldrig större än när det gäller texter som man är helt övertygad om att man har full koll på …

 4. thomas E Says:

  Känsliga läsare bör kanske hoppa över Leo Carring romanen Antisemiten.

  • David Says:

   Ja — den hör till det dryga halvdussin Duseromaner som jag inte har läst, så jag törs inte yttra mig om precis hur anstötlig den kan förväntas vara.

 5. Bengt O. (@eklipspringer) Says:

  Trackback eller vad det heter:

  http://flarnfri.blogspot.se/2012/12/liten-tavling-pa-flarnfri.html

 6. Gustaf G Says:

  Tack för upplysningen att det funnits två Nordenski/jöldar, det hade jag ingen aning om. Har länge levt i den felaktiga tron att de var en och densamme.

  Jag lät för övrigt nyligen tatuera in ett fartyg med både segel- och ångdrift som en hommage till Nordenskiöld och hans Vega. Andrées ballong är ett framtida projekt. Det är något visst med dessa svenska polarhjältar och deras vilja att riskera sina liv för möjligheten att placera en unionsflagga i toppen av en snödriva.

 7. Red. Says:

  Duses inte helt oävna roman ”Doktor Smirnos dagbok” kan läsas på Litteraturbanken – länk nedan. Man kan också läsa mer om tidiga svenska deckarromaner i en presentation av Dag Hedman: http://litteraturbanken.se/presentationer/specialomraden/DenTidigaSvenskaKriminalberattelsen.html

 8. Red. Says:

  Länk ovan, borde jag skrivit, samt ber hovsamt om ursäkt för självreklamen.

 9. Red. Says:

  PS: Den finns just nu bara som etext, men kommer att bli tillgänglig som epub i februari.

 10. Uttag från Litteraturbanken « David Nessle Says:

  […] kommer kanske ihåg att signaturen Red. gjorde reklam för Litteraturbanken i en kommentar till bloggposten om S A Duse. Den svenska deckarnestorn finns bara som e-text  på nätet, och alltså inte ännu i epub-form […]

 11. kris08 Says:

  Ursäkta, men ”paleontologen och geologen Johan Gustaf Andersson” hette Johan GUNNAR Andersson (alias Kina-Gunnar)!
  Mer känd för sitt pionjärarbete inom malmgeologi, paleontologi, etnologi och arkeologi i Kina, (bl a Pekingmänniskan).

  • David Says:

   Ah — jag tar ditt ord för det! Jag måste ha sluntit med hjärnan. Noterar f ö att du har hållit liv i bloggen senaste veckan genom att med oförtröttlig folkbildarnit korrigera små snedsprång i gamla texter och kommentarer — ytterst vällovligt!

   • kris08 Says:

    Tja, det kan väl anses ursäktligt att inte känna igen honom på bilden.
    Man blir i alla fall imponerad av hur mångsidiga de var på den tiden. Dagens forskare ter sig betydligt mer insnöade. (Ursäkta!)
    Jag har noterat att ett litet snedsprång ofta kan leda till helt nya intressanta stigar i dessa marker som hör till de angenämaste i den virtuella djungeln.

 12. Red. Says:

  Nu finns alltså Dr. Smirno och ett gäng andra verk (uppåt 500 st) som epub på Litteraturbanken – bara att hämta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: