Under asfalten blommar Plantageneten II — Son of Yorick

The skull of Richard III

Now is the winter of our discontent made glorious summer by this son of Yorick

Som den välinformerade Vistet meddelade i en kommentar här på bloggen häromdagen är det alltså numera fastslaget — det var verkligen Richard den III:s kvarlevor som de hittade under en parkeringsplats i Leicester i början av September 2012.

Detta har man kunnat klarlägga genom att jämföra mitokondrisk DNA från Michael Ibsen som är släkt i rakt nedtigande led på mödernet med den siste plantagenetkungens syster (sexton generationer har det hunnit gå sedan sent fjortonhundratal).

UK - King Richard III Discovery

För er som är ännu mer hardcorehumanister än jag: mitokondrier är som små självständiga celler som är inlåsta i de större cellerna och inte blandar sin DNA vid parning — män kan inte föra dem vidare till sin avkomma. Men Michael Ibsen har alltså precis samma mitokondrier som den mordiska medeltidskungen, eftersom han fått dem matrilineärt från lilla mamma.

King Richard III

Philippa Langley — av The Guardian kallad ”Richard III-entusiast”  — smeker sin hjältes korpsvarta lockar

Det kranium som har legat i den bördiga myllan under parkeringen sedan slutet av augusti 1488 har dessutom redan hunnit blomma upp  i en rosig rekonstruktion gjord av Caroline Wilkinson, professor i ”craniofacial identification” vid universitet i Dundee.

Och förutom att den återskapade Richard — i likhet med många andra vaxdockehuvuden — ser ut att vara folkbokförd i Uncanny Valley så är han faktiskt rätt lik de samtida porträtten på konungen. Fast det mest förbryllande är nog  hur lik han har råkat bli Laurence Olivier i rollen som Richard:

A facial reconstruction of King Richard III

Pigmenteringen, galoschhakan, de mandelformiga ögonen — det är nästan så man börjar misstänka Caroline Wilkinson för att ha blivit en smula vilseledd av gamla matinéminnen under arbetets gång …

(En tidigare post om Richard III hittar ni HÄR. )

6 svar to “Under asfalten blommar Plantageneten II — Son of Yorick”

 1. Fredrik Tersmeden Says:

  Men hur rekonstruerar man ett hatt utifrån ett kranium?

 2. Fredrik Tersmeden Says:

  EN hatt så klart och inget annat. Fingrarna går stundtals snabbare än hjärnan…

 3. jlindengren Says:

  Laurence Olivier ÄR Richard III…

 4. kris08 Says:

  Den framgångsrika faciala rekonstruktionen beror utan tvivel på ilsket enveten övning:

  ”Henry Tudor defeated Richard III at Bosworth Field. Since then, many Ricardians have expressed a wish to rearrange his face.”
  http://www.r3.org/alexwarp/henry7.html

 5. Magnus Carlsson Says:

  Hej!
  Jag önskar inte kommentera ditt senaste inlägg utan i stället fråga (då jag inte lyckats hitta din mailadress) varifrån du fått kännedom om, att en ung John Botvid hjälpte S A Andrée med ballongen Svea i Västergötland (sommaren 1894)? Jag forskar just kring Fraenkel och kan berätta, att skälet till att han fick rollen var att Troell inte i Sverige fann en bra skådespelare som var längre/kraftigare än Max von Sydow utan fick gå över kölen (muntlig uppgift till mig från S A Ousdal).

  • David Says:

   Hej — och ursäkta dröjsmål med respons. Jag skyller på enveten förkylning. Uppgiften om Botvids ballong-bragd härrör från hans egna memoarer, som jag läste för ett antal år sedan. Jag minns inte titeln — och har inte volymen tillgänglig — men jag tror bara han skrev en minnesbok, och i så fall måste det röra sig om ”Beatas pojke” — den finns dessvärre inte tillgänglig varken på Bokbörsen eller Antikvariat.net just nu, men väl på Stockholms Stadsbibliotek …

   https://biblioteket.stockholm.se/titel/42172

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: