Titanen från Krypton fyller 75

ActionComics1AP85

Ibland har träfiberrikt papper med dåligt färgtryck på en oväntat brant värdestegringskurva. Tidningen ovan torde inte längre gå att köpa för omslagspriset.

Som ni ser står det även ”juni 1938” — men det är inte helt  sanningsenligt. I juni hade tidningen redan varit ute i en dryg månad , för den publicerades nämligen den 18 april 1938.

Och det innebär i sin tur att Stålmannen fyller 75 i dag. Det är bara att gratulera! Det har gått bra för grabben som färdades hela vägen från planeten Krypton som spädbarn i en liten rymdraket, utan ett enda blöjbyte (den förtätade doften i kapseln bör ha fått de hygieniska problemen på Apollo 8 att förblekna).

5035

Författaren Michael Chabon har talat om Stålmannenmyten som en allegori över flyktingens livsvillkor. Den gamla världen — Krypton (Europa) — förintas, av en oro som  är av geologisk (politisk) art. Två föräldrar med vagt hebreiskklingande namn — Jor-El och Lara — sätter ut sin lille pilt i vassen så att inte Farao ska döda honom tillsammans med resten av Israels söner — eller skjuter iväg en raket i sista sekunden, menar jag.

Unge Kal-El kommer till den nya världen, USA, där han byter till ett amerikanskklingande namn, i likhet med åtskilliga invandrare som passerar immigrationsmyndigheterna på Ellis Island.

Och som så många som tvingats byta land och liv har han en dubbel identitet — utåt är han Clark Kent, men innerst inne är han Kal-El.

En enda gång har Den maskerade proggarens och Stålmannens vägar korsats — det var när Proggaren skulle infiltrera Tomtens verkstad och begav sig till Nordpolen på själva julafton …

Proggaren möter Stålmannen 1 Proggaren möter Stålmannen 2

Ja — som ni märker riffar jag lite på Chabons idé om Stålmannen som immigrant. Resten av berättelsen återfinner ni i albumet Den maskerade proggarens stora röda.

Men Stålmannenmyten inrymmer även tendenser av en närmast motsatt art — engelskans ”Superman” betyder ju ordagrant ”Övermänniska” eller för den delen ”Übermensch” — och den granithårda mannen med de smala ögonspringorna kan  även ses som ett exempel på trettiotalets något osunda vurm för  stora starka män och antidemokratiska idéer.

I Stålmannens stamtavla intar även pulphjälten Doc Savage en framträdande plats — även om man kan diskutera om han är Kal-Els illegitime fader eller något slags avsigkommen morbror.

Denne övermänskligt starka och klyftiga individ figurerade främst i det pulpmagasin som bar hans namn —  en sadelhäftad tidning, tryckt på mycket uselt papper som i varje nummer innehöll en hel roman om den superlativt begåvade doktorns bravader.5030

Doc Savage kallades tillochmed för en ”Superman” — men inte nog med det …

5025

… han har dessutom en Ensamhetens Fästning  på Nordpolen — och den heter rentav ”Fortress of Solitude”, precis som Stålmannens tillhåll  …

(Ja — Doc Savage är visserligen en vanlig jordmänniska och så tillvida ingen superhjälte i modern bemärkelse — men parallellerna mellan honom och Siegel och Shusters snillefoster är ändå rätt bestickande, som ni ser.)

59203998

Superman1

I Sverige kallades Kal-El för Titanen för Krypton när han första gången dök upp i Jules Verne-magasinet 1940. Den svenska färgläggaren lät av någon anledning pietetsfullt bli att färglägga hans långkalsonger, som hade den rätta, vagt ljusgula Isabellafärgen under stor del av fyrtiotalet. Kalsongerna byttes inte ens när både tidningen  och Titanen ömsade namn efter några år och blev  …

jvmstlm

Själv har jag fascinerats av Stålmannen sedan jag blev läskunnig — och den period i Kal-Els liv som intresserar mig mest är utan tvekan de udda åren från sent femtiotal och fram till sent sextiotal när tidningen verkade framställas av en kommitté av subversiva supersurrealister — klimaxet  på en s k ”Silver age”-perioden. Den har jag avhandlat tidigare här på bloggen, som minnesgoda läsare möjligen erinrar sig …

https://davidnessle.wordpress.com/2007/03/06/supersmaborgare/

https://davidnessle.wordpress.com/2008/11/13/aterkomsten-till-bisarrovarlden/

… och jag misstänker starkt att jag kommer få anledning att återkomma till den igen …

Så — ännu en gång — stort grattis, Kal-El lelle!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: