Historien om den otursförföljda tursymbolen

6a00d834bff11969e20120a5f16a3f970c-800wi

Swastikan för tur med sig, hette det förr om åren. Och tur torde man behöva om man är djärv nog att ge sig upp ovan molnen med hjälp av den nyuppfunna tyngre än luft-teknologin — därför kan man ju förstå om pilot-pionjärer som Matilde Moisant nedan ville ha ett trevligt litet smycke med en swastika på för att besvärja aviationens gudar …

matilde moisant

Matilde var inte ensam bland de tidiga flygarässen om att ha swastikor i kabinen för att få tur — vilket i sin tur kanske förklarar varför både det lettiska och det finska flygvapnet försåg sig med  förhållandevis förvirrande symboler under mellankrigstiden:

nationalitetsbeteckningar på flygplan wwII

Lite svårare är det kanske att förklara swastikans omåttliga popularitet bland kvinnliga kanadensiska hockeypionjärer — under tio- och tjugotalet bufflade  två olika hakkorsprydda lag in varandra i sargen. Såväl The Edmonton Swastikas från Nova Scotia …

Edmonton hockey

… som flerfaldiga mästerskapsvinnarna Fernie Swastiskas från Brittiska Columbia — understundom lite kärleksfullt kallade ”Fernie Swassies” …

FernieSwassies Fernie-1

Ja — det var faktiskt Fernie Swassies som slet åt sig mästerskapstiteln 1924 efter en hård drabbning med Vancouver Amazons …

Vancouver_Amazons_hockey_team

A36669-Amazons

(Inte för att detta har det minsta att göra med bloggposten i övrigt — men jag kan helt enkelt inte få nog av kvinnliga Kanadensiska crosscheckingpionjärer …)

Men swastikan kan även — också aningen otippat — stå för rena underkläder åt Leopold Bloom och hans k. hustru. Detta genom Swastika Laundry — enligt egen uppgift Dublins bästa tvätteri.

swastika-laundry

Swastikatvätteriet stoltserade även med tjusiga, klarröda bilar.

swastika-laundry1

När Heinrich Böll befann sig i den iriska metropolen på femtiotalet fick han en sällsam flashback när han en kort stund trodde sig se nazitidningen Völkischer Beobachters röda, swastikaprydda leveransfordon på Dublins gator — sedan insåg han att bilarna hade ren tvätt i påsen.

Asea-2

Men den mångtusenåriga symbolen från Indusdalen kan även visa sig vara en garant för ”förstklassig kvalité af svensk tillverkning” — det vill säga vara ett bevis för att ens elektr. maskiner är tillverkade av Allmänna Svenska  Elektriska Aktiebolaget i Västerås.

Eller så har man köpt en produkt från Kandadensiska Swastika Drug Company — som ilsket ber nationalsocialisterna att släppa såväl sargen som symbolen, med hänvisning till att de har använt den sedan 1922.

swastika_drug_company_hilter_be_damned_All_the_world_loved_Swastika_before_WWII-s368x239-100098-580

Ja — NSDAP började i och för sig använda sig av hakkors redan runt 1920, men å andra sidan ligger faktiskt Swastika drug Company i en litet samhälle i Ontario som sedan 1908 har lystrat till namnet …

Swastika_ON

Namnet väckte en del ont blod i Ontario under krigsåren, och man försökte även från högre ort få Swastika att byta namn till det betydligt mindre axelmaktsvänliga ”Winston”. Men det gläder mig att rapportera att Ontarioorten faktiskt framhärdar än idag med att heta hakkors.

De goda Swastikaborna förefaller dela  det lokala apoteksbolagets åsikt: ”Damn Hitler — så här har vi hetat i alla tider!”

De byter inte namn — lika lite som Clara Bow faller till föga för grupptrycket och tar av sig sin fräcka solkorshatt …

tumblr_lxb0v4ODPc1qbjhk7o1_1280

Annons

23 svar to “Historien om den otursförföljda tursymbolen”

 1. vistet Says:

  Första gången i Nepal & Ladakh blev hakkorskaos för mej. Nu har det blivit bara mysfaktor i rätt sammanhang , men det kan fortfarande bli rörigt ibland :

  http://vistet.posthaven.com/harfon-och-nazisttelefoner

 2. kris08 Says:

  Scouterna använde symbolen sedan 1910-talet. Antagligen för att grundarna sett den vid tjänstgöring i Indien.
  Här finns lite fler trevliga vykort och märken:
  http://web.archive.org/web/20110614021806/http://www.scouting.milestones.btinternet.co.uk/badges.htm

 3. Sirni Says:

  Eimskip hadde swastika (torshammar) som logga enda tills 1989. http://murderiseverywhere.blogspot.com/2010/03/hotel-identity-crisis.html
  http://eimskip.is/IS/Um-Eimskip/saga_eimskips/default.html
  Nu har även swastikan på husväggen blivit gömd bakom en skylt med årtalet 1919 i en illa passande font.

 4. Karl Says:

  Litet synkronicitetsaddendum: finska flygvapnets hakkors kom via Carl von Rosen, som anammat hakkorset som sitt personliga sigill redan vid sekelskiftet. Han kom sedermera att bli nazist, vilket får mig att tro att kausaliteten går i den riktningen; hakkors orsakar nazism, inte vice versa.
  Hursomhelst donerade von Rosen ett swastikaprytt flygplan (Thulin D, ett licensbyggt Morane-Saulnier type L) till Finland. De vidskepliga finländarna som ditintills inte haft några flygplan såg troligen detta som ett järtecken, och införde det som sitt vingmärke.
  Därefter anställde han det tyska flygarässet Hermann Göring, presenterade honom för svägerskan Carin (med känt resultat) och grundade Nationalsocialistiska Blocket.
  Jag förstår inte varför History Channel inte har producerat en hel dokumentärserie om von Rosen. Han måste ju uppenbarligen ha haft kontakt med utomjordingar.

  • kris08 Says:

   Nej, det var Carls far Erik von Rosen som gillade hakkors och donerade Finlands första flygplanet (1918). Fast Carl von Rosen donerade faktiskt också ett plan, som byggdes om till bombplan. Han flög själv en bombräd mot Sovjet med det.
   Carls flygintresse väcktes när han fick följa med Göring på en flygning. Han byggde upp Etiopiens flygvapen vid Italiens anfall och påstås ha hjälpt Göring föra ut pengar och värdesaker ur landet. .
   Jo, visst skulle han/de förtjäna en dokumentärserie!

   • Karl Says:

    Förlåt, adelns namn förvirrar mig. Swastikören hette Carl Gustaf Eric, men Eric var mycket riktigt hans tilltalsnamn. Både hans son och hans far hette Carl Gustaf. Det är lätt att gå vilse i denna snårskog av Carl Gustafer.

 5. vistet Says:

  Mera utom & inomjordingar : SS Haupsturmfuhrer Ernst Schäfer på midddag i Lhasa 1938 , i ( åtminstone Himmlers förhoppning ) sökande efter den ariska rasens ursprung , och vägen till den underjordiska staden Agharta mm :

  http://korta.nu/swastikadinner

  Några år tidigare så red Schäfer med OSS ( föregångaren till CIA) officern Brooke Dolan

  http://korta.nu/dolantibet

  som skulle återvända till Tibet 1942 med Tolstojs barnbarn

  http://korta.nu/tolstojtibet

  Så kan det gå.

  • David Says:

   Karl,Kris Signi och Vistet: Tack för alla dessa allmänbildande och djupborrande små utredningar som fördjupar och förkovrar inlägget ovan — mycket bra!

 6. kris08 Says:

  ASEA (med bokstäverna inskrivna i hakkors) användes också med en annan slogan: ”Vårt märke skall bli känt över hela världen”…

 7. Fredrik Tersmeden Says:

  Bland företag och produkter som fordom stoltserade med solkorset bör man icke förgäta danska bryggeriet Carlsberg:

  http://brandmanual.blogspot.se/2010/02/bit-of-history.html

  Jag gör varje sommar en veterantågsutflykt längs själländska nordkusten. Tåget vänder därvid vid en station där museiföreningen också har sina verkstäder och lager av nyinförskaffade, ännu inte restaurerade lok och vagnar. För två somrar sedan noterade jag bland de senare just en gammal godsfinka för öltransport med flagnad bemålning för Carlsberg – med svastikor och allt. Sommaren därpå såg jag den igen – nu pietetsfullt återställd och nymålad. Utom på en punkt: hakkorsen hade inte målats i…

  Lyckligtvis är min kärlek till ånglok än större än mitt avståndstagande mot historieförfalskning, så det blir nog en tur i år också…

  • David Says:

   Fascinerande — och synd att pilsnerkorsen skattade åt ängsligheten. Fast det förundrar mig knappast att företagen som har haft den numera så impopulära swastikan som symbol försöker mörka detta lite diskret.

   Och om vagnarna är byggda av ASEA kan du i alla fall glädja dig åt att de knappast kan slipa bort deras gjutjärnshakkors från schassit — så sent som på sjuttiotalet såg jag swastikaförsedda svenska SJ-vagnar i normal tågtrafik, byggda av ASEA innan de bytte logo …

 8. Huvudnyheterna 4 — Hanna-Barberas varseblivningsteori | David Nessle Says:

  […] klockan fyra — den här episoden är inspelad tredje maj, alltså samma dag som jag skrev om den otursamma tursymbolen. Jag kvicknar till en smula när vi börjar prata, men min trötthet gör sig gällande lite här […]

 9. Fredrik Tersmeden Says:

  Jag vill tacksamt meddela att jag och en kollega hade stor nytta av detta blogginlägg och särskilt av bilderna i det då vi tidigare veckan höll en föreläsning om ”historiebruk”, symbolvärden etc inför ett antal masterstudenter vid Lunds universitet.

  • David Says:

   Det gläder mig särskilt att ni får användning för mina swastikaprydda hockeylag i den inre missionen! Hade gärna åsett och -hört detta föredrag …

 10. Elin Says:

  Unity Mitford, med det wagnerska mellannamnet Valkyrie, var enligt uppgift avlad i Swastika, ”där familjen hade guldgruvor”: http://en.wikipedia.org/wiki/Unity_Mitford
  …”Nomen est omen”!

  • David Says:

   En mycket märklig historia som jag inte hade koll på — trots att jag rimligen måste ha stött på Unity Mitford när jag läste Ian Kershaws mastodontbiografi över den allsmäktige dilletanten (ja — jag klarade bara första delen, när Hitler och hans trista anhang började dra åt tumskruvarna ordentligt i början av del två blev det outhärdligt att läsa — inte för att Kershaw kom med så mycket nytt i sak, men för att han skildrar allt i ett sånt superrealistiskt grodsperspektiv med tusen små välresearchade vardagsdetaljer …)

   Och Oswald Mosley minns jag nästan bara som förebilden för Roderick Spode, den förhoppningsfulla diktatorswannabeen i P G Wodehouses Jeevesböcker:

   ”One minute, Spode,” I said quietly. ”Just one minute. Before you
   start getting above yourself, it may interest you to learn that I know all about Eulalie.”

   Mycket lärorikt, med andra ord! Tack för detta!

 11. Andreas Says:

  Jag upptäckte för ett tag sen att svastikan används som balkongdekoration på tre höghus i Lund, troligen byggda på 50-talet: http://goo.gl/maps/XWlzt Visserligen stiliserat, men det är väl inte bara min fantasi som får det till en svastika?

  • David Says:

   Hmm — frågan är om de förtjänar att kallas för fullfjädrade swastikor, eller om man ska se dem som något slags nära-swastika-upplevelser … jag kan inte riktigt bestämma mig …

 12. There’s A Town In Ontario Called “Swastika”…. | JustaFact Says:

  […] image via davidnessle […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: