Swastikan för tur med sig, hette det förr om åren. Och tur torde man behöva om man är djärv nog att ge sig upp ovan molnen med hjälp av den nyuppfunna tyngre än luft-teknologin — därför kan man ju förstå om pilot-pionjärer som Matilde Moisant nedan ville ha ett trevligt litet smycke med en swastika på för att besvärja aviationens gudar …
Matilde var inte ensam bland de tidiga flygarässen om att ha swastikor i kabinen för att få tur — vilket i sin tur kanske förklarar varför både det lettiska och det finska flygvapnet försåg sig med förhållandevis förvirrande symboler under mellankrigstiden:
Lite svårare är det kanske att förklara swastikans omåttliga popularitet bland kvinnliga kanadensiska hockeypionjärer — under tio- och tjugotalet bufflade två olika hakkorsprydda lag in varandra i sargen. Såväl The Edmonton Swastikas från Nova Scotia …
… som flerfaldiga mästerskapsvinnarna Fernie Swastiskas från Brittiska Columbia — understundom lite kärleksfullt kallade ”Fernie Swassies” …
Ja — det var faktiskt Fernie Swassies som slet åt sig mästerskapstiteln 1924 efter en hård drabbning med Vancouver Amazons …
(Inte för att detta har det minsta att göra med bloggposten i övrigt — men jag kan helt enkelt inte få nog av kvinnliga Kanadensiska crosscheckingpionjärer …)
Men swastikan kan även — också aningen otippat — stå för rena underkläder åt Leopold Bloom och hans k. hustru. Detta genom Swastika Laundry — enligt egen uppgift Dublins bästa tvätteri.
Swastikatvätteriet stoltserade även med tjusiga, klarröda bilar.
När Heinrich Böll befann sig i den iriska metropolen på femtiotalet fick han en sällsam flashback när han en kort stund trodde sig se nazitidningen Völkischer Beobachters röda, swastikaprydda leveransfordon på Dublins gator — sedan insåg han att bilarna hade ren tvätt i påsen.
Men den mångtusenåriga symbolen från Indusdalen kan även visa sig vara en garant för ”förstklassig kvalité af svensk tillverkning” — det vill säga vara ett bevis för att ens elektr. maskiner är tillverkade av Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget i Västerås.
Eller så har man köpt en produkt från Kandadensiska Swastika Drug Company — som ilsket ber nationalsocialisterna att släppa såväl sargen som symbolen, med hänvisning till att de har använt den sedan 1922.
Ja — NSDAP började i och för sig använda sig av hakkors redan runt 1920, men å andra sidan ligger faktiskt Swastika drug Company i en litet samhälle i Ontario som sedan 1908 har lystrat till namnet …
Namnet väckte en del ont blod i Ontario under krigsåren, och man försökte även från högre ort få Swastika att byta namn till det betydligt mindre axelmaktsvänliga ”Winston”. Men det gläder mig att rapportera att Ontarioorten faktiskt framhärdar än idag med att heta hakkors.
De goda Swastikaborna förefaller dela det lokala apoteksbolagets åsikt: ”Damn Hitler — så här har vi hetat i alla tider!”
De byter inte namn — lika lite som Clara Bow faller till föga för grupptrycket och tar av sig sin fräcka solkorshatt …
maj 3, 2013 kl. 10:12 f m |
Första gången i Nepal & Ladakh blev hakkorskaos för mej. Nu har det blivit bara mysfaktor i rätt sammanhang , men det kan fortfarande bli rörigt ibland :
http://vistet.posthaven.com/harfon-och-nazisttelefoner
maj 3, 2013 kl. 11:29 f m |
Ja — i den delen av världen är de ännu mer avspända i sitt förhållande till solkorssymbolen än kanadensarna — vilket bland annat det bengaliska bombnedslaget Swastika Mukherjee torde kunna intyga:
http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika_Mukherjee
maj 3, 2013 kl. 10:28 f m |
Scouterna använde symbolen sedan 1910-talet. Antagligen för att grundarna sett den vid tjänstgöring i Indien.
Här finns lite fler trevliga vykort och märken:
http://web.archive.org/web/20110614021806/http://www.scouting.milestones.btinternet.co.uk/badges.htm
maj 3, 2013 kl. 12:21 e m |
Eimskip hadde swastika (torshammar) som logga enda tills 1989. http://murderiseverywhere.blogspot.com/2010/03/hotel-identity-crisis.html
http://eimskip.is/IS/Um-Eimskip/saga_eimskips/default.html
Nu har även swastikan på husväggen blivit gömd bakom en skylt med årtalet 1919 i en illa passande font.
maj 3, 2013 kl. 12:32 e m |
Litet synkronicitetsaddendum: finska flygvapnets hakkors kom via Carl von Rosen, som anammat hakkorset som sitt personliga sigill redan vid sekelskiftet. Han kom sedermera att bli nazist, vilket får mig att tro att kausaliteten går i den riktningen; hakkors orsakar nazism, inte vice versa.
Hursomhelst donerade von Rosen ett swastikaprytt flygplan (Thulin D, ett licensbyggt Morane-Saulnier type L) till Finland. De vidskepliga finländarna som ditintills inte haft några flygplan såg troligen detta som ett järtecken, och införde det som sitt vingmärke.
Därefter anställde han det tyska flygarässet Hermann Göring, presenterade honom för svägerskan Carin (med känt resultat) och grundade Nationalsocialistiska Blocket.
Jag förstår inte varför History Channel inte har producerat en hel dokumentärserie om von Rosen. Han måste ju uppenbarligen ha haft kontakt med utomjordingar.
maj 3, 2013 kl. 2:06 e m |
Nej, det var Carls far Erik von Rosen som gillade hakkors och donerade Finlands första flygplanet (1918). Fast Carl von Rosen donerade faktiskt också ett plan, som byggdes om till bombplan. Han flög själv en bombräd mot Sovjet med det.
Carls flygintresse väcktes när han fick följa med Göring på en flygning. Han byggde upp Etiopiens flygvapen vid Italiens anfall och påstås ha hjälpt Göring föra ut pengar och värdesaker ur landet. .
Jo, visst skulle han/de förtjäna en dokumentärserie!
maj 9, 2013 kl. 5:42 e m
Förlåt, adelns namn förvirrar mig. Swastikören hette Carl Gustaf Eric, men Eric var mycket riktigt hans tilltalsnamn. Både hans son och hans far hette Carl Gustaf. Det är lätt att gå vilse i denna snårskog av Carl Gustafer.
maj 3, 2013 kl. 1:03 e m |
Mera utom & inomjordingar : SS Haupsturmfuhrer Ernst Schäfer på midddag i Lhasa 1938 , i ( åtminstone Himmlers förhoppning ) sökande efter den ariska rasens ursprung , och vägen till den underjordiska staden Agharta mm :
http://korta.nu/swastikadinner
Några år tidigare så red Schäfer med OSS ( föregångaren till CIA) officern Brooke Dolan
http://korta.nu/dolantibet
som skulle återvända till Tibet 1942 med Tolstojs barnbarn
http://korta.nu/tolstojtibet
Så kan det gå.
maj 3, 2013 kl. 4:27 e m |
Karl,Kris Signi och Vistet: Tack för alla dessa allmänbildande och djupborrande små utredningar som fördjupar och förkovrar inlägget ovan — mycket bra!
maj 3, 2013 kl. 3:23 e m |
ASEA (med bokstäverna inskrivna i hakkors) användes också med en annan slogan: ”Vårt märke skall bli känt över hela världen”…
maj 3, 2013 kl. 4:26 e m |
In hoc signo vinces, med andra ord — också lite olyckligt med historiens fasces på handen, får man nog säga …
maj 3, 2013 kl. 3:43 e m |
Bland företag och produkter som fordom stoltserade med solkorset bör man icke förgäta danska bryggeriet Carlsberg:
http://brandmanual.blogspot.se/2010/02/bit-of-history.html
Jag gör varje sommar en veterantågsutflykt längs själländska nordkusten. Tåget vänder därvid vid en station där museiföreningen också har sina verkstäder och lager av nyinförskaffade, ännu inte restaurerade lok och vagnar. För två somrar sedan noterade jag bland de senare just en gammal godsfinka för öltransport med flagnad bemålning för Carlsberg – med svastikor och allt. Sommaren därpå såg jag den igen – nu pietetsfullt återställd och nymålad. Utom på en punkt: hakkorsen hade inte målats i…
Lyckligtvis är min kärlek till ånglok än större än mitt avståndstagande mot historieförfalskning, så det blir nog en tur i år också…
maj 3, 2013 kl. 4:24 e m |
Fascinerande — och synd att pilsnerkorsen skattade åt ängsligheten. Fast det förundrar mig knappast att företagen som har haft den numera så impopulära swastikan som symbol försöker mörka detta lite diskret.
Och om vagnarna är byggda av ASEA kan du i alla fall glädja dig åt att de knappast kan slipa bort deras gjutjärnshakkors från schassit — så sent som på sjuttiotalet såg jag swastikaförsedda svenska SJ-vagnar i normal tågtrafik, byggda av ASEA innan de bytte logo …
maj 3, 2013 kl. 7:48 e m
På Göteborgs museispårvagn kan man fortfarande se ASEA-swastikan på hjulet.
maj 4, 2013 kl. 6:37 e m
Okej! Då ska jag spana efter den nästa gång vagnen passerar mig …
maj 16, 2013 kl. 1:13 e m |
[…] klockan fyra — den här episoden är inspelad tredje maj, alltså samma dag som jag skrev om den otursamma tursymbolen. Jag kvicknar till en smula när vi börjar prata, men min trötthet gör sig gällande lite här […]
maj 16, 2013 kl. 2:44 e m |
Jag vill tacksamt meddela att jag och en kollega hade stor nytta av detta blogginlägg och särskilt av bilderna i det då vi tidigare veckan höll en föreläsning om ”historiebruk”, symbolvärden etc inför ett antal masterstudenter vid Lunds universitet.
maj 16, 2013 kl. 8:45 e m |
Det gläder mig särskilt att ni får användning för mina swastikaprydda hockeylag i den inre missionen! Hade gärna åsett och -hört detta föredrag …
maj 19, 2013 kl. 7:29 e m |
Unity Mitford, med det wagnerska mellannamnet Valkyrie, var enligt uppgift avlad i Swastika, ”där familjen hade guldgruvor”: http://en.wikipedia.org/wiki/Unity_Mitford
…”Nomen est omen”!
maj 23, 2013 kl. 2:21 e m |
En mycket märklig historia som jag inte hade koll på — trots att jag rimligen måste ha stött på Unity Mitford när jag läste Ian Kershaws mastodontbiografi över den allsmäktige dilletanten (ja — jag klarade bara första delen, när Hitler och hans trista anhang började dra åt tumskruvarna ordentligt i början av del två blev det outhärdligt att läsa — inte för att Kershaw kom med så mycket nytt i sak, men för att han skildrar allt i ett sånt superrealistiskt grodsperspektiv med tusen små välresearchade vardagsdetaljer …)
Och Oswald Mosley minns jag nästan bara som förebilden för Roderick Spode, den förhoppningsfulla diktatorswannabeen i P G Wodehouses Jeevesböcker:
Mycket lärorikt, med andra ord! Tack för detta!
maj 20, 2013 kl. 4:02 e m |
Jag upptäckte för ett tag sen att svastikan används som balkongdekoration på tre höghus i Lund, troligen byggda på 50-talet: http://goo.gl/maps/XWlzt Visserligen stiliserat, men det är väl inte bara min fantasi som får det till en svastika?
maj 23, 2013 kl. 2:22 e m |
Hmm — frågan är om de förtjänar att kallas för fullfjädrade swastikor, eller om man ska se dem som något slags nära-swastika-upplevelser … jag kan inte riktigt bestämma mig …
februari 13, 2017 kl. 1:55 f m |
[…] image via davidnessle […]